31 October 2014

Kesalahan/Kesilapan Dalam Solat ~ Jom Audit Solat Kita..

Assalamualaikum..

Nak share perkongsian hr ni tentang solat..Solat merupakan antara kewajipan paling penting dalam kehidupan umat Islam. Nabi SAW diisrakkan ke langit untuk menerima perintah solat. Solatlah amalan pertama yang akan dihisab di akhirat kelak.Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama baiki mutu solat kita. 
Maksud hadis:
“Amal seorang hamba yang pertama kali dihisab kelak ialah solat, jika solatnya rosak, maka amal lainnya pun akan rosak.” (HR Thobrani)

Berikut merupakan kesalahan-kesalahan solat yang tidak kita sedari :
  • Tidak berdiri lurus. 
    Berdiri lurus bagi yang berkemampuan merupakan salah satu rukun solat. Apa yang diperhatikan, seseorang yang sakit tidak berdiri lurus semasa solat. Mereka terus duduk, tanpa berdiri lurus. Sewajibnya, mereka berdiri lurus dahulu, kemudian, barulah mereka boleh duduk. Ini adalah kerana mereka masih boleh berdiri dan berjalan! Macam mana mereka ke masjid sekiranya mereka tidak boleh berjalan? Perkara ini terkecuali sekiranya seseorang itu memang betul-betul tidak mampu untuk berdiri
  • Takbiratul Ihram dilafazkan dengan salah. 
    Contohnya, bertakbir dengan lafaz ﭐﷲ di mulut, dan ﺃﻛﺒﺮ di dalam hati. Walhal, lafaz takbiratul ihram adalah RUKUN QAULI, maka, ia WAJIB dilafazkan 100% di mulut tanpa meninggalkan satu hurufpun dalam kalimah ﭐﷲ ﺃﻛﺒﺮ . Selain itu, sekiranya makhraj lafaz takbiratul ihram ini salah, maka ia boleh juga membatalkan solat. Contohnya, melafazkan takbiratul ihram dengan suara angin (seperti suara orang berbisik).
  • Terdapat kesalahan dalam al-Fatihah. 
    Al-Fatihah merupakan RUKUN QAULI yang wajib dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul. Sekiranya membaca al-Fatihah dalam hati atau menggunakan suara angin, maka, ia boleh membatalkan solat.
  • Tidak thomakninah (berhenti seketika) dalam rukuk dan sujud. 
    Kadar minimum untuk rukuk dan sujud adalah dengan kadar lafaz “subhanallah”. Maksud hadis:
    “Seburuk-buruk pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya.” Sahabat bertanya, “Bagaimana caranya mencuri solat itu wahai Rasulullah?”
    “Iaitu, yang tidak menyempurnakan rukuk, sujud dan bacaan di dalam solatnya” (HR Ahmad)
  • Sujud yang tidak sempurna, anggota sujud tidak dikenakan ke atas lantai. 
    7 anggota sujud tersebut adalah: muka (termasuk dahi dan hidung); kedua tapak tangan; kedua lutut dan penghujung 2 tapak kaki (ibu jari), sebagaimana sabdaNya yang bermaksud:
    “Aku telah memerintahkan agar sujud keatas tujuh tulang: keatas dahi, dan beliau mengisyaratkan ke hidungnya, 2 tangan, 2 lutut dan pada penghujung 2 tapak kaki (ibu jari).” (Muttafaqun ‘Alaih)
  • Lafaz tahiyyaat akhir yang salah. 
    Perkara ini merupakan antara kesalahan yang amat biasa dilakukan tetapi ramai yang tidak menyedarinya. Lafaz tahiyyaat wajib disebut dengan makhraj yang betul kerana ia adalah rukun qauli. Sekiranya lafaz tahiyyat itu dilafazkan dengan suara angin juga, ia akan membatalkan solat. Namun begitu, amat sukar untuk diterangkan berkaitan lafaz tahiyyat akhir yang betul di dalam ruang yang terbatas ini.
  • Lafaz salam dibaca dalam hati, dilafaz dengan suara angin, atau melafazkan salam dengan makhraj dan huruf yang salah juga boleh membatalkan solat. 
    Lafaz yang tepat adalah ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ (assalaamu’alaikum warahmatullaah). Sekiranya menyebut “asalaamu’alaikum”, “salaamu’alaikum”, menukar huruf ﻉ kepada ﺃ, huruf ﺡ kepada ﻫ, atau apa sahaja sebutan yang selain daripada ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ , ia akan membatalkan solat. Menyebut salam dalam hati juga boleh membatalkan solat, kerana lafaz salam pertama adalah rukun qauli, ia WAJIB dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul.
  • Tangan berayun-ayun semasa i’tidal. 
    Pergerakan anggota besar 3 kali berturut-turut boleh membatalkan solat.
  • Tidak berhenti seketika, yakni i’tidal selepas rukuk.
  • Dada berpaling dari kiblat
Wallahuaklam..yang baik dr DIA..khilaf itu sy..berkongsi sedikit apa yang mampu..xoxo

