Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Bawa Qhalif Ke Ofis..

Assalamualaikum..
Seminggu lepas Mama kurang sihat. Sy dah cuti kecemasan dr hari Isnin dan Selasa..Pastu WhatsApp bos bagitau maybe nak cuti lagi tp bos ckp takpe..bawa je anak datang ofis. Jaga di ofis..Lega sebab cuti tinggal berapa je kan..Tapi dalam masa yang sama..macam manalah Qhalif nak behave kat ofis..huhu..Qoid dan Arianna kami bayar OT di tadika stay sampai petang..Biarlah Mama berehat dan recover sepenuhnya.. Ini hari pertama di ofis Ibu..Hari Rabu..duduk atas meja dan tolonglah sangat Ibu buat keje..Hari pertama crancky dan taknak ngan orang lagi..Sombong..ahaha..tp dah petang sikit rajin menegur orang then mulut dah start bising jerit atau bebel ikut suka dia..Tidur pun pagi sekali dalam 1/2 jam je..petang sekali time Ibu dah nak punch out dia sedap tidur.. Ni 2nd day Khamis..Kami merempit 4 beranak dari Meru ke Klang sebab semalamnya bawa kereta encik Hubby sampai ofis pukul 9.30..huhu..ok je nak naik motor..cepat pun ye..cuma kena hati-hatilah kan..tp kita hati-hati.…

Happy Belated Birthday Mama

Assalamualaikum.. Selamat ulangtahun kelahiran ma.. Semoga sihat sejahtera..dipanjangkan usia..dimurahkan rezeki dan beroleh kerahmatan dan kesenangan hidup..We luv u..
*Notakaki - Entry dah draft pada birthday Mama 24 Mac 2015. Tp kesibukan menguruskan Qoid dan Qhalif..termasuk line internet kat rumah slow sesangat..maka tak publish..hari ni baru buka draft dan publish..**

Alhamdulillah Mama dah sembuh dan rindu cucu..ahaha..especially si Qhalif kan..semoga terus sihat sentiasa..xoxo
Lynda Che Lah

Blog Tak Berupdate..

Assalamualaikum..
Blog hibernate..Sgt..tapi hidup berjalan macam biasa. Yang tak biasanya..Mama sakit sampai seminggu..so..sy multitasking yang amat sgt..ahaha..nanti kita share ye...BTW, my job as food vendor dah start dan sambutan menggalakkan..boleh tarik nafas lega..ahaha..xoxo
Lynda Che Lah

Mode : Sakit

Assalamualaikum.. Mode sakit..Qoid x sihat..Mama pun x sihat.kebanyakan kena cirit birit dan muntah.mungkin air..mungkin udara.virus cepat tersebar..GWS kesayangans..
Lynda Che Lah

Review ~ Bengkung Moden (Khas Untuk Bersalin Ceaserean)

Assalamualaikum..
**scroll down for new entry** <Paid review> Saya bersalin czer 2 kali..so..nak pakai bengkung biasa tu tidaklah kan..Ma siap dah beli yang berlilit panjang satu badan tu tp tak dapat pakai. Sekarang dah mudah, bersalin czer pun boleh pakai bengkung.
Di pasaran sekarang ada Bengkung Moden Khas Untuk Yang Bersalin Ceaser. Yang bersalin normal pun of course boleh pakai..
Bengkung 4 Panel berukuran 12inci. Sesuai digunakan semasa dalam keadaan berpantang sebab meliputi keseluruhan perut hingga ke bawah perut. bengkung ini juga boleh dilipat untuk kegunaan selepas berpantang.
Bengkung 3 panel boleh digunakan selepas berpantang dan pemakaian harian untuk mengempiskan perut.
Cara Pemakaian 
Kelebihan Bengkung Moden Ceaserean Kain Bengkung - menyerap peluh dan boleh di pakai dalam masa 24 jam selepas pembedahan. Fleksibel - boleh dijadikan korset untuk menguruskan badan dan menurunkan berat badan selepas melahirkan sama ada secara pembedahan mahupun normalKeselesaan- tida…

Tak Kena GST Konon!

