27 June 2014

Entry Jumaat ~ Manisnya Ramadhan

Assalamualaikum..

Ramadhan dah nak datang..Berdoalah semoga ini bukan Ramadhan terakhir..smlm pegi satu majlis ilmu..dgr tajuk Manisnya Ramadan..Sedikit perkongsian..

Di petang akhir Syaaban (asar sebelum masuk Maghrib 1 Ramadan) Allah telah memerintahkan:
  • Ridhuan (penjaga Syurga) bukalah seluas-luasnya pintu-pintu syurga;
  • Malik (penjaga neraka) tutuplah serapat-rapatnya pintu neraka;
  • Jibrail tangkaplah segala iblis, syaitan dan belenggu mereka dan campaklah mereka ke dalam laut supaya tidak terganggu puasa umat Muhammad SAW;
  • Bertaubatlah dengan sesungguh-sungguh taubat sbb Allah akan menerima taubat ini;
  • Mohonlah apa sahaja nescaya Allah akan makbulkan..

Janji Allah..setiap hari Ramadan..akan ada 1 juta umat yang mmg masuk neraka akan dibebaskan dan dimasukkan ke dalam syurga..
Janji Allah juga setiap hari Jumaat di bulan Ramadan..1 juta umat yang masuk neraka akan dibebaskan setiap jam..

Allah tidak akan menerima amalan mereka ini sepanjang Ramadan samada puasanya, solatnya, sedekahnya jikalau dia :
  1. Minum arak
  2. Derhaka pada ibu bapa
  3. Memutuskan tali silaturrahim diantara kaum keluarganya (adik beradik, saudara mara)
  4. Memutuskan tali silaturrahim dengan jiran tetangganya
Inilah masa ubah kebiasaan..istiqamah..menjadi lebih baik drpd semalam..dan semoga kita dipertemukan dengan Ramadhan yang akan datang juga..Salam Ramadhan..xoxo

Lynda Che Lah

26 June 2014

Jom Shopping SheemScarf - Shawl Raya Anda!

Assalamualaikum..

Sticky post..pls scroll down for new entry..















 Berminat sila wassap/sms 0182033719

Keselamatan Anak-Anak..Susulan Kes 2 Beradik Dilarikan..

Assalamualaikum..
 Susulan kisah semalam yang mendapat perhatian..<rujuk sini>

Keselamatan anak-anak paling penting..sy paling risau bab ini..terutama bila byk kes anak ditemui maut dalam kereta sbb ditinggalkan/tertinggal/terlupa..anak diculik dalam kereta ibu sendiri..sbb semua ni disebabkan oleh kecuaian..mcm kes Ibu ini..perkara ni kebiasaan kepada dia..tinggalkan anak-anak dalam keadaan enjin kereta masih hidup..dengan tujuan menghantar anak lain ke rumah pengasuh..mungkin perkara ni dah berlarutan mungkin bertahun-tahun..tp malang memang tak berbau..tiba-tiba kelmarin..anak beliau dilarikan kerana kecuaian dia..sy bukan menghentam dia..Tak!

Cuma nak rayu para ibu..para bapa dan para penjaga..jgn terlepas pandang anak-anak kita..walau apapun keadaan kita..sy faham ibu bekerja..masa anda amat singkat..semua kena buat sendiri..tambahan pula tiada keluarga terdekat untuk membantu..tiada pembantu rumah..tp tolonglah hentikan kebiasaan kita..contoh meninggalkan anak dalam kereta di stesen minyak dgn keadaan enjin hidup..kalau dah susah sgt..terpaksa isi minyak..matikan enjin dan kuncikan anak-anak anda dalam kereta. ini tujuan keselamatan..

kalau takpun bawa anak sekali..tp ini mmg tak praktikal lah utk yang anak ramai..tp tolong jgn tinggalkan kereta dengan anak-anak didalam dalam keadaan enjin hidup dan pintu tidak berkunci..sbb orang jahat ni biasanya mmg takde otak nak fikir kan!..jgn bg peluang kepada mereka..

