Skip to main content

Qoid Rafif ~ 5 Tahun 5 Bulan

Assalamualaikum..
Nasib baiklah Ibu tgk kalendar hari ni..klu tak takde update Qoid..hihi..kdg2 sibuk terlupa tarikh..tp anak-anak dalam hati sentiasa..hari ni Qoid dah start cuti sekolah.. Boleh pula bangun awal pagi..Adoila..Kalau hari sekolah tu..klu tak berdukung masuk kereta g umah Onny, confirm drama yang lebih..

Time nak mandi pagi pegi sekolah..mmg drama habis lah..Qoid tak boleh buka mata lah..mata Qoid ngantuk lah..Sekolah berapa hari lagi Ibu? Dah tu pandai mandi sendiri , sabun then buka air shower.. Yang tak tahan.. setiap kali mandi setiap kali tu shampoo.. Ingat Ibu cop duit beli Carrie Junior botol besar tu? Takkan sebulan nak abis sebotol kan..Bertuah.. Dah lah lambat..mmg Ayah tak tunggu lah kan.. Tapi setiap kali tgh mandi.. sound Ibu.. Ibu cepatlah.. Ayah tunggu Qoid tu..harapan! ahaha..bila bgtau Ayah dah pergi keje..mulalah sedih..kenapa tak tunggu Qoid..Dah tu Qoid lambat bangun..lambat mandi..camne? Ibu pun punch kad hujung-hujung nyawa selalu..huhu

Bulan Ramadhan ni dia ckp dia puasa..Kat sekolah mmg tak makan tak minum.. Pagi sebelum ke sekolah minum susu dan makan biskut. Then setengah hari kat sekolah tak makan.. Teacher tanya dia kata dia puasa.. Biarlah kan..Dia nak enjoy the moments..Tapi Pak Ngah amik tgh hari mcm budak kebuluran cari makanan..ahaha..So balik makan apa yang Onny masak.. Bila petang tanya Qoid puasa tak? Dia kata puasa..Haha..bolehlah..Kecik lagi pun.. Solat lagi penting..

Suka selfie tu perkara biasa. Macam-macam gaya ada.. Tp satu yang Ibu Ayah dok rimas..Kuat merajuk..Kalau main bola ngan kawan-kawan petang mmg kena buli sbb dia paling kecil..Orang gelecek dan dia tak dpt bola..Solution belikan bola dan suruh dia main ngan kawan tp pun kena buli..Mcm mana kan.. Pastu nak sentiasa no 1. takleh kalah atau dikalahkan..Seronoklah kawan-kawan buli lagi..

Bila kena buli, Ibu selalu ckp..Qoid kan anak lelaki..kena lawan balik..Kalau kawan tolak Qoid tolak balik..tp dia jawab.. Nti teacher marah..So..senang citer..dia setiakawan kuat..Janji org nak kawan ngan dia..Eh..cannot mcm tu.. Nti smpi sudah orang ingat awak senang kena buli. Ibu Ayah tgh build up confidence tu..Bagi keras sikit..

Kalau adik Qhalif buli pun nangis..ahaha..manja sgt ni..Tapi adik Qhalif mmg kasar lah..tarik rambut..pijak perut..tepuk muka..amik hanger pukul orang.. Nasiblah dapat abang mcm Qoid..Tak balas balik sbb dia sayang adik.. Kadang bila geram tu kenalah juga sedas..

Semoga terus sihat.. Jadi anak soleh..Pandai belajar.. Dah masuk buku 3 baca di sekolah. So janji Ibu nak belikan Lego baru..Insya Allah..Sebagai motivasi dan reward atas pencapaian dan kesungguhan dia..xoxo
Lynda Che Lah

Comments

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…