11 May 2016

Birthday Qoid & Qhalif..

Assalamualaikum..

Cerita untuk kenangan anak-anak..
Tahun ni sambut birthday Qoid dan Qhalif sekali..
Sebab kesian tetamu 2 kali nak berulang ke rumah..

Tapi Qoid tahun ni dapat sambut kat sekolah sebab kebetulan Hari Isnin tu 15 Februari.
Ibu gigih buat kek coklat sebab semua bakers bz hari tu..
Buat goodies bag untuk schoolmates Qoid..
Then kita sambut kat sekolah..

Pastu kita combined terus birthday Qoid, Qhalif & Yana 27 Februari.
Ni buat kat rumah je..
Menu masa tu Asam Pedas Tulang, pastu seriusly tak ingat..wahahahaha..
Family members je pun datang..



Masa ni Qhalif blur juga lah bila org nyanyi lagu birthday..
Tapi sekarang nampak kek sikit happy birthday to you Qhalif..

Hadiah as usual..
Pakej ayah boleh main, Papa boleh main, Poksu boleh main..

Insya Allah..Semua didoakan sihat dan baik-baik belaka..
Kadang bukan apa.. kita cuma nak berkumpul ramai-ramai..
Makan-makan..sembang-sembang..
Sebab semua orang sibuk dengan urusan masing-masing..
So hanya waktu begini lah berkumpul selain menghiburkan anak-anak..xoxo

Lynda Che Lah

10 May 2016

Bertukar Jabatan...

Assalamualaikum..

Actually citer lama..
tahun lepas bulan September..
masa cuti kena Chiken Pox..
dapat berita pertukaran serta merta ke Jabatan Kewangan..
Jabatan idaman hati sejak dulu..
Sebab apa kata idaman hati? Sbb sy belajar bidang tu..
So akhirnya..dapat berkhidmat di tempat yang sepatutnya..

Hampir 7 tahun di jabatan lama..Banyak juga belajar..byk juga cabaran.
Dapat tau pun dr WhatsApp group.. terus call ofismate sebab tak percaya..
Waktu tu masih bercuti MC dan sambung jaga Qoid dan Qhalif..
Surat takde depan mata.Cuma ada gambar.. Lepas tu terduduk juga..
Sebab macam tak percaya..Rupanya..reshuffle besar-besaran..

Disebabkan masih bercuti so sy buat taktau je la..
Tarikh lapor diri 1 Sept 2015. Tp sy cuti sampai 4 September..
Tapi bos jabatan baru minta sgt saya lapor diri sebab nak tgk bakal staff dia..
Dengan parut cacar tak abis lagi. maka jejaklah kaki ke ofis baru..

Alhamdulillah semua ok..
Mohon penangguhan sampai 13 Sept untuk sy langsaikan
segala urusan tugas di jabatan lama..
Sebab sy dah lama bercuti hampir 3 minggu.
Sy taknak..bila pergi ke jabatan baru, soal tugas sy yang ditinggalkan
akan menyusahkan pihak yang mengambil alih..
dan mendatangkan reputasi kurang elok..

Siapa kata tak sedih.
7 tahun..sy dikelilingi insan yang baik-baik dan byk memudahkan sy..
Boss yang memahami sebab kalau ada masalah penjagaan anak..
Sy boleh bawa anak ke ofis.
Tiada masalah bercuti..Tiada masalah lain..
Tetapi sy yakin Allah rancangkan sesuatu yang lebih baik lagi..
Yang paling baik dan terbaik buat sy..

Terima kasih Ex Boss for the cake..small celebration..
Terima kasih semua kawan2..
Terima kasih workstation yang awesome!
Dah hampir 8 bulan di jabatan baru..
Perit jerih kat sini lagi haru..
Dah merasa tutup akaun tahunan..
Musim cukai..Musim public mengamuk di kaunter dan phone..
Musim x sempat minum..pegi toilet..hehe..
Tapi sy happy kat sini..
Sesuailah dengan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan..
Banyak lagi kena belajar dan perbaiki.
 
My new workstation..
Tempat tidur tgh hari..Tempat brunch..
Tempat BW dan cuba curi masa tulis blog..
Memang tak sempat..Ni tak tido tgh hari tulis blog..

Perancangan Allah paling baik..
Itulah yang sy pujuk hati dulu..
Dan syukur..
Semuanya memang terbaik..xoxo

Lynda Che Lah

05 May 2016

Anak-Anak Masuk Sekolah

Assalamualaikum..

Ni memang cerita peram..tp nak share juga sbb blog ni pun untuk anak-anak nanti..

