Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

Wedding Di Kesang Jaya

Assalamualaikum..
Rasa lama sangat tak pegi wedding. So baru ni, kitorang ke Kesang Jaya, Jasin Melaka. Wedding adik ipar adik sy..
Seronok.. kitorang gerak Jumaat malam.. Dari Klang ke Jasin dalam 2 jam.  Nasib baik lah tak jammed. Kali ni menginap di Kesang Luar, 2 minit je dari Kesang Jaya. Menginap di melaka_jasin_homestay.. boleh add IG siapa nak pegi ye..
Malam tu ada karaoke..tp singgah sekejap je sebab dah lewat malam.
Qoid pun dah tidur.. cuma Qhalif je hyper semacam..Ibu tidur malam tu pukul 1 T_T
Sabtu kitorg attend nikah teus sambut kenduri.. Sekali jalan..jimat. So sepanjang hari makan kenduri.. Tapi Melaka cuaca panas sgt. Kebetulan jerebu teruk kan. So letihlah..Balik homestay, semua tidur smpi petang. Malam mama belanja asam pedas.. Pagi Ahad balik awal sebab nak cr coconut shake Klebang tu. Sekali buka pukul 11 pagi. So bawak anak-anak makan KFC dulu.. Baru kita pegi Klebang.. Nasi lemak dah tak best mcm dulu.. Coconut shake pun tak kaw. Nak pegi Batu Berendam, Ahad u…

Uqasha Senrose Tidak Lagi Berhijab

Assalamualaikum..
Kalau ikut taknak komen panjang-panjang.. ISU ini.. Sebab taktau pula kita mcm mana kan.. Tapi baca komen netizen ada betul juga.. Hidayah bukan kena tunggu.. Tapi kena cari..
Istiqomah.. Yang ni paling susah..paling payah.. Paling terkesan..Paling tinggi dugaannya.. Nak berubah diri sendiri.. bukan sebab suami..bukan sebab ayah.. bukan sebab Ibu..bukan sebab kawan pakai..
Pengalaman berhijab.. berstokin..berstongan..berbaju besar.. Orang lebih hormat..lelaki lebih tundukkan pandangan.. Lelaki lebih jadi pemalu..Rasa selamat.. Rasa mahal..Insha Allah.terjaga lah maruah suami juga..
Semoga kembalilah hidayah itu untuk kamu.. Wlupun hidayah itu telah ada.. Share gambar cantik manis bertudung.. Kan cantik..kan tenang kan..kan sopan.. erm.....xoxo
Lynda Che Lah

Qoid Sambut Merdeka

Assalamualaikum..
Sempena Merdeka ni nak share cerita anak bertuah kat sekolah. Actually sambutan hari Merdeka ni dah lama kat sekolah Qoid. Sempena perasmian bulan kemerdekaan sekolah, Cikgu Fiza WhatsApp minta pakaikan Qoid baju Melayu.  Ibu pun excited lebih..Songkok takde masa raya. So kenalah beli songkok.. Insan terpilih tu.. Sesuai lah dengan nama.. Semoga semua tuagasan kat sekolah oklah nanti. tp kat rumah manja sgt..beza dengan kat sekolah. memang macam tu ye.. Hari Isnin tu bangun awal.. Ayah hantar pegi sekolah awal.. Semangat pegi sekolah.. Bangga lah juga.. Cikgu Fiza tgh hari tu hantarkan gambar-gambar ni..
Selamat Hari Merdeka.. Merdekakan lah diri.. Pertahankan negara.. Semoga anak-anak ini akan mempertahankan negara nanti..xoxo
Lynda Che Lah

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Qhalif Umar ~ 2 Tahun 5 Bulan