Lynda Che Lah

30 October 2014

Lunch @ Sana'a Cyberjaya

Assalamualaikum..

Dah nama pun jalan-jalan..makan..tidur..makan tidur kan..so masa dok kat Palm Garden hari tu Encik Hubby bw makan kat Sana'a Cyberjaya..Almaklum org dah pindah balik Putrajaya..haruslah makan kat area best sekitar Putrajaya, Cyberjaya, Kajang, Bangi tu kan..I ni tgk je lah gambar WhatsApp klu tgh hari tu encik hubby hantar gambar..so kesempatan ada kat Putrajaya haruslah kan ajak juga pegi..
Mandi Chicken
Arabic Salad
Sana'a Pizza..Sedap..
Abang Qoid makan fries je..Qhalif tidur..
Total hari tu..Air yang order honeydew Milk ngan Watermelon best..Fresh sgt!
Senang nak cari klu pakai GPS..tp kat kawasan situ bersepah kedai nasi Arab..restoran Pakistan pun ada..Meriah lah juga..

Nak try boleh ke 13-G, LKR Cyberpoint barat, Neo Cyber, 63000, Cyberjaya, Selangor.
Phone no : 03-8319 1776.

Lynda Che Lah

29 October 2014

Setitis Kasih Darmia..

Assalamualaikum..

New obsession sbb ada abang Jebat!! tp first episode takdelah dpt tgk..sbb kat TV9..Si Qoid balik rumah dah conquer TV..so..repeat ni kat tonton.com.
Adaptasi novel juga tp tak minat nak bc novel..so..layan je lah kan..xoxo

Lynda Che Lah

Cuti di Palm Garden Resort, IOI Resort Putrajaya

Assalamualaikum..

Penangan kena sound ngan Qoid kan..maka terjadilah percutian singkat ni..lama pun tak bw Qoid jalan dan holiday..rehat-rehat..tidur makan..tidur makan..nak pegi jauh-jauh mcm penat pula..so ke Putrajaya lah kita..Encik hubby lah x blh blah..dah nama keje Putrajaya..last-last wifey ajak tidur kat Putrajaya terus..kitorg pegi hari Sabtu lepas..semalam je..

Sy suka sgt ngan Booking.com..puas hatilah..mmg semua percutian dirancang dgn bantuan Booking.com..Senang..tak telan duit sbb mmg byr cash kat hotel je..Kami ke Palm Garden Resort, IOI Resort Putrajaya..sblh JW Marriot Putrajaya..Full house juga wlupun takde cuti apa kan..Tp melilau juga cr resort sbb byk jalan baru buat dan takde dlm GPS..kebetulan..depan tu ada pembinaan IOI City Mall..sat g siap penuhlah org Putrajaya kat situ..

Minta check in awal..pukul 11 mcm tu dah check in..masuk bilik..baring-baring jap..pastu ckp ngan Encik Hubby..kalau petang ni hujan..kesian Qoid tak sempat mandi kolam..so bersalin baju terus masuk kolam pukul 12.30 tgh hari tu..Cuaca mendung..
 