Tahun ni Arianna masuk Darjah 1. Besar dah anak buah Maklong..Mcm tak percaya..
Tapi Alhamdulillah..hari pertama dia seronok dan syukur tiada drama berlaku..
Tapi biasalah kita as parents kan..
Semua nak the best..Adik ngan Shah pun macam tu..
Qoid pun tukar sekolah baru..
Masuk Pra sekolah instead of sambung Pra Tahfiz di Little Caliphs..
Saja nak dia adapt dengan alam persekolahan sebenar..
dan belajar di sekolah utk perkara baru dan lain.
Kat Pra sekolah belajar mengeja menggunakan suku kata instead of Phonics..
So, kita nak dia biasa perbezaan tu..
Qoid balik sekolah pun naik bas..Hehe..
Tak terkejar Ibu nak pegi jemput kat sekolah..
Biarlah dia berdikari..Senang sikit..
Kemudian belah petang Qoid pegi mengaji..
Dia dah start mengaji Muqaddam..
Dan sekarang Alhamdulillah..Ok semuanya..
Walaupun kadang mengelat..tp rajin juga dia pergi.
Dan so far dia seronok sebab ada aktiviti tambahan..
Banyak lagi cerita peram..hehe..kalau berkesempatan adalah..
Tapi semuanya demi anak-anak..
Alhamdulillah..Arianna seronok sekolah..Qoid pun..
Qhalif lagilah seronok sebab dia sorang kat rumah..
Jadi manja Onny..

Lynda Che Lah

03 May 2016

Beli Stroller - Aldo Compatto





Secara Ringkas


Baby Stroller kategori wajib ada untuk keluarga yang kaki travel kerana Aldo Compatto ini boleh dibawa kedalam kapal terbang.

Selain itu, jika anda tidak mahu kereta anda sempit disebabkan baby stroller. Aldo Compatto jawapannya.



Reka bentuk yang Super-Compact dan ringan (52x44x18cm bila dilipat), empat  tayar, buka dan lipat boleh dibuat dengan satu tangan, seat boleh laras dan fabrik boleh dibuka   dan dibasuh.

Kurang kedalaman tempat duduk berbanding baby stroller yang standard, sedikit   beralun jika diatas permukaan yang kasar dan bakul shopping yang kecil.

Analisa


Rekaan baby stroller ini adalah hampir sama dengan jenama terkemuka Babyzen YOYO. Perbezaan ketara adalah kualitinya sedikit berbeza terutama fabriknya dan frame stroller. Akan tetapi ianya masih berbaloi dimiliki kerana harganya juga jauh lebih murah dan masih boleh lipat dan buka dengan satu tangan.

Walaupun kualitinya sedikit kurang berbanding Babyzen YOYO tapi ianya masih berbaloi berganda kerana banyak aksesori diberi dan padding seatnya lebih tebal dan seat boleh dibaringkan sehingga 180° berbanding Babyzen YOYO hanya lebih kurang 150°. Maknanya ianya sesuai untuk Newborn.

Apa yang ada dalam kotak?


  • Chassis
  • Seat cover and backrest
  • Hood
  • Raincover
  • Manual instruction
  • Cup holder
  • Bumper bar
  • Stroller bag
  • Shoulder strap
  • Stroller restrap
  • Newborn leg cover.

Apa yang kami suka!


Ianya sangat Rare untuk mencari buggy stroller yang benar-benar kompak dan tahan lasak. Aldo Compatto adalah buggy stroller yang sangat berbaloi dimiliki kerana rekaan yang kompak dan ringan. Ianya sangat sempurna terutama yang tinggal di bandar.

Kelebihan terbesar Aldo Compatto ini adalah saiznya apabila dilipat iaitu berukuran 52 x44 x18cm dimana hampir sama saiz handbag yang oversize.

Tambahan pula stroller ini mudah dikawal dengan satu tangan tetapi perlu awas juga kerana jangan dibiarkan stroller anda terlepas tanpa dipegang kerana stroller ini ringan dan bila ditiup angin ianya boleh bergerak sendiri. Jadi hati-hati ya.

Sesuai digunakan dari bayi yang baru lahir sehingga berat anak anda 18kg. Berat stroller ini hanya 5.95Kg sahaja dan mudah dibawa kemana-mana kerana disertakan dengan shoulder strap dan stroller bag.

Kesimpulan


Stroller yang inovatif dan sangat kompak. Sesuai untuk keluarga yang suka berjalan-jalan dan yang tidak suka stroller memenuhi ruang di dalam kereta.

Dimana hendak beli?


Saya rekemen anda beli Aldo Compatto di The Baby Store 

Sebab apa? sebab ada diskaun hebat menanti anda disana, selain itu setiap pendaftaran baru akan menerima 200 Reward Points yang boleh ditebus pada pembelian pertama dan setiap ringgit yang anda belanja akan dapat mata ganjaran untuk ditebus pada belian seterusnya. Sangat Awesome!!! Penjimatan Berganda tau...



01 May 2016

Happy 7th Anniversary

Assalamualaikum..

7tahun yang penuh cerita..
Penuh suka duka..
Penuh perkongsian..kesedihan..keriangan dan kegembiraan..
Penuh susah payah..
Dan syukur..
Kami bisa harungi nya bersama hingga hari ini..
Semoga terus bisa..
Dan ketemu di Jannah...

 Suprise delivery from hubby..
TQ
I Love You Too..

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...