Skip to main content

Semak Keputusan Peperiksaaan Online - SAPS Ibu Bapa

Assalamualaikum..

Tajuk je dah memang blog mak-mak sgt ni..
Sesuai dengan Qoid Rafif yang nak masuk darjah 1 tahun depan,
Ibu kenalah mula alert dengan sistem pembelajaran kat Malaysia ni.
Selalu nampak ofismate buka laman web, pastu tengok keputusan peperiksaan anak.
Ada yang post dalam FB, keputusan anak-anak.
Mula-mula macam pelik tapi kita bertanya dan belajar kan.
So, itu rupanya SAPS Ibu Bapa..
Apa itu SAPS Ibu Bapa?

Ni nak kena tahu dan ambil tahu.
Sistem pembelajaran Malaysia sebenarnya dah masuk
ke tahap yang lebih baik sebab Ibu Bapa boleh memantau dan
menyemak keputusan peperiksaan anak-anak di hujung jari.
Pentingnya pencapaian anak-anak sebab kita boleh tahu di mana
kelebihan dan kelemahan anak-anak dalam pelajaran.
Pemantauan ni boleh dilakukan dari pejabat dan di rumah sewaktu
hujung minggu.
Kalau dulu, tunggu hari ambil repot kad, barulah Ibu Ayah tau keputusan periksa
kan. Atau semak sendiri kertas jawapan anak.

Sekarang, Kementerian Pelajaran Malaysia telah mewujudkan
satu sistem semakan online > SAPS Ibu Bapa bagi membolehkan
semakan online bagi pelajar dari tahun 1 sehingga Tingkatan 5.
Ianya mudah dan cepat serta membantu pelajar memotivasikan diri
melalui pencapaian mereka sendiri.
Sistem SAPS ini umpama hari bertemu guru dan Ibu Bapa,
menjimatkan masa dan memudahkan pemantauan di rumah tentang
pembelajaran anak-anak.

Selain itu, Sistem ini juga dikenali sebagai Sistem NKRA,
singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS)
atau NKRA ialah National Key Result Area.

Ibu Bapa boleh memulakan semakan dengan klik pada pautan <SAPS Ibu Bapa>
 
Pautan ini dibina untuk mengurangkan trafik ke pautan rasmi di laman web rasmi
kerana jumlah kunjungan yang amat tinggi.
Melalui pautan ini, Ibu Bapa akan mendapat capaian yang lebih mudah dan cepat
dan Insha Allah akan menjimatkan masa dan mendapat keputusan yang lebih cepat.


SAPS Semakan Ibu Bapa ini boleh diakses secara online, melalui telefon pintar dan laptop.
Selain keputusan peperiksaan tahunan, keputusan peperiksaan penting sperti UPSR,
PT3 dan SPM juga akan dimuat naik dalam aplikasi ini.

Jadi lepas ni, bolehlah Ibu Ayah semak keputusan peperiksaan Qoid
melalui aplikasi ini je.
Keputusan boleh didapati dengan cepat dan dapatlah kita bantu, pantau dan
mencari punca masalah kalau Qoid ada masalah dengan sesuatu subjek tu kan.
Takdelah berharap pada cikgu je untuk bantu anak-anak belajar.
Kita boleh ambil langkah proaktif pula lepas ni.
Semoga mudahlah anak-anak kita belajar dan mencapai kecemerlangan
dalam dunia yang semakin mencabar ini.xoxo

Lynda Che Lah



Comments

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…