Skip to main content

MC 3 Hari..

Assalamualaikum..

Ni kisah minggu lepas..seminggu tak update blog kecuali pasal trip anak-anak tu..Ni puncanya..
Jari disagat sekali masa sagat kentang nak masak makan malam Sabtu lepas..Hubby teringin makan sambal kentang yang nipis-nipis tu..so..pakailah sagat baru je beli..tp sagat dah makan tuan..huhu..masa kena tau-tau pedih je lah..tak keluar darah..dalam beberapa saat baru darah membuak keluar..masa ni tetiba rasa nak muntah..nak pitam..so..lalukan bawah air sambil tekan kuat-kuat..sakit pedih tak payah ckplah kn..sambil tu hubby amik kain kasa dan tutup..berbungkuslah dengan darah jari ni..tugas masak malam tu hubby buat for the first time ngan pantauan rapi dr sy..hihi..but not bad for the beginner..hehe..

Balutan pertama masih berdarah so salin balutan baru..Alhamdulillah..darah stop..so..biar je lah kan..tp bangun pagi Ahad nak tukar balutan..tetiba berdarah balik..byk macam kali pertama kena..so..decide pegi je lah klinik buat dressing wlupun mcm tak sanggup nak serah diri..tp kat Klinik semua ok..tak sakit langsung bila dressing..Power of drugs kot..hehe..dapat satu suntikan Tetanus..dan dapat MC 2 hari utk Isnin dan Selasa..
Selasa petang pegi dressing dan doktor kata dah ok tp tambah MC lagi 1 hari..jari telunjuk ni dah keras sbb takleh guna kan..ni dok urut..bengkok-bengkok kan balik..skrg dah kekok nak guna jari telunjuk balik..
Tq Encik Hubby belikan ni..RM35..mmg berkesan..bertindak macam gam..so..dia pulihkan tisu dengan cepat.
Hari ni..inilah rupa jari yang senget..
Moral of the story..kena ada first aid kat rumah..kemalangan blh berlaku di mana saja..bila-bila masa..hubby yang tidak panik tgk darah adalah penting (I know u pening..ahaha)..dan anak-anak yang memahami juga penting (Qoid terdiam tgk darah byk..Qhalif merengek minta dukung)..Alhamdulillah tempoh seminggu pulih wlu pun tak sepenuhnya..tp bolehlah nak membasuh ke memasak ke..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Allahuakbar..kena berhati2 lah pasni kalau nak guna sagat or pisau..kita pun seriau kalau berdarah kat mana2 anggota badan, rasa nak pitam je kan..semoga cepat sembuh ye..take care

    ReplyDelete
  2. Semoga cpt sembuh kak. Malang memang takde bau.

    Eka aritu kena kaki ketam. Excited nak makan ketam kan. Tibe dah nak habis makan, sekali nak patahkan kaki ketam selepas gigit. Baru nak suap kat mulut isi ketam tetiba je nampak macam merah menitik. Dah la masak ketam sambal. Tetibe nampak merah lain macam bercampur sambal. Cepat2 basuh tangan, rupanya tepi ibu jari panjang segaris kena. Darah banyak kluar. Cepat2 letak minyak kelapa tanak yg mmg simpan kat rumah. ALhamdulillah darah stop tp pedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab pedih tu tak tahan Eka..
      ni terbuka tak berbalut..baru sat tadi terlanggar almari opis..
      perghh...azabnya..rasa mcm nak sepak almari ni sakitnya..huhu..
      hati-hati je skrg..

      Delete
  3. moga dah sembuh ye..
    teruk gak tu

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…