28 November 2014

Hukum Mencium Jenazah

Assalamualaikum..

Sedikit perkongsian Jumaat.. Dengar di Sinar.fm. oleh Imam Muda Asyraff..
Hukum mencium jenazah mengikut Mazhab Syafie..

Boleh mencium jenazah dengan yang Mahram sahaja. seperti saat hidupnya..
Utk suami..boleh mencium jenazah isterinya. Namun, batal wudhu bagi suami yang hidup itu manakala wudhu pada jenazah isteri tidak terbatal..
Hukum mahram masih terpakai untuk jenazah itu dan org yang hidup..
Sbb kadang-kadang saat akhir ni..kalau boleh semua tak mahu terlepas memberi kan penghormatan terakhir kan..tp kita masih perlu menjaga batas aurat dan mahram ini..

Wallahuaklam..

Lynda Che Lah
 

27 November 2014

Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak..

Assalamualaikum..

Anak-anak cuti sekolah tak kemana..maklumlah semua tempat mahal..sesak..tp Insya Allah ada masa bawa dorang ke mana yang tak ramai org..Ni sementara dok rumah..Aktiviti dorg tgk kartun..tidur..main lah apa yang ada..Tablet ke..main masak-masak ke..
Buatlah apa je kat rumah tu janji bahagia..Onny lah mangsa buat khemah kotaklah..
itulah..inilah..minggu ni baru cuti kan..so kita bg dorg main dulu..
Masuk Disember..kena buat homeworks Ibu bagi..bagi polish apa dah belajar hari tu..1 hari 1 page..
Selain tu seronok sbb ikut Onny shopping..So..dptlah makan KFC ke..Donut lah..pegi Jusco la..macam-macam..tgklah tu seronoknya dorg..xoxo

Lynda Che Lah

26 November 2014

Tak Sempat..

Assalamualaikum..

Sempena cuti sekolah..baru lah berkira-kira nak bawa Qoid pegi Aquaria KLCC.. So dari semalam tgk harga tiket then dapat deal best ngan Groupon..Tp semalam Maybank2U problem kan..so tak  membeli lah..Pagi ni gigih lah buka Groupon nak beli tiket Aquaria..sekalik....
Cepatnya lah sold out..hehe..xpela..takde rezeki..pegi je lah nanti..tp Qoid dah pernah pegi masa kecik dulu..Tp kalau pegi skrg mesti lagi excited..ngan Qhalif kan..tp Qoid ajak pegi Legoland..bila cakap ngan dia..duit belum byk lagi..

Qoid jawab.."Duit syiling Qoid dlm tabung tu kan dah banyak Ibu. Bolehlah pegi Legoland!"

Ahaha..kalau lah duit syiling byk gitu boleh pegi Legoland mcm tu je..Ibu pun nak..Budak-budak suci murni ni kan..Jujur je dorg..I ingat nak suruh Qoid ckp ngan pak menteri lah pasal jimat cermat berhemah..ahaha..tetiba sentap...(minyak turun 3sen u'ollz :p)
xoxo

Lynda Che Lah

25 November 2014

TQ Nuffy

Assalamualaikum..

Amboi..berderet..Alhamdulillah..kena rajin up entrylagi ke? erk..
Ada invitation utk Blogbuster entries..tgh dok mencari ilham..Kalau rajin..hehe..xoxo

Lynda Che Lah

24 November 2014

Qoid & Arianna ~ Mini Concert Little Caliphs

Assalamualaikum..

Mini concert Little Caliphs Sec 7 diadakan di Dewan dalam Kumpulan Media Karangkraf hari Selasa 18 Nov. Memandangkan Ibu dah cuti lama sbb Qoid & Qhalif kena HFMD maka lepas balik keja terus merempit ngan Ayah yang cuti ke sana..Masa sampai nampak Qoid tgh beratur sbb dah sampai turn..Nasib baik sempat.. Tak sempat tgk 1st show Arianna je..Kenapa lah kan buat hr bekerja :(

Masuk dewan..penuh..Mama, Ayeed, Esyam n Qhalif dah ada..Terus pegi depan pentas..amik video Qoid nyanyi lagu Maher Zain-Number One for Me..Tak nyanyi sgtla..hehe..buat gaya ngan menari..Mata bergenang sbb lagu ni dan sebab macam tak percaya..itu anak yang kecil dulu dikendong..didodoi..dah dok menari atas pentas nyanyi untuk Ibu..dan depan org ramai..jauh berbeza dengan Qoid yang dulu..skrg ada self confidence dan berani! Amik video terus..xde gambar.. nak share tak dpt sbb long duration..

