Skip to main content

Entry Jumaat ~ Bolehkah Makan Pil Pencegah Haid?

Assalamualaikum..

Pendapat ulama..mengatakan bahaya menggunakan pil pencegah haid sbb boleh memudaratkan kesihatan..luka rahim dan sebagainya..lagipun haid adalah cairan yang kotor yang perlu dikeluarkan dr tubuh..benda kotor kalau tersimpan dlm badan akan menjadi racun..ini akan merosakkan badan..Lagipun menurut Rasulullah SAW..ini lah ketetapan Allah yang ditetapkan bagi puteri keturunan Adam AS..Inilah keistimewaan yang Allah tetapkan..kejadian semulajadi dr Allah..
Pendapat ulama tentang penggunaan pil cegah haid di bulan Ramadhan..sekiranya perubatan menyatakan perlu..dan tidak mendatangkan mudarat..silakan..tetapi seelok-eloknya tidak perlu ambil ubat itu kerana Allah SWT telah memberi keringanan utk tidak berpuasa kepada wanita ketika dtg haid di bulan Ramadhan..

Wallahuaklam..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. besar giler gmbr..keluar kawasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blogspot bengong kak izwa..hehe..dah betulkan..tq

      Delete
  2. setuju tu...Allah dah bagi kelonggaran utk tidak berpuasa bagi yg dtg haid. rosak dalaman tu kita x nampak, bahaya..

    ReplyDelete
  3. kalau berpanjangan sgt period tu boleh kan ambik ubat..sayang la..lama sgt tinggal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shu,
      lepas 15 hari dikira darah penyakit. wajib solat..jd wajib puasa..klu keadaan mendesak blhlah kan..janji tidak memudaratkan..

      Delete
  4. takut nak guna...ada yg guna sebb nak pergi buat haji... tapi seeloknya serahkan pada Allah, kalau dah time kita buat haji tu period, redha je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak..Allah dah bg keistimewaan..tp bukan semua org mampu pegi haji..bergantung kpd keadaan dan niat..

      Delete
  5. Thanks for sharing this info Lynda..Rasanya tak perlu kot ambik pil kalau normal cycle kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…