26 June 2015

Kisah Suami Isteri

Assalamualaikum..

Sy tidaklah hebat dalam melayari alam rumahtangga.. Kahwin pun br mencecah usia 6 tahun. Selayaknya pun tidak layak berbicara bagai orang dah kahwin 20-30 tahun. Tapi rumahtangga adalah antara alam pembelajaran tentang kehidupan. Merangkumi segala aspek..segala sudut dan aspek..Mengenai seorang asing yang kini tidur sebantal, seselimut, kongsi sepinggan makanan dan segelas minuman..Asing yang akhirnya mengetahui setiap sudut dan selok belok hati dan perangai kita. setiap langkah dan gerak geri kita dan setiap sesuatu di tubuh kita..Asing yang akhirnya diharap akan dihabiskan usia bersama.

Saya juga pasti, ada segelintir yang tidak dpt mempelajari alam ini..kerana mungkin orang asing itu lain benar sikapnya.. Tapi pembelajaran harus diteruskan..Sebab si asing itulah jodoh yang telah Allah tetapkan dari azali lagi. Sejak ditiupkan roh. Sesungguhnya percaturan Allah Maha Hebat.. Tidak pernah DIA tersilap percaturan..Si Asing itu lah Allah hantar untuk menguji hidup dan diri kita sehingga ke akhir hayat mungkin..

Susah hidup ngan orang asing ni..hehe..tapi dialah Suami, Pelindung, Pemimpin dan Syurga bagi seorang wanita bergelar isteri. Buruk ke..Busuk ke..Hodoh ke..itulah suami yang Allah janjikan untuk kita.. Kalau jodoh tak panjang pun itu semua kuasa Allah.Hanya Allah Yang Maha Mengetahui segalanya..

Hal dalam kain suami isteri..mohonlah simpan ketat-ketat dalam hati. Memang kadang rasa nak pecah dada menahan sesuatu tetapi itulah sebaik-baiknya demi maruah sebuah rumahtangga..
Sedangkan kalau boleh..Janganlah diceritakan masalah dalam kain kita pada Ibu kita sendiri.. 
Jika dah kronik benar dan perlu bantuan.. carilah seorang asing yang berilmu macam Ustazah atau Kaunselor untuk diluahkan mohon bantuan.. 
Tips sy mudah.. Gaduh dengan suami..kunci je mulut dr cerita pada sesiapa..
Berlakon lah macam xde apa-apa depan keluarga kita dan dia..depan kawan-kawan dia dan kita..
Teruskan kerja harian dan hidup seperti biasa. Kat rumah apa yang jadi hanya kita yang tahu..
Hanya anda juga yang tahu trick menambat semula hati suami/isteri anda..Hanya anda yang tahu kelemahan dan kekuatan dia..Hanya kita..diri kita..

Kawan-kawan sekeliling kalau tahu..tak payah lah jadi nasi tambah...pelengkap rasa.. 
Dan janganlah diceritakan keburukan suami kita kepada teman baik kita sendiri..atau orang sekeliling..
Esok lusa yang busuk dan buruk itulah dibuat peluk tidur malam tapi maruahnya yang tercalar di mata teman kita siapa nak bersihkan..

Saya tidak berada di tempat anda yang sengsara punya suami tidak bertanggungjawab mungkin..Jadi mudahlah sy berkata-kata..tp berbalik kepada awal tadi..hidup ini pembelajaran.. tentang segalanya..
Carilah di mana silapnya..di mana kurangnya..di mana puncanya.. Aku ke Dia?
Perlukah lagi aku hidup dengan si asing ini..
Talak adalah jalan paling akhir sekali yang boleh dipilih wlu apa masalah sekalipun.

Fikirlah sedalam-dalamnya..
Solat Ishtikarah sehingga Allah berikan petunjuk dan berbaliklah kepada Allah..
Fikirlah anak-anak yang ada..(jika ada)..Sanggupkah kita memisahkan mereka dr ayah/ibu mereka sendiri..
Kita selalu tewas kepada kata hati..kepada rasa amarah..kepada rasa benci..
Tapi kembalilah kepada DIA. Yang menghantar jodoh itu..Tanyalah DIA. Mohonlah bantuan DIA.. Bukan teman sekeliling..

