Skip to main content

Cerita Raya 2014 ~ Part 2

Assalamualaikum..

Baru berpeluang update cerita raya seterusnya..kelmarin EL lagi sbb hubby kena food poisoning..biasalah kan musim raya..mkn mcm-mcm..then Mama tak sihat..

Raya ke2 kami..pagi dah bangun masak lauk pauk buat brunch..sbb klu g beraya umah org ni juadah standard biasalah..mee goreng ke..ketupat rendang ke kan..sy ngan hubby jenis perut takleh kosong..kang abis kitorg tingtong..ngan pening masuk anginlah..so better brunch berat terus kat rumah..Raya ke2 terus g Gombak rumah sedara mara hubby..kami keluar dr jam 11pagi dan balik pukul 11mlm..betul raya sakan..huhu
 
Dahlah balik malam tu pukul 11mlm..nasib baik 2 hero ni dah pengsan kepenatan..mlm tu sy tidur lebih kurang pukul 1pagi..then bangun pukul 5pagi berkemas sebab kami ada trip ke Besut, Terengganu..balik kampung ayah..last-last gerak pukul 9pg lebih juga..tp raya ke3 perjalanan lancar..kami ikut Gua Musang dan menginap kat ATZ Cabinstay, Kg. Tok Raja, Jerteh..Beraya di kampung katakan..heheh..
Kami sampai Jerteh dalam pukul 3.30petang camtu..then siap-siap kemas mandi semua nak dekat Maghrib g umah Toki jumpa mama ayah..malam tu pegi umah Maklong je..Raya ke4 jalan ke Salor, Melor kat Pasir Putih...Jalan jem tak hengat..Kelantan jem hari raya..tak bergerak..perjalanan yang patutnya boleh buat 45 minit jadi 3 4 jam..dah pula..kete mama ayah buat hal..kipas tak pusing..nasib baik ada bengkel buka..tinggalkan kat bengkel dan mama ayah tumpang kami sambung beraya..
Raya ke5 tu..mama ayah nak gerak ke Kuantan dah..kalau ikutkan kami nak balik Raya ke6..tp hubby kata..boringlah dah takde aktiviti..so decide balik juga on the same day..tp lewat petang..sebelum balik pegi cuba nasib kat Pantai Air Tawar..setiap kali balik terjah kedai Pokwi Ais Jagung x buka..Alhamdulillah rezeki kami..Pokwi dah buka meniaga pada raya ke5..
 
Dah kenyang pekena mee sup ngan mee goreng kami gerak balik Klang jam 7 malam mcm tu..gerak ikut Jalan Pantai ke Permaisuri then masuk LPT..jauh..huhu..berhenti 2 3 kali utk hubby take a nap..sampai rumah pukul 4pagi..huhu..
Balik tu yang Qhalif start demam tu..hihi..jalan jauh tgh malam lah katakan..pasni tunggu masuk rumah baru je..dah lama sgt menunggu..konon nak beraya kat rumah baru..ni pula..raya Haji pun tak tentu lagi dapat masuk ke tak..doa-doakan cepat masuk ye..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. Jauh jugak perjalanan kan Linda..penat memang penat tapi kalau dapat jumpa semua sedara mara, rasa berbaloi kepenatan..yang penting makan makanan raya memang sedap disamping dapat mengeratkan ukhwah..Kesian Qhalif demam, hopefully sekarang ni dah sembuh sepenuhnya..Amin!

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…