26 April 2016

Hari Sukan Anak-Anak 2016

Assalamualaikum..

Cerita anak masuk sekolah baru pun tak update lagi..hihi..
dah update terus cerita hari sukan.Takpe..
Tu kita citer slowly..
Tengah try balik ke track ngan blog ni..
Walaupun kesuntukan masa..

Hari Sukan Qoid dan Yana pada Ahad lepas..
Sebelum tu Jumaat Hari Sukaneka Qoid..
Ibu Ayah pergi dua-dua..
Excited sbb Qoid kata dia masuk acara bawa pundi kacang atas kepala..
Tapi biasalah..bila bekerja dalam pasukan mesti ada pro and kontra..
Team Qoid dapat no 4.. Oklah..dapat tupperware :)
Gambar bawah `coach' Qhalif sampaikan amanat..dia memang gitu..sibuk cari abang..
 
Kemudian kami bangun awal hari Ahad lepas..sebab Cikgu WhatsApp bagitau Qoid masuk acara larian..
Qoid ada bagitau dia kena bawa bendera..
tapi taktau rupanya dia ketua kontinjen..haha..
Tak bangga ke anak ketua kontinjen..
Nama kena sebut sebagai ketua kontinjen..
Dah kenapa bangga sgt sampai sebut ulang-ulang..haha..kesah ke jah..Anak I, blog I.. :p

Acara perbarisan lintas hormat kita amik video je..Kelakar dan terharu tengok anak sendiri kot dok sibuk tabik hormat kat depan tu..Walaupun cuma hari sukan sekolah..tapi as usual..Ibu hati tisu lebih..bergenang air mata tapi sorok takmo encik Hubby nampak..haha..
Tahniah untuk Cikgu sbb berjaya manage dorang berkawad walaupun kelam kabut lintang pukang..

Yana masuk rumah merah..Tun Fatimah kot ye nama rumah tu..
Yana masuk acara lari berhalangan..Memula dia cerita lari lompat pagar..
Tapi Maklong tengok alahai pagar comelnya..hehe..
Yana dapat tempat ketiga..Hadiah as usual..Tupperware :)
Lepas tu tunggu acara balapan..Qoid masuk larian 50m untuk umur 6 tahun..
Dia boleh lah berlari.
Kat rumah dia selalu bagitau..
Dia lumba lari tapi kadang-kadang bg kawan menang..adoila..
So kami datang support untuk dia buat the best lah kan..
Dan dia dapat tempat ke3..Oklah kan..Dapat lah gangsa..

Walau apapun..macam mana pun..Ibu Ayah, Mama Papa, Onny TokAyah bangga dengan korang..
Bangga dengan semangat juang korang..semangat berpasukan korang..semangat kesukanan korang..
Kalah menang adat dalam pertandingan..Itupun adat dan cabaran kehidupan..
Semoga kuat berjuang juga dalam pelajaran..dalam kehidupan..xoxo

Lynda Che Lah

22 April 2016

Happy 5th Birthday Blog!

Assalamualaikum..
Selamat Hari Jadi Blog..
5 tahun penuh cerita..
Tapi tahun yang blog x berupdate..
Jom aktif balik..xoxo

21 April 2016

Refund Rayani Air ~ Entah Dapat Entah Tidak

Assalamualaikum..

Kecoh sekejap kan 2-3 minggu lepas Rayani Air yang baru beroperasi mengantung servis mereka selama 2 bulan. Then DCA pula keluar surat penggantungan sementara Rayani Air selama 3 bulan..Ofis kat Shah Alam tutup terus rasanya..

Ramai tau kot masalah Rayani Air ni..Dan kami antara yang terkena la..Actually Hisham yang beli tiket Rayani Air nak balik Besut bulan Mac hari tu.Citer balik Besut ntah bila nak update..huhu..

Saya belikan tiket Rayani Air online masa bulan Februari.. 1 flight je pegi KB utk tarikh tu..jam 5 petang..harga RM70.00. Banding dgn harga Air Asia masa tu RM120.00. Pastu kena bayar dengan kredit kad je..So..tolonglah adik kan..Belikan..

Kami semua balik Besut naik kereta..So tunggu Hisham landing lah kat KB nak pegi makan ramai-ramai..tp pagi tu dapat WhatsApp dalam group dia cakap flight kol 5 dia retime pukul 8.30mlm..Lepas tu tak sampai setengah jam hantar retime pukul 1.30pagi..Mau tak amuk dia..So Hisham pegi cutomer service.. Sampai customer service terus flight cancelled..


So..Hisham terus minta refund.. Isi form bagai pastu suh tunggu 30 hari.. tapi kalau ikut skrg dah 30hari la..Habuk pun takde..Saya emel tanya..dia cakap tunggu 90 hari dr tarikh refund.. Dah pula..tapi dengarnya..memang kebanyakan customer yang minta refund tak dapat refund. Ada yang amount ribuan ringgit..Entahlah..

Tapi the management pls do something..Ni aniaya namanya..Buat konsep syariah compliance should tau sikit pasal syariah dan halal haram duit korang amik tu..ke tak tau? Main-mainkan syariah compliance yang suci murni ni untuk tarik customer dan tebalkan poket..Saya takkan berdiam diri lah..Kita bagi lagi masa 90 hari..kalau tak kena lah buat yang sepatutnya..

Bukan taknak support tapi last-last..memang kita akan jadi mangsa..So..baliklah juga kat Kapal Terbang Tony..hihi..
xoxo

Lynda Che Lah

13 April 2016

Demam Cacar @ Chicken Pox

Assalamualaikum..

Kisah lama..tapi nak upload sbg kenangan dengan anak-anak..Kisah ni jadi 17 Ogos kalau tak silap.