 
Ni je lah yang paling happy..happy tgk anak-anak senyum riang..Ibu kotakan janji ok..tak amik order 2 minggu..ahaha..masih bertahan lah ni 3 hari wlupun ada yg dah bertanya..tp mmg nak rehat 2 minggu..Lagipun nak tumpu kemas rumah pula..packing apa yang patut..
Lepas mandi manda..pegi makan kat Sanaa' Cyberjaya..nti share..petang tu Qoid pujuk lagi turun mandi kolam..ikutkan jelah..tp Ibu Ayah dok tepi ngan Qhalif yang pandang sayu je kat abang..Malam tu Qoid Qhalif tido awal..penat agaknya..
Selesa hotel ni..bilik besar seronoklah Qhalif merangkak takde org larang..Katil single 2 siap bg TOTO tambahan 2 juga..bentang kat lantai buat golek-golek..washroom bersih dan besar..air laju..semua tiptop..boleh pegi lagi tp bfast tak best! Lagipun Qoid tetiba tak sihat tapi bak kata hubby tak rugilah tak makan..so..next stop mana wahai Encik Hubby? ahaha...xoxo

Lynda Che Lah

27 October 2014

Rezeki Nuffnang..

Assalamualaikum..

Baik lagi hati Nuffnang nak bg BE hujung Oktober ni..ada juga yang masih running..ada yang dah credited..bolehlah menyimpan sikit-sikit..TQ yang sudi singgah..xoxo
 Lynda Che Lah

24 October 2014

Bila Qoid Bersuara T_T

Assalamualaikum..

Syukur Alhamdulillah rezeki lasagna melimpah ruah..kdg-kdg buka order nak buat sikit-sikit je abiskan stok daging kisar..tp menderu org nak tambah order..terpaksa tambah stok daging pula..

Sebenarnya..saje suka-suka buat..sy mmg suka masak..so..bila ada org hargai kita dr segi ni..rasa seronok..Hubby pun membantu dr segi tolong hantar..tolong angkat barang naik rumah..tolong beli barang bila dah last minute brg tak cukup..TQ encik Hubby..

Tp dlm seronok ni..ada rupanya yang tak berapa seronok..Setakat ni order byk mmg hari Sabtu dan Ahad..so..semua order sy buat fresh..klu untuk pg Sabtu..Jumaat malam dah buat dlm pukul 12 tgh mlm sbb Qhalif dan Qoid dah tidur..tp klu order petang Sabtu pagi tu br buat..begitulah juga utk order Ahad. Itu belum masuk order harian..Tidur mmg tak cukup klu order byk..takdelah byk mana tp utk homemade kira byk juga..

Kalau delivery tu mmg berangkut semua sekali..ngan Qoid Qhalif..Kami ni family on the go..hihi..semua masuk dlm kereta..start..jalan..so..dah 3 4 minggu Sabtu Ahad ni kami tak dok kat rumah..klu ada kat rumah pun utk sy buat lasagna..Memula..Qoid seronoklah kan..asyik keluar je..lepas hantar lasagna kat customers blhlah menyinggah mana-mana..mesti dia tanya..Ibu..kita pegi mana..biasa sy jwb..hantar barang..dan dia diam..

Tapi bila masuk minggu ke4 begitu..sy rasa dia penat..dan yang paling sedih dan menginsafkan utk Ibu yang gila kerja ini bila..

Qoid : Ibu..kita pegi mana ni?
Ibu : Kita pegi hantar barang..
Qoid : Ish..asyik hantar barang..hantar barang..hantar barang!
Ibu : Ye lah Qoid..Ibu kan cr duit...
Qoid : Asyik DUIT..DUIT..DUIT..DUIT!

