Skip to main content

6 Website Yang Perlu Anda Lawati

Assalamualaikum..

Zaman sekarang ni semua orang Google je nak tau tempat makan,
cari tempat kerja, cari tempat betulkan kereta ke.
Atau jual beli pun guna internet.

Terdapat banyak website atau laman web dalam ruang alam maya ni.
Banyak yang membantu dan memudahkan.
Tapi kalau nak cari yang betul-betul membantu tu pun payah sebab
banyak sgt kan.

Hari ni, Lynda nak share 6 Laman Web/Website yang boleh korang
lawati dan akan membantu sedikit sebanyak urusan korang.

1. Jawatan Kosong

Laman web ini menyediakan pilihan carian kerja di sektor awam.
Ada lebih kurang 10,000 jawatan yang ditawarkan.
Dan ia dispesifikasikan secara terperinci untuk agensi berkaitan.

2.Jawatan Kosong Kerajaan

Laman web ini lebih memfokuskan kepada jawatan kosong dalam sektor
kerajaan.
Semua tau kan kerja di sektor kerajaan lebih terjamin kan.
Terdapat pilihan jawatan untuk pemilik Sijil, Diploma dan Ijazah.
Siapa yang berminat boleh cuba.

3.Kerja Kosong

Laman web ini adalah portal khas untuk majikan dan pencari kerja.
Pihak majikan boleh menggunakan portal ini untuk mengiklankan jawatan
kosong dan mencari calon yang sesuai.

4. SAPS Ibu Bapa

Laman web ini Lynda pernah kongsikan sebelum ini.
Maklumlah, dah ada anak yang sekolah ni, kita kena pantau
pelajaran anak-anak dan laman web ini membantu kita
memantau dan mengenal pasti masalah pembelajaran anak-anak
melalui semakan keputusan peperiksaan mereka.
Ini akan memudahkan Ibu Bapa dan membantu anak-anak mendapatkan
keputusan yang lebih baik.

5. APDM

Laman web ini adalah sebuah portal untuk kegunaan guru dan murid-murid
termasuk Ibu Bapa.
Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) ini akan digunakan oleh guru untuk
mengisi data-data berkenaan murid-murid seperti data peribadi, kehadiran,
mata pelajaran dan lain-lain. Tapi jangan risau kerana data yang dimasukkan adalah
sulit untuk kegunaan guru-guru dalam memudahkan urusan mereka.

6. HRMIS2

Laman web ini merupakan kegunaan penting bagi penjawat awam dalam urusan kerja,
cuti, pencen dan perkhidmatan.
HRMIS2 adalah Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia atau Human Resources
Management Information System.
Segala maklumat perkhidmatan disimpan di dalam HRMIS2 dan akan memudahkan
pelbagai urusan pentadbiran.

Mungkin ada yang korang pernah guna, tapi at least dah tau kan apa yang boleh
membantu korang kalau memerlukan.
Semoga perkongsian ni akan membantu pengguna setia alam maya dalam
mendapatkan maklumat berkaitan dan lebih mudah.
Mungkin kadang kita rasa tak pakai tapi macam Lynda, ada 2 3 laman web
ini amat membantu dan memudahkan.xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. jom terjah website cari kerja..

    ReplyDelete
  2. sekarang ni mmg wajib terjah jawatan kosong kerajaan (sbb mmg nak keje gov) & saps...

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…