Skip to main content

Demam Cacar @ Chicken Pox

Assalamualaikum..

Kisah lama..tapi nak upload sbg kenangan dengan anak-anak..Kisah ni jadi 17 Ogos kalau tak silap.

Sy dijangkiti cacar air hari last Aidilfitri..Memang lama dah lah sangat kan..Malam tu buat makan-makan kat rumah last raya.. Pagi tu tgk kat tangan ada bulatan berair.. tp bdn masih ok dan sihat. Then hari Ahad mula tumbuh cacar dengan banyak.. Terus pegi klinik dan doctor sahkan cacar air..So..malam tu dah start gatal satu badan dan sgt tak selesa..Qhalif pula malam tu meragam macam tau Ibu sakit..Nak berdukung je dan xmo tido dgn ayah..

Pagi tu decide..hantar dorang 2 beradik ke rumah Onny sbb sy taknak berjangkit dgn dorang..Kesian..tp itu juga antara episod sukar buat kami semua sbb inilah kali pertama saya tak bermalam dengan dorang. Kali pertama membiarkan dorang bermalam di rumah Mama.. Hari ke3 bdn mula demam dan sy memang tak larat. Dalam mulut penuh ulser smpi tak boleh telan liur. Encik Hubby carikan ubat sakit mulut dan tekak..lepas makan terus boleh telan air liur, makan dan minum.. Sy berpisah dengan 2Qs selama lebih kurang 5 hari Isnin-Jumaat..
Lepas 2Qs balik rumah, sy yang jaga sebab sy dpt sambung MC lagi seminggu..Tapi episod gelap tak abis lagi..
Doktor ada marah..sepatutnya masa tempoh recovery ni lah awak kena berjauhan dengan anak-anak..sebb masa nak kering cacar tu lah tempoh virus tu cari perumah baru..tapi macam x percaya sbb saya rasa semua luka cacar dah kering..sy pakai baju lengan panjang dan seluar panjang kat rumah..kurangkan contact direct dengan anak-anak.. Selama seminggu semua ok..  

Kemudian kami decide ikut Encik Hubby outstation sbb saya kebetulan cuti..tapi sehari sebelum pegi tiba-tiba Qoid demam kuat kat kindy..Cikgu siap call cakap dia mengigil dan suhu dia tinggi sgt..Pickup dia kat sekolah terus pegi klinik dan doktor diagnose mayb cacar air tapi kena tgk la simptom lain.. esok hari nak pegi travel Qoid sihat..

So, bersukaria lah kat PD hari tu..siap mandi kolam sementera Encik Hubby kerja..Tapi masa mandi tu badan Qhalif pula start panas..Panas sgt..tp celup-celup jugalah dia dlm kolam tu bagi sejuk..
Tapi lepas naik mandi tu..badan dia x kurang..so pegilah pula klinik kat PD..malam tu tido tak lena sbb monitor suhu dia..Bangun pagi..timbul lah bintik berair kat 2 orang ni..*nangis*.. So balikla kami dengan rasa tak best..
Saya msg boss minta cuti lagi seminggu sbb nak jaga dorang..


Kesian tgk dorang masa ni..Sedangkan sy pun x tahan gatal dan sakitnya mulut masa ni..macam mana lah dorg tanggung..masa sakit sy berdoa..jgnlah dorang kena tapi nak buat macam mana kan..sekali jalan lah..
Masa ni Encik Hubby beli ubat suggest by doctor pakar kat klinik..makan ubat tu terus keluarkan semua cacar air dan kering dalam masa yang singkat..Cuma malam pertama dan kedua dorg gatal-gatal dan demam takde dah sbb dah demam kuat sebelum tu.. Cuma kesian gatal-gatal la..

Sy cuma gosok ngan kain..kemudian bintik-bintik sapu ngan calamine lotion..kerap mandi sbb cacar air ni kuman..so badan kena bersih..lepas mandi anginkan badan supaya tidak kerap berpeluh..

Lepas dah kering sikit..sy sapukan Herbal Blend Shaklee..ni jiran rumah suggest.. mmg ok sbb nyaman je..sejuk kena kulit so kurang gatal.. dan Alhamdulillah, bekas cacar tidak bertanda..

Dorang mmg cepat baik..dalam 5 hari..Alhamdulillah..tp lepas tu dapat berita dari ofis..berita yang taktahu macam mana nak hadam..berkali-kali tengok WhatsApp tu..tengok gambar..tapi takpe..saya redha..hehe..

Tu kena tunggu next post ye.. Ni pun abiskan draft dlm gelap waktu rehat..Memang penuh cerita basilah blog ni..Pengalaman tahun lepas yang banyak mengajar saya..Untuk lebih kuat tahun ni..

Next entry k...masih cuba dan cuba..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Fuhh sekali jalan semua kena.Alhamdulillah semua cpt baik.

    Masa lpas nikah, eka kena campak. nyangkit dari hubby huahuahua. Memang gatal gila. Masa tu dah 2,3 hari tak sdap badan. Pastu makan ayam. Lpas makan ayam trus kluar bintik2 tu kat kaki. Pergh gatal btullll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. azabnya Allah je tau kan..
      tapi berjaya tempuhi

      Delete
  2. chicken pox masa nak kering memang kena jaga betul2.. lagi mudah berjangkit sebenarnya.. takpe.. ini satu pengalaman.. at least saya pun boleh belajar dari bacaan entri puan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ingat masa berair yang berjangkit..tp sebaliknya..
      pengalaman kan kak..

      Delete
  3. ya Allah...sian kat korang anak beranak...Alhamdulillah cepat baik anak2 u sis...
    mmg betul2 mengajar kita kan..
    dugaan betul...huhu...

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…