19 June 2017

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum..

Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami.
Sebab Qoid positif denggi..

Sebenarnya Qoid start demam secara tiba-tiba hari Isnin cuti Nuzul Quran.
Tgh hari tu dia cakap sakit kepala dan badan panas berapi.
So sy bagi dia makan PCM dan pakaikan cool fever..
Dia tidur sepanjang tgh hari dan petang.
Adalah kurang sikit. Tapi malam start panas balik dan dipantau.
Lap-lap badan tapi tak turun suhu. So hari Selasa bawa dia jumpa doktor.

Masa tu doktor kata dia kurang air. Tu sbb badan panas.
Dan mungkin kencing kotor. Tapi Qoid memang kurang minum air.
So sambung PCM dan on antibiotik. Balik tu doktor psiko kalau taknak
minum air, nanti bawa datang klinik doktor potong perut dan masukkan air.
Berbotol-botol juga Qoid minum air takut dgr doktor cakap.

Selasa sy dan Encik Hubby bercuti. So kami pantau Qoid minum air
banyak-banyak. Rabu kami kerja so dia duduk dengan Onny tapi pantau
juga minum air. Rabu tu dah takde demam. 

Khamis Qoid nak pergi sekolah dah. So dia bangun mcm biasa tapi nampaklah
dia mcm letih sikit. Tapi pada kami dia dah recover. Kat sekolah puasa separuh hari.
Saya jemput balik sekolah letih dan haus, so suruh berbuka.
Sepanjang 2 hari ni takde demam. Tapi dia mcm letih. Mungkin sebab panas cuaca kan.
Jumaat jemput dia balik sekolah badan panas balik. So ingat dia kurang air.
Tapi dpt berita, jiran depan rumah Mama kena demam denggi. So semua diharap berhati-hati lah.
terus masa tu rasa ye ke Qoid ni kena denggi. 

Google la segala petanda denggi. Yang ada cuma Qoid ni demam on off dan sakit kepala. 
Petanda demam denggi adalah demam kuat selama lebih kurang 5 hari. 
Muntah dan cirit birit. Sakit kepala dan sakit belakang mata. Sakit sendi. Ruam.

Simptom yang ada sakit kepala first day tu dan demam berpanjangan. 
Bila picit bahagian sendi Qoid kata tak sakit. So macam nak abaikan.
Tapi dalam hati risau lah kan. 

Sabtu kan sekolah berganti. Kebetulan sekolah buat hari terbuka. So Qoid memang kena 
pergi sekolah. Tapi pagi tu kami suami isteri macam tak sedap hati. Tapi Qoid tak demam.
So hantar dia sekolah. Lebih kurang pukul 8.30pagi kami datang sekolah amik report card.
Tapi on the way nak shopping kononnya nampak tangan Qoid naik ruam. Terus pergi DEMC.

Di DEMC kami buat ujian darah. Sebab doktor dgr history pasal jiran kena denggi.
So dia kata takpe, terus check untuk denggi. Bertunggulah. Nasib baik amik darah kat jari je.
Sebelum tu dia dah menangis dah membayangkan kena amik darah macam mana.😏😓
Kali kedua ke bilik doktor, doktor cakap Sorry, positive dengue.😢😭
Terduduk lah juga. Tapi memang dah bersedia dengan segala kemungkinan.
Doktor kata kena warded sebab dia kanak-kanak. Tapi kami takde insurans.
So dalam kepala terus decide pergi PPUM. So transfer out dari DEMC terus pegi PPUM.
Sampai Emergency Paed, terus jumpa doktor dengan referral letter DEMC.
Doktor check signs dan tanya banyak soalan. Antaranya, dia ada citit birit ke, ada muntah ke.
Boleh minum air dan makan tak. So far semua Qoid ok. Cuma badan ada ruam yang banyak 
dan darah dia positif denggi.
So doktor explain yang platelet Qoid tak kurang sgt. Kalau below sampai 50 mmg kena warded.
Lepas tu kecairan dan kepekatan darah Qoid 35L kurang 2L dr kepekatan biasa. So ok juga.

So kami kena repeat blood taking esoknya untuk platelet naik dan kepekatan sama atau normal.
Cuma doktor minta tgk any signs yang memperlihatkan dia lemah, tak mahu makan dan minum.
Ni tempoh 48 jam yang kritikal bilamana Qoid dah lalui fasa pertama iaitu fasa demam dan 
kuman bertindak.

Denggi ada 3 fasa iaitu fasa permulaan, fasa kritikal dan fasa penyembuhan.
Kes Qoid dah masuk fasa kritikal samada kuman denggi akan mati atau terus hidup 
dan menjadi lebih teruk. Ini mengambil masa 2 hari untuk kuman mati atau bertindak. 