T_T Ibu terus diam..Ayah pun..huhu..apakah satu tamparan hebat rasanya..Anak sekecil ini mula bersuara sbb mungkin ms Ibu dan Ayah dah semakin berkurangan dengan dia..Qhalif pun cranky teruk..sikit-sikit nangis..asyiklah minta dukung..Nampaknya..inilah petanda utk Ibu slow down dulu..Hubby pun ckp..kesian anak-anak..sbb Ibu sibuk sikit siapkan tempahan org..sbb Ibu kuat kesian kat rayuan orang..huhu..

So decide..minggu ni last amik order..dan tak amik order brg seminggu dua..biarlah dulu..rehat dan recover..then tumpu anak-anak ngan suami..Insya Allah seminggu dua lagi start balik..Yakin rezeki Allah yang bagi..Betapa sy lupa dan lalai..nasib baik disedarkan cepat..klu tak kesian anak-anak..
TQ Abang Qoid..sbb bangkitkan Ibu cepat..Maafkan Ibu sbb abaikan abang dan adik wlupun taklah terabai sgt kan..hehe..Kena atur masa lagi dan korban lebih sikit..

BTW..2 hari lepas dah start jual brg rumah yang rasa mcm tak diperlukan..nak minimise barang yang dibawa pindah nanti..tp rumah baru tak dpt kunci lagi..Mcm mana ni..huhu..Permudahkanlah hendaknya urusan yang satu ni..xoxo

Lynda Che Lah






21 October 2014

Hobi Qoid Rafif..

Assalamualaikum.

Semalam cerita pasal Qhalif Umar kan..hari ni pasal hobi Qoid Rafif..dia minat lah sgt Lego..tp bukan dia pasang pun..Encik hubby jd mangsa..tukang pasang..Qoid tinggal main je..
 
 
Bayangkan..kalau kumpul semua ni..adalah duit Ibu Ayah..Onny..Nenek dekat 700-800 hengget! Ahaha..dan sila beli brand Lego je sbb brand Cogo..Mogo..ke hape semua dia taknak..pandai pula tu pilih..tp yang bagusnya original Lego ni..dia tak mudah tanggal..mudah dipasang sbb instruction bagus sgt..tak mudah patah..tp klu hilang satu piece sgtlah tidak best.. Adalah hajat nak bawa dia ke Legoland..tp bila mengenangkan dia merengek nak beli pelbagai jenis Lego kat sana tu..kita tangguh dulu lah hajat smpi mmg cukup duit  nak shopping Lego..Ntah bila..hehe..

So far..Qoid dok lah mengadap mainan ni..oklah kan sbb kdg2 hubby ajar dia berfikir kreatif..sambung-sambung je lah jadi benda lain sikit..tp dia kedekut yang amat ngan adik Qhalif..tp adik Qhalif pun pandai menyakat..time abang main tu lah dia menerpa..mungkin sbb tarikan warna yang colourful tu kan..cuma risau..kalau satu piece masuk mulut..tak sempat buat apa dah telan..hehe..so..sambil Qoid main..sambil perhatikan Qhalif..mmg Qoid main Lego di bawah pemantauan Ibu Ayah..
Harap-harap dapatlah simpan mainan ni smpi Qhalif pula besar..nak beli rak  bercermin simpan semua dalam tu..hehe..khazanah berharga juga ni..xoxo

Lynda Che Lah

20 October 2014

Hobi Qhalif Umar..

Assalamualaikum..
Hobi Qhalif Umar sekarang.. selain merangkak pusing rumah..panjat sana..panjat sini..adalah makan..
 Makan...
 Makan....
 dan makan....
 Makan lagi...
 dan makan.....
Tak kira masalah..bangun tidur pagi ke..tgh hari ke..malam ke..tgh nangis ke..klu hulur makan..senyap..kunyah-kunyah...pastu senyum..janji ada benda nak masuk mulut..oklah kan..umur sekarang bg apa je..semua makan..esok besar mcm abg Qoid semua tolak..pandai pilih nak makan apa je..tp doa ibu..semoga sihat selalu..xoxo

17 October 2014

Kisah Seram Malam Jumaat..

Assalamualaikum..