Dan utk wanita..sblm masuk kereta..bersedia dengan kunci kereta di tangan anda..terus buka lock, masuk kereta dan tekan lock kereta..pastikan anak-anak dah masuk dan terus beredar dr tempat tu..tak payah jawab call..layan wassap/sms..sbb kita tak tau mungkin ada yang memerhati..

Sy salute ibu-ibu bekerja yang uruskan anak sendiri..sbb suami bertugas di tempat lain atau jauh dr kita..mmg agak payah..tp kita cuba buat terbaik utk semua..peringatan juga utk saya supaya tidak leka..jgn kerana kecuaian kita..anak-anak jadi mangsa..just my two cents..xoxo

Lynda Che Lah

20 June 2014

Entry Jumaat ~ Batal Ke Wudhu Apabila Suami Mencium Isteri

Assalamualaikum..

Perkongsian pagi ini.
Pendapat terakhir iaitu sekiranya tidak berlaku ejakulasi atau pengeluaran cairan maka 
TIDAK BATAL wudhu kedua-duanya..Wallahuaklam..xoxo

Lynda Che Lah

19 June 2014

TQ Lagi Utk Nuffnang

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..Seronok pula tgk..simpanan sikit-sikit..
TQ Nuffnang..
TQ juga untuk kesayangan2 yang rajin singgah..syg ketat ketat..xoxo


Pindah Lagi..

Assalamualaikum..

Hubby kena pindah balik ke Putrajaya selepas 1 1/2 tahun berkhidmat di Shah Alam..Inilah nasib pegawai kader..Tp jiwa dia mmg sesuai ngan Putrajaya kot sbb pentadbiran kerajaan negeri dan Persekutuan lain sikit (bukan kerana politik)..So..xdelah lagi lunch together-gather..
Hubby happy sbb dia ramai kawan kat Putrajaya..lgpun boleh balik on time..sbb dok Selangor selalu balik lambat wlupun dekat :( . Berkuatkuasa 11 Jun tp penangguhan sampai 24 Jun..Tugas hantar Qoid Rafif g sekolah lepas ni diserahkan pada PakNgah n Ibu..Setiap perkara kena ada pengorbanan..Janji kita bahagia dan gembira dengan pilihan tu..cukupkan! xoxo

Lynda Che Lah

18 June 2014

Selamat Hari Bapa..

Assalamualaikum..

Entry terdelay lama sgt..Actually ingatan dr anak-anak untuk Ayah..Papa dan Tok Ayah tercinta..Ahad tu actually kitorg adalah gathering makan-makan sempena Hari Bapa..tp sy tak ikut sbb Hubby demam panas..terbaring je Ahad tu..So..baru sat tadi Papa wassap gambar ingatan tulus ikhlas anak-anak utk Hari Bapa..Hasil kerja anak-anak di sekolah..
U are best fathers ever! xoxo

Lynda Che Lah

Fenomena El Nino

Assalamualaikum..

Cuaca panas sgt..dah lama tak hujan rasanya..fenomena El Nino katanya..Hubby br je recover dr demam panas yang kuat (38dC-39.7dC) dan Qhalif Umar selsema..Qoid Rafif masih bertahan..Sy juga..Kalau perasan setiap kali nak masuk Ramadhan..mmg cuaca akan panas begini..Hubby kata..dunia akhir zaman..Kiamat makin dekat..Mungkin..peringatan utk kita.Jangan alpa..jangan leka..Semoga dapatlah kita semua pulang ke PangkuanNya dalam Iman..Nti kita borak lagi pasal Qhalif Umar dan Qoid Rafif..Puasa dah abis ganti..Alhamdulillah..by the way..Minum air byk2..kurangkan aktiviti luar..makan makanan berkhasiat..Take care frens!xoxo

Lynda Che Lah

13 June 2014

Entry Jumaat ~ Hukum Puasa Sunat Bagi Wanita Yang Bersuami

Assalamualaikum..

Share sesuatu dr Kitab 1001 Soal Jawab Agama (Umat Bertanya Ulama Menjawab)..
Minta izin..wlupun nmpk mudah..tp kena bertanya juga malam sblm puasa itu..xoxo

Lynda Che Lah

12 June 2014

Qoid Rafif @ 4Thn 4 Bulan ~ TakMau Makan!

