Skip to main content

Qoid Rafif @ 4Thn 4 Bulan ~ TakMau Makan!

Assalamualaikum..

Share pasal Qoid Rafif..dah 4 tahun 4 bulan..perkembangan di sekolah memberansangkan..perkembangan sbg abang juga baik..Nakal sikit-sikit tu adalah..tapi yang buat risau sgt..xmau makan! Kalau makan pun, dia makan biskut, kentang goreng (fries), makan roti jagung Gardenia..minum milo dlm kotak..donut (Big Apple, Krispy Kreme, Jco.) dan makanan ringan mcm potato chip..sebelum dia jadi macam ni mmg dia pemakan orgnya..suap apa aje..makan..tp berlaku suatu keadaan yang buat dia taknak makan..cuba recall tapi tak dpt apa sebabnya..Ke memang normal anak umur begini tak mahu makan?
 
 
Dah cuba mcm-mcm supplement juga..Mealshake Shaklee..Scotts Emulsion..Appeton..tapi still selera makan dia takde..kdg2 puaslah ugut mcm-mcm utk dia makan nasi/spageti..tp dia sanggup tak makan apa-apa dr takut ngan ugutan Ibu Ayah..Tp susu masih minum mcm biasa..dan campur Horlicks sikit dlm susu..Macam mana nak buat lagi? Badan kurus toksah cakaplah..nampak tulang klu tak pakai baju..Risau..ikhtiar apa lagi..Mungkin mommies blh share..Normal ke atau perlu dilakukan sesuatu selain usaha bagi supplement..TQ sharing mommies..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. anak akk yg no 3 pon susah makan...sikit je kalau makan pon... tapi nampak sihat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qoid ni sihat kak..cuma risau tak cukup khasiat..hehe

      Delete
  2. Sis..yg pntg dia aktif n dia makan jugak roti or benda2 lain..
    Cuba pelbagaikan menu..
    Try buat pasta or carbonara..
    Bdk2 suka selalunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azrine..
      Teacher dia suh sy involved kan dia sekali dlm urusan masak memasak..mungkin blh mendatangkan minat tapi itulah dengan baby 3 bulan..masa tu cemburu sgt :(

      Delete
  3. huhu..sama mcm asya jgk.
    mmg xmau mkn..minum susu, roti, biskut camtu je..
    smpai lya refer pakar sbb bmbang.. tp doc kata selagi ank kt aktif x perlu risau.. mkn roti pon ok, sbb dia ada karbhohidrat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..
      lega sikit dgr mcm normal sbb asya pun dah umur 6 tahun kan..
      tp still harap Qoid naklah makan makanan macam kita ni..hehe..
      tq Lya :)

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…