Skip to main content

Keselamatan Anak-Anak..Susulan Kes 2 Beradik Dilarikan..

Assalamualaikum..
 Susulan kisah semalam yang mendapat perhatian..<rujuk sini>

Keselamatan anak-anak paling penting..sy paling risau bab ini..terutama bila byk kes anak ditemui maut dalam kereta sbb ditinggalkan/tertinggal/terlupa..anak diculik dalam kereta ibu sendiri..sbb semua ni disebabkan oleh kecuaian..mcm kes Ibu ini..perkara ni kebiasaan kepada dia..tinggalkan anak-anak dalam keadaan enjin kereta masih hidup..dengan tujuan menghantar anak lain ke rumah pengasuh..mungkin perkara ni dah berlarutan mungkin bertahun-tahun..tp malang memang tak berbau..tiba-tiba kelmarin..anak beliau dilarikan kerana kecuaian dia..sy bukan menghentam dia..Tak!

Cuma nak rayu para ibu..para bapa dan para penjaga..jgn terlepas pandang anak-anak kita..walau apapun keadaan kita..sy faham ibu bekerja..masa anda amat singkat..semua kena buat sendiri..tambahan pula tiada keluarga terdekat untuk membantu..tiada pembantu rumah..tp tolonglah hentikan kebiasaan kita..contoh meninggalkan anak dalam kereta di stesen minyak dgn keadaan enjin hidup..kalau dah susah sgt..terpaksa isi minyak..matikan enjin dan kuncikan anak-anak anda dalam kereta. ini tujuan keselamatan..

kalau takpun bawa anak sekali..tp ini mmg tak praktikal lah utk yang anak ramai..tp tolong jgn tinggalkan kereta dengan anak-anak didalam dalam keadaan enjin hidup dan pintu tidak berkunci..sbb orang jahat ni biasanya mmg takde otak nak fikir kan!..jgn bg peluang kepada mereka..

Dan utk wanita..sblm masuk kereta..bersedia dengan kunci kereta di tangan anda..terus buka lock, masuk kereta dan tekan lock kereta..pastikan anak-anak dah masuk dan terus beredar dr tempat tu..tak payah jawab call..layan wassap/sms..sbb kita tak tau mungkin ada yang memerhati..

Sy salute ibu-ibu bekerja yang uruskan anak sendiri..sbb suami bertugas di tempat lain atau jauh dr kita..mmg agak payah..tp kita cuba buat terbaik utk semua..peringatan juga utk saya supaya tidak leka..jgn kerana kecuaian kita..anak-anak jadi mangsa..just my two cents..xoxo

Lynda Che Lah

Comments

  1. betul tu..dalam keadaan sekarang yg kurang selamat..seboleh2nya kita sebagai ibubapa lebih berhati2...kalau boleh jgn tinggal anak dalam kereta yg enjinnya still hidup... macam sy anak sorang..kalau nak brenti beli mknn ke apa ker..mmg ila dukung bawak skali kluar walaupun kejap..tapi bg mereka yg anak ramai..kalau tinggal kejap jer untuk bayar petrol contohnya..better..tutup enjin n kunci... tapi jgn lerr tinggal anak lama2 lam kereta..nanti lain pulak jadinya...hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular posts from this blog

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Cara Tukar Kad ATM Maybank Secara Online

Assalamualaikum..
Baru ni viral pasal kad ATM Maybank kena tukarkan.. Berbondong-bondong pegi Maybank sampai beratur lama sebab nak tukar kad ATM. Sebenarnya ciri keselamatan ni nak applicable juga kepada semua institusi perbankan.
Kad kredit pun dorg nak upgrade sistem keselamatan dengan gunakan PIN instead of tandatangan. Untuk langkah keselamatan terbaru lah..
Setakat ni Lynda dah dapat 3 alert suruh tukar kad..Hubby 2 alert.. Dari Maybank, Dari Kad kredit dan HongLeong Bank.. Dorang nak guna sistem baru ni tahun 2018. So kenalah kita semua tukar kad yang ada lambang Paywave.. Semua kena buat latest by 31 Disember 2016 ni..
So, dalam Maybank2U kita boleh tukar dah kad ATM kita.. Tak payah pegi bank.. Mula-mula log in M2U korang.. Then > Card Management > ATM Debit Card > Replace your ATM Card Then > Isi lah apa yang diminta.. Alamat dan pastikan data korg betul. Sebab ni nak courier.. Pls allow 14 working days untuk dapat kad korang.. Tapi cepat je dapat. Dah dapat ka…

Ambil Epidural - Kesannya Selepas Itu..

Assalamualaikum..

Sakit bersalin memang sukar digambarkan. 
Hanya yang pernah merasa sahaja tahu bagaimana peritnya bersalin. 
Kalau sakit gigi itu sakit, maka sakit wanita bersalin lebih dari itu. 
Sesetengah yang lain pula mengandaikan sakit senggugut cuma 1:10 sakit bersalin. 
Tuhan sahaja yang tahu. 
Masa Qoid sy rasa sakit bersalin..Berlagak dengan doktor masa tu..
Doktor kata awak first timer..mesti tak tahan punya..meh amik epidural atau amik gas dan sebagainya..tp sy sombong..tak mahu..so..doktor kata..ok..up to u..
tp tetap bagi sy pamplet untuk dibaca tentang epidural..
kesan dan pengambilannya..
Sambil baca sambil alami contraction yang sakit amat..
last-last tak tahan panggil doktor paksa buat epidural secepat mungkin..hehe..

Kaedah epidural adalah salah satu teknik pembiusan sama ada untuk mengurangkan kesakitan (analgesia) atau untuk kegunaan semasa pembedahan (anestesia). 
Kaedah epidural ini merupakan pembiusan separuh badan. 
Dalam kaedah ini, pesakit akan sedar dan teknik…