Skip to main content

Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..

Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe
Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp..
Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..

Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk toilet..jenuhlah juga beli pampers..nak brand Drypers je kot.lain takmo..

Pastu latih tidur malam tak pakai pampers..Ni ibu nangis tiap malam..Basah je lah tilam tu..Bebel tgh malam adalah perkara biasa..dlm seminggu ada 2 kali tak kencing malam kira bertuah lah..pastu pakai kan pampers balik sbb tilam dah lunyai..hehe..
Tapi pastu Qoid sendiri yang cakap taknak pakai pampers tidur malam.so..sebelum tidur wajib masuk bilik air kencing dulu..ni pun kdg2 basah juga tilam..tp lama-lama ok.Qoid pandai kejut Ibu bangun malam bgtau nak kencing..Ni dah berjaya sejak 4 bulan lepas..

Yang paling akhir adalah tunggu dia berlatih yak-yak dalam toilet..Dan yang berjaya latih dia..Onny! Ntah apa Onny psiko hari tu..dia yak-yak dlm toilet..tp lama lah pula dok bertinggung dlm toilet tu..sambil tu main air..takpe..janji nak kat toilet..

Second time ngan Ibu masa Aidiladha kat rumah nenek..ngan Ibu yang bershawl, baju kurung bagai Qoid bgtau nak yak-yak..bw masuk toilet..pastu dah setel hajat dia kata ok..siap mandi pakai baju..tetiba Hubby ckp..Qoid yak-yak dlm seluar..habis cicir-cicir..hahaha..mau tak macam halilintar guruh berdentum membebel petang raya tu..Tp mungkin itu antara pengajaran utk Qoid dan untuk Ibu..Kena pastikan hajat betul-betul dah selesai..br blh keluar bilik air..

Alhamdulillah...free diapers secara total! Takde kencing atas tilam lagi..yak-yak cicir..masuk toilet ok..siap ckp..~"Ibu, may I go to toilet please?"Congrats Qoid..Proud of u! (Ye bangga wlupun hanya sbb free diapers) Next week lah update pasal konsert Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Wah akhirnya Qiod dah free diapers..Alhamdulillah..takde lah susah sangat kan nak train..Aida ni pun nak train Medina time pantang nanti..ntah berjaya ke tidak, tak tau..kikiki

    ReplyDelete
  2. yeayy.. alhamdulillah...
    dah makin besar.. mesti dia makin pndai..

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…