Skip to main content

Qoid Rafif ~ 6 Tahun 4 Bulan

Assalamualaikum..


Entry terlambat sehari..Qoid 6 tahun 4 bulan semalam..
So far sekolah ok wlupun kadang malas..
Bangun pagi payah juga.
Tapi hasil kajian, anak lelaki memang macam tu.
Dia akan bangun, lembikkan badan, pastu suruh Ibu mandikan..
Ni kadang stress sebab kitorg nak keluar awal elak traffic jam kan..
Kadang termenung dalam bilik air..
Tapi nasihat pakar mengatakan Ibu kalau bangun pagi membebel pun takkan
mendatangkan kesan kepada dia.
Sebab anak lelaki bila bangun pagi dia memang taktau nak buat apa.
So kalau bebel pun takde makna..haha..
So, sebelum dia stress pagi dah kena bebel, moh la mandikan dia..
sementara tu biarlah dia amik sweet time dlm bilik air..

Mengaji kadang pergi..kadang buat-buat lupa.
Bila balik petang tanya pegi mengaji tak hari ni dia akan jawab,
Eh Ibu tak cakap pun...
Dah lah sekarang balik pukul 4.30 tu panas terik lagi kan..
Dalam hati pun panas mendidih je dengar..haha..
Tapi so far mengaji ok..Boleh ikut..

Masa dia baru start tukar sekolah Pra ni,
kami dapati dia ada masalah membaca.
So, kami ingat dia ada masalah disleksia..
Kami research, tanya pengalaman orang lain.
Tapi Alhamdulillah, Qoid ok..
Masalah membaca ni memang akan ada pada anak-anak usia ni..
Dan bila dia dah mula kenal huruf dan teliti, dia boleh membaca..
Sekarang kalau duduk dalam kereta atau tengok TV,
dia try eja perkataan yang dia dengar.
Then tanya Ibu betul tak..
Ayah ngan Ibu skrg kena rajin mengeja wlupun kadang
kita pun rasa mcm tunggang langgang..Hehe..

Sikap sabar yang ada melayan kerenah adik..
Adik memang kadang menguji kesabaran. Sangat menguji.
So kadang merah muka menahan marah..
Tapi dia memang sayang adik..
Cuma kadang terlepas lah juga tercubit ke kalau geram sgt.

Semoga sihat selalu nak belajar rajin-rajin kan..
Jadi anak soleh..xoxo


Lynda Che Lah

Comments

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…