Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Hukum Mencium Jenazah

Assalamualaikum..
Sedikit perkongsian Jumaat.. Dengar di Sinar.fm. oleh Imam Muda Asyraff.. Hukum mencium jenazah mengikut Mazhab Syafie..
Boleh mencium jenazah dengan yang Mahram sahaja. seperti saat hidupnya.. Utk suami..boleh mencium jenazah isterinya. Namun, batal wudhu bagi suami yang hidup itu manakala wudhu pada jenazah isteri tidak terbatal.. Hukum mahram masih terpakai untuk jenazah itu dan org yang hidup.. Sbb kadang-kadang saat akhir ni..kalau boleh semua tak mahu terlepas memberi kan penghormatan terakhir kan..tp kita masih perlu menjaga batas aurat dan mahram ini..
Wallahuaklam..
Lynda Che Lah

Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak..

Assalamualaikum..
Anak-anak cuti sekolah tak kemana..maklumlah semua tempat mahal..sesak..tp Insya Allah ada masa bawa dorang ke mana yang tak ramai org..Ni sementara dok rumah..Aktiviti dorg tgk kartun..tidur..main lah apa yang ada..Tablet ke..main masak-masak ke.. Buatlah apa je kat rumah tu janji bahagia..Onny lah mangsa buat khemah kotaklah.. itulah..inilah..minggu ni baru cuti kan..so kita bg dorg main dulu.. Masuk Disember..kena buat homeworks Ibu bagi..bagi polish apa dah belajar hari tu..1 hari 1 page.. Selain tu seronok sbb ikut Onny shopping..So..dptlah makan KFC ke..Donut lah..pegi Jusco la..macam-macam..tgklah tu seronoknya dorg..xoxo
Lynda Che Lah

Tak Sempat..

Assalamualaikum..
Sempena cuti sekolah..baru lah berkira-kira nak bawa Qoid pegi Aquaria KLCC.. So dari semalam tgk harga tiket then dapat deal best ngan Groupon..Tp semalam Maybank2U problem kan..so tak  membeli lah..Pagi ni gigih lah buka Groupon nak beli tiket Aquaria..sekalik.... Cepatnya lah sold out..hehe..xpela..takde rezeki..pegi je lah nanti..tp Qoid dah pernah pegi masa kecik dulu..Tp kalau pegi skrg mesti lagi excited..ngan Qhalif kan..tp Qoid ajak pegi Legoland..bila cakap ngan dia..duit belum byk lagi..
Qoid jawab.."Duit syiling Qoid dlm tabung tu kan dah banyak Ibu. Bolehlah pegi Legoland!"

Ahaha..kalau lah duit syiling byk gitu boleh pegi Legoland mcm tu je..Ibu pun nak..Budak-budak suci murni ni kan..Jujur je dorg..I ingat nak suruh Qoid ckp ngan pak menteri lah pasal jimat cermat berhemah..ahaha..tetiba sentap...(minyak turun 3sen u'ollz :p) xoxo
Lynda Che Lah

TQ Nuffy

Assalamualaikum..
Amboi..berderet..Alhamdulillah..kena rajin up entrylagi ke? erk.. Ada invitation utk Blogbuster entries..tgh dok mencari ilham..Kalau rajin..hehe..xoxo
Lynda Che Lah

Qoid & Arianna ~ Mini Concert Little Caliphs

Assalamualaikum..
Mini concert Little Caliphs Sec 7 diadakan di Dewan dalam Kumpulan Media Karangkraf hari Selasa 18 Nov. Memandangkan Ibu dah cuti lama sbb Qoid & Qhalif kena HFMD maka lepas balik keja terus merempit ngan Ayah yang cuti ke sana..Masa sampai nampak Qoid tgh beratur sbb dah sampai turn..Nasib baik sempat.. Tak sempat tgk 1st show Arianna je..Kenapa lah kan buat hr bekerja :(
Masuk dewan..penuh..Mama, Ayeed, Esyam n Qhalif dah ada..Terus pegi depan pentas..amik video Qoid nyanyi lagu Maher Zain-Number One for Me..Tak nyanyi sgtla..hehe..buat gaya ngan menari..Mata bergenang sbb lagu ni dan sebab macam tak percaya..itu anak yang kecil dulu dikendong..didodoi..dah dok menari atas pentas nyanyi untuk Ibu..dan depan org ramai..jauh berbeza dengan Qoid yang dulu..skrg ada self confidence dan berani! Amik video terus..xde gambar.. nak share tak dpt sbb long duration..
Hebatnya Anak Ibu! Lepas tu tgk Arianna jadi buah oren..nyanyi lagu ulat bulu..hehe..Maklong tak sempat …

Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..
Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp.. Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..
Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk …

Happy Birthday Pakchik Hisham

Assalamualaikum.. Selamat Ulangtahun Kelahiran.. Semoga terus sihat dan berjaya dunia akhirat.. dipermudahkan segala urusan..Dilimpahi rahmat dan rezekiNya.. Rajin-rajin bw Qhalif round kampung naik moto petang-petang :p
Lynda Che Lah

