11 August 2016

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..

Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan..
Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM.
Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.

Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan.
Untuk langkah keselamatan terbaru lah..

Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert..
Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank..
Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018.
So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave..
Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..

So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita..
Tak payah pegi bank..
Mula-mula log in M2U korang..
Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card
 
Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul.
Sebab ni nak courier..
Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang..
Tapi cepat je dapat.
 
Dah dapat kad. kena activate..
ni pun boleh buat Online..atau pegi je cucuk kat memana ATM machine..
Pastu dah boleh pakai dah..

Setakat hari ni, M2U tengah upgraded features ni..
So  korang tunggu lah sampai dah ok nanti..
So far, HongLeong takde features ni..
Kad kredit pun Lynda dah dapat.
Tinggal nak activate kan je..

So lepas ni jangan lupa PIN no korang..
Sebab dah takde signature klu swipe kad..
Tpi ada pro and cons la kan sistem ni..
Kita tgklah dulu macam mana..xoxo

Lynda Che Lah

28 comments:

  1. Belum tukar lagi. Tapi cimb pon dah hantar surat jugak suruh upgrade card.

    ReplyDelete
  2. Isnin ari tu aida gi.
    tanya la pasal buat cara ni.
    online and anta ke umah.
    officer bank tu x galakkan.
    sebab da semakin byk problem!
    maybe da ramai sgt kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat M2U, features ni under maintainance..
      Taktaulah boleh buat lagi ke tak..

      Delete
  3. hmmm menarik senang la gitu ... tp nk activate kena call or pi centre juga ??atau atm??

    kita dtg dr blog kak wahida

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak..
      nak activate kena pegi ATM mcm activate kad biasa..

      Delete
  4. Salam, nak tanya ada charge tak kalau tukar kad online ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.
      Takda charge.
      kecuali kad tu dah tamat tempoh.
      tu kena charge tahunan RM12.00 kalau tak silap

      Delete
  5. aku sentap ngan laki aku, dia dah tukar kad ni tak tunggu aku pun....janji nak buat sesama...arghhhhhh....

    sori ter luah perasaan kat sini...hahhaa...

    ReplyDelete
  6. lama tak?? kita buat tak dpt2 lagi ni.. aduhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada 2 minggu juga Jue.
      tp pegi ATM tak boleh activate pula..

      Delete
    2. kak..
      ko rasa laki ko bc tak blog I kak?
      hahaha

      Delete
  7. sepanjang buat replacment card ni nanti, kad lama kita masih aktif lagi tak untuk digunakan sebelum sampai ke kita kad baru tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad lama masih aktif sehingga kad baru diterima.
      Anda akan diberi arahan untuk mengaktifkan kad baru nanti.

      Delete
  8. boleh tk buat tukar kad tu kat atm je kalau mybnk2u tkda...mksud sy tk pegi kaunter lma ..bt kt mesin je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh puan.
      kena dapatkan kad baru dengan cip baru dan
      lambang paywave atau myDebit.
      So puan kena pegi kaunter juga

      Delete
  9. salam.boleh saya tahu,dia post pakai kurier tu macam pos laju ke nak kena ada orang sign masa kad sampai ke alamat kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslm.
      Kad akan dihantar guna courier service.
      perlu ditandatangani.
      so kalau sentiasa di ofis, sila letak alamat ofis.

      Delete
  10. Saya baru je buat online..so nnti brapa lama ya akn smpai?nnti bila kad da smp plu activate kat atm?or dalam mb2u boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm sy hari tu lepas 2 minggu baru dapat.
      kad boleh activate dlm M2U.
      tapi bergantung juga kat sistem online masa tu la.

      Delete
  11. Kad yang baru sampai tu, pin dia 123456 ke atau pin lama kita ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kad baru akan disertakan no pengaktifan.
      ni yg guna untuk tukar ke password baru di atm nti

      Delete
  12. Salam,pin number set sendiri kat atm mesin ya?

    ReplyDelete
  13. Salam,pin number set sendiri kat atm mesin ya?

    ReplyDelete
  14. Kalau org lain yg ada kat rumah kan.. Boleh ke org rumah tanda tangankan

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Jom Bercuti di Ipoh ~ Heritage Hotel

Assalamualaikum.. Mood cuti-cuti kadang datang bila kita banyak kerja kat ofis, serabut dengan masa yang macam tak cukup. Kan? Tapi na...