Assalamualaikum..
Sementara ada mood.. Dan sebab kak SA suh I back on track..
mehlah kita usahakan..hehe
Hari ni 2 tahun 5 bulan. Cucuk 2 tahun baru je amik 2 minggu lepas.. Menangislah juga sebab dah tau takut dan sakit kan.. Memula excited melayan nurse macam-macam soalan. Sampai masa cucuk..memang nampak dia takut dan pelik.. Sedihlah sehari tu sebab kena cucuk..
Dia lah otai kalau ikutkan.. Abg redha je kena selalu mengalah. Kalau kena cubit sebab nakal, dia tahan je nangis.. Yang ni memang hati keras banding ngan abang.. Pandai manipulasi juga.. Sibuk nak ikut pergi sekolah.. Tapi nak sekolah ngan kakak taknak abang.. Dia lebih lasak dan lebih kental.. Anak no 2 memang macam tu kan.. Kalau ckp buat tak dengar je..
Suka makan ayam goreng. kalau dapat kat kedai mamak lagi suka.. termasuk KFC..Memang feveret lah tu.. Kalau Ibu masak taknak..demand.. So far suka makan apa saja.. Sayur pun suka..tak tahulah bila dah pandai memilih nanti.. Boleh di harap..Kalau tanya siapa nama awak.. …

Jalan-Jalan Lumut dan Teluk Intan

Assalamualaikum..
Minggu lepas ikut Encik Hubby kerja kat Lumut.. Lama tak bawa anak-anak jalan-jalan.. So amik cuti hari Jumaat 29 Julai tu..pastu pegi Lumut ikut jalan lama.. Tenang je 3 jam dah sampai Lumut.. Kami menginap di Marina Island Resort.  Sebelah Jeti Marina.. Apartment unit ni besar.. Ada Queen size katil dan 1 bilik with aircond and single bed.. Tu jadi tempat bebudak main.. Kitchenette pun ada.. Cuma iron dia letak kat luar.. Bilik air x cepat kering..hihi.. Bfast biasa lah.. Lunch and dinner pun biasa je.. Selama ni kalau pegi Pangkor kami biasa naik feri kat Jeti Lumut.. So, ni first time duduk kat Marina.. Selesa juga sebab accomodation ok sgt.. Byk kedai makan..Takdelah buntu nak buat apa kan.. Malam terakhir tu pegi makan dekat belakang Marina Cove.. Ikan Bakar Teluk Muroh.. Tapi tak best.. Masak biasa je..
Siang Encik Hubby pergi mesyuarat dengan taklimat.. Kitorang apa lagi kan.. Encik Hubby setel kerja hari Ahad.. Bagi bebudak berendam kejap then kami balik. T…

Gigi Dah Patah..

Assalamualaikum..  Untuk pertama kali gigi Qoid dah patah.. Ibu of coz xcited sebab pengalaman pertama dia kan.. Sebelum ni dia tau pasal gigi patah ni sebab Upin Ipin ada episod gigi patah kan.. Pastu kakak Yana pun patah gigi susu..
Gigi depan bawah tu memang dah goyang. Kebetulan tumbuh pula gigi baru kat belakang gigi tu.. Dok lah dia main-main bagi goyang.. Bila Ibu cakap meh Ibu cabutkan..Dia macam stress..haha Saje takutkan dia..nanti malam tidur Ibu cabutkan.. Mengamuk dia..Tak boleh tidur.. Tapi Ibu gurau je..
Akhirnya semalam baru dia bagitau.. Dah cabut gigi dia.. Bila tanya banyak darah tak..Dia kata sikit je..
Tak sakit katanya.. Bila tanya mana gigi tu? Dia cakap cikgu suruh buang dalam tong sampah.. Ibu baru ingat nak frame..hahaha.. Biasa kan kita tanam.. Kecewa dia bila dengar nak tanam. Tap dia taktau kan..Takpelah.. Dah buang pun..
Kesimpulannya.. Anak bujang dah besar.. Gigi dah mula tumbuh baru.. Akal pun akal baru.. Macam-macam..menyakat adik pun ye.. Janji sihat…