Teman sekeliling..seeloknya..jauhkan diri anda jika ada teman yang mahu berkongsi kisah rumahtangga..
Cukuplah anda jadi pendengar. bukan penasihat..bukan nasi tambah, bukan juga perunding cara..
Janganlah kerana nasihat yang mungkin terpesong sedikit, runtuhnya sebuah masjid dan amanah Allah..
Anak yang tinggal tidak berdosa menanggung derita..
Kita hanya mampu menadah telinga..menadah tangan mendoakan yang terbaik sekali utk sahabat kita..
Dan janganlah ingat..jika teman hanya dengar dan diam membisu.. dia tidak sayangkan kita..itu sebab dia tak bantu..
Tidak..teman itu sedang mengharapkan yang terbaik untuk kamu..Terlalu sygkan kamu..supaya kamu tidak bersendirian menanggung derita..

Yang baik dr Allah jua..khilaf selebihnya milik sy hamba yang kerdil dan masih belajar..sedikit perkongsian..sedikit pandangan peribadi..sedikit rasa gusar yang tidak bertepi..xoxo
Lynda Che Lah

24 June 2015

Terjebak Dengan Naelofar Hijab

Assalamualaikum..
Nak raya je pun kan..terjebak nak pakai juga..dan finally td..dah buat payment..rasa menyesal..korang mcm ni tak..huhu

Tapi pendek sikit kan hijab dia..kena pakai double kat dalam same colour ke..Tak sabar tunggu sampai..huhu..xoxo


Lynda Che Lah

19 June 2015

Beli Perfume Original Murah

Assalamualaikum..
Buat side income..jual perfume..Ini semua perfume original rejected ye..Siapa berminat semua untuk Pre-Order Basis dan kita bg tarikh postage.. Free Postage juga..Sudi-sudi WhatsApp 0182033719..
#ifrasyaperfumehouse #RAIQAteam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 








Ni tarikh pre order baru..Postage by 10/7/2015.. Boleh berwangi-wangian sempena raya dengan perfume ori kegemaran korang pada harga mampu milik..

Semua Original Rejected Perfume ni berharga
RM110 (SM)
RM120 (SS)

Sempena Aidilfitri
Promo beli 2 botol pada harga 
RM195 (SM) 
RM205 (SS)

Free Postage

Lynda Che Lah
018-203 3719

18 June 2015

Syarat Wajib Puasa

Assalamualaikum..
Kongsi sikit..

Syarat Wajib Berpuasa :

Islam - orang-orang kafir tidak wajib berpuasa.

Sampai umur - kanak-kanak yang belum cukup umur tidak wajib berpuasa.

Berakal (siuman)-orang yang gila tidak wajib berpuasa.

Berkuasa (berdaya) berpuasa - orang yang sakit merbahaya, orang tua yang lemah dan sebagainya tidak wajib berpuasa.

Bermukim - orang yang dalam pelayaran (musafir) lebih daripada dua marhalah tidak diwajibkan berpuasa, tetapi wajib mengqada'nya di hari yang lain.

Lynda Che Lah

17 June 2015

Dear Stalker..Dear Haters..

Assalamualaikum..
Hihi..bajet hot ada stalker ngan haters..tp mmg ada..baru jumpa..siap tak puas hati semua..
Tapi sempena Ramadhan..
Saya dan Suami menyusun sepuluh jari jika ada kesilapan dalam penulisan saya di blog sy sendiri.. Tak suka sila tekan pangkah..
Tak payah nak Stalk sgt..
Tak Payah nak Hate sgt..
Sebab sy tidak berhutang apa-apa dengan anda.. 
Sudi-sudi jenguk lagi supaya murah rezeki Nuffnang sy.. 
Terima kasih..
Salam Ramadhan dan Salam Ceria sebab kakitangan kerajaan terima 2 berita gembira..Alhamdulillah..
So jom bersihkan hati..sucikan jiwa..
semoga beroleh ketenangan hati dan perasaan.. 
Maaf dipinta..xoxo

