Skip to main content

Daftar Qoid Darjah 1 Tahun 2017 ~ Ibu Yang Paranoid

Assalamualaikum..

Qoid Rafif lahir pada 2010. Maknanya dia akan masuk Darjah 1 tahun 2017. Kebetulan..Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online JPN Selangor dah buka untuk pendaftaran 2017. Ibu lah over excited daftar Qoid sbb dengar macam-macam..Kalau lambat daftar tak dapat sekolah yang nak lah..Nanti kena hantar sekolah ntah mana-mana..So..ambillah langkah proaktif (paranoid) daftar cepat-cepat..
Tengoklah Ibu paranoid ke tak..sebab keputusan hanya akan diketahui pada 15 Julai 2016..haha..so next step kena pegi sekolah yang dipilih untuk hantar dokumen seperti salinan sijil lahir, MyKid, IC Ibu dan Ayah dan Salinan Sijil Nikah untuk pengesahan permohonan. Semua kena buat dalam tempoh 14 hari dari tarikh didaftarkan online..
Pastu WhatsApp hubby macam nak nangis sebab tak percaya Qoid Rafif dah nak darjah 1..Padahal 2 tahun lagi..ahaha..dah submit baru tanya ok tak sekolah Ibu pilih..Paranoid ni..ke jadi Mak-Mak memang macam ni..huhu..
Semoga semuanya dipermudahkan dapat sekolah yang diminta..senang nak uruskan sebab PakNgah Papa dah sukarela nak amik balik sekolah..kan PakNgah..ahaha..pastu balik sekolah transit umah Onny pastu pegi sekolah agama kebetulan depan umah Onny..Ni nanti fikir lagi nak hantar ke tak sebab kesian Qoid balik sekolah dah kena pegi sekolah balik..bila nak belajar kan buat homework..Again Ibu paranoid..huhu..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Samalah jugak macam aida..tahun lepas dh isi online..lepas tu tak verify kat sekolah pun..so still bertangguh sampai sekarang padahal tahun depan dah nak masuk darjah 1 dah..hihihi..sama jugak macam aida, dah pilih sekolah baru tanya hubby..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida..
      semangat lebih masa daftar online..
      Bab nak hantar docs ni tetiba mcm malas pula dah..
      ahaha..

      Delete
  2. hehehe..2 tahun tu sekejap tau..sedar-sedar kene shopping barang sekolah time tu lagi syahdu tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni...
      Belum pape dah bagi syahdu lebih..
      kejap je kan 2 tahun.. kejap je dah besar T_T

      Delete
  3. canggih btl zaman skrg ye...lg dua tahun dh boleh daftar dh..kalo zaman kita dulu ujung tahun baru pegi daftar,..agaknya nak daftar anak dara sy boleh jgk x, lagi 5 tahun hehehehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah dah settle.. skarang smua mudah.
    Hnya di hujung jari.. kt pom xde tkejar nk.ke sek utk urusan.ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…