Hebatnya Anak Ibu! Lepas tu tgk Arianna jadi buah oren..nyanyi lagu ulat bulu..hehe..Maklong tak sempat amik gambar sbb tgh tidokan Qhalif..Then last sekali..semua nyanyi lagu Goodbye..Sedih..ahaha..sebab dah habis dah penggal ni..sekejap je rasanya..
Dah setel dalam pukul 6.30 macam tu..keluarlah kami bergambar kenangan..beria semua bergambar..ahaha..al maklum ada artis 2 org ni..
 
Gambar terbaru kami sekeluarga..Alhamdulillah utk semua ini..So..Qoid & Arianna dah cuti sekolah..dok bergumpal tunggang terbalik kat rumah Onny..hihi..tapi sekejap je kot kan cuti ni..Tau dah naik sekolah semula tahun depan..sesi tahun depan start 8.30 pg-12.30 tgh..Nanti sy share yuran Little Caliphs 2015 k..xoxo

Lynda Che Lah

21 November 2014

Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..

Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe
Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp..
Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..

Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk toilet..jenuhlah juga beli pampers..nak brand Drypers je kot.lain takmo..

Pastu latih tidur malam tak pakai pampers..Ni ibu nangis tiap malam..Basah je lah tilam tu..Bebel tgh malam adalah perkara biasa..dlm seminggu ada 2 kali tak kencing malam kira bertuah lah..pastu pakai kan pampers balik sbb tilam dah lunyai..hehe..
Tapi pastu Qoid sendiri yang cakap taknak pakai pampers tidur malam.so..sebelum tidur wajib masuk bilik air kencing dulu..ni pun kdg2 basah juga tilam..tp lama-lama ok.Qoid pandai kejut Ibu bangun malam bgtau nak kencing..Ni dah berjaya sejak 4 bulan lepas..

Yang paling akhir adalah tunggu dia berlatih yak-yak dalam toilet..Dan yang berjaya latih dia..Onny! Ntah apa Onny psiko hari tu..dia yak-yak dlm toilet..tp lama lah pula dok bertinggung dlm toilet tu..sambil tu main air..takpe..janji nak kat toilet..

Second time ngan Ibu masa Aidiladha kat rumah nenek..ngan Ibu yang bershawl, baju kurung bagai Qoid bgtau nak yak-yak..bw masuk toilet..pastu dah setel hajat dia kata ok..siap mandi pakai baju..tetiba Hubby ckp..Qoid yak-yak dlm seluar..habis cicir-cicir..hahaha..mau tak macam halilintar guruh berdentum membebel petang raya tu..Tp mungkin itu antara pengajaran utk Qoid dan untuk Ibu..Kena pastikan hajat betul-betul dah selesai..br blh keluar bilik air..

Alhamdulillah...free diapers secara total! Takde kencing atas tilam lagi..yak-yak cicir..masuk toilet ok..siap ckp..~"Ibu, may I go to toilet please?"Congrats Qoid..Proud of u! (Ye bangga wlupun hanya sbb free diapers) Next week lah update pasal konsert Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

Happy Birthday Pakchik Hisham

Assalamualaikum..
Selamat Ulangtahun Kelahiran..
Semoga terus sihat dan berjaya dunia akhirat..
dipermudahkan segala urusan..Dilimpahi rahmat dan rezekiNya..
Rajin-rajin bw Qhalif round kampung naik moto petang-petang :p

Lynda Che Lah

20 November 2014

Qoid & Qhalif Positif HFMD

Assalamualaikum..
Qoid dan Qhalif positif HFMD (Sakit kuku kaki tangan dan mulut) minggu sudah..Ibu Ayah berkampung kat rumah dr hari Selasa (11 Nov) sampai Khamis (13 Nov)..Pastu sambung Sabtu-Ahad. Memula yang kena si Qoid..