Ni malam tadi lah..hujan kan lebat..tunggu encik hubby balik dr Putrajaya dekat pukul 8 lebih br smpi..terus gerak pegi Ramly Halal Mart kat Bandar Botanic..masa tu dalam pukul 9.. Kalau org Klang nak g Bandar Botanic dr Klang mesti kena lalu perkuburan Cina, Kristian dan Perkuburan Islam kat Lipat Kajang tu kan..Pukul 9 mlm tu kira dah gelaplah kan..Sbb hujan pun kebetulan..

Dalam kereta sambil main ngan Qhalif..Qoid pun buka cerita..

Qoid : Ibu..Muaz kan..dia kata..dia nmpk hantu..kat rumah dia..
Ibu : Iye..Muaz nmpk hantu apa?
Qoid : Muaz nmpk hantu Bibik! (Ok..Ibu gelak)
Ibu : Macam mana rupa hantu Bibik tu?
Qoid : Qoid taktaulah..tp Muaz kata..dia nmpk hantu Bibik..Pastu dia lari masuk kereta..Mama ngan Ayah dia tido je..Esok pagi Mama ngan Ayah dia bangun..jumpa dia kat kereta..

Terbahak-bahak lah ibu gelak..Ayah dah seram sejuk sbb laluan kitorg tu kan..OK...ini memang cerita mengarutlah kan..bayangkan budak 4 tahun bercerita penuh semangat ngan kawan-kawan kat sekolah..Ye..comel! Then Qoid sambung..

Qoid : Muaz kata dia nampak hantu pocong..
Ibu : Macam mana hantu pocong tu?
Qoid : Macam ini Ibu (Sambil buat gaya hantu pocong)
Ibu : (Gelak)..Kita takleh takut ngan hantu tau..tp mana ada hantu..
Qoid : Eh..ada..Qoid nmpk.
Ibu : Qoid nampak kat mana? Rumah kita ada hantu? (Encik hubby dah suh diam..tak best dia kata)
Qoid : Rumah kita ada hantu Ibu..Qoid nampak..
Maka saspenlah kami...

Ibu : Ye ke ada hantu?
Qoid : Masa tu Ibu, Ayah, Qhalif tidur kan.. Qoid bangun kencing Qoid nmpk hantu!
Ibu : (saspen) Qoid nmpk hantu apa? kat mana?
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Qoid : Qoid nampak Hantu...Kak Limah....

Ahahahaha...maka pecahlah gelak tak hengat dunia mlm Jumaat ni..menangis Ibu gelak malam td..Ayah yang dari tadi dok seram pun keluarlah gelak besar tak hengat..Qhalif blur sbb dgr Ibu Ayah gelak kuat sgt..Adoilah anak bertuah..ntah mana dia tgk Hantu Kak Limah tu pun taktau..mmg pengaruh kawan-kawan lah ni..Ya Allah..Istighfar lah Ibu Ayah malam td sbb gelak byk sgt!xoxo
Anak Bertuah!

Lynda Che Lah

15 October 2014

Qoid Rafif @ 4 Tahun 8 Bulan..

Assalamualaikum..
Qoid Rafif dah 4 tahun 8 bulan hari ni..Rajin lah juga pegi sekolah..Perangai pun boleh tahan..Officially pegi sekolah dah masuk 10 bulan lah kan..Dan dah 3 4 kali juga dpt report Qoid nakal kat sekolah..hehe..takde lah nakal mana..Baru-baru ni PakNgah bgtau..Qoid kena denda berdiri hadap dinding sbb bergaduh ngan kawan-kawan sampai waktu balik..10 org kawan dia sekali pun kena denda..first impression..Ibu Ayah gelak terbahak-bahak..Pakngah pening..ahaha..bila tanya dia..kenapa bergaduh dia ckp dorg main-main je..Ini kes teacher dah x tahan lah tu semua tak dgr cakap..haha..kami tak kisah pun..sebab dia perlu belajar drpd sesuatu..setiap tindakan akan ada akibatnya..Esoknya..Qoid bgtau..Qoid duduk senyap je tak main gaduh-gaduh lagi..Learn from mistakes..