Sy dijangkiti cacar air hari last Aidilfitri..Memang lama dah lah sangat kan..Malam tu buat makan-makan kat rumah last raya.. Pagi tu tgk kat tangan ada bulatan berair.. tp bdn masih ok dan sihat. Then hari Ahad mula tumbuh cacar dengan banyak.. Terus pegi klinik dan doctor sahkan cacar air..So..malam tu dah start gatal satu badan dan sgt tak selesa..Qhalif pula malam tu meragam macam tau Ibu sakit..Nak berdukung je dan xmo tido dgn ayah..

Pagi tu decide..hantar dorang 2 beradik ke rumah Onny sbb sy taknak berjangkit dgn dorang..Kesian..tp itu juga antara episod sukar buat kami semua sbb inilah kali pertama saya tak bermalam dengan dorang. Kali pertama membiarkan dorang bermalam di rumah Mama.. Hari ke3 bdn mula demam dan sy memang tak larat. Dalam mulut penuh ulser smpi tak boleh telan liur. Encik Hubby carikan ubat sakit mulut dan tekak..lepas makan terus boleh telan air liur, makan dan minum.. Sy berpisah dengan 2Qs selama lebih kurang 5 hari Isnin-Jumaat..
Lepas 2Qs balik rumah, sy yang jaga sebab sy dpt sambung MC lagi seminggu..Tapi episod gelap tak abis lagi..
Doktor ada marah..sepatutnya masa tempoh recovery ni lah awak kena berjauhan dengan anak-anak..sebb masa nak kering cacar tu lah tempoh virus tu cari perumah baru..tapi macam x percaya sbb saya rasa semua luka cacar dah kering..sy pakai baju lengan panjang dan seluar panjang kat rumah..kurangkan contact direct dengan anak-anak.. Selama seminggu semua ok..  

Kemudian kami decide ikut Encik Hubby outstation sbb saya kebetulan cuti..tapi sehari sebelum pegi tiba-tiba Qoid demam kuat kat kindy..Cikgu siap call cakap dia mengigil dan suhu dia tinggi sgt..Pickup dia kat sekolah terus pegi klinik dan doktor diagnose mayb cacar air tapi kena tgk la simptom lain.. esok hari nak pegi travel Qoid sihat..

So, bersukaria lah kat PD hari tu..siap mandi kolam sementera Encik Hubby kerja..Tapi masa mandi tu badan Qhalif pula start panas..Panas sgt..tp celup-celup jugalah dia dlm kolam tu bagi sejuk..
Tapi lepas naik mandi tu..badan dia x kurang..so pegilah pula klinik kat PD..malam tu tido tak lena sbb monitor suhu dia..Bangun pagi..timbul lah bintik berair kat 2 orang ni..*nangis*.. So balikla kami dengan rasa tak best..
Saya msg boss minta cuti lagi seminggu sbb nak jaga dorang..


Kesian tgk dorang masa ni..Sedangkan sy pun x tahan gatal dan sakitnya mulut masa ni..macam mana lah dorg tanggung..masa sakit sy berdoa..jgnlah dorang kena tapi nak buat macam mana kan..sekali jalan lah..
Masa ni Encik Hubby beli ubat suggest by doctor pakar kat klinik..makan ubat tu terus keluarkan semua cacar air dan kering dalam masa yang singkat..Cuma malam pertama dan kedua dorg gatal-gatal dan demam takde dah sbb dah demam kuat sebelum tu.. Cuma kesian gatal-gatal la..

Sy cuma gosok ngan kain..kemudian bintik-bintik sapu ngan calamine lotion..kerap mandi sbb cacar air ni kuman..so badan kena bersih..lepas mandi anginkan badan supaya tidak kerap berpeluh..

Lepas dah kering sikit..sy sapukan Herbal Blend Shaklee..ni jiran rumah suggest.. mmg ok sbb nyaman je..sejuk kena kulit so kurang gatal.. dan Alhamdulillah, bekas cacar tidak bertanda..

Dorang mmg cepat baik..dalam 5 hari..Alhamdulillah..tp lepas tu dapat berita dari ofis..berita yang taktahu macam mana nak hadam..berkali-kali tengok WhatsApp tu..tengok gambar..tapi takpe..saya redha..hehe..

Tu kena tunggu next post ye.. Ni pun abiskan draft dlm gelap waktu rehat..Memang penuh cerita basilah blog ni..Pengalaman tahun lepas yang banyak mengajar saya..Untuk lebih kuat tahun ni..

Next entry k...masih cuba dan cuba..xoxo

Lynda Che Lah

12 April 2016

Hari Ini

Assalamualaikum..

Pagi ni dr rumah.amik cuti kecemasan sbb ma bw Ayeed interview aviation school..lagpun Qoid x berapa sihat..
Best of luck Ayeed..Insha allah adalah sorg lagi pilot dlm family..
Cuba nak setelkan reset gambar utk draft post yg bersusun..nak kembali aktif..
Nak cerita tentang kehidupan dan kerjaya yang bertukar..
Akhirnya impian jadi nyata..Allah kata jadi maka jadila cuma cepat atau lambat..
So mestila nak abadikan dlm blog kesayangan ni so esok lusa dah pencen blh baca balik kehidupan lalu kita..
Cuma terkilan..lambat update besday anak-anak.. Akan update utk kenangan dorg..

Till next post..TQ kwn2 blog yg masih kekal disini..xoxo

Lynda Che Lah

11 April 2016

Kembali..

Assalamualaikum...

Tangan dah gatal..dr tadi dok tengok..buka tutup..
dan decide..tulis sikit..
Insha Allah..
Biarlah citer basi pun..nak tulis juga..

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...