Hari Isnin (10 Nov) petang Ibu balik keje peluk Qoid rasa badan panas sgt. Onny kata tadi elok je..then petang tu pegi klinik..suhu dalam 38.5 terus masuk ubat bontot..doctor bg 2 jenis ubat demam..1 buferon..1 pcm..bagi selang seli 4 jam..balik rumah Qoid tidur je tp badan panas berapi tak turun..so ni antara simptom HFMD. demam kuat suhu antara 38.5-37.9C.. Then nampak Qoid lemah..pastu bangun pagi esoknya demam kebah..turun..so..dia aktif balik..main..makan..tp malam tu panas balik badan macam tak pernah baik..bagi lagi ubat..

Bangun pagi 12 Nov..Qoid demam tapi tak kuat..then tgk kat kaki ada bintik merah mcm nak kena demam campak..atau chicken pox..tp yang pelik tanda ruam ngan melepuh ni hanya kat tangan..kaki dan ada ulser kat bibir..so..Google lah kami laki bini..ni rupanya tanda HFMD.
 
 
Ibu Ayah amik cuti kecemasan 12 Nov bawa Qoid pegi DEMC. Kat sana..doctor check simptom semua dan sahkan mmg HFMD. tp Qoid menunjukkan tanda dehydrated..So doctor nak warded suh masuk air..tp kami ckp xpe..kita monitor kat rumah..then terus tanya adakah Qhalif yang berumur 8 bulan akan kena juga..Doctor senyum..
Doctor cakap..actually kuman tu dah tersebar pun dlm rumah sbb penyakit ni paling senang berjangkit..so..kuman ni akan berumah dlm badan Qhalif dalam tempoh 3-5 hari then Qhalif akan demam panas dan seterusnya keluar ruam ni. cara terbaik nak elak..kuarantin kan 2 org ni..tp bayangkan mcm mana payahnya nak separate dorg berdua..sbb dah biasa main sama..lastly Ibu redho je lah..bersedia utk Qhalif pula..

Tp Qoid cepat juga recover..doctor bg ubat spray dlm mulut utk kurangkan sakit ulser yang banyak dlm mulut..then ubat tahan sakit..dan monitor pengambilan air..sbb mmg takde ubat HFMD..akan amik masa 5-7 hari utk sembuh..cuma perlu pemantauan.utk ruam dan kesan melepuh tu sy sapukan Calamine lotion..mmg takde merebak pula..cepat kering juga..

Jumaat (14 Nov) sy dan hubby dah keje tp Qhalif start demam tengah hari tu..petang bawa Qhalif pula ke DEMC dan doctor kata dia ada tonsil. masih terlalu awal nak suspect HFMD. tp Qhalif demam kuat mcm Qoid malam tu membawa ke pagi..Tidur tak berbaju malam tu..Bangun pagi pun masih demam on off. petang tu tumbuhlah ruam bagai tu..so treatment sama macam Qoid..
So..crancky toksah ckp..lagi satu Qhalif suka main air liur kan..so..kat sekeliling mulut ada rashes..tp dia pun cepat recover..Alhamdulillah..dorg dah sihat..hati Ibu Ayah ngan semua dah lega..boleh jalan tgk konsert abg Qoid..nti update..hehe..xoxo

Lynda Che Lah

17 November 2014

Update

Assalamualaikum..

Blog hibernate seminggu..macam-macam jadi seminggu..Qoid dan Qhalif positif HFMD..tgh recover..Ibu nasib baik tak tumbang sbb tak cukup tidur tak cukup makan dan rehat..Tambahan plak Qhalif crancky tak mau ngan ayah..Qoid pun kdg2 tunjuk perasaan..nti share lanjut..BW pun tak sempat..cuti seminggu keje opis pula bertambah-tambah..BTW..nak say TQ to Nuffnang..Adalah sikit buat senyum sipi-sipi..hehe..xoxo
Lynda Che Lah

07 November 2014

Parent's Meet Day ~ Little Caliphs Sec 7..Pencapaian Qoid Rafif

Assalamualaikum..

Rasa macam tua lah sgt sbb dah ada hari amik report card anak..ahaha..padahal..Tadika 4 tahun je..hehe..Ni event Sabtu lepas (1  Nov)..baru ni berkesempatan update.. Kami ke Parent's Meet Day kat tadika Qoid..Siap-siap nak pegi kenduri kawin..tp singgah sini dulu..ramai juga org..

