30 September 2014

Marah Tapi Sayang!

Assalamualaikum..

Jumpa pagi ni di FB..haha..cute..
Salam Pagi Selasa..Mood ceria sebab Bos xda! xoxo

Lynda Che Lah

29 September 2014

MC 3 Hari..

Assalamualaikum..

Ni kisah minggu lepas..seminggu tak update blog kecuali pasal trip anak-anak tu..Ni puncanya..
Jari disagat sekali masa sagat kentang nak masak makan malam Sabtu lepas..Hubby teringin makan sambal kentang yang nipis-nipis tu..so..pakailah sagat baru je beli..tp sagat dah makan tuan..huhu..masa kena tau-tau pedih je lah..tak keluar darah..dalam beberapa saat baru darah membuak keluar..masa ni tetiba rasa nak muntah..nak pitam..so..lalukan bawah air sambil tekan kuat-kuat..sakit pedih tak payah ckplah kn..sambil tu hubby amik kain kasa dan tutup..berbungkuslah dengan darah jari ni..tugas masak malam tu hubby buat for the first time ngan pantauan rapi dr sy..hihi..but not bad for the beginner..hehe..

Balutan pertama masih berdarah so salin balutan baru..Alhamdulillah..darah stop..so..biar je lah kan..tp bangun pagi Ahad nak tukar balutan..tetiba berdarah balik..byk macam kali pertama kena..so..decide pegi je lah klinik buat dressing wlupun mcm tak sanggup nak serah diri..tp kat Klinik semua ok..tak sakit langsung bila dressing..Power of drugs kot..hehe..dapat satu suntikan Tetanus..dan dapat MC 2 hari utk Isnin dan Selasa..
Selasa petang pegi dressing dan doktor kata dah ok tp tambah MC lagi 1 hari..jari telunjuk ni dah keras sbb takleh guna kan..ni dok urut..bengkok-bengkok kan balik..skrg dah kekok nak guna jari telunjuk balik..
Tq Encik Hubby belikan ni..RM35..mmg berkesan..bertindak macam gam..so..dia pulihkan tisu dengan cepat.
Hari ni..inilah rupa jari yang senget..
Moral of the story..kena ada first aid kat rumah..kemalangan blh berlaku di mana saja..bila-bila masa..hubby yang tidak panik tgk darah adalah penting (I know u pening..ahaha)..dan anak-anak yang memahami juga penting (Qoid terdiam tgk darah byk..Qhalif merengek minta dukung)..Alhamdulillah tempoh seminggu pulih wlu pun tak sepenuhnya..tp bolehlah nak membasuh ke memasak ke..xoxo

Lynda Che Lah

26 September 2014

School Trip Qoid & Yana

Assalamualaikum..
Lama x update..ye..ada mcm2 cerita..kita start next week k..entry berjemaah..klu sempat juga..
Hari ni Qoid ngan Yana ada trip ke Giant Seksyen 13 dan Balai Bomba Jelutong..Happy sgtlah Qoid sbb dia suka bomba.Ibu,Ayah,Papa & Mama redha je lah lepas 2 org ni..




Pagi ni naik bas kat sekolah..Papa yg teman.Harap semua ok..selamat dan seronoklah anak2 balik bercerita nanti..




Gambar trip kena tunggu teacher lah bagi..kalau ada.hihi..safe trip anak2...xoxo

Lynda Che Lah
posted from Bloggeroid

15 September 2014

Abang Qoid..

Assalamualaikum..

Dah petang baru sempat update..Actually..lama tak cerita pasal abg Qoid..Hari ni dia dah 4 tahun 7 bulan..Maknanya..dah dekat 9 bulan pegi sekolah..
Perkembangan kat sekolah amat baik..dah pandai baca beberapa surah lazim..ABC dah kenal..Kira 1,2,3 pun ok..Dan yang penting dah makan kat sekolah time rehat..Macam-macam dia makan..nasi lemak, beehoon goreng..mee goreng dan paling hebat makan karipap..Tp hanya makan kat sekolah..kat rumah habit makan masih mcm biasa..sbb dia kata Ibu ngan Onny masak tak sedap..Bibik (Pembantu di Sekolah) masak sedap...huhu..sentap Ibu nak!..hahah..xpelah..janji adalah makan..
 
Sebagai Abang di rumah..amat baik..x pernah lah nak pukul adik ke apa ke..cuma rajin hulur jari tangan ngan kaki bagi adik masuk mulut..Almaklum kan..usia Qhalif 6 bulan mmg hobi masuk benda dlm mulut..so Abang Qoid mcm helpinglah adik ngan hobi tu..Haisshhh...Selalu kena tepuk ngan Ibu..Rajin tolong Ibu..Pandai masuk toilet dan cuci sendiri..Pandai mandi sendiri juga wlupun kdg2 Ibu Ayah tak yakin..hihi..Dan yang penting..Diapers free waktu tidur malam..Syukur..Slow n steady je lah perkembangan..Semoga terus berkembang baik dr pelbagai segi..Semoga jadi anak soleh..dipermudahkan segala urusan..Ibu Ayah Sayang Abang Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

BE September..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah ..TQ Nuffy..

Tersangat sibuk..x sempat update..nti ye ada update :)

Lynda Che Lah

09 September 2014

Qhalif & Youei

Assalamualaikum..

Qhalif ada peneman baru kat rumah..Youei The Cat..Ntah betul ke idok eja nama kucing tu..Kucing PakLang ngan Auntie Yaya beli..Seronoklah Qhalif menengok kucing tu melompat-lompat..baring guling-guling kat dia..
 
