Skip to main content

Qoid Rafif @ 4 Tahun 8 Bulan..

Assalamualaikum..
Qoid Rafif dah 4 tahun 8 bulan hari ni..Rajin lah juga pegi sekolah..Perangai pun boleh tahan..Officially pegi sekolah dah masuk 10 bulan lah kan..Dan dah 3 4 kali juga dpt report Qoid nakal kat sekolah..hehe..takde lah nakal mana..Baru-baru ni PakNgah bgtau..Qoid kena denda berdiri hadap dinding sbb bergaduh ngan kawan-kawan sampai waktu balik..10 org kawan dia sekali pun kena denda..first impression..Ibu Ayah gelak terbahak-bahak..Pakngah pening..ahaha..bila tanya dia..kenapa bergaduh dia ckp dorg main-main je..Ini kes teacher dah x tahan lah tu semua tak dgr cakap..haha..kami tak kisah pun..sebab dia perlu belajar drpd sesuatu..setiap tindakan akan ada akibatnya..Esoknya..Qoid bgtau..Qoid duduk senyap je tak main gaduh-gaduh lagi..Learn from mistakes..

Lagi 1 komplen..Qoid tak siap kerja sekolah..Ini masa cuti semester hari tu..teacher bg 2 3 buah buku suruh siapkan..tp mmg Qoid main je taknak sentuh keje..naik sekolah hari tu dlm seminggu gitu..teacher bgtau PakNgah..Qoid dlm kelas taknak buat kerja sekolah..bwk balik rumah pun taknak buat..minta uruskan lah..The problem with these teachers adalah..dorg tak WhatsApp ke..call ke..sms kami ni as parents..bgtau semua kat PakNgah..PakNgah tolong amik je balik sekolah..itu je..tp kita kenalah amik langkah proaktif..

Kami lebih kenal Qoid..So..tiap-tiap hari teacher bagi buku bawa balik dan minta Qoid buat..Perbincangan hati ke hati ngan Qoid..kenalah kita duduk juga buat kerja sekolah tu..biasanya tunggu lepas Qhalif Umar tidur..sbb klu tak dia pun nak tumpang buatkan..hehe..tp Qoid mmg rajin nak buat..maybe dia nak buat dan enjoy baring-baring ngan Ibu Ayah dalam bilik yang nyaman..hehe..Gagahkan juga lah sbb Qoid bersemangat waja setiap kali buat keje dia..
 
 
Qoid kidal..tp di sekolah dia diasuh guna tangan kanan..dan kami nmpk..sedikit kesukaran dlm menulis..mewarna takde masalah..bila menulis dia mcm kekok..tp xpela..dah besar sikit nti dia boleh adapt dan pilih..yang bestnya..dia boleh pakai 2 tangan utk mewarna dan menulis..oklah kan..dan dah kenal nombor..boleh tulis nombor yang disebut..kenal Alif Ba Ta..Oklah kan..What do i expect from 4yrs old boy kan..Alhamdulillah dgn perkembangan yang lebih baik lagi..
Boleh beza tak mana Ibu Ayah warnakan dan mana Qoid buat? haha..kdg2 dia penatkan..dia amik pensel warna dan cakap..Ibulah buat!..Ayahlah buat!..hehe..bantulah mana boleh..cuma bab mengira..menulis kena buat sendiri..Ibu Ayah tolong warna je..semoga terus berkembang baik..Yang risau 1 je skrg..masih tak mahu makan..makan makanan merapu je..harap-harap adalah nanti..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Hahaha.. kerenah anak2 bila kenangkan balik buat kita gelakjer.. boleh beza anak kaler dgn mak ayah kaler sebab anak kaler bercelaru, mak ayah kaler sekata hahaha.. so kalu xnak bezakan, kenalah mak ayahpun kaler bercelaru gak..
    Anak lelaki, memang kita kena hadap tgk dema wat kerja, beza ngan anak ppuan yg bleh berdikari sendiri n rajin. Anak akak sendiripun mmg kena hadap dia wat keja, kalu dlm kelaspun selalu x dpt fokus sampai kena berdiri luar kelas sengsorang.. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat nak main je kan kak..
      btw..tu dah abis celaru kalerkan..tp tak nmpk gak celaru..ahahah

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…