Assalamualaikum..

Share pasal Qoid Rafif..dah 4 tahun 4 bulan..perkembangan di sekolah memberansangkan..perkembangan sbg abang juga baik..Nakal sikit-sikit tu adalah..tapi yang buat risau sgt..xmau makan! Kalau makan pun, dia makan biskut, kentang goreng (fries), makan roti jagung Gardenia..minum milo dlm kotak..donut (Big Apple, Krispy Kreme, Jco.) dan makanan ringan mcm potato chip..sebelum dia jadi macam ni mmg dia pemakan orgnya..suap apa aje..makan..tp berlaku suatu keadaan yang buat dia taknak makan..cuba recall tapi tak dpt apa sebabnya..Ke memang normal anak umur begini tak mahu makan?
 
 
Dah cuba mcm-mcm supplement juga..Mealshake Shaklee..Scotts Emulsion..Appeton..tapi still selera makan dia takde..kdg2 puaslah ugut mcm-mcm utk dia makan nasi/spageti..tp dia sanggup tak makan apa-apa dr takut ngan ugutan Ibu Ayah..Tp susu masih minum mcm biasa..dan campur Horlicks sikit dlm susu..Macam mana nak buat lagi? Badan kurus toksah cakaplah..nampak tulang klu tak pakai baju..Risau..ikhtiar apa lagi..Mungkin mommies blh share..Normal ke atau perlu dilakukan sesuatu selain usaha bagi supplement..TQ sharing mommies..xoxo

Lynda Che Lah

10 June 2014

Demam Denggi..

Assalamualaikum..

BIL sy diserang demam denggi..Sekarang berada di  KPJ Selangor untuk rawatan..Dia demam sejak hari Sabtu dan berterusan sehingga Ahad dengan suhu lebih 40 darjah C..Ujian darah pun menunjukkan virus denggi..Semoga kembali sembuh..sbb semalam pegi melawat bacaan platelet dah menurun..cuma mungkin akan naik pada hari ke 4 dan pulih seperti biasa..Tak serius..
Bawa anak-anak lawat papa semalam..Si Qoid panggil PakNgah Papa..terikut dengan kakak..si Qhalif belum tau lagi lah panggil apa..tp Papa mmg sayang semua..smpi sanggup turun katil berdiri bagi anak-anak duduk..hehe..Semoga cepat sembuh..Minggu depan anak-anak dah sekolah..Papa yang kena amik..ngehehehe..
 
Jom bersihkan kawasan rumah..Jaga kebersihan..pastikan ubat nyamuk dipasang (elektrik)..bersihkan tempat simpanan air atau bekas menampung air..tingkap di tutup terutama di waktu nyamuk Aedes bebas berterbangan (subuh dan senja)..Minum air dgn banyak..Smlm mama rebuskan air pucuk betik muda kalau tak silap..ikhtiar mengurangkan demam..selain itu try sup ketam..tapi so far paling mujarab air isotonik..sy bekas pesakit denggi..so..try the best mengikut sistem tubuh..xoxo

Lynda Che Lah

05 June 2014

Percutian ke Pulau Perhentian..

Assalamualaikum..

Ni mmg post peram tahap langit ketujuh..hehe..utk tatapan family..dorg je rajin bc blog I ni..ahahha..Plan nak pegi perhentian dah lama..since bersalinkan Qhalif lagi..Actually ayah pun nak balik kampung tengok Toki dan tunjuk cicit baru..semua sepatutnya pegi tapi kita hanya merancang tapi Dia yang menentukan..Angah n family tak ikut sbb kekangan tugas..begitu juga Abg Lang..

Kami bertolak malam 7 Mei..smpi subuh 8 Mei..berehat kejap kat rumah Toki then pukul 10 pegi jeti Kuala Besut..Semua dah di arrange..Kami menginap di Arwana Perhentian..perjalanan dari jeti ke Pulau Perhentian mengambil masa lebih kurang 45minit..terhentak-hentak dilambung ombak..paling seronok si Qoid..sbb dia mmg suka naik bot..Qhalif all da way tidur..oklah kan tak meragam..Sampai pulau terus check in dan gedebush mandi pool..pool adalah besar dan best! ngan Qhalif dok berendam smpi tgh hr..lepas berendam semua pakat qada tidur sbb semalam satu hari atas jalan..
 