Jadi semalam kami pergi balik PPUM untuk amik darah dan Alhamdulillah bacaan darah baik.
Sebab lepas balik Sabtu tu kami sambung bagi Qoid minum air banyak-banyak.
Lepas tu bagi minum Pink Guava Peel Fresh. Memang ni antara cara nak sembuhkan denggi.
Dan air kosong tak berhenti ye. 100Plus dikawal untuk beri tenaga je. Dalam secawan 2 je.

Sampai doktor pun cakap, awak mesti minum air banyak kan. So result darah cantik dan kuman 
dah takde. Syukur. Tapi doktor kata fasa penyembuhan kena pantau juga untuk pastikan
kuman tak menyerang balik kalau kita terleka ke apa ke. Fahamlah budak kan.
Kalau tak suruh tak jerit tak buat 😅

So Ibu Ayah as govt servant dapat cuti kuarantin 5 hari untuk pantau Qoid. Tapi Insha Allah akan
dipendekkan cuti sebab Qoid pun dah beransur pulih cuma kena pantau. 
Nanti tak memasal demam balik sebab tak tgk dia minum air dan rawatan susulan.
So kalau anak sakit tu memang Ibu Ayah tak senang hati lah kan.
Tindakan pantas pun kena buat. takleh lengah lah kalau kita rasa anak kita tak mampu bertahan.
Kadang tanya pun tak tau dia explain betul ke tak.

Sabtu hari tu dah dtg fogging. So semua sibuk kemas kawasan rumah. Sebab tak mahu 
Aedes membiak lagi dan menyebabkan semua orang sakit. Kerjasama dan kebersihan kita 
sama-sama kena buat. Alhamdulillah juga hidup dikelilingi keluarga. Jadi bantu membantu.xoxo

Lynda Che Lah

14 June 2017

Mahligai Kami ~ Episod 4

Assalamualaikum..

Minta maaf..
Tak dapat nak sambung awal. Kebetulan sy tak sihat jadi mood menulis takde.
Lepas tu Qoid demam.. Ada yang kat ofis tanya..hehe..

Harga rumah sebenarnya hasil perbincangan RM50k tanpa tiles,tanpa anjung.
Sy dah edit harga kat previous post. Atap zink dan tingkap nako. 

Dan bila pekerja nampak kita sentiasa pump duit pd tukang, mulalah 
pekerja amik kesempatan. Masa progress, kadang kitorang tgk ntah 
sesapa datang keje. Maklumlah kalau tak silap upah sehari RM100,
Kadang sehari ada dekat 7 8 orang kerja. Laju memanglah laju tapi tak
kurang juga ada yang hasut suh lambatkan kerja sebab nak tarik tempoh.
Lepas tu buat perangai nak meminjam duit pastu mengadu domba.
Kali ni sampai libatkan ayah dan atok. So kami tak selesa.

Encik Hubby jumpa tukang, suruh selesaikan segera.
Masa ni macam tak mungkin akan siap dalam tempoh 6 minggu.
Lepas tu mulalah tukang serabut sebab bajet dah lari sikit.
Mana nak menanggung kerenah pekerja yang bukan-bukan tu..
mana nak beli barang. Lepas tu tukang pun mula minta tambah duit.

Kami tambah lagi RM3k untuk tukar tingkap nako ke tingkap kaca.
Lepas tu kami tambah RM2k untuk beli tiles pasang satu rumah. 
Perbincangan awal takde tiles ye. Lantai simen je.
Sebab harga barang yang mahal, kami kenalah tambah duit.
Kebetulan masa ni dah dapat duit deposit jual rumah 10%..
Lupakan hasrat nak beli apa-apa :P

Lepas dah buang pekerja bermasalah. datang pekerja baru dan progress berterusan..
Tapi kebetulan masa progress, atok buat kenduri tahlil.
Maka berduyun lah sedara datang tgk rumah. Dan impress dengan harga dan kualiti kerja.
Masa ni pula pun lah tukang nak amik job lain. Sedara pun fikir takpe.
Sebab kita sedara kan. So rumah kita boleh tangguh.

Memang masa ni kami amat stress sebab macam-macam pula kerenah nak dilayan.
Yang pekerja asal tgh hari je hilang pergi buat projek lain.
Balik untuk konon-konon finishing tapi lebihnya tidur. Ingat kita buat rumah kongsi tu
kira kebajikan ke. Elektrik air kitorg bayar kot.

So kami push juga buat siap umah kitorang. Tapi tahu lah kan bila dah marah.
Tak peduli dah janji rumah siap.
Buatlah juga smpi ke tahap buat lantai.
Tetiba juga tukang bagitau anak dia nak kahwin kat Tanjung Malim jadi 
minta izin nak buat renovation rumah dia 2 minggu.

Dah kenapa? Rasa macam nak menangis.. Macam-macam pula.
Tapi kadang rasa perikemanusiaan, rasa erti bantu membantu maka kami
izinkanlah dengan syarat lepas je habis kenduri kawin mesti sambung keje.
Maka berhentilah progress selama 2 minggu.
Nasib baik tukang menepati janji. Genap 2 minggu lepas terbiar begini dia datang 
dengan pekerja baru. Dan berjaya siapkan dalam tempoh lebih kurang 7 hari.
  
