29 April 2014

BE April..Tq Nuff

Assalamualaikum..
Setelah lama BE tak menjenguk..TQ Nuffnang..xdelah byk tapi bolehlah buat menabung..
Mood holiday ON! mood Anniversary juga :p

xoxo

Lynda Che Lah

25 April 2014

Percutian Pertama ~ Berempat @ Teluk Dalam Resort, Pangkor

Assalamualaikum..
Syok dah habis pantang..tapi cuti berbaki sebulan lebih so..jom manfaat..hehe..Encik hubby pun tension keje while tgk wifey dok umah..so..jom set short trip..Pangkor!

Actually plan nak g ngan SIL tapi last minute SIL tak jadi pegi..so..terus buka Booking.com search available hotel kat Pangkor..End up pilih nak stay kat Teluk Dalam Resort, Pangkor..Harga sebilik masa tu RM250 (includes tax+services)

Kami bertolak ke Lumut jam 9.30 mlm (18April) dan tiba di Lumut lebih kurang pukul 1.30 pagi (19April)..slow and steady..Anak-anak dah tidur..Ni first vacation kami ngan Qhalif Umar..Actually kesian ngan Qoid sbb sejak pantang Ibu dan Ayah stay kat rumah je..sampai Lumut stay kat bajet hotel..mahal..RM115 utk bilik ngan Queen size bed+single bed..Tapi keadaan hotel ok wlupun sempit..bilik air is tip top..Bangun pagi..siap-siap nak ke jeti..kejar feri pukul 11pagi..

Nak ke Teluk Dalam Resort kena ambil tiket kat jeti..dia mcm private island..so ada schedule ferry ke sana..RM19 seorg..jeti dia tak sama ngan jeti Pangkor..Teluk Dalam mmg share jeti ngan Pangkor Island Beach Resort..perjalanan ke sana pun sekejap je lebih kurang 25minit..xlah lama macam ke jeti Pangkor lebih kurang 45 minit.
Disebabkan travel ngan infant..sy dah request early check in..pukul 12 sampai resort terus check in..panas terik..konsep resort ni chalet...aman..private beaches dan swimming pool besar..yang penting tak penuh sesak macam kat Teluk Nipah atau Pasir Bogak..sgt best..cuma aircond bilik tak kuat..tp sebb dia concept chalet..patutnya kena buka tingkap dan pintu semua supaya angin masuk..Kitorg qada tidurlah sementara Qhalif pun tidur..hehe..

Lepas asar, bersiap bawa Qoid dan Qhalif ke pantai..Pantai bersih dan pasir halus mulus..Aman..tenang dengar bunyi ombak..
Puaslah Qoid mandi kat sini..tak penuh org..Qhalif pun join celup-celup..hehe..setel semua dekat kol 7..kami tunggu Maghrib then decide nak makan malam..Memandangkan Teluk Dalam ni dok ke dalam sikit dari Pekan Pangkor..memang xde apa nak makan..yang ada memang restoren resort..Bincang ngan encik hubby..klu nak ke pekan..taxi pink tu cas RM20 sehala..then cari makanan kat pekan ntah sedap ntahtidak..terus decide makan kat restoren je lah..pejam mata bayar RM30 seorang.tp mmg berbaloi..Makanan adalah superb..xde ramai org..hehe..Malam tu kami makan ketam, udang besar, kambing grill, spageti, Stew ayam..buah-buahan..kopi, teh 2 3 cawan sorang..memang berbaloi ngan harga..Breakfast pun x mengecewakan..

Lain kali nak ke Pangkor, akan pilih menginap di sini..tenang..aman..x crowded..belanja pun tak banyak..so..skrg tunggu trip Mei ni..sempena anniversari..ahaha..boleh ke gitu? xoxo

Lynda Che Lah

24 April 2014

Tentang Anak-Anak..