Lagi 1 komplen..Qoid tak siap kerja sekolah..Ini masa cuti semester hari tu..teacher bg 2 3 buah buku suruh siapkan..tp mmg Qoid main je taknak sentuh keje..naik sekolah hari tu dlm seminggu gitu..teacher bgtau PakNgah..Qoid dlm kelas taknak buat kerja sekolah..bwk balik rumah pun taknak buat..minta uruskan lah..The problem with these teachers adalah..dorg tak WhatsApp ke..call ke..sms kami ni as parents..bgtau semua kat PakNgah..PakNgah tolong amik je balik sekolah..itu je..tp kita kenalah amik langkah proaktif..

Kami lebih kenal Qoid..So..tiap-tiap hari teacher bagi buku bawa balik dan minta Qoid buat..Perbincangan hati ke hati ngan Qoid..kenalah kita duduk juga buat kerja sekolah tu..biasanya tunggu lepas Qhalif Umar tidur..sbb klu tak dia pun nak tumpang buatkan..hehe..tp Qoid mmg rajin nak buat..maybe dia nak buat dan enjoy baring-baring ngan Ibu Ayah dalam bilik yang nyaman..hehe..Gagahkan juga lah sbb Qoid bersemangat waja setiap kali buat keje dia..
 
 
Qoid kidal..tp di sekolah dia diasuh guna tangan kanan..dan kami nmpk..sedikit kesukaran dlm menulis..mewarna takde masalah..bila menulis dia mcm kekok..tp xpela..dah besar sikit nti dia boleh adapt dan pilih..yang bestnya..dia boleh pakai 2 tangan utk mewarna dan menulis..oklah kan..dan dah kenal nombor..boleh tulis nombor yang disebut..kenal Alif Ba Ta..Oklah kan..What do i expect from 4yrs old boy kan..Alhamdulillah dgn perkembangan yang lebih baik lagi..
Boleh beza tak mana Ibu Ayah warnakan dan mana Qoid buat? haha..kdg2 dia penatkan..dia amik pensel warna dan cakap..Ibulah buat!..Ayahlah buat!..hehe..bantulah mana boleh..cuma bab mengira..menulis kena buat sendiri..Ibu Ayah tolong warna je..semoga terus berkembang baik..Yang risau 1 je skrg..masih tak mahu makan..makan makanan merapu je..harap-harap adalah nanti..xoxo

Lynda Che Lah

13 October 2014

Review : Lasagna Saya..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah thru blog dan FB skrg boleh tambah pendapatan..so sy guna lah kesempatan ni meniaga kecil-kecilan..Dan syukur..ramai yang puas hati..dorg ye yang review ni..tanpa paksaan..hehe..Sapa nak order Lasagna blh WA sy di 0182033719..Insya Allah..dalam sebulan dua lagi boleh ke KL dan kawasan yang jauh sikit..Sy terima tempahan utk jamuan hari jadi ke..hari raya ke.. harga boleh bincang..
 
 
Antara review customers sy..ada antara mereka mmg kawan sy..tp ada yang baru first time order..so..kalau nak order blh tgk harga di <SINI>..Dear customers..TQ..xoxo

Lynda Che Lah

10 October 2014

Hari Ini..

Assalamualaikum..

Ramai share BE Nuffnang banyak bulan ni..hehe..Alhamdulillah dapat juga..Wlupun minggu ni tak byk benda share..Sibuk menyiapkan SKT 2015 utk pembentangan minggu depan.. Dan sempat curi masa pegi buat Ujian Pap Smear pagi tadi..Keputusan BMI ok..Keputusan gula normal..Kolesterol je lebih penangan makan ketam kat rumah MIL malam td..hehe..
BTW..hari ni Bajet 2015.Semoga adalah yang terbaik utk kita......
(dan pak menteri..sigghhhhhh)..xoxo

Lynda Che Lah

07 October 2014

Serius Kenapa Saya Boikot Shaklee!

Assalamualaikum..

