15 April 2014

Elakkan Anak Kena Kuning..Qhalif Tak Kena..Syukur..

Assalamualaikum..
Taip entry berjemaah sementara Qhalif tidur..so..set scheduled post dapatlah blog berupdate kan..BW masih sempat sbb guna phone je..

Entry nak share cara nak elak anak kena kuning..Alhamdulillah..dgn pengetahuan yang sedikit sewaktu mengandungkan Qhalif..dapatlah elakkan kuning dan bermalam di wad dengan limpahan lampu biru..Sepanjang mengandungkan Qhalif sy:
  • Minum susu kambing (hi-goat) tapi on off
  • Tak makan obimin bagai tu..amik selang-selang hari..Obical..Obimin..dalam seminggu mungkin makan pil tu dlm 3-4 kali..
  • makan madu
  • makan bayam dalam kuantiti yang banyak..buat sup..goreng  biasa
  • minum air zam zam setiap pagi (on off juga)
Lepas Qhalif lahir..kat wad..sy bg dia menyusu je..sebab baby kalau kuning kita kena pastikan dia buang air..x kisah kencing ke..yak-yak ke..janji dia membuang..disebabkan susu badan masih belum produce..so sy tambah bagi FM..sambil tu bg susu badan..susu badan mmg tak produce masa first day baby lahir ye..yang ada kolostrum..so..pls support anak ngan FM..sbb misi-misi kat hospital tu pun bg anak kita minum FM sementara kat nurseri..

Bila balik rumah..terus mandikan Qhalif dengan daun inai..ni petua kak Ain yang bagi..rebus daun inai ngan air..mandi pagi dan petang..sambil tu jemur Qhalif dr pukul 7.30 smpi lebih kurg matahari pukul 9 pagi..Qhalif mmg takde kuning..misi dtg tgk pun kata takde kuning..Sementara tu sy tak makan jamu..tunggu dlm 2 minggu br makan..

Tapi syukurlah semua dipermudahkan..harap-harap sihat sejahtera lah anak-anak ibu selalu..xoxo

Lynda Che Lah

4 comments:

  1. comelnya dia..

    anak adik masa kena kuning tu. mandikan ngan daun inai, naik tinggi kuningnya.
    pastu ade org ckp mandikan ngan air teh. lpas mandi, stiap hari. trus dia berak keluar kuning gila mcm kunyit2. mak mandikan dlm smnggu. brulah kuning kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 petua eka..tp itu yg akak try utk Qhalif.berak kuning kunyit tu smpi umo sebulan.setiap kali tukar pampers setiap kali tu ada..smpi melecet.skrg dah ok

      Delete
  2. alhamdulillah xkena kuning lynda..lega sikit kan..
    minum susu hi goat tue...azie amalkan juga...memg tiap hari, tp xberkesan dgn qisya..
    dan yg pasti sbb lynda topup dgn susu fm masa qhalif keluar..itu azie rasa satu dr punca dia xkena kuning..

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie..based on pengalaman qoid dulu..kesian anak menangis tak cukup susu...lapar dan mcm mana nak berak atau kencing bila xde liquid masuk dlm bdn kan..susu bdn hanya ada pada hati ke3 slps stimulate breast tu..so mmg kena bantu juga..tujuan bg baby menyusu direct hanya utk stimulate susu utk keluar

      Delete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...