Tapi lepas tu tinggal sorang je pekerja nak setelkan..
End up pekerja yang sorang ni give up sebab dia tak larat nak buat sorang.
So dia bagitau Encik Hubby, nak balik dan tak larat.Maka bertangguh lagi lah.

Masa ni pun kita dah start stress sampai sy yang WhatsApp tukang minta buat segera.
Sebab saya nak masuk secepat mungkin. Sebelum ni sy endah tak endah je.
Tapi bila dah mcm ni asyik delay je..Asyik nak tangguh.. Hanginlah juga..

Apa jadi seterusnya? Kita tunggu next post ye..
Janji yang tu last episod. Baru masuk ofis.. Keje banyak.. 😭

Lynda Che Lah

08 June 2017

Mahligai Kami ~ Episod 3

Assalamualaikum..

Sambung terus..
Satu petang, Hadi bagitau. Tukang Otai nak datang.
Jadi bertunggu lah kami di rumah Mama sampai ke malam.
Tapi dah lepas Maghrib pun tak muncul juga. 
Call Hadi, dia bagitau tukang dr Tanjung Malim tu bateri hp kong.
Tak dapat call dia untuk bg direction.
So balikla kami ke Desa Bukit Permata dengan kecewa.

Hari demi hari tunggu, tiada kepastian drpd Tukang.
So kami cuba juga bertanya dengan tukang lain yang boleh coop.
Tak harap dah ngan Tukang Tanjung Malim tu. Sbb Hadi sendiri 
tak pasti..

Tapi, harapan pasti ada kan.. Jangan putus berharap dan serah
semua kat DIA. Petang 23 Januari 2017 kalau tak silap, Hadi call
suruh tunggu. Sebab Tukang Tanjung Malim janji nak datang.
Sepatutnya kami ada temujanji lain tapi kami batalkan.
Tunggu punya tunggu, Alhamdulillah, datang juga Tukang tu.

Bawalah dia tengok kondisi rumah. Dia pusing keliling rumah,
tengok keadaan tanah. Dan kami tunjukkan gambar masa banjir.
Dan kami bincang kat luar rumah dalam gelap malam.
Dia kata boleh nak refurbished je tapi dengan bajet RM50k..
dia boleh buatkan rumah baru.

Masa tu bajet kasar sebenarnya RM40-45k..Dan Tukang kata ok.
Esok dia start kerja. Kitorang macam?? Betul ke boleh?
Dia cakap boleh. Takpe.ni kira dia tolong. Lagipun kebetulan dia
dah abis kerja kat Tanjung Malim. Cuma dia minta keizinan untuk buat
rumah kongsi kat belakang tanah nanti. So senang tak payah ulang alik.

Kami balik tu, senyum smpi telingalah kan..
Walau kepala pusing mcm mana nak realisasi juga.
Tapi ok..esok kita tunggu. Tapi kebetulan minggu tu kan cuti Raya Cina.
Banyak kedai tutup. So tukang tangguh datang.
Maka menantilah lagi.

To be exact 3 Februari 2017 tukang datang dengan orangnya.
Ada 3 orang. Saya ingat sgt sbb masa tu hari Jumaat. Saya balik rehat.
Tgk dorang tgh buka bumbung..Tgh hari terik tu dorang robohkan rumah tu.
Ni pelan asal Hadi lukis hasil perbincangan dengan Encik Hubby. 
Keluasan lebih kurang 25x28 kalau sy tak silap. Dan harga RM50k adalah 
termasuk wiring. Tapi kami tak ikut pun exactly macam pelan ni.
Sebab dr masa ke semasa kami tgk progress dan decide nak alih atau 
nak besarkan bahagian mana. Itu untung buat sendiri kot kan.

Konsep ni lebih kepada konsep apartment diletakkan ke bawah.
Ni Encik Hubby cakap, Memang konsep petak. tapi harga barang pun menyumbang juga.
Tukang kata harga kat Klang jauh beza lah ngan Tanjung Malim.
Ada yang tingkap kitorang tempah kat Tanjung Malim.

Dari segi progress payment kami bagi mingguan. RM10k untuk beli barang dan
bayar upah. Itu semua Hadi dan Tukang uruskan. Kerja berjalan lancar sebab ada dalam
4 orang kerja. Tukang tambakkan tapak rumah dengan batu-batu saki baki rumah lama
dulu. Jadi ketinggian dah meningkat dan Insha Allah tak kena banjir.

 
Lantai dorang ikat besi piling sendiri. Dah tambak, dorang konkrit lagi.
masa tu masuk lori simen yang besar tu tuang konkrit. Ni takde gambar sbb 
semua terkejut amik video je. Qhalif lah paling excited tgk lori simen tu.