Qoid Rafif biasalah..happy jumpa kawan-kawan tp dia mcm gementar sbb Ibu Ayah nak jumpa teacher..sbb biasa kalau ada kes terpencil je Ibu Ayah jumpa teacher..ahaha..so..dia ingat ni ada kes lah ni sampai Ibu dan Ayah dua-dua pegi jumpa teacher..Sampai je sementara menunggu dapat tgk buku ni
 
Hasil kerja Qoid..not bad for 4 years old kan..dengan bantuan teacher-teacher yang memang penyabar tahap keberapa lah ni...sbb bukan senang nak handle kira-kira 30 org budak umur 4 tahun sekaligus..Sy yang handle Qoid sorang pun kdg2 boleh naik hantu..hehehe..salute to teachers..
So..dpt juga tgk Qoid adapt..Syukur Alhamdulillah..sejak masuk sekolah kecil ni..Qoid berkembang dgn baik..dari perbincangan dan pemerhatian teacher Jieha..Qoid dr seorang budak yang asyik menangis ms masuk sekolah dan terpaksa diasingkan menjadi antara student yang menonjol..sbb nakal..kuat main..kuat mengikut org..ahaha..didenda lagi..tp itulah perkembangan paling positif dalam social life dia..positif utk seorg anak yang sblm ni pemalu dan mudah merajuk..

Dalam bab belajar..teacher maklumkan Qoid perlu perbaiki `writing skills'..dan dia sgt excellent dalam hafazan..Ini diakui...wlupun pelat sikit dan sebutan tak berapa betul tp hafazan dia bagus..Sy bangga puji anak sendiri..Tp seperti selalu sy coret kat sini..apa sy jangka dr budak 4 tahun kan..Ini dah cukup hebat utk dia..Ibu bangga dengan Qoid!
So..tahun depan masuk kelas KG2 for advanced student..Alhamdulillah..balik lambat sikit lah..hehe..masih menimbang-nimbang nak amik subjek Tahfiz tak..sbb nak buat Tahfiz ni kekentalan kena kuat..makan pun kena jaga..Qoid dah lah suka makan benda merepek juga..tp syukurlah byk perubahan yang berlaku..
Dear all teachers..Terima kasih tak terhingga..Tiada kata boleh diucapkan dengan jasa dan pengorbanan anda..Untuk Qoid Rafif Ibu..semoga terus membesar jadi lebih baik dan jadi lebih berilmu dan berpengetahuan..Ayah Ibu amat berbangga dengan Qoid..1 fine day..u will see this post dan faham bagaimana cintanya Ayah dan Ibu kepadamu..*tears* xoxo

Lynda Che Lah

05 November 2014

Isteri Bebas Cukai!

Assalamualaikum..

Malam td tetiba dpt WhatsApp masuk..tgk nama Encik Hubby..apa ke hal lah pula WA I sebelah menyebelah ni..rupanya...
Pandang dia..dia gelak besar..KUANG ASAMBOI! BONGEK! ahaha..mmg tak blh blah..tp as long u do ur duty..ok je lah kan..ahaha..sila shopping kan shawl baru..smlm dah tgk..xoxo

Lynda Che Lah

03 November 2014

Qhalif Umar ~ 8 Bulan

Assalamualaikum..
Hari ni Qhalif Umar dah 8 bulan..dah pandai mcm-mcm..dan perangai pun macam-macam..Dah memanjat sofa rumah Onny..tp nasib baik pandai turun balik..gostan kaki turun dulu..tp kdg2 terbalik juga kepala ke bawah dulu..Kalau menangis toksah ckplah...klu sedih..mmg sedih benar..kdg smpi tgh malam tak abis lagi sedih tu..teringat-ingat..Manja lebih sbb dia tau dia paling kecik kot..
Dah pandai pegang botol susu sendiri..makan sendiri..merangkak keliling rumah..berdiri terhuyung hayang lepas tgn..ni tunggu bertatih je lah..
Kesihatan ok..Selsema batuk dah takde..cuma baru ni berat turun 2 kg sbb aktif sgt kot..tp yang lain semua ok..
Suka menyakat abang..kalau ngan abang happy lah sgt suka senyum ngan gelak..ngan org lain mahal senyum dia..hehe
Dah pandai duduk..pastu pantang nampak kelibat Ibu..nak berdukung memanjang..kalau kat rumah Onny pantang tgk Onny..mulalah mengada..
 
Semoga terus sihat dan aktif..Ni gambar amik kat Parent's Meet Day Little Caliph Sabtu hari tu..nti cerita pasal abang Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...