Skip to main content

Qoid Rafif ~ 5 Tahun 2 Bulan

Assalamualaikum..

Lama tak cerita pasal anak-anak..Hari ni Qoid Rafif dah 5 tahun 2 bulan..Menjawab toksah cakaplah kan..pandaiiiii sgt.. Tok Ayah suka menyakat..pagi-pagi dah membentak marah Tok Ayah..Tok Ayah ni bisingla...apalah..hehe..
Makan nasi dah ok..suka makan Ibu ngan Onny masak..bolehlah..makan nasi lauk ayam, ikan, telur..Qoid suka ikan..Dia yang cakap..Alhamdulillah .
Belajar kat sekolah..pembacaan agak perlahan sbb kat sekolah guna Phonics..So..dia taktau sgt bila Ayah Ibu ajar mengeja..kami lagi suka tradisional ni kan..Phonics tu mcm pelik pula..sebab dia tak kenal huruf..cuma bergantung kepada ingatan dan sebutan..
Mengira dia suka..Math ok..Sekarang dah pandai kira sampai 100 (in English) wlupun kadang-kadang sixty jadi fifty..hentam je lah..janji ada bunyi..
Tapi sbb Qoid kidal dia selalu confuse nombor 6 & 9..tertukar..tapi slowly lah..cuma itulah..teacher takde kepakaran mengajar kidal kan..terpaksa lah Qoid adapt ngan tangan kanan bila menulis..

 
 
Tolong jaga adik..ok..sama-sama sepahkan rumah ngan adik pun ok..Tolong kemas balik mainan bersepah pun ok wlu merungut asyik Qoid je..hehe..Tolong sidai tuala lepas mandi pun ok..tapi yang penting..rambut kena maintain kemas..ahaha..rambut takleh usik ok..hihi..

Semoga dipermudahkan semua..Kesian penat pegi sekolah tapi bila tanya..dia kata ok je..lagi 1 feveret..makan karipap yang Papa Harun Shah je beli..boleh gitu? Adoila...janji makan..xoxo

Lynda Che Lah


Comments

  1. Replies
    1. kan Kak Izwa..tau esok lusa nak kawen dah..ngehehe

      Delete
  2. amboiii memilih nak makan karipap ye...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kak..Ibu masak karipap tak sedap!
      Shadap u! Ahahaha

      Delete
  3. Sama dgn ank2 sy dua org kidal..yg kedua n ketiga.
    . tu la main ngn adik sama2 sepah,yg kena kemaskn si abg jgk..hihiii

    ReplyDelete
  4. As-salam Lynda,

    seronok tengok perkembangan anak-anak kan.. semoga Qoid terus membesar dengan sihat dan bijak insyaALLAH.. Salam kenal juga dari akak :)

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…