Lynda Che Lah

16 June 2015

Qoid Rafif ~ 5 Tahun 4 Bulan

Assalamualaikum..
Actually semalam..tp bw Qhalif ke ofis smlm tak sempat tgk pun blog..hehe..
Alhamdulillah..Qoid sihat..
Dah start sekolah semalam..ok juga wlupun liat sikit nak bangun..
Tapi mcm tak percaya dia dah besar macam ni..
pandai menjawab toksah cakaplah..banyak tanya pun ye sampai Ibu kdg penat nak jawab..
makan dah ok..suka ikan bawal putih goreng..sometimes boleh juga makan ayam..ayam kampung lagi tu..
Qoid jenis tak makan makanan rapu sgtlah..kadang je beli Mister Potato tu..
then lebihnya suka makan Chipsmore..Biskut Keju..Biskut Coklat...
Pergi sekolah ok dah boleh baca ikut Phonics tu tapi slow sikit..sbb payahkan itu mcm menghafal..tp kitorg tak kisah..
Dia byk tunjuk minat dalam Maths dan Senibina..
Dia sgt rajin main Mines Craft (game bina rumah dalam phone) dan buat rumah Ibu..buat Rumah Ayah wlupun katil kadang letak kat luar..
Dan dia pernah menangis kaw2 bila rumah dia dalam game tu terbakar sebab salah letak obor..huhu..
Mmg dia sedih benar bila hasil rekaan dan binaan dia habis musnah..tp takpe..Ayah sempat tolong padam api..hahaha..
So..Ibu Ayah akan try lah tunjukkan Qoid jalan menjadi arkitek ke..engineer ke..boleh kot kan bantu dr segi itu..
Suka juga main Lego City..Bolehlah..main je lah dalam Ipad..dr beli yang real berharga beratus hengget tu..
Maths ok..Dia suka..mayb sebab dia kidal kot..Mengaji pun ok..so..kalau ada rezeki planning nak masuk Tahfiz..Masih mengkaji..
Tidur malam mesti nak Ibu garu belakang badan..

Qoid Rafif.. Ibu dan Ayah doakan semoga terus sihat sejahtera dan dipermudahkan dalam menimba ilmu duniawi dan ukhrawi..jadi anak soleh..dan dilindungi Ilahi sentiasa..
Tapi cita-cita Ibu Ayah..biarlah lebih ke akhirat itu..sebab dah nak akhir zaman ni..xoxo
Lynda Che Lah


13 June 2015

Viral - Ayam dijangkiti penyakit misteri

Assalamualaikum..

Skrg tgh viral pasal ayam sakit misteri kan..yang keluar gambar ayam berbintik ngan kalau makan tgn berbintik..


11 June 2015

Piknik di Dataran Shah Alam

Assalamualaikum..
Ni event ntah bila..bulan lepas kot. sesaja nak lepak ramai-ramai malam-malam sambil berpotluck..sambil tu bg bebudak main tanpa rasa bersalah di malam hari..kitorg pegi Dataran Bawah Shah Alam yang depan Muzium ngan MBSA. Dia ada kawasan padang luas dan bersih..

Petang tu kat rumah pakat mendung so risau gak..sbb nak masak semua kan..tp Alhamdulillah sampai ke Maghrib tu ok..Kami solat Maghrib dulu kat Masjid Shah Alam..then baru pergi cari tempat duduk kat dataran.. Ramainya lah org kat sana..Ngan tepi jalan orang jual mainan..ni mmg saje je lah nak cukai Ibu Ayah..

 


Malam tu ada nasi impit, sambal ikan bilis, ayam goreng Ayamas, lasagna, spageti bolognese, air kotak, donut..Bebudak paw Papa beli lastik terbang yang ada lampu tu..Si Qhalif round 1 padang..yang tukang jaga Poksu Ayeed, Papa, Tok Ayah ngan Hubby..bebas benar dia sebab xde org larang..Ada lah dalam 2 jam lebih kitorg kat situ. Tok Ayah siap baring pandang langit cantik ngan bintang sana sini..tenang tp bisinglah kan ramai orang.. Jadilah nak piknik malam-malam..sekali sekala potluck gini sambil santai-santai memang best.. Tunggu lepas raya lah boleh repeat balik..xoxo

Lynda Che Lah

10 June 2015

Gambar Rasmi Puteri Charlotte Elizabeth Diana

Assalamualaikum..
Comel kan..Gambar rasmi dikeluarkan Istana Buckingham..
Gambar diambil sendiri oleh Kate Middleton..

