31 December 2015

Happy Birthday Suami..

Assalamualaikum..
Selamat hari lahir suami..
Semoga dikurniakan segala kesihatan dan kemurahan rezeki dan ketenangan..
Semoga lebih sihat utk meneruskan amalan dan sisa-sisa hidup kita..

Kami sayang awak!
Lynda Che Lah xoxo

30 December 2015

Review - Fave Hotel, Pantai Cenang Langkawi

Assalamualaikum...

Masa pegi Langkawi hari tu, 2nd day smpi 4th day to menginap di Fave Hotel di Pantai Cenang. Hotel baru milik Indonesian. Sbb byk cawangan dia kat Indonesia.. Hotel ok cuma set kopi teh tu kena request dan bayar ye.. tp cadar ada stain ye..Nak pakai iron kat luar bilik..hihi..Nak request toiletries pun sila bayar.. sudahnya mmg lah tak request semua benda tu..

Bilik ok tp boleh dgr org sebelah pasang TV kalau kuat lah volume dia..Org ketuk pintu bilik sebelah pun boleh dgr..
View cantik..Bukit-bukau dan kerbau ragut rumput kat padang rumput seluas-luasnya..Kalau petang nampak anak Langkawi main bola padang.

Makanan biasa je..Dinner pun masak lemak telur rebus, sayur taugeh goreng, ayam goreng (buffet style) sudah tu ko cas RM35 1 kepala..Mahal dan x berbaloi..Desert pun setakat sagu gula melaka dan puding sejenis dua..sudahnya malam esok lusa tak makan situ dah.. Baik makan kat kedai tepi-tepi jalan lauk byk pilihan dan kenyang puas hati bayar..

Sbb ada guest yang bgtau kalau search hotel kat Cenang, memang ni muncul dulu..Tapi harga pun agak mahal sebab dekat Cenang kot..Tapi kalau korang tak kisah..ok je la..masih boleh dikategorikan sebagai nice stay cuma pricey..
Oklah utk short trip.Cuma jauh dr Pekan Kuah..ni nearby Pantai Cenang dan Underwater World..Tp byk komplen pun x boleh kan..free pun :p

Lynda Che Lah

Masa Yang Berkualiti Utk Anak-Anak

Assalamualaikum..

Tak abis lagi ceritera Langkawi..Sbnrnya cuma nak cerita..
Untuk anak-anak kita sanggup buat apa sahaja.. 
Kami suami isteri sibuk dengan kerja..tambahan pula hujung tahun..
biasalah kerja bahagian akaun..mmg saat getir ni..
So ada peluang ke Langkawi tu, belanja mmg banyak sbb beli tiket flight on the spot..
Walaupun dah dekat seminggu sebelum pergi dok tgk tiket flight, end up abis juga RM580.
Belum lagi sewa hotel semalam tu, kenderaan dalam Langkawi dan shopping cokelat..

So, pegi Langkawi tu cuma nak gembirakan anak-anak..
Naik kapal terbang, naik bot dan jalan-jalan..Yang penting dorg ni nak mandi pool..haha..jauh tu..
Tapi masa yang berharga ni mmg tak dapat nak ditukar ganti dengan wang ringgit kan..
Semua demi kamu...
Curi masa dan cari masa..demi anak-anak..xoxo

Lynda Che Lah

22 December 2015

Review - Pemandangan Indah Guest House Langkawi

Assalamualaikum.

Memandangkan sampai Langkawi lewat malam, so decide amik simple hotel je untuk tidur sementara menunggu esok..Saya pilih Pemandangan Indah Guest House kat Padang Matsirat. 5 minit je dari airport..Hotel ni simple, lebih berkonsep homestay bilik-bilik..Selesa sbb semua on the ground..Parking kereta terus masuk bilik.. Layanan sangat tiptop.. Sebabkan flight delayed so kami sampai hotel lebih kurang pukul 12.30 mlm.. dorang tunggu untuk serah kunci.Lepas tu ramah tamah melayan kita walaupun dah tengah malam.
Bilik ada katil Queen dengan tambahan 1 tilam. Tak minta pun memang ada..
Ada aircond dan yang penting kipas siling..Kipas ni memang pentinglah kan..Sebab kadang malam sejuk sgt takleh tido kalau pakai aircond je..
Bilik air ok..Bersih dan tekanan air ok.
TV pakai channel Njoi je..Jadilah setakat nak tgk drama dan kartun untuk bebudak.
Cuma nak breakfast xde tempat terdekat. Kena pegi dekat dengan airport atau kawasan sekitar.
Harga semalam untuk bilik yang selesa ni RM90 je..Oklah..