Mengikut perjanjian, rumah akan siap dalam tempoh lebih kurang 6 minggu.
Semua berjalan lancar. Sambil tu balik kerja kami akan turun site tgk apa nak tambah
ke nak ubah ke.. So kami ubah kedudukan pintu dan decide untuk jadikan
2+1 bilik dan 2 bilik air. 2+1 bilik tu sebenarnya ada plan nak besarkan ruang tamu.
So Qoid Qhalif share 1 bilik. Tapi in future maybe kita naik dinding untuk tutup jadi 3 bilik.
Lepas tu tukang cakap, kalau nak cantik buatlah anjung. Sebab RM50k tanpa anjung.
Tapi seriuously kami tak cukup duit. Masa tu kami tengah tunggu duit 10% buyer nak bagi.
So bincang punya bincang tak jadi.

Semua berjalan lancar sampailah satu tahap kami tinggal nak tgk dorang pasang tile,
pasang plaster ciling je. Tapi diharap sinar mentari terus bersinar tapi rupanya ada 
lagi dugaan nak datang. Gembira terencat sekejap.. Kebetulan kami sibuk dengan 
urusan lawyer, urusan kenduri kendara.

Dalam kesenangan, mesti akan ada yang mengambil kesempatan.
sambil kita gembira kita pasti kadang terlepas pandang bukan semua orang suka
tgk kita senang.. Nanti kita sambung ye..xoxo

07 June 2017

Mahligai Kami ~ Episod 2

Assalamualaikum..

Seronok rasanya Episod 1 ada yang berminat nak baca.
ni pengalaman sendiri tau. Pengalaman yang mengajar dan membuatkan
kami lebih kuat. Belajar dan terus belajar.
Anak-Anak Ibu dan Ayah.. ni cabaran nak meneruskan kehidupan..

Ok sambung terus..

Cabaran yang pertama adalah cabaran nak jual rumah kami.
Usia rumah baru 2 tahun lebih. To be exact baru 2 tahun 2 bulan.
Jadi bayangkanlah settlement masih banyak. Kalau nak jual ada untung tak.
So, hasil perbincangan, tolak segala benda, tolak segala kos maka mehlah kita jual
rumah tu. Tapi dengan keadaan ekonomi sekarang..payah juga sebenarnya.
tapi takpe, kita cuba.
Jadi kami start iklankan di FB pages, FB sendiri dan melalui
perkongsian WhatsApp. Masa ni ada yang bertanya.
Tapi harga pun kami letak berpatutanlah dengan
harga semasa. Tapi takde yang serius. Ada yang datang tengok
tapi tak bagi jawapan. End up kami post iklan kat Mudah.

Tapi bila kita iklan kat Mudah, pls jgn consider akan ada buyer.
Yang ramai adalah agent. Hari-hari agent call nak viewing rumah.
So kita bgai viewing. cuma kami tak sign sebarang docs ngan agent.
Sebab agent confirm amik 3%. So kami cakap, kalau ada buyer kami sendiri,
kami akan proceed sendiri.

Dan Alhamdulillah, berkat share dengan jiran selang beberapa rumah,
kami dapat buyer. Kawan dia juga. Dan buyer ni amatlah mudah sebab dia
dah pernah tgk kawasan perumahan tu dan dia memang berminat nak beli.
Maka berlakulah urusan jual beli yang sebenarnya masih belum selesai hingga hari ni.

Cabaran Kedua adalah mencari kontraktor nak bina Mahligai baru kami tu.
Dan cabaran terbesar nak mengatasi masalah yang satu ni.
Banjir! Ye.. masalah ni akan berlaku kalau hujan lebat, lepas tu air pasang.
So kami kena cari kontraktor yang boleh bantu selesaikan masalah ni.
2 solution yang ada. Repair rumah sedia ada atau roboh bina semula.

Bajet kami hanya dalam lingkungan RM40k-RM50k. Nampak mustahil kan.
Tapi memang boleh. Tapi rumah yang simple la. Lantai simen je. Atap zink je.
Kita kena bertindak dan belanja ikut kewangan kita.
Dan buat masa ni, itu je yang mampu.

Kontraktor pertama datang tgk dan bagi 2 cadanganlah.
Untuk repair/refurbished harga adalah RM68k. Kalau roboh bina RM98k.
Tapi dia gelakkan kitorang la sebab bajet ciput kan. So kitorg reject dia..hehehe..

Cari lagi. Kontraktor ke2 pun minta dalam RM80k.
Yang mana memang mustahil untuk kami dapat.
Kemudian, Encik Hubby call kawan-kawan zaman sekolah dulu.
Sbb kebanyakan dorang belajar engineering, so mesti ada contact orang yang
boleh bina rumah. Dan adalah seorang yang kami memang kenal rapat.
offer untuk tgk dulu dan bawa tukang. Nama dia Hadi..