Assalamualaikum..
Ada lebih kurang sebulan sebelum masuk keje balik..huhu..tetiba rasa sekejap..next week Qhalif Umar dah 2 bulan..lagi 2 minggu juga nak cuti rehatkan minda :)
Qhalif Umar dah pandai diagah..dah pandai masuk jari dalam mulut..minum susu 4 auns dah..bangun tgh malam pukul 2 pagi dan masa Subuh ajak main..Oklah malam bangun 2 kali je..Ragam x banyak..Kembung tu biasalah kalau tersilap percaturan kan..Tapi xleh lambat buat susu..menangis mcm kena pukul..perkembangan lain biasa je la..klu bwk dok luar rumah amatlah suka!
Ini dua orang so far ok..balik sekolah..jaga adik..dan kacau adik tidur..perkembangan di sekolah..Alhamdulillah..Qoid dah boleh baca doa makan dgn betul siap terjemahan..baca Al-Fatihah dengan bantuan..berzikir Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..semua ok..rajinlah juga berzikir tu sbb umpama nyanyian kan..sukalah dia..azan pun ok cuma pelat tu ada lagi..menyanyi lagu yang teacher ajar toksah cakaplah..doklah ulang lapanratuskali sampai ibu ayah dah hafal dan tensi! ahahaha..Rumah kecil saya lah..I'm little Qhalifah..Macam-macam lagu..Bila tak faham kami rujuk kakak Arianna Hani sebagai translator..sbb Qoid still pelat certain words..Kang x phm dia marah pulak!Arianna Hani well done!..Alhamdulillah anak-anak berjaya..Kami bangga dengan mereka..So..tunggu sport's day 1 Mei ni..nak tgk macam mana anak-anak bertuah kami ni cooperate dan act kat sekolah..can't wait!xoxo

Lynda Che Lah

22 April 2014

Happy Birthday Blog!

Assalamualaikum..

3 tahun..sekejapan..macam-macam dikongsi..dari anak sorang ke anak dua org..Terima kasih yang sudi singgah dan baca..yang berkongsi ilmu dan pandangan..semoga blog ini memberi  manfaat kepada yang memerlukan..selain itu sebagai kenangan untuk anak-anak Ibu..Qoid Rafif dan Qhalif Umar..xoxo

Lynda Che Lah

16 April 2014

15 April 2014

Elakkan Anak Kena Kuning..Qhalif Tak Kena..Syukur..

Assalamualaikum..
Taip entry berjemaah sementara Qhalif tidur..so..set scheduled post dapatlah blog berupdate kan..BW masih sempat sbb guna phone je..

Entry nak share cara nak elak anak kena kuning..Alhamdulillah..dgn pengetahuan yang sedikit sewaktu mengandungkan Qhalif..dapatlah elakkan kuning dan bermalam di wad dengan limpahan lampu biru..Sepanjang mengandungkan Qhalif sy:
  • Minum susu kambing (hi-goat) tapi on off
  • Tak makan obimin bagai tu..amik selang-selang hari..Obical..Obimin..dalam seminggu mungkin makan pil tu dlm 3-4 kali..
  • makan madu
  • makan bayam dalam kuantiti yang banyak..buat sup..goreng  biasa
  • minum air zam zam setiap pagi (on off juga)
Lepas Qhalif lahir..kat wad..sy bg dia menyusu je..sebab baby kalau kuning kita kena pastikan dia buang air..x kisah kencing ke..yak-yak ke..janji dia membuang..disebabkan susu badan masih belum produce..so sy tambah bagi FM..sambil tu bg susu badan..susu badan mmg tak produce masa first day baby lahir ye..yang ada kolostrum..so..pls support anak ngan FM..sbb misi-misi kat hospital tu pun bg anak kita minum FM sementara kat nurseri..

Bila balik rumah..terus mandikan Qhalif dengan daun inai..ni petua kak Ain yang bagi..rebus daun inai ngan air..mandi pagi dan petang..sambil tu jemur Qhalif dr pukul 7.30 smpi lebih kurg matahari pukul 9 pagi..Qhalif mmg takde kuning..misi dtg tgk pun kata takde kuning..Sementara tu sy tak makan jamu..tunggu dlm 2 minggu br makan..

Tapi syukurlah semua dipermudahkan..harap-harap sihat sejahtera lah anak-anak ibu selalu..xoxo

Lynda Che Lah

14 April 2014

Birthday Celebration @ Serai Empire Gallery

Assalamualaikum..
Entry lama.almaklumlah..sejak ada si kecil x sempat update blog.nak buka laptop mmg tak sempat.update ni pun thru fone..

Actually nak share besday mama bulan Mac lepas.I is dlm pantang tp join juga..hihi..kitorg dinner kat Serai Empire