Skip to main content

Cuti-Cuti Penang 2014

Assalamualaikum..

Cuti-cuti Penang ni tak plan actually..Ma ngan Ayah yang pegi bercuti..So kami adik beradik cuti juga tapi dok rumah..kebetulan hari Ma pegi tu hari keputeraan Sultan Selangor..tp disebabkan Ma post gambar Penang yang menggamit hati..melambai-lambai suruh dtg..maka terjadi rancangan yang tidak dirancang..Sy wassap adik ajak pegi juga..Dalam kereta otw balik dr Aquaria..check hotel rates..dan terus booking. pakai je govt rate..setel..
 
 
Ni antara gambar yang Ma WhatsApp..Tp Ma tak bg dtg sbb Ayah suh simpan duit tp kami dah plan gila-gila gak..so terjah je buat suprise..Kitorg berkemas dlm masa yang singkat..Delivery Lasagna sat..Pastu g amik Adik kat Pdg Jawa..Sebelum  tu makan malam kat Awe depan rumah.. Pukul 7mlm gerak terus..Slow n steady je la..anak-anak tidur dlm kereta..senang! Ahaha..tapi time tu je senang sbb sampai Penang pukul 11.30 malam macam tu dorg bangun segar bugar..Ibu Ayah, Papa Mama pengsan sbb dorg tidur balik pukul 2.30 pagi T_T
Lalu jambatan kedua Pulau Pinang..Menginap kat Krystal Suite Bayan Lepas..Concept apartment 2 bilik. 2 malam tu Rm550..Oklah kan..Sampai terus tanya reception mana bilik Ma..tp reception bgtau sistem down so takleh check guests..nak suprise camne kan..last-last WhatsApp Ayeed dan paksa bgtau no bilik.rupanya bilik sebelah je..So..g dingdong ngan anak-anak..lama gak nak buka..sekali Tok Ayah muncul ngan kain pelikat..terkejut tak hengat..yang lebihnya seronok tengok cucu datang..ahaha..Ma dah tido bgn suprise tgk cucu-cucu ada..

Esoknya..kami bw Ma jalan round Penang..Nak pegi Street Art..Rumah P Ramlee..Pdg Kota..Nak beli Jeruk Pak Ali..Makan nasi kandar..tp 2nd day to Penang penuh sesak. nak naik Bukit Bendera tak dpt..Penuh sgt..so kami ke Street Art. Tp jenuh nak cr gambar tu semua..Last2 yang pegi Ma, Ayah, Ayeed je sbb kami ngan bebudak tak larat nak jalan..Sbb Penang kan sehala je semua..nak g sesuatu tempat tu kena park kereta dan jalan..Penang panas tak hujan..so pengsan..2nd day dpt ke Padang Kota, Street Art dan Ma merayau ngan Ayah n Ayeed makan nasi kandar..Kami chow g makan best kat Bayan Lepas..nanti share...Malam tu lepas lepak mandi kolam kat hotel..g Gurney Drive..Ni pun pengsan..sbb park kat Mall baru kat Gurney tu..Saja bawak Ma makan Rojak Goyang..
 
 
 
Pagi hari terakhir..barulah dpt ajak Ma bfast sama..sbb dlm Penang mmg kena pakai GPS. Sila jgn percaya Waze..ahaha..kami check out awal sbb nak bawa Ma beli Jeruk Pak Ali ngan g rumah P Ramle..Then terus shoot g Butterworth makan kari kepala ikan..Itu share post lain juga..Berakhirlah perjalanan cuti-cuti Penang yang mmg tak plan..yang seronok sbb semua anak seronok dan enjoy wlupun mcm nak patah tulang belakang melayan dorg.Gerak dr Butterworth lebih kurang pukul 3ptg smpi Shah Alam makan malam dalam pukul 8.30malam. Hantar Adik balik Pdg Jawa..then balik Desa Latania dlm pukul 11 mlm. Anak-anak dah pengsan..Ibu Ayah ikut pengsan..Next trip beku nak masuk rumah..ye ke beku? xoxo

Lynda Che Lah

Comments

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…