Yang best memang pemandangan indah lah..sbb hotel ni terletak di Look Out Point Langkawi. Tempat tgk anak bulan..Pemandangan belakang hotel airport Langkawi..Nampaklah kapal terbang berlepas dan mendarat. Worth lah kan untuk harga tu..
So far untuk hotel ni saya bagi 4.5 bintang..Sangat memuaskan untuk short stay..Cuma jauh sikit dr tempat tarikan di Langkawi..xoxo

Lynda Che Lah

18 December 2015

Pengalaman Terbang dengan 2 Anak - Qoid & Qhalif

Assalamualaikum..

Kali ni mengada nak ikut juga encik hubby outstation..so ke Langkawi lah kita.
flight encik hubby dah set.so sy kena cr flight sendiri dengan 2 anak kecil.Qoid 5 tahun dah kira harga dewasa..Qhalif masih infant..
saya amik flight Air Asia yang paling last..tp standardlah AA kan..delayed.
tp ada bagusnya delayed ni sbb gate kat KLIA2 jauh-jauh semuanya.nti tu share lain..
Dah blh buat web check in awal-awal so smpi je terus pegi Imigresen..
senang..tunjuk boarding pass ngan IC je then scan bag.
Sy bw 2 hand luggage..Kelam kabut juga sbb Qhalif menangis nak ikut Onny yang hantar kitorg..
Haru..huhu..tp lps tu kejap je sbb pujuk dia turun eskalator.
Nak pegi gate kitorg tumpang buggy..jauh gate KLIA2.tp buggy separuh jalan je..jenuh juga jalan.Nasib baik Qhalif dah ok.

Sementara tunggu boarding.Nasib baikla dorg x meragam..
Masuk plane pun tarik perhatian ngan tunjuk majalahla..gambar kapal terbang..pastu bg makanan buat kunyah-kunyah.susu dah standby so Qhalif menyusu masa berlepas.kuranglah sikit ragam.
Qoid ok.byk soalan.bila gegar sikit langgar awan dia boleh tanya keluar api ke Ibu kapal terbang ni.haha..ko rase..
Debar jgn ckplah kan..Macam-macam terlintas.tp Allah tempat bergantung harap.
Dalam plane Qoid main Ipad while Qhalif lepas menyusu terus tidur.tp mmg automatic masuk plane kita ngantuk kot kan..
So mendarat smooth je ngan anak-anak behave dengan baik wlupun dah pukul 11.30 mlm..
Based on pengalamanlah kan..klu landing smooth mmg naiklah AirAsia..pilot akan try to touch down very smooth.tp naik MAS siapla ko masa touch down terhentak..Encik hubby pun cakap gitu.
Entry ni dah draft semalam tp hari ni br post..so 3rd day in Langkawi.
Tunggu hubby setel meeting nak g tour Langkawi jap..masih belum decide nak buat apa..xoxo

Lynda Che Lah

15 December 2015

Qoid Rafif ~ 5 Tahun 10 Bulan

Assalamualaikum..

Hari ni Qoid Rafif 5 Tahun 10bulan.. 
Pandai menjawab..selalu kena buli ngan adik Qhalif..
selalu mengalah..
dah makan macam2 dlm keadaan terpaksa..
Tidur baca Ayatul Kursi sejak teacher ajar  bulan Ogos hari tu..Suh Ibu Ayah adik baca sekali.
Dah kurangkan Ipad sbb dia obses ngan SuperMario..
Dah ready nak masuk sekolah baru..
Kena marah kadang menjawab pastu mulut herot berot ejek Ibu ngan Ayah..
haha.. ntah sapa ajar..tp siaplah  kena sound ngan Ibu..
Asyik tanya Qoid cuti berapa hari lagi..Wah..lamanya Qoid cuti .hehe
Suka sgt ngan Lego..Power Rangers..Ultraman.. Hagemaru ngan Ninja Boy..
Tinggal lebih kurang 20 hari  nak ke sekolah baru..
harap oklah dengan environment baru.. Insha Allah semuanya ok.
Sebelum buka sekolah nak bawa jalan ikut Ayah pegi keje..
Pastu sambut birthday Ayah kat tepi laut.. lah sgt! <tangandibahumatakeatas>

Lynda Che Lah

14 December 2015

Arianna Masuk Sekolah

Assalamualaikum..

Hari ni Selangor cuti sempena Misi 33 Piala Malaysia..Selangor menang 2-0 lawan Kedah. Cuti bersambung dr Jumaat sempena keputeraan Sultan Selangor.Kira untung dpt rehat 4 hari.