Lynda Che Lah

09 June 2015

Raisyyah Rania Yeap @ Felixia Yeap Dah Kahwin..

Assalamualaikum..
Tahniah..Tgk kat FB hari tu..  
Dah sahih selamat bernikah..
Semoga sampai Jannah dan bahagia dunia akhirat..



TQ foto from Melvister

xoxo

Lynda Che Lah

08 June 2015

Selamat Bertugas..

Assalamualaikum..
Dear Encik Hubby, selamat bertugas di tempat baru. Seronoknya lah setahun sekali tukar..hehe..ni dok lama sikit. mau makan 5-7 tahun kat tempat baru..Tapi xpe..dekat dengan Alamanda pun kan..hehe..dan terima kasih Allah atas kurniaan rezeki yang sentiasa ada.. rezeki untuk anak-anak semestinya.. Janji Allah itu pasti.. Yang penting..tabah dan sabar hadapi semua kepayahan dan kesukaran..

Dear Hubby, All The Best..Enjoy the moment macam lapor diri hari pertama..semoga tempat baru lebih baik, bermanfaat dan mengembirakan..Kita cari redha Allah..dan semoga semuanya dipermudahkan..xoxo

Lynda Che Lah

05 June 2015

Gempa Bumi di Sabah

Assalamualaikum..
Allahu..Sabah dilanda gempa bumi bermagnitud 6.0 skala Ritcher jam 7.15 pagi tadi..
Setakat ni cuma kerosakan kecil dilaporkan..Boleh tgk sumber lain..Ini pula sy share pengalaman sendiri Ms Valentine yang tinggal di Sabah..semoga semuanya baik-baik belaka..

Allah turunkan sedikit peringatan..peringatan kecil..Bumi makin tua..segalanya makin hampir..Semoga kita jadi umat akhir zaman yang tidak lalai dan lupa..xoxo

Lynda Che Lah

Amy Mastura Bertudung..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..Semoga istiqomah..seronok tgk.Tapi ni dr sumber..sbb secara sahihnya I tak nampak pula Kak Amy update dalam IG..Tapi didoakan benarlah..Ok..btw nak bgtau ..I ada baju ni..ekeke..same colour same pattern.

Lynda Che Lah

03 June 2015

Erra Fazira Sudah Bertudung..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..Semoga istiqomah..

Lynda Che Lah

Qhalif Umar ~ 1 Tahun 3 Bulan

Assalamualaikum..
Rasa lama tak update pasal anak-anak..Qhalif Umar hari ni dah 1 tahun 3 bulan..
Pandai apa?
Jalan dah nak berlari lah..boleh lah wlu kadang tersadung time lari..
Makan is hobi..makan apa je..
Pandai ambil buku dah suh tengok kan gambar..Moto lah..kereta la..kapal terbang..itiklah..kucing..zirafah..
Pandai minta nak makan dan menolak klu taknak..
Memanjat toksah ckp..
Tunjuk gigi ngan tunjuk mata..
Kalau tanya mana Qhalif Umar..tepuk perut ngan dada..ahaha
cakap x pandailah..cuma pandai panggil Ayah..Tok Ayah (bunyi ayah juga) , Mama..Onny..
tapi still xleh panggil Ibu..kadang je ada sebut Abu..kadang-kadang ye.. :(
Nak susu tunjuk signal tgn..pastu merengek pegi dapur dan panjat kat tempat buat susu..
Ada kawan baru..baby bear warna hijau..ahaha..bolehlah..
pandai selfie..pandai main Pou..
Pandai gaduh ngan abang..


Semoga terus sihat sejahtera..wlupun kerap selsema..
membesar dengan sihat dan cerdik..Insya Allah..
Buah Hati semua org..xoxo

Lynda Che Lah

02 June 2015

Nuffang May-Jun

Assalamualaikum..

TQ Nuffy..For May & Jun.. Walaupun blog tak berupdate..Dptlah sikit simpan duit. lepas raya boleh cash out..Buat bernafas sikit..ekeke..xoxo

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...