Assalamualaikum.. Memang tak kena GST tapi dah naik harga dah semua sesiap.. Tak suka sila keluar dari Malaysia.. Tak suka jangan naik bas/teksi..naik basikal.. Syukur..Malaysia masih aman.. Dengan pecah rumah berleluasa..samun dan rompak tetak berleluasa.. Rasuah sana sini..Terima dan telan je lah..Bising-bising pun tak dapat apa..
Lynda Che Lah

Bawa Anak-Anak ke Jkids Paradigm Mall

Assalamualaikum..
Cuti sekolah tak tahu nak bawa anak ke mana? Boleh cuba ke JKids, Indoor Playground. Kami bawa anak-anak ke Paradigm Mall, Kelana Jaya. Jkids kat sini kat Tingkat 1 baru buka..So tak ramai lagi orang.. Bayaran masuk untuk 6 bulan ke 13 tahun adalah RM30. Sila pastikan bawa stokin sebab nak masuk kena pakai stokin. Parents pun kena pakai stokin. Dorang jual stokin RM4 sepasang.. Semua games tak bahaya..Lantai tak licin dan guna karpet yang span tu. Semua games pun takde yang tajam atau bucu semua berbalut. Oklah nak lepaskan Qhalif..Tengoklah tu siap panjat turun balik sendiri.. Ada satu bahagian main pasir. Pasir ni unik sebab dorang guna sejenis herba yang digunakan di China untuk minum teh. Nama dia tak sure..Tapi nampak macam pasir tapi besar sikit macam biji herba. Tak boleh telan pun sebab melekat kat mulut bila masuk mulut. Qhalif 2 3 kali angkat sebaldi kecik tu tuang dalam mulut tapi dia takleh telan. Menyembur dia sbb melekat kat mulut. So tak selesa.. Sela…

Daftar Qoid Darjah 1 Tahun 2017 ~ Ibu Yang Paranoid

Assalamualaikum..
Qoid Rafif lahir pada 2010. Maknanya dia akan masuk Darjah 1 tahun 2017. Kebetulan..Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online JPN Selangor dah buka untuk pendaftaran 2017. Ibu lah over excited daftar Qoid sbb dengar macam-macam..Kalau lambat daftar tak dapat sekolah yang nak lah..Nanti kena hantar sekolah ntah mana-mana..So..ambillah langkah proaktif (paranoid) daftar cepat-cepat.. Tengoklah Ibu paranoid ke tak..sebab keputusan hanya akan diketahui pada 15 Julai 2016..haha..so next step kena pegi sekolah yang dipilih untuk hantar dokumen seperti salinan sijil lahir, MyKid, IC Ibu dan Ayah dan Salinan Sijil Nikah untuk pengesahan permohonan. Semua kena buat dalam tempoh 14 hari dari tarikh didaftarkan online.. Pastu WhatsApp hubby macam nak nangis sebab tak percaya Qoid Rafif dah nak darjah 1..Padahal 2 tahun lagi..ahaha..dah submit baru tanya ok tak sekolah Ibu pilih..Paranoid ni..ke jadi Mak-Mak memang macam ni..huhu.. Semoga semuanya dipermudahkan dapat sekolah yang …

Cuti Sekolah Bermula..

Assalamualaikum..
Cuti sekolah dah mula hari Sabtu hari tu kan..So far..Takda plan ke mana-mana lah cuti sekolah ni.Al-maklum semua tempat penuh dan sesak plus harga hotel mengarut..So..kita tunggu dah abis cuti sekolah baru bawa Qoid jalan..Kesian juga sbb cuti sekolah duduk ngan Onny je..Kebetulan Arianna Hani warded malam tadi sbb muntah dan cirit birit..Petang ni baru nak pegi tengok. Cepat sihat Yana..cuti sekolah boleh rehat kat rumah ngan ikut Qoid jalan-jalan.. Qoid kat rumah main khemah askar..Belikan masa Weekender Bazaar hari tu. RM100. Besar..boleh tidur 2 3 orang..tapi idoklah tidur dalam tu..Khemah hanya buka hari cuti..So sekarang cuti adalah khemah tu.. Qoid sibuk suruh bawa khemah pegi umah Onny..Itu kena tanya Onny dulu..Onny!! Boleh ke..ahaha..Boleh bayangkan tunggang terbaliknya rumah Onny jadi medan tempur dan kem askar..ahaha..Insya Allah..tgk tempat nak berkelah..boleh bawa khemah buat budak-budak main..xoxo
Lynda Che Lah

Nuffnang ~ Amboi Berderet..

Assalamualaikum..
Tajuk tak boleh blah..hehe..Nuffnang bulan ni berderet..Jadilah kan..Menabung sikit-sikit.. TQ Nuffy
Lynda Che Lah

Weekender Bazaar Hari Itu..