Kalau Qhalif geram..dia gengam kuat-kuat ekor Youei..hehe..Abg Qoid pun seronok main ngan Youei..sebab kucing ni jenis kucing dok dlm rumah ngan aircond..makan kat dalam rumah semua...hihi..xoxo

Lynda Che Lah

05 September 2014

Order Lasagna ~ Terima Kasih Datin..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah berkat berblogging mungkin..adalah sedikit rezeki utk luaskan bisnes Lasagna..buat sikit-sikit..Actually dpt call pada 26 Ogos hari tu..Nak order lasagna utk jamuan..Jamuan tu pada hari Kebangsaan di Bukit Rimau.. So bertanyalah puan pemanggil, blh tak buat lasagna size XL..nak 8 set..tetiba rasa nak pengsan..sbb tak pernah lagilah buat sebanyak tu..tp dengan kental semangat..sy kata OK..Maka bermula  episod cr barang..g bakeri..g beli barangan basah..huhu..dan syukur semuanya berjalan lancar sehingga ke hari penghantaran..
Pagi 31 Ogos tu kerah encik suami ngan anak-anak bangun awal sbb lasagna perlu dihantar sebelum jam 11 pagi..bertolak dr rumah pukul 9.30 pagi..cari rumah Datin kat Sri Damai, Bukit Rimau..Actually taktau beliau Datin..tp guard rumah yang bagitau..tapi Datin sgt humble dan soft spoken..TQ Datin..Sbb percaya dengan sy wlupun tak pernah rasa lagi..dan terima kasih juga utk Datin sbb buka jalan lebih luas utk saya..Insya Allah, lagi 2 minggu nak join event..Bertambah rezeki..doakan saya..xoxo
For order pls WA atau call 0182033719 - Penghantaran ke Klang, Shah Alam dan sekitarnya atau self pick up..TQ

Lynda Che Lah

03 September 2014

Qhalif Umar ~ 6 Bulan

Assalamualaikum..

Hari  ni Qhalif Umar dah 6 bulan..Demam selsema dah kurang cuma selsema masih ada..Sabtu Ahad ni nak pegi jalan..Imunisasi 5 bulan pun tak ambil lagi sbb asyik tak sihat sepanjang Ogos hari tu..Insya Allah by next week blh bawa check up..
 
 
Qhalif dah angkat bontot nak merangkak tapi takde kekuatan lagi..hihi..setakat tgk terbalik terbaring tu dah biasa..tp mmg manja..pantang tgk org berdiri mesti hulur tangan minta berdukung..dah tu dia je yang kecik dan point of attention kan..haruslah attract attention sebaik mungkin..kesayangan abang Qoid ngan Kak Yana..
Semoga terus sihat sejahtera anak-anak Ibu..demam sekali sekala biasalah budak-budak kan..cuma Ibu Ayah masih weng sbb tak cukup tidur..melalut in the middle of nite adalah perkara biasa..hahaha..I mean You, Encik Suami :p...ahahaha..Encik Suami panggil Qhalif OKT (Org Kena Tuduh) sbb Qhalif lah buat org tak tidur malam..tp muka selamba je buat tak tau..hahaha...xoxo

Lynda Che Lah

Anak-Anak Sambut Raya Di Sekolah

Assalamualaikum..

Gelagat anak-anak sambut Aidilfitri di sekolah..Buat pot luck je..Pagi tu gigih Ibu bangun gorengkan Macaroni Goreng..Goreng telur dan hias cantik-cantik..Takde gambar sbb nak cepat..Janji anak-anak seronok beraya dengan kawan-kawan dan cikgu di sekolah.
Qoid sibuk tengok TV
Qoid sibuk tunjuk kawan baju dia jugak!
Yana pun tgk TV
Comel kan Yana..Ayu je bertudung purple...hehe..

Tq Harun Shah sebab ada kat sekolah sentiasa melihat anak-anak..hihi..sekali-sekala lah Ibu Ayah muncul bila dapat report Qoid nakal..haha..tapi Qoid Rafif anak yang baik..sekali je nasihat..dia akan ok dan turuti..Semoga anak-anak kami cemerlang dunia dan akhirat..xoxo

Lynda Che Lah

02 September 2014

Mengantuk + Qhalif Selsema + Kerja Banyak..

Assalamualaikum..

Ye..entry ntah apa-apa sbb semalam tidur on off..pukul 4 pagi baru dpt tidur pastu bangun pukul 5.30 pagi..mmg ding dong skrg ni..Qhalif demam selsema..kali ni selsema yang agak heavy..so.. cranky..merengek je even pukul 3 pagi..tidur kejap..bangun..nangis..merengek..ni ngan Onny sbb Ibu Ayah terpaksa pegi keje..disebabkan Qhalif baru 6 bulan..so..payah gak nak pujuk doktor bagi ubat..so kami beli sendiri ubat titik hidung kat farmasi..ngan nasal aspirator..mmg lama lah kalau anak-anak ni selsema..seminggu juga..cuma Qhalif mmg agak cranky sbb hidung tersumbat kan..tp semalam pegi klinik dan doktor bg ubat selsema ngan antibiotik..kuranglah sikit demam dan pagi td selsema dah mula pekat..itu kot tak selesa.. Skrg rasa mengantuk yang amat sgt..tp keje kat opis byk..rasa nak balik rumah tidur je..memang tak fit langsung rasanya..BTW..hari merdeka tu dpt order besar utk lasagna..dan alhamdulillah berjaya tempohi cabaran tu..last nite pula..ada pula ajak join event..in big quantity..masih menimbang-nimbang tapi peluang rezeki kan..Insya Allah..wish me luck..nti cerita lagi..xoxo

~*Nak order lasagna can WhatsApp Lynda @ 0182033719 :p *~

Lynda Che Lah





Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...