Qoid & Qhalif Positif HFMD

Assalamualaikum.. Qoid dan Qhalif positif HFMD (Sakit kuku kaki tangan dan mulut) minggu sudah..Ibu Ayah berkampung kat rumah dr hari Selasa (11 Nov) sampai Khamis (13 Nov)..Pastu sambung Sabtu-Ahad. Memula yang kena si Qoid..
Hari Isnin (10 Nov) petang Ibu balik keje peluk Qoid rasa badan panas sgt. Onny kata tadi elok je..then petang tu pegi klinik..suhu dalam 38.5 terus masuk ubat bontot..doctor bg 2 jenis ubat demam..1 buferon..1 pcm..bagi selang seli 4 jam..balik rumah Qoid tidur je tp badan panas berapi tak turun..so ni antara simptom HFMD. demam kuat suhu antara 38.5-37.9C.. Then nampak Qoid lemah..pastu bangun pagi esoknya demam kebah..turun..so..dia aktif balik..main..makan..tp malam tu panas balik badan macam tak pernah baik..bagi lagi ubat..
Bangun pagi 12 Nov..Qoid demam tapi tak kuat..then tgk kat kaki ada bintik merah mcm nak kena demam campak..atau chicken pox..tp yang pelik tanda ruam ngan melepuh ni hanya kat tangan..kaki dan ada ulser kat bibir..so..Google lah kami …

Update

Assalamualaikum..
Blog hibernate seminggu..macam-macam jadi seminggu..Qoid dan Qhalif positif HFMD..tgh recover..Ibu nasib baik tak tumbang sbb tak cukup tidur tak cukup makan dan rehat..Tambahan plak Qhalif crancky tak mau ngan ayah..Qoid pun kdg2 tunjuk perasaan..nti share lanjut..BW pun tak sempat..cuti seminggu keje opis pula bertambah-tambah..BTW..nak say TQ to Nuffnang..Adalah sikit buat senyum sipi-sipi..hehe..xoxo Lynda Che Lah

Parent's Meet Day ~ Little Caliphs Sec 7..Pencapaian Qoid Rafif

Assalamualaikum..
Rasa macam tua lah sgt sbb dah ada hari amik report card anak..ahaha..padahal..Tadika 4 tahun je..hehe..Ni event Sabtu lepas (1  Nov)..baru ni berkesempatan update.. Kami ke Parent's Meet Day kat tadika Qoid..Siap-siap nak pegi kenduri kawin..tp singgah sini dulu..ramai juga org..
Qoid Rafif biasalah..happy jumpa kawan-kawan tp dia mcm gementar sbb Ibu Ayah nak jumpa teacher..sbb biasa kalau ada kes terpencil je Ibu Ayah jumpa teacher..ahaha..so..dia ingat ni ada kes lah ni sampai Ibu dan Ayah dua-dua pegi jumpa teacher..Sampai je sementara menunggu dapat tgk buku ni Hasil kerja Qoid..not bad for 4 years old kan..dengan bantuan teacher-teacher yang memang penyabar tahap keberapa lah ni...sbb bukan senang nak handle kira-kira 30 org budak umur 4 tahun sekaligus..Sy yang handle Qoid sorang pun kdg2 boleh naik hantu..hehehe..salute to teachers.. So..dpt juga tgk Qoid adapt..Syukur Alhamdulillah..sejak masuk sekolah kecil ni..Qoid berkembang dgn baik..dari perbincan…

Isteri Bebas Cukai!

Assalamualaikum..
Malam td tetiba dpt WhatsApp masuk..tgk nama Encik Hubby..apa ke hal lah pula WA I sebelah menyebelah ni..rupanya... Pandang dia..dia gelak besar..KUANG ASAMBOI! BONGEK! ahaha..mmg tak blh blah..tp as long u do ur duty..ok je lah kan..ahaha..sila shopping kan shawl baru..smlm dah tgk..xoxo
Lynda Che Lah

Qhalif Umar ~ 8 Bulan

Assalamualaikum.. Hari ni Qhalif Umar dah 8 bulan..dah pandai mcm-mcm..dan perangai pun macam-macam..Dah memanjat sofa rumah Onny..tp nasib baik pandai turun balik..gostan kaki turun dulu..tp kdg2 terbalik juga kepala ke bawah dulu..Kalau menangis toksah ckplah...klu sedih..mmg sedih benar..kdg smpi tgh malam tak abis lagi sedih tu..teringat-ingat..Manja lebih sbb dia tau dia paling kecik kot.. Dah pandai pegang botol susu sendiri..makan sendiri..merangkak keliling rumah..berdiri terhuyung hayang lepas tgn..ni tunggu bertatih je lah.. Kesihatan ok..Selsema batuk dah takde..cuma baru ni berat turun 2 kg sbb aktif sgt kot..tp yang lain semua ok.. Suka menyakat abang..kalau ngan abang happy lah sgt suka senyum ngan gelak..ngan org lain mahal senyum dia..hehe Dah pandai duduk..pastu pantang nampak kelibat Ibu..nak berdukung memanjang..kalau kat rumah Onny pantang tgk Onny..mulalah mengada.. Semoga terus sihat dan aktif..Ni gambar amik kat Parent's Meet Day Little Caliph Sabtu hari tu…