18 February 2015

Pegawai Kerajaan Suka Curi Tulang?

Assalamualaikum..

Isu hangat 2 3 hari lepas ada yang share pegawai kerajaan kena tangkap pada waktu bekerja..Erm..nak buat post dr side sy yang bekerja dgn kerajaan.. Tak kisahlah memihak diri sendiri ke tak kan..Blog I..ahahah..

Yang kena tangkap tu pun 1 hal..tak  agak-agak lah korang nak minum ngan shopping time tu..tapi bukan semua ye begitu. Ada yang berkhidmat dengan baik dan SYMP. Tapi macam kat JKM Klang ni..betullah ada yang curi tulang (based on pengalaman sendiri).

Bila orang cakap..pegawai kerajaan ni malas..suka curi tulang..suka minta naik gaji..suka minta bonus..tapi yang bercakap mungkin  takda pengalaman di dalam sektor kerajaan. 
Saya pernah berkhidmat dengan syarikat swasta..Start tahun 2006..kerja dengan company besar yang dimiliki sepenuhnya oleh orang Cina..Seronok..sebab dalam ramailah org Melayu..Tapi kerja mmg tough. Tp berbaloi dengan gaji..
Kemudian tukar tempat lain pun company Cina..jauh kat PJ..Gaji bolehlah..buat kerja dr 8pagi- balik sharp pukul 5. Tapi sampai rumah pukul 8mlm..masa ni takde kereta..so naik turun bas..
Ada sekejap kerja dengan company besar yang dimiliki Melayu..tp tak bolehlah rasanya..jauh beza ngan budaya kerja kat company Cina..

Then tahun 2009 dapat offer kerajaan..pergi sebab dekat dengan rumah (kebetulan). Tapi seriously gaji kecik banding dengan swasta dulu..cuma kemudahan pinjaman (kereta, rumah, peribadi) sangatlah mudah..Itu je lah yang best kot. Then ada pencen dah bersara esok tapi sy tak amik pun pencen..
Seriously gaji kecik..tanya lah orang kerajaan lain..kerja kena multitasking..semua kena tau buat..kalau kawan cuti..kena buat keja kawan..kalau kita cuti tak tentu lagi kawan buat kerja kita..ada je yang curi tulang tapi yang kerap kena marah pun kita..

Tapi tak semua ye begitu..ada je kementerian dan jabatan yang elok..hubby pun berdepan nasib hampir sama..dulu kat negeri..kena buat semua benda..Sabtu Ahad pun kerja..balik malam..bergantunglah pada tempat..eh..ni bukan post merempan..saja nak share..so janganlah buat andaian bukan-bukan tentang pegawai kerajaan..mungkin kerana nila beberapa titik ni rosak lah kami yang menumpang belanga ni..

BTW..kerja kena ikhlas..jangan curi tulang..nanti rezeki yang diterima Allah tak redha..tu yang anak sakitlah..anak degil lah..anak malas lah..suami isteri asyiklah gaduh ke..hidup tak berkat..just my 2cent..xoxo
SYMP Lynda Che Lah

2 comments:

  1. Nak tumpang komen jugak...

    Saya pun bekerja dengan kerajaan.. Setuju sgt dengan pernyataan Lynda ni. Gaji mmg la kecik... semua benda kita nak buat.
    Kalau semua jabatan nak jaga pekerja jgn mkn kat luar... kena pastikan harga makanan dekat kafe tidak mencekik darah. Bayangkan makan kedai luar benda yang sama beza rm2.
    Yang kena cekup tu pun.. tak salah saya diorang just beli bungkus je. Tp ternyata la.. yang dok kena selalunya org baik2.. Mungkin sbb Allah nak jaga rezeki yang mereka dapat. Be positif kan...

    ReplyDelete
  2. hmmm ikut org dan ikut tempat la kot..tak reti la nak komen bab...

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Jom Bercuti di Ipoh ~ Heritage Hotel

Assalamualaikum.. Mood cuti-cuti kadang datang bila kita banyak kerja kat ofis, serabut dengan masa yang macam tak cukup. Kan? Tapi na...