Maka bermulalah misi mustahil pembinaan sebuah rumah dengan kos bawah RM50k.
Datanglah Hadi dan tukang. Dorang bincang. Kalau nak refurbished agak susah wlupun
mcm tak mustahil. Tapi cadangan memang roboh dan bina.
Tapi tukang pun buntu. Nak atasi masalah banjir dan nak coop bajet kami..
Tapi tukang teringat, adik dia di Tanjung Malim mungkin boleh bantu.

Jadi kami macam putus asa juga kan. Sebab nak menunggu pula tukang
dr Tanjung Malim tu datang. Mcm dah tak semangat pun ye..
Tapi cuba juga mencari tukang lain yang boleh.

Mustahil kata orang dengan bajet tu.. Tapi kalau kita usaha, cuba dan berdoa..
Insha Allah ada jalan.. Memang kena sambung lain ni..xoxo

Lynda Che Lah
Biar mimpi sampai bintang

Family FunDay Unit Hasil 2017

Assalamualaikum..

Ramai tanya Episod 2 kisah Mahligai tu..
Insha Allah otw.
tapi meh kita update cerita best ni juga..

Perkongsian gembira sepanjang 2017.
untuk pertama kali dalam sejarah bekerja dapat join
Family Day yang diorganise sendiri dan diusahakan bersama.
Big clap and applause untuk mereka yang byk bertungkus lumus
menjadikan impian ini satu kenyataan.

Famiy FunDay Unit Hasil ni dorg start plan tahun lepas.
Tak silap end of November 2016.
Bermula dengan aktiviti survey tempat best smpi sesi kumpul
duit secara berjemaah.
Dan hasil muafakat maka kami semua memilih tarikh 29 April 2017
untuk merapatkan lagi ukhwah terjalin. Sepakat juga pilih
Desa Murni Temerloh Pahang. Program ni 2 hari 1 malam je.
Tapi seronok sebab kami bukan dalam suasana ofis dah..
Yang ada cuma sahabat dan muafakat..

Lepas semua diatur cantik, ada geng konvoi pegi ke Temerloh.
Kitorg tak ikut konvoi sebab ada urusan. So pagi 29 April, uruskan
hal yang perlu, lepas tu terus gerak dan tiba di Temerloh lebih kurang
jam 4 petang.
Aktiviti pertama of coz bergambar..
Lepas tu kitorang ada sukaneka.
Ni semua join..termasuk ada games untuk anak-anak..
Alhamdulillah seronok dorang bergaul dengan kawan baru.
 
Qhalif dan Qoid join game kutip gula-gula, bawa bola pinpong dlm sudu, tiup belon smpi pecah,
bowling kelapa. Sekadar suka-suka. Lebihnya dorang dah pandang kolam nak mandi..

Kami suami isteri join game bowling kelapa, bawa kelapa sambil jalan..game surat berantai.
Seronok wei jadi budak-budak balik. Then gelakkan orang..hahaha..
Memang release tension abis..Badan pun rasa enjoy..
 
 
Minum petang, makan malam, supper semua tersedia.
Memang antara lainpun berehat sambil riadah.Anak-anak enjoy mandi kolam.
Malam aktiviti makan malam (BBQ) dan penyampaian cenderahati.
Yang ada bakat terdendam, dorang karaoke malam tu.

Kebetulan dalam ramai-ramai kitorg Qoid dpt cabutan bertuah.
Anak bertuah kan katanya..hehe.. seronok dia sbb semua games tak menang.
 

Yang best team sy menang semua games kumpulan.
haruslah happy kan. Orang kata sepakat bawa berkat :P

Yang penting adalah keserasian dan muafakat.
kitorg kerjasama berganding bahu.. Takde tolak kerja.
Bantu apa yang boleh. Dari bab pilih tempat, kumpul duit, cari hadiah, balut hadiah.
bawa hadiah beramai-ramai..Uruskan anak-anak ramai-ramai.
Terima kasih korang untuk ukhwah yang terjalin..
Semoga terus terjalin dan serasi.xoxo

Lynda Che Lah

06 June 2017

Mahligai Kami ~ Episod 1

Assalamualaikum..

Ni cerita perap tahap langit ke tujuh.
Sebenarnya plan ni bermula pada bulan Februari.
Semuanya berlaku sgt cepat dan tanpa kami duga.
Pilihan yang kami buat dipermudahkan.

Kami menetap di Desa Bukit Permata dah 2 tahun lebih.
Tapi kami takde quality time dengan anak-anak.
Sebab pagi bangun pukul 5.30 pagi, siap mandi dan
angkat bebudak masuk kereta. Qoid kadang siap kat rumah,
kadang kat umah Mama. Tapi proses ni memenatkan semua orang.