Bukan niat menjatuhkan sesiapa..berkongsi bacaan sy pagi ni..Sy dan hubby tempoh hari pun mula terfikir mencari pendapatan tambahan..Shaklee antara bayangan pendapatan tambahan yang menguntungkan..tetapi ada sesuatu yang menghalang..Kami juga mengkaji sebelum membuat keputusan..Fikir-fikirkan..Tak besar mana sumbangan kita..tp sekurang-kurangnya ada dan mencuba..
Sila ke link ini utk bacaan lanjut > Serius Kenapa Saya Boikot Shaklee! 
Lynda Che Lah

BE Oktober..

Assalamualaikum..

Adalah sikit..TQ Nuffy.
 Lynda Che Lah

05 October 2014

Salam Aidiladha


Assalamualaikum..
Salam Aidiladha semua..Turn raya Kg Kuantan..yg happy raya confirm anak-anak..siap tanya mana duit raya..hehe

Raya kali ni xde ketupat..rendang..kuah kacang..yg ada..istimewa pagi ni

Sambal ketam..nyumm..makan ngan nasi kerabu Ma buat..gulai ayam kampung..

Esok cuti..dok umah start packing..mayb dah blh pindah umah baru by December..so..start packing biar tak kelam kabut..xoxo

Lynda Che Lah
posted from Bloggeroid

03 October 2014

Qhalif Umar ~ 7 Bulan

Assalamualaikum..

Qhalif Umar 7 bulan hari ni..
Perkembangan baik..Alhamdulillah selsema dah takde..Batuk je masih tak hilang..
Dah pandai duduk..
Merangkak dengan jayanya jemput Ibu Ayah balik keje..
Kuat makan..Pantang tengok orang makan..dia pun join..tak kisahlah baru lepas minum susu ke..baru bangun dr tidur ke..mata mengantuk ke..makan lebih penting..actually solid food dah start ms umur 5 bulan..dan sy tak bg dia bubur atau puree ke.. terus direct bg roti..nasi..biskut..dan semuanya ok..Qoid dulu pun gitu..2 beradik ni kalau lembik mcm bubur tu abis diluahkan balik..
Pandai tengok kamera..suka tgk diri sendiri kat video ke..cermin ke..
Dah memanjat kat sofa..meniti..dan lepas tangan konon terror dah blh berdiri..
 
 
Semoga sihat selalu..bertambah bijak even manja sgt sbb tau dia sorg je point of attraction...mengada nangis buat-buat...hehe..xoxo

Lynda Che Lah

02 October 2014

Cuti ke KM Chalet, Sg Linggi Melaka

Assalamualaikum..

Post basi..tp nak update juga..Trip ni ms 6 Sept hari tu..Actually g kenduri kat Kesang Jaya..umah cousin BIL..so..Mama ajak menyinggah bermalam..sambil tgk laut..So..bookinglah kat KM Chalet, Sg Linggi Melaka..
 
Suasana kampung..tepi Selat Melaka..pantai biasa je..Semalam utk bilik dengan katil single+double RM100..masa pegi ni tak penuh..dan ada consruction baru..so bising sikit..biasa bz ngan team building lah..group booking..tp TV langsung tak dpt siaran..pelik sbb dok kat Melaka je kot kan..huhu..Bilik air berbau sikit..takde sinki..nak cuci botol Qhalif terus masuk bilik air..hihi..
 
Aktiviti petang dan pagi esoknya..Main pasir dan mandi laut..Budak-budaklah seronok kan..Malam aktiviti BBQ..makan sampai kenyang..Sejak ada Qhalif..aktiviti makan malam ni takleh involve sgt..kecuali makan..ahaha..TQ Ma dan Moksu...Great nasi lemak indeed..marveles air asam n sambal kicap..Best ever BBQ dishes..Tunggu next trip for next BBQ dishes..
 
 
Next trip Insya Allah Fraser Hills..Bila lagikan nak berkumpul..Wlupun minyak naik harga 20sen..layan je lah..takkan nak dok keras kat rumah kan..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...