Tapi hari ni Arianna Hani mula kehidupan baru.Orientasi sekolah agama dah..Maklong yang over terharu sbb tak percaya dah masuk sekolah rendah dah..Tau-tau esok amik SPM pastu naik pelamin klu panjang umur..
Nampak ok tapi adik kata macam nak nangis..ye la..pengalaman pertama.masuk kindy jauh beza dgn masuk sekolah kan.kat kindy ada teacher feveret..diberi sepenuh perhatian.kat sekolah rendah semua kena berdikari sendiri..
Rezeki Arianna mama n papa dapat cuti free teman dia..hehe..

Doa Maklong dan Paklong semoga cemerlang dlm pelajaran dunia dan akhirat..Insha Allah semuanya ok.tunggu giliran Qoid pula tukar sekolah baru..dan bersedia dgn suasana baru.. Pengalaman baru juga utk kami..xoxo

Lynda Che Lah

04 December 2015

03 December 2015

Qhalif Umar ~ 1 Tahun 9 Bulan

Assalamualaikum..

Hari ni Qhalif Umar dah 1 tahun 9 bulan.. Dah tau apa?

Panggil Ibu <crying*emoticon>
Panggil Ayah, Tok Ayah, Onny, Abam, Kakak, Mama, Papa, Nenek, semua bolehla.
Tau sebut ayam, nasi, ikan, sayur, buah.
Suka sgt transportation kereta..lori..bas..traktor..
Nangis over sgt
Tido senang..
Berlari dah..sama mcm abang
Suka sakat abang..rampas Ipad..
Nakal mcm abang
Suka menari terutama lagu Kun Anta
Suka Astro Oasis
Sekejap je dah besar..Mcm cepat je masa berlalu..Semoga membesar sihat dan beroleh kesenangan dunia akhirat.. And since consumed Qaseh Junior..mmg amat jarang selsema..Kalau ada pun sgt sedikit dan cepat baik..Alhamdulillah..xoxo

Lynda Che Lah

02 December 2015

Original Perfume

Assalamualaikum..

Pre Order sampai esok je ye.. 

Dah gaji tu blh order utk birthday..untuk set hantaran..wangi-wangi utk suami..

Postage akan dibuat 14 December 2015. pls allow 1-5 working days utk dpt fragile item ye..

Feel free to WA 0182033719 for lists of available perfumes..xoxo

Lynda Che Lah

01 December 2015

Terima Kasih OSC

Assalamualaikum..

Slps 3 bulan bertukar jabatan br dpt update nak say TQ kepada jabatan lama.  6 tahun lebih di jabatan lama..jatuh bgn keje kat situ.kena marah..gado ngan boss..gado baik balik ngan opismate..
tukar 3 Boss..akhirnya sy kembali ke tempat yg sepatutnya..

Encik hubby kata sempena menggunakan diploma yg lama terperam tu..so eloklah buat akaun..haha..stress sbb benda dah lama terkubur..nak refresh balik ni mmg agak sukar. tp dah masuk 3 bulan patut dah blh catch up kan. Insha Allah on track..

Naik cuti dr demam chicken pox (ni x update lagi..masih dlm draft) terus setelkan keje tertinggal dan kena lapor diri segera kat jabatan baru..

Terima kasih teramat sgt dear korg n boss yg sepanjang 6 tahun memberi kerjasama dan persahabatan yg baik..

Kek courtesy boss..Tq boss..sorry tak pilih utk stay..sy pilih hijrah..hehe

Yang sama-sama tunggang terbalik urus paper meeting..urus ofis..urus submission..All the best korang..tetap dlm hati..Semoga persahabatan berkekalan tp so far ingat lah kat I time buat kenduri..

Tips hadapi pertukaran jabatan: 
Terima dengan tenang 
Jadi seorg yang positif dan menyenangkan dan memudahkan semua orang
Bersedia belajar benda baru
Rajin tanya
Cuba belajar dlm ms 3 bulan
Teruskan kecemerlangan demi azam sendiri
Set target sendiri nak capai
Jadi diri sendiri

3 bulan yg penuh pembelajaran dan penyesuaian diri..Alhamdulillah..xoxo

Lynda Che Lah

30 November 2015

Qoid Rafif's Mini Concert

Assalamualaikum..

Dah kenapa update smpi 3 post.nmpk sgt hari ni x sibuk kan..hehe.. sbb esok lusa akan sibuk tutup akaun..meh kita marathon..

Mini concert Qoid hari tu buat kat Karangkraf pada 31 Oktober..Kali ni Qoid jadi mujahideen nyanyi lagu Muslim of The World..