Then malam kami balik lepas Maghrib, layan jammed, siap makan
sampai umah dingdong pukul 10malam.
Mandi, solat, tidur. Kalau terpaksa basuh baju, tunggu siap dan jemur.
Esok kalau tak hujan angkat pukul 10malam, kalau dah sejuk biar tak angkat.

Letih wei.. 2 tahun lebih mampu bertahan kenapa taknak terus bertahan?
Gila ke? haha..Lama-lama kitorang gila.. Tambah pula ada orang gila lain..
Eh..ni citer lain..

Kami bincang suami isteri.. Nak letgo umah tu ke atau nak sewa.
Sebab bukan senang nak jual rumah bilamana smpi hari ni pun tak
setel lagi. Lepas tu bincang..Mana kita nak tinggal kalau jual rumah ni.
tapi yang pasti nak duduk area dekat ngan tempat kerja sy.
dekat dengan sekolah Qoid. Encik Hubby memang kena korbanlah kerja
nun kat Putrajaya. Tu pengorbanan besar dia jugalah selama 2 tahun lebih.

Mula-mula macam putus asa la juga.
Sebab kalau nak beli rumah lain hasil jualan rumah ni.
Harga rumah sekarang mengarut. even untuk apartment pun.
Lepas tu cubalah cerita dengan Mama.
Sekadar berkongsi rasa.. Berkongsi gundah dan penat.

Tapi rezeki tak pernah salah alamat..
3 4 hari lepas tu, Mama cakap, amiklah tanah sebelah tu.
Buat rumah. Tapi kenalah bayar bahagian adik-adik yang lepaskan tanah tu.
Ni macam mengantuk disorong bantal..Tapi cabaran bermula..
Cabarannya macam mana nak jual rumah sedia ada?
Macam mana dengan rumah yang nak diduduki?
Nak repair ke nak buat baru? Nak cari kontraktor mana?
Mana nak dapat cash? Nak buat pinjaman lagi ke?

Masa ni, hubungan kami suami isteri ups and down.
kadang mood baik kitorang tak stress, kami dapat bincang ngan baik.
Datang stress fikir macam-macam kami akan bergaduh dlm WhatsApp..
bila ingat balik banyak cabaran dan rintangan nak realisasikan impian.
Mana ada senang nak capai apa kita nak..

Ok..setel episod 1..
Cerita banyak..Kalau takde orang nak baca pun.
untuk anak-anak esok tengok kepayahan Ibu dan Ayah nak bina
keluarga yang lebih baik.
Banyak impian.. mcm mana nak tunai.
Macam mana nak hadapi semua. Emosi, kewangan dan masa..

Nanti sy cuba update lagi..
Episod 2.. Macam drama :p

Lynda Che Lah
Kejar impian biar smpi bintang

Viral ~ Pengambilan Supplement

Assalamualaikum..

Sejak semalam viral pasal pengambilan supplement.
Ramai juga pengambil supplement tegar melenting dan tak kurang juga
yang hadam elok apa yang dibaca.
Kadang-kadang, belum baca abis dah hentam.
mula lah kata doktor FB la, doktor acah-acah bijak..

Dorg dpt title doktor bukan senang.
dan bukan senang juga dorang nak buat assumption atau diagnosis.
Bukan senang nak tentukan apa elok dimakan, apa tak elok.
Tak payah jadi doktor kot kita boleh tau apa baik buruk untuk bdn kita.

Kebanyakan yang amik supplement ni Ibu menyusu, nak tambah tenaga dan yang nak cantik.
Tak salah nak amik supplement. Tapi kandungan supplement kena check juga.
Kebanyakan supplement kadang dorang jamin diperbuat drpd tumbuhan semulajadi etc.
Tapi once ia dijadikan tablet/pil, proses kimia akan berlaku.
Tak banyak but still proses kimia akan membantu supplement itu utk bertahan atau
lambat tarikh luputnya.

Saya dikelilingi bermacam ragam manusia.
Saya pernah tgk orang yang amik supplemen secara berterusan rosak kidney dia.
Saya ada kawan yang disarankan doktor amik segala macam ubat for her diabetic tapi
end up doktor tu sendiri nasihat suruh stop ubat.
And she live in pain..sbb kidney dah rosak. Dia amik kerana disaran doktor dan
lastly, dia tanggung segala kesusahan sendirian.

Supplement biasanya ada chemical product. Maybe 0.01 mg tapi it is still chemical.
Makan utk kesihatan, untuk tenaga, untuk tambah susu.
Tapi at the same time, kita feed anak kita dengan susu kita yang bercampur sedikit chemical.
Those doctor nak educate kita tapi those doktor kena hentam mcm tak cukup belajar.
Sedangkan amik paracetamol dah takut nak menyusu kan anak, tp amik some chemical
secara tidak sedar tak pula takut.

