30 June 2016

Setengah Tahun Berlalu..

Assalamualaikum..

Setengah tahun 2016 dah hari ni.. Cepat je kan masa berlalu..
Paling terasa..Ramadhan dah nak pegi tinggalkan kita..
Pun sekejap sgt..Tahun ni masih x berkesempatan join terawih kat Masjid
sebab 2 Q melasak..Dah tu AJK masjid awal-awal dah sound..
tu kita share nanti..

Kat ofis sibuk keje..
Alhamdulillah dah boleh catchup dan coop dengan tugas baru..
Kat rumah sibuk dengan anak-anak..
Persiapan raya mcm biasa..
Kali ni takde plan balik Besut tapi nak rehat ngan anak-anak..
Kebetulan kerajaan umum cuti pelepasan khas bagi penjawat awam 8 Julai 2016.
Save cuti 1 hari..

Setengah tahun ni macam-macam jadi..
Dan banyak tak update dlm blog..
Nti cari masa, recall balik kenangan separuh 2016.
Tinggal lagi separuh tahun ni kenalah manfaat kan..
Tambah saving..tambah pengalaman..
Planning nak start bisnes balik..back on track klu berkemampuan..

Insha Allah..
Nanti buat entry khas raya kalau sempat.
Ampunlah memang x bernafas kalau kat ofis..
Sampai nak sengguk pun tak sempat..
Ofismate pun pelik kita steady tak tersengguk di bulan mulia ni..
Haha.. kang lari calculation I x dan nak kejar..xoxo

Lynda Che Lah

17 June 2016

YouTube ~ Spiderman dan Elsa

Assalamualaikum..

Sharing disebabkan isu viral kat FB pasal Youtube video mengarut Spiderman dengan Elsa.
Siap ada adegan mengandung, muntahlah. Lebih ke arah kelucahan melampau.


Actually sy baca entry Rara pasal ni. Lepas tu terus buka Youtube dan search..
Memang ada video ni tapi as adult pun kita rasa geli gelaman tengok..
So, sy cuba search history kat Ipad dan handfon.. So far takde.

So takdelah kan tanya Qoid dia tgk apa..
So far Qoid kalau YouTube dia tgk Upin Ipin, Minescraft dan Mario.
Cuma kadang dia suka tgk Family Finger yang ada Spiderman/Batman/Ironman tu..

Kelmarin, Qhalif amik Ipad dan buka Youtube..
Qhalif cuma tau cari Upin Ipin dan Bas..
Lepas tu dia tinggalkan Ipad atas meja tapi menyala..
So saya tgklah kenapa tak tutup kan..

Tapi rupanya kisah Spiderman dan Elsa ni macam `Pop Up' dan terus tersiar tanpa di`play'.
Terkejutlah kan..sebab ikut history memang takde tgk ada search untuk ini..
Terus bawa ke depan tanya Encik Hubby dan tanya Qoid.
Pernah ke dia tgk cerita ni..
Dia kata pernah.Tapi Qoid tak suka tgk cerita tu..
So dia dah tak tgk. Itu pun bukan Qoid cari Ibu. Macam suggestion kan.

Tapi as parents memang kena pantau apa yang dia tgk, main di Ipad dan gajet lain..
Kitorang set to Universal sebab Qoid minat sgt tgk building engineering mcm Minescraft.
tapi make sure pantau dan pastikan dia faham.
Bagitau juga kat dia, Qoid tak payahlah tgk video yang ada Spiderman kawan dengan Elsa ke..
Kena alert dengan apa yang dia tekan kat YouTube..

So dakyah menghancurkan pemikiran anak-anak kita memang berleluasa.
Dan sgt mudah..
Solutions byk.
Antaranya, sentiasa berada bersama dorang masa streaming..
Sekali sekala jenguk dorang tgk apa, main games apa..
Hadkan penggunaan gajet..
Internet kat rumah pun takyah power sgt smpi boleh streaming tak henti..
Anak-anak zaman sekarang memang advance dan as parents..
Besarlah tanggungjawab untuk menjaga dan mendidik amanah ni..
Jom jadi Ibu Bapa berilmu dan prihatin.xoxo

Lynda Che Lah

16 June 2016

Qoid Rafif ~ 6 Tahun 4 Bulan

Assalamualaikum..


Entry terlambat sehari..Qoid 6 tahun 4 bulan semalam..
So far sekolah ok wlupun kadang malas..
Bangun pagi payah juga.
Tapi hasil kajian, anak lelaki memang macam tu.
Dia akan bangun, lembikkan badan, pastu suruh Ibu mandikan..
Ni kadang stress sebab kitorg nak keluar awal elak traffic jam kan..
Kadang termenung dalam bilik air..
Tapi nasihat pakar mengatakan Ibu kalau bangun pagi membebel pun takkan
mendatangkan kesan kepada dia.
Sebab anak lelaki bila bangun pagi dia memang taktau nak buat apa.
So kalau bebel pun takde makna..haha..
So, sebelum dia stress pagi dah kena bebel, moh la mandikan dia..
sementara tu biarlah dia amik sweet time dlm bilik air..

Mengaji kadang pergi..kadang buat-buat lupa.
Bila balik petang tanya pegi mengaji tak hari ni dia akan jawab,
Eh Ibu tak cakap pun...
Dah lah sekarang balik pukul 4.30 tu panas terik lagi kan..
Dalam hati pun panas mendidih je dengar..haha..
Tapi so far mengaji ok..Boleh ikut..