Sblm tu buat bacaan AlFatihah, 3 Qul dan Ayatul Kursi.Semangat dia masa performance..

Yang penting support..anak-anak inilah yg dia suka..yang penting kita sediakan dia menghadapi crowd yg ramai..berdikari dan enjoy his moments.. 

Ibu Ayah are proud of u..xoxo

Lynda Che Lah

Arianna's Grand Ihtifal Day

Assalamualaikum..

Event dah lepas tp nak abadi di sini.. Grand Ihtifal Day utk Arianna Hani

Buat kat USJ 1 21 November lepas..Jenuh hujan lebat gigih Maklong Paklong g tgk termasuk Onny n TokAyah..siap sesat barat dan bergaduh dlm kete salah jalan..haha

Tapi selamat smpi dan dpt tgk Arianna graduated dan perform..dia menari lagu Kun Anta malam tu..Maklong tahan sebak je la sbb x percaya..tu lah baby yg Maklong jaga dlm pantang..

Qoid penonton. Qoid graduated tempat lain ye..hihi..untung kecik2 dah merasa pakai jubah ngan topi konvo..

Next tunggu Yana masuk sekolah rendah..Qoid masuk pra..Insha Allah Qhalif ikut jejak langkah abang kakak.. doa kami..semoga anak-anak ini berjaya dunia dan akhirat..

Lynda Che Lah

November..

Assalamualaikum..

Dah hujung November.. Esok dah Disember..

Dalam 30hari habis dah 2015. Sekejap je kan.. Hari ni dikejutkan berita pemergian Yus Jambu..Allah dah mula ambil org baik-baik.. Semoga kita pun pergi dlm khusnul khotimah..Mati itu pasti..Bila tu yg tak tau kan..

~Al Fatihah~

Hari tu pergi kursus pengurusan jenazah.antara azam 2015 nak belajar pengurusan jenazah..menyediakan kita dlm byk keadaan.Insha Allah blh praktik utk akan datang..azam juga ni..

Qoid bakal ke pra sekolah tahun depan..Tak terus di LC sbb byk yg perlu diuruskan dengan keadaan encik hubby yg sering outstation skrg..

Masih cuba berblog..Kesian Qhalif Umar Ibu tak blog perkembangan dia..

Dia sekarang suka menari terutama lagu Kun Anta..Dah pandai sebut Ibu..Ni perkembangan dia cepat nak banding ngan Qoid..Ngada pun terlebih sbb dia kesayangan semua skrg..of coz buah hati Tok Ayah..
3 hari lagi dia dah masuk setahun 9bulan.. berlari laju dah.. suka kacau abang..pandai main Ipad..kesian abg Qoid selalu mengalah..
Pandai gaduh dan berebut.. Suka sgt kereta dan lori..bab susun kereta dan sepahkan mmg keje dia..
Suka makan..nti try buat post sempena setahun 9bulan..cuba ye..

Ni gambar hari tu..Tapi hari ni new haircut dah..Nti share..

Sibuk dan masih sibuk..Kesian anak-anak x sempat Ibu Ayah bw cuti-cuti..Insha Allah..xoxo

Lynda Che Lah



27 October 2015

Sepi.....

Assalamualaikum..

Blog sepi..lamanya..
rindunya..byk nak kongsi..
tp masa amat cemburu..amat mendesak..

Ini tugas baru..minat baru..kesukaan baru..waktu di pejabat mcm x cukup..hee..tau-tau dah petang..balik umah kepala pusing sbb tgk nombor..
tp Alhamdulillah..Jumaat ni masuk 2bulan dah..kena kejar deadline je la kan..
enjoy je..hehe..

Ofismate baru semua ok..kwn baru..
cerita baru..

Nanti berkesempatan..sambung balik draf yang tersimpan tanpa publish tu..

Semua kena buat autopublish la nampaknya..byk nak cerita..x syok taip kat fone..kita cuba ye sbb BE November punasih ok..TQ Nuff

Lynda Che Lah

01 October 2015

Happy Birthday Ayeed

Assalamualaikum..

Kata nak aktif kan..so Oktober kita mula dgn birthday Ayeed yg ke 17tahun. 
Semoga dipermudahkan segala urusan..SPM tahun ni cemerlang,gemilang,terbilang..
Semoga mencapai cita-cita..
Lynda Che Lah

30 September 2015

Banyaknya BE Sept

Assalamualaikum..

Tgh menjemput roh dan semangat berblogging. Saje buka Nuffnang. Byknya BE Sept wlupun post xde..

TQ Nuffnang.. Kembali aktif ni..Kisah anak-anak..kisah hidup..keluarga..


Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...