Saya jenis tak makan supplement. Tapi sy tak banned supplement.
Saya juga pernah menyusukan anak, pernah bangun malam 3 4 kali.
Tapi still ada tenaga. Pernah zaman sarat mengandung berniaga dan bangun
malam masak untuk customer tapi sy tak amik apa-apa.
Yang penting minum air yang cukup, makan makanan yang membantu dan berkhasiat.
Ada peluang tidur, amiklah nap sekejap.
Antara rajin dan malas je nak sediakan makanan untuk diri sendiri.
Supplement helps tapi kita tak patut bergantung.

Ramailah peniaga supplement yang marah bila those doctor post pasal ni.
Dan bergaduh sesama sendiri.Nak buktikan doktor mana yang betul.
Semua ada pro dan kontra.
Badan korang, anak korang..Korang je yang tahu.

Tanyalah yang bekerja di hospital. yang di wad-wad handle kes begini.
Kdg sebab testimoni kawan, terus makan.
Kidney ko dan aku tak sama. Kidney dia dan ko pun tak sama.
Kidney akan proses segala yang masuk ke badan.
Gula, minyak etc. Malam tidur nak makan bukan-bukan pun fikir.
Kesian kidney nak kerja teruk hadam 1 hari punya makanan ntah apa.

Jangan kata supplement je. kalau ikut processed food pun tak elok untuk kidney.
So, simple. Ko makan, makanlah.
Tapi jangan banned orang tak makan..
Atau jangan lah pertahan sgt ko bagus sebab makan.
Orang tak makan si kuno yang tak sayang badan, tak sayang anak..
Atau sebab ko menjual then cakap orang dengki nak tutup periuk nasi ko.
Pls la..Bila orang share, try hadam dan fikir..bukan merempan.

Eh macam post merempan dah! hahaha..
Pandangan peribadi..
sebab kuasa viral ni abis kurma Yusuf Taiyoob yang bertahun tu terbabit.
Dah banyak mana pula anak kumbang ditelan Ramadhan 2 3 tahun lepas..
Ye tak :p

Lynda Che Lah

26 May 2017

Selamat Hari Jadi Ayah.

Assalamualaikum...

Hari ini birthday Ayah..
Pagi tadi tak sempat wish sbb dah bersiap nak pegi keje..
Ayah tak baca blog tapi mama mesti bagitau ayah.

Sejak dah naik pangkat TokAyah ni Ayah sporting sikit.
Dengan cucu amatlah sporting. Borak tak ingat.
Tapi biasalah orang ckp kan.. Atuk ngan cucu lain dengan Ayah dengan anak..

Tak macam masa kitorang kecil dulu.
Ayah serius sepanjang masa..Ayah amat jarang berborak.
Tapi kitorg bukan takut sgt pun ngan Ayah.
Lebih kepada hormat.
Ayah bukan jenis garang asyik sikit nak rotan.
Sebab kitorang anak yang baik kot hehehe..

Tapi bila Ayah marah, kitorg tau.
Ayah tak menengking, tak menjerit.
tapi nada cakap Ayah amat slow.
Dia kalau marah, dia amat cuba untuk bersabar.
Amat cuba untuk tidak menampakkan dia marah.
tapi dia memang marah.
Tapi kerana itulah, kami membesar macam ni.

Kami dididik oleh Mama Ayah utk jadi insan yang baik.
Insan yang berguna dan Alhamdulillah.
Walau tak jadi doktor, engineer tapi Insha Allah kami dah gembirakan dorang.
Yang penting jadi anak yang menghormati dan mengenang Mama Ayah.
Jangan jadi anak yang akhirnya menyusahkan Mama Ayah.
Selamat Hari Jadi Ayah..
Semoga Allah panjangkan usia Ayah.
Beri kesihatan yang baik sbb Ayah ada minor slip disc.
Tapi Insha Allah, masih kuat nak berkebun dan bertukang.
Allah beri segala kemudahan dunia dan akhirat.
Bertambah rezeki dan nampak muda macam tu.
Umur dah 56 tahun. Tanyalah resepi awet muda..hahaha..xoxo

Lynda Che Lah




25 May 2017

Rombongan Meminang ke Terengganu

Assalamualaikum..

Buat ingatan keluarga..
Kami ikut menghantar rombongan meminang ke Terengganu.
Sepupu sy belah Mama, Ammar Hafiz dah jumpa pilihan hati.
Jauh kan kami menghantar.
Tapi sambil menyelam minum air la kan.

Semua ada yang bertolak awal pagi. Kami bertolak lepas solat Jumaat 14April.
Kali ni di Kuala Terengganu. So memang guna LPT.
Btw, laluan LPT yang lurus dan `bumping' memang mengantuk.
So sy gilir2 dengan Encik Hubby drive.
Dan perlu diingatkan sepanjang LPT amat sukar jumpa stesen minyak.
So kena make sure smpi R&R Gambang isi penuh tangki minyak balik.