Assalamualaikum..
Dah setel 1 event..Jom rehat! Ahaha..tp pagi ni dah ada yang tanya Lasagna..Alhamdulillah rezeki Allah..Insya Allah minggu ni ada..
Start preparation untuk event pagi Sabtu..Masak dengan kasih sayang..setel semua dalam pukul 3ptg gerak tapi bawa anak-anak makan KFC dulu..beli jiwa sebab nak kena tinggalkan..Jam 5ptg gerak pegi Uptown. Sampai Damansara hujan lebat..Jalan pun jammed..So tenang-tenang aje..
Sampai Uptown dalam pukul 6ptg lebih..Terus set up..Masukkan spiral dalam tupperware then bakar lasagna dan sherperd pie..Ya..gigih bawa oven sebab nak fresh dan tak sempat pun nak baked kat rumah..
Sambil tu dok lepak 2 org ngan hubby layan lagu best2 organizer pasang..Crowd bagus..tp nama pun Uptown kan..makin malam makin ramai tp hati yang tadi happy sebab dapat dating ngan hubby tanpa kids terus sayu tetiba..Kesian Qoid ngan Qhalif..Ibu Ayah kerja sampai malam..Cakap ngan hubby..cukup pukul 10 jom balik. Rindu anak dah..Ahaha...
Masa crowd tgh makin ramai tu..ma…

Food Vendor @ The Lab Boutique Shah Alam

Assalamualaikum..
Insya Allah..Coming soon in April..Debar..Teruja..bercampur baur.. Esok pula 1st event di Uptown 7, Damansara Utama <Klik sini> Jemput datang ye..
Untuk yang ini..dah sign contract semalam. Insya Allah selangkah lagi untuk persediaan berhenti kerja kerajaan..ahahaha..Ye ke? Doakan yang baik-baik untuk saya ye.. Tapi kat sini takda lasagna sbb dah ada vendor..Kat sini Insya Allah saya akan buat Sherperd Pie, Spiral Carbonara dan Spiral Sardine..Harga berpatutan..Sambil shopping boleh makan-makan.. Update lanjut nantilah kan bila dah sampai masanya.. Doakan sy terus sihat dan diberi kekuatan untuk menjayakan ini..hehe..minat pun ye..so..kena juga buat sbb skrg kira komitmen lah kan..Terima kasih semua yang membantu..bg komen membina dan kdg-kdg menduga hati dan perasaan saya..
Hubby > Awak tulang belakang saya..  Qoid & Qhalif > Terima kasih kerana tak crancky dan faham klu ibu dok sibuk prepare dishes..hehe.. Mama > TQ jadi Sous Chef hehe..  Angah…

Sambutan Birthday Qhalif Umar..

Assalamualaikum..
Sambut birthday Qhalif Umar awal 2 hari..sbb kebetulan birthday dia jatuh hari Selasa..So buatlah hari Ahad lepas..Simple juga. Panggil families.. ngan kawan 2 3 org. Dan berkenal-kenalan dengan jiran-jiran baru.. Masak spageti sardin dan carbonara. then rebus nasi impit makan ngan rendang daging nenek tolong masak. Order fruit tart dan mix cheese tart..Sampai petang abis..huhu..mmg tak dan nak tapau..Alhamdulillah berjalan lancar..Senang hati.. Ok..dah setel celebrate birthday anak-anak. Tunggu tahun depan pula..hehe..Ibu ngan ayah kadang pun x sempat rehat. tp demi anak-anak..tidur tak cukup pun takpe kan..Kadang tengah hari tu terlelap juga hubby wifey..Qhalif pandailah Qoid jaga..Pandailah dorang tunggang terbalik kan rumah macam mana kan..hehe..xoxo
Lynda Che Lah

Qhalif Umar ~ 1 Tahun

Assalamualaikum..
Hari ni Qhalif Umar bin Zainol Ariffin turns 1!
Alhamdulillah syukur..sihat dan membesar dengan baik. cuma sekarang selsema dan batuk sikit.  Esok baru bawa ke KK untuk injection 1 tahun.. Jalan dah laju.. pandai main bola..nak join gak abang ngan PakSu Adib ngan Poksu Ayeed main bola. Pandai joget..ahaha gelak ngan jokes sendiri..hehe.. makan pun suka (hobi dia) potong rambut baru ni tak nangis.. suka kacau abang..kdg abang yang menangis sbb dia yang buli abang masih muka serious sentiasa ngan org yang jarang dia tgk.. Dah celebrate awal 1 Mac hr tu..nanti share ye..simple je buat..dapatlah tgk dia blur org dok nyanyi lagu birthday kat dia..
Semoga Qhalif Umar (Khalifah Yang Memakmurkan) terus membesar sihat dan dikurniakan kemudahan, kesenangan di dunia dan akhirat..Jadi sehebat Khalifah Umar al-Khattab sbb Ibu Ayah amik nama dia sempena Khalifah Umar.. Ibu, Ayah, Abang Qoid sayang Qhalif Umar!
Arjuna Beta.. Qhalif tgh blur org dok nyanyi lagu birthday..Happy Bir…