Skip to main content

Buat Pasport di UTC Keramat Mall

Assalamualaikum..

Kebetulan Encik Hubby nak kena renew pasport.
Nak travel Sarawak lalu Brunei.
So kena ada pasport la kan.

20 November tu kitorg ada makan-makan
sambut birthday Sham kat rumah mama.
Lepas tu baru teringat pasport tak renew lagi.
Hari Ahad confirmla kena pegi UTC.
UTC je yang ada urusan bagai ni pada hujung minggu.

Kami pernah ke UTC Pudu.
Memula check Imigresen Pelabuhan Klang buka.
So pergila terjah.
Sekali tutup. So maklumat kat Pakcik Google tak betul.

Terus shot pegi UTC Pudu.
Sampai Pudu dalam pukul 3.00 petang.
Tapi panjang gila beratur.
Tapi bila nak amik nombor kata nombor dah abis.
Padahal UTC tutup pukul 10mlm.
Macam awal sgt tutup nombor. 
Bila tanya cakap kuota hari tu dah cukup.
Ye ke tidak taktahulah.
Tapi tak mesra alam la pegawai tu.
So Encik Hubby tanya, abis sy kena juga renew pasport ni.
Dorang suruh pergi UTC Keramat Mall.

Terus lah ke Keramat.
Pusing juga la sebab banyak jalan tutup.
Sampai dengan harapan, masih lah ada nombor dan
kuota tak abis lagi.
Dan syukur, UTC Keramat Mall tak sesesak UTC Pudu.
Aman damai je. Ada je orang tapi memang terkawal.
 
 
 
Tengok je la budak 2 orang tu khayal tengok kartun.
Tapi sebelum tu dah berbelanja kat Kedai 1 Malaysia.
Paling lama tunggu tak sampai 2 jam.

Parking byk. Cuma surau agak menyeramkan.
Gelap dan bilik wudhu tak selenggara.
Tandas agak kotor. Mungkin Ahad takde orang jaga.
Kedai makan banyak.
Nampak mcm tengah upgrade dengan tambahan pasar. 

So lepas ni dah tau mana nak buat segala urusan rasmi untuk
urusan JPN, JPJ, Imigresen pada hari minggu.
Kat Selangor ada kan nak buat.
Bajet 2017 dah bentang. Cuma tak pasti lokasi.

Siapa terdesak atau kesuntukan masa,
boleh ke UTC Keramat. UTC Pudu penuh.
Sekadar pandangan dan cadangan sebab pada kami,
ok la perkhidmatan di UTC Keramat ni.xoxo

Lynda Che Lah


Comments

  1. waahh..bestnyer nk ke sarawak n brunei ye...

    ReplyDelete
  2. Salam, ramai juga orang cakap UTC Keramat tak ramai orang. Sekarang passport RM200 utk 5 tahun kan adult? hehe. :D nanti nak renew jugak hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…