Skip to main content

Tak Kena GST Konon!

Assalamualaikum..
 
Memang tak kena GST tapi dah naik harga dah semua sesiap..
Tak suka sila keluar dari Malaysia..
Tak suka jangan naik bas/teksi..naik basikal..
Syukur..Malaysia masih aman..
Dengan pecah rumah berleluasa..samun dan rompak tetak berleluasa..
Rasuah sana sini..Terima dan telan je lah..Bising-bising pun tak dapat apa..

Lynda Che Lah

Comments

  1. dalam diam diam rakyat ditipu hidup-hidup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dalam diam pun Ina..
      terang-terangan

      Delete
  2. tu la...siap ade iklan lagi pengangkutan awam xkena gst...tapi harga tambang naik...same jugak... T_T ....brg untuk newborn lagi la....semua naik

    ReplyDelete
  3. Memang pun Lynda..awal-awal lagi dah naik harga..sakit hati tengok harga..tak patut betul!i aam strongly against GST in whatever circumstances pun!menyusahkan..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Just to share this. Hari ni ada antenatal checkup di sebuah private hospital di s.alam dan kebetulan tanya doktor o&g tu kos bersalin bulan april ada gst tak..nak tahu jawapannya..yes starting april there will be gst imposed. Banyak tu 6%. Terasa sgt. Cost hospital bukannya murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puan,kata perubatan n hospital dikecualikn gst.tp hospital kena berdaftar pula.jika ada hidden cost begini sepatutnya rakyat difahamkn dgn lebih jelas..

      Delete
    2. hari ni saye ke hospital bawa wife follow up..semua charges dah naik 30%..minggu lepas checkup rm70 tapi hari ni dah jadi rm90..duu pakej bersalin rm1600 tapi lepas GST dah jadi rm2100..coooobaaaannnnnnnn..

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…