Masa dia baru start tukar sekolah Pra ni,
kami dapati dia ada masalah membaca.
So, kami ingat dia ada masalah disleksia..
Kami research, tanya pengalaman orang lain.
Tapi Alhamdulillah, Qoid ok..
Masalah membaca ni memang akan ada pada anak-anak usia ni..
Dan bila dia dah mula kenal huruf dan teliti, dia boleh membaca..
Sekarang kalau duduk dalam kereta atau tengok TV,
dia try eja perkataan yang dia dengar.
Then tanya Ibu betul tak..
Ayah ngan Ibu skrg kena rajin mengeja wlupun kadang
kita pun rasa mcm tunggang langgang..Hehe..

Sikap sabar yang ada melayan kerenah adik..
Adik memang kadang menguji kesabaran. Sangat menguji.
So kadang merah muka menahan marah..
Tapi dia memang sayang adik..
Cuma kadang terlepas lah juga tercubit ke kalau geram sgt.

Semoga sihat selalu nak belajar rajin-rajin kan..
Jadi anak soleh..xoxo


Lynda Che Lah

03 June 2016

Qhalif Umar ~ 2 Tahun 3 Bulan

Assalamualaikum..

Lama tak update pasal anak-anak..
Hari  ni Qhalif Umar 2 tahun 3 bulan.
Pandai apa?
Semua pandai..
Bebel..cakap pandai..Kalau bercakap siap muncung bagai..
Herot berot mulut..
Qhalif cakap lebih awal dr abang..Dan butir cakap pun lebih jelas..
So setiap anak ada perkembangan masing-masing.
Kuat menyusu dan kurang makan. Tapi kalu nak makan banyak juga.
Suka mee, bihun, pasta dan maggi..
Kalau makan kat kedai dia pilih makan nasi goreng.
takpe pedas pun tetap makan..
Suka makan sayur..ulam-ulaman..
Nakal dan buli abang.. Ni obvious.. Sbb dia suka jerit macam dibuli.
Padahal dia jerit utk tarik perhatian..
Bila kita aware tgk rupanya abang dah mengalah dah..
Tapi sama je dua-dua tak boleh lebih kurang..
Pandai mengadu juga macam abang..
Suka menconteng.. Abis dinding rumah ngan lantai..
Berkuburlah dulu hasrat nak pasang wallpaper cantik-cantik..
Manja Onny dan of coz la Kesayangan Tok Ayah..
Ngan Ayah pandai minta main geletek-geletek..
Kaki drift kalau naik push car dia..
Abis lintang pukang org jalan kalau dia tgh main 
pushcar takut kena langgar kaki..
Sakit tau dik! haha...
 
Semoga terus membesar sihat dan bijak.. 
Beroleh kemudahan dan keberkatan..
Ibu Ayah sayang Qhalif..xoxo

Lynda Che Lah


02 June 2016

Review ~ Bercuti Di Kinrara Resort Puchong

Assalamualaikum..

Cuti-cuti sebelum Puasa..Berkumpul ramai-ramai..
Padahal ada entry cuti anniversary tak update lg..
Sebab clear fone memory so gambar xde nak update entry anniversary..

Kali ni bercuti dekat je..kat Bandar Kinrara Puchong.
Kinrara Resort ni terletak berhadapan dengan balai polis Bandar Kinrara..
Korang waze je lah ye sebab x reti nak explain..

Kami booking thru fone dan pakai govt rate RM238.50 untuk semalam.
Kalau bilik atas RM229. Dekat Booking.com dan Agoda pun ada..
Boleh search Kinrara Resort.

Persekitaran best..Pool depan bilik..Buka pintu je ko boleh terjun pool.
Boleh BBQ sendiri, makan-makan, birthday party ke tapi kena hormat privasi jiran lah kan..
Lagi satu kebersihan jaga lah..adab ni..

 
 
 
Ni view dr bilik bawah dan bilik atas..
Mama dan adik amik bilik bawah dan Sy di bilik atas..
Sebab kebetulan ada weeding..So weeding guest dah book kebanyakan bilik bawah hadap pool..
Reception counter sangat helpful..sopan..Ok..puas hati.
 
 
 
Bilik ada 1 katil Queen dan 1 single..
Bilik Air divided to shower and toilet..bersih..
bilik ada coffee making facilities..fridge, ironboard dan sejadah.
Lain semua pun ok kecuali hari tu langsir ada blood stain..

Untuk check in sediakan deposit RM100. Nanti pulang balik kalau takde pape lah kan.
Pool puas hati dorang berendam..Bukan budak je..
Mak Pak budak termasuk ngan Onny sekali berendam..
Cuma bebudak ok bawa pelampung sebab kedalaman lebih kurang 5 kaki..
Untuk pool kanak-kanak paras betis dewasa.. Memang selamat tapi kena jaga juga la..
 
 
Pastu terserempak blogger pujaan hati.. kak Wahida MyAll..
abis peluk cium 3 kali pastu chit chat kejap..
gambo nan ado..nice meeting you kak..
selama ni bertegur dlm blog ngan IG je.. ni jumpa..
Silaturrahim alam maya ke alam nyata..

Seronok...release tension.. Dorg dr check in pukul 2 petang berendam sampai 6 petang..
Pakcik Poksu sambung mandi malam..
Pagi esoknya pukul 7.30 dah berendam balik sampai pukul 10..
Memang mengajak ke sini lah je nanti.xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...