Kami menginap sebelah Lapangan Terbang Kuala Terengganu.
Ada homestay 9 bilik kalau tak silap.
Dapat bilik lengkap dengan bilik air, dapur, ruang tamu.
Kawasan luas. Tapi ada bilik yang takde aircond.

Kami sampai lebih kurang pukul 8 malam.
siap mandi semua, keluar makan ramai-ramai.
Lepas tu esok menghantar.
 
 
 
 
 
Makan kenduri dihidangkan nasi dagang.. Memang best la kan.
Orang Ganu. Tahniah Hafiz. Nanti Insha Allah kita jumpa lagi
bulan Julai untuk majlis pula. Selamat menjalani alam pertunangan.

Lepas tu, kami ramai-ramai jalan pusing Terengganu.
Dah sampai kan, nak tgk Masjid Kristal yang tersergam indah.
Solat sunat, lepas tu berehat ambil angin laut.
Nak makan binatang celup tepung tak sempat.
So nanti Julai kita round Kuala Terengganu.
Dah plan amik cuti lama sikit.xoxo

Lynda Che Lah

08 May 2017

Sambut Birthday Mama di Aroma Hijrah TTDI

Assalamualaikum...

Post tertunggak juga.
Sempena birthday Mama 24 Mac.
Kitorang sambut di Aroma Hijrah TTDI Jaya.
Restoren makanan Arab.
Ada nasi Arab dan pelbagai pilihan makanan Arab.
Pemilik restoren orang Melayu kita.
Kalau hari Jumaat-Ahad, Aroma Hijrah ni fulhouse ye korang.
Sila booking dulu. Kalau tak alamat menunggu sampai meja kosong.
 
 
Malam tu order style dalam dulang. Kami order 2 dulang. Makan ramai-ramai.
So far antara nasi Arab yang sedap juga. 
Servis agak cepat dengan restoren yang penuh. Cuma kalau  nak minta tambah jenuh la sikit.
Suasana restoren sejuk dan terang.
 
As suprised malam tu, kami adik beradik kongsi suprise
dengan suprise planner, Sofy..
Mama dapat bunga ros dan sekotak brownies.
Harga siap delibvery Sofy ambil RM95.00.
Servis bagus. boleh follow IG Sofy @sofybakery
 
 
Total makan malam tu lebih kurang RM280++ .
Berbaloi makan ramai-ramai.Tapi pilihan makanan memang
makanan Arab lah kan. Tapi seronok apa makan dalam dulang kan.

Untuk tempahan sebarang majlis, boleh hubungi :
Aroma Hijrah TTDI
No 8, Jalan Opera U2/H,TTDI Jaya, 40150 Shah Alam, Selangor.
No Telefon: 03 7832 1524.


Lynda Che Lah

05 May 2017

Balik Kampung dan Cuti Cherating ~ Mac 2017

Assalamualaikum..
 
Ya Ampun..
Ni cite Mac pun. Xpe. share je la kan.

Actually takde plan nak balik kampung.
Cuti sekolah memang ambil cuti sebab Qoid tak pernah
ponteng lagi sekolah.
So as reward, Ibu Ayah pun ambil cuti nak bawa jalan.

Kat kampung ada kenduri kahwin. Iqa sepupu sy kahwin.
Ma Ayah memang balik tapi kami tak pasti.
Tapi ada rezeki lebih dan perbelanjaan berhemah, kami dapatla balik.

Bertolak dr Klang jam 4.30 pagi. Alhamdulillah sepanjang jalan
ke Tol Bentong berjalan lancar. Anak-anak tidur.
So senang bergerak. Kami berhenti solat Subuh di Raub.
Lepas tu teruskan perjalanan ikut laluan Gua Musang melalui
Machang ke Besut, Terengganu.


Kami tiba di Besut lebih kurang jam 1 tengah hari. 
Mandi dan bersiap di Masjid Kayu, Jerteh.
Lepas itu terus pegi makan kenduri.
Kali ni bermalam di Manor Beach Resort Bukit Keluang.
Semalam dalam RM230.
Petang lepas baring-baring bagi bebudak mandi kolam dan jalan kejap 
kat pantai belakang hotel.
 Lepas tu pegi makan nasi air dan ais jagung kat Pantai Air Tawar.
 Pagi Ahad tu, macam takde apa nak buat, terus decide gerak ke Cherating.
Lepas makan tgh hari ngan Ayah, Ma kitorang gerak ke Cherating.
Nak mandi laut pula. Kali ni redah je.
Sampai Cherating dalam Maghrib juga. Pusing punya pusing,
dapatlah chalet dengan harga RM145 berdekatan dengan Residence Inn.
Maklumlah masa tu cuti sekolah kan. Memang full lah semua.
 
 
Semua pun untuk anak-anak. Reward untuk Qoid yang dapat keputusan cemerlang.
Reward juga sebab dia tak pernah ponteng sekolah sepanjang suku semester.
Semua pun untuk ingatan anak-anak..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...