 
Petang lepas bangun tidur..sambung mandi laut..pantai bersih..air pun tak berombak kuat..just nice..Malam kami makan di restoren berdekatan resort sbb kami tak ambil pakej makan semua..sila bersedia ngan harga yang mengarut..tapi mmg tak boleh memilih..kalau pilih lapar lah kan..seorg peniaga kata..terpaksa kami kira harga `omputih'..namapun kita tourist..haisshhh..
 
Day 2 kami buat island hopping dan snorkeling..ngan Qhalif sekali diangkut dok snorkeling..pakej amik RM90 seorang..dibawa ke teluk-teluk cantik tgk Nemo..tgk penyu (seriously Hubby dpt tgk penyu..kami atas bot pun dpt tgk..ayah kejar penyu)..tgk baby shark..tgk terumbu karang cantik2..puas hati..malam kami makan di Flora Cafe..byk pilihan sbb dia resort besar..
Selfie with monopod! Tok Ayah sporting tu selfie! wakaka!
Day 3 dah nak balik..tp ok..puas..tidur dgn tenang..anak-anak pun ok..balik ke tanah besar lebih kurang pukul 1 tgh hr..Sy sefamily terus shoot balik..MokSu pun..Mama stay kat kampung for a few days..lama tak berkumpul..seronok..coming vacation on the way..kali ni Angah n PakLang ada..Pakchik pula takde :(

Lynda Che Lah

04 June 2014

03 June 2014

Qhalif Umar ~ 3 Bulan

Assalamualaikum..
Qhalif Umar dah 3 bulan..Alhamdulillah sihat..Check up 3 bulan pada 19 Jun.Badan pun dah sedap dukung..Bangun pagi kalau cukup tido tersenyum nganga-nganga mulut..Dah boleh bwk berjalan makan kat kedai janji ada sebotol susu gak untuk dia..kalau bergambar pandai dah pandang kamera..So far dok ngan Onny tak byk ragam..Onny kata pukul 8-9 pagi kena bwk g jalan umah moyang..pastu mandi dan tidur..petang lepas bangun tidur..giliran Ibu bawak jalan g umah moyang..Tidur malam pun senang..paling lewat tidur pukul 10mlm..dan behave tidur smpi pagi..Lain ngan abang Qoid..lain anak..lain ragam..hehe..

Merajuk abg Qoid citer pasal Qhalif je..nti ada cerita abg Qoid..sekarang kan cuti sekolah..boring dah dia ngan kakak kat rumah..hehe..
Selfie baru ni nak wassap Hubby..sbb Hubby g kursus..semoga terus sihat anak-anak Ibu..dipermudahkan segalanya untuk kalian..Syukur rezeki bertambah-tambah..rezeki anak-anak! xoxo

Lynda Che Lah

02 June 2014

Qoid dan Yana First Time Sambut Hari Guru..

Assalamualaikum..

Entry peram..tapi nak share juga sbb first time anak-anak sambut Hari Guru..Deal ngan Angah, belikan bunga untuk Teacher sorang sekuntum..RM5..bolehlah kan..so..xcited lah dorg bagi teacher bunga..
 
TQ Onny amik gambar sbb masa ni Onny yang amik dorg..
Alhamdulillah..Hasil didikan teacher-teacher ni Qoid dan Yana byk berubah..Si Qoid asyiklah menyanyi tak henti..dan zikir especially..sbb kita yang dewasa ni pun kadang-kadang lupa nak bertakbir, bertahmid..tp dia byk ingatkan Ibu Ayah..takbir, tahmid dalam kereta instead of borak kosong je..sama-samalah kami dalam kereta tu..Qhalif pun suka dgr abang nyanyi..Kalau abang menyanyi dia diam..hehe..Semoga anak-anak ini membesar dgn sempurna..dan semoga sikap ni berterusan hingga akhir hayat..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...