Skip to main content

Pegawai Kerajaan Suka Curi Tulang?

Assalamualaikum..

Isu hangat 2 3 hari lepas ada yang share pegawai kerajaan kena tangkap pada waktu bekerja..Erm..nak buat post dr side sy yang bekerja dgn kerajaan.. Tak kisahlah memihak diri sendiri ke tak kan..Blog I..ahahah..

Yang kena tangkap tu pun 1 hal..tak  agak-agak lah korang nak minum ngan shopping time tu..tapi bukan semua ye begitu. Ada yang berkhidmat dengan baik dan SYMP. Tapi macam kat JKM Klang ni..betullah ada yang curi tulang (based on pengalaman sendiri).

Bila orang cakap..pegawai kerajaan ni malas..suka curi tulang..suka minta naik gaji..suka minta bonus..tapi yang bercakap mungkin  takda pengalaman di dalam sektor kerajaan. 
Saya pernah berkhidmat dengan syarikat swasta..Start tahun 2006..kerja dengan company besar yang dimiliki sepenuhnya oleh orang Cina..Seronok..sebab dalam ramailah org Melayu..Tapi kerja mmg tough. Tp berbaloi dengan gaji..
Kemudian tukar tempat lain pun company Cina..jauh kat PJ..Gaji bolehlah..buat kerja dr 8pagi- balik sharp pukul 5. Tapi sampai rumah pukul 8mlm..masa ni takde kereta..so naik turun bas..
Ada sekejap kerja dengan company besar yang dimiliki Melayu..tp tak bolehlah rasanya..jauh beza ngan budaya kerja kat company Cina..

Then tahun 2009 dapat offer kerajaan..pergi sebab dekat dengan rumah (kebetulan). Tapi seriously gaji kecik banding dengan swasta dulu..cuma kemudahan pinjaman (kereta, rumah, peribadi) sangatlah mudah..Itu je lah yang best kot. Then ada pencen dah bersara esok tapi sy tak amik pun pencen..
Seriously gaji kecik..tanya lah orang kerajaan lain..kerja kena multitasking..semua kena tau buat..kalau kawan cuti..kena buat keja kawan..kalau kita cuti tak tentu lagi kawan buat kerja kita..ada je yang curi tulang tapi yang kerap kena marah pun kita..

Tapi tak semua ye begitu..ada je kementerian dan jabatan yang elok..hubby pun berdepan nasib hampir sama..dulu kat negeri..kena buat semua benda..Sabtu Ahad pun kerja..balik malam..bergantunglah pada tempat..eh..ni bukan post merempan..saja nak share..so janganlah buat andaian bukan-bukan tentang pegawai kerajaan..mungkin kerana nila beberapa titik ni rosak lah kami yang menumpang belanga ni..

BTW..kerja kena ikhlas..jangan curi tulang..nanti rezeki yang diterima Allah tak redha..tu yang anak sakitlah..anak degil lah..anak malas lah..suami isteri asyiklah gaduh ke..hidup tak berkat..just my 2cent..xoxo
SYMP Lynda Che Lah

Comments

  1. Nak tumpang komen jugak...

    Saya pun bekerja dengan kerajaan.. Setuju sgt dengan pernyataan Lynda ni. Gaji mmg la kecik... semua benda kita nak buat.
    Kalau semua jabatan nak jaga pekerja jgn mkn kat luar... kena pastikan harga makanan dekat kafe tidak mencekik darah. Bayangkan makan kedai luar benda yang sama beza rm2.
    Yang kena cekup tu pun.. tak salah saya diorang just beli bungkus je. Tp ternyata la.. yang dok kena selalunya org baik2.. Mungkin sbb Allah nak jaga rezeki yang mereka dapat. Be positif kan...

    ReplyDelete
  2. hmmm ikut org dan ikut tempat la kot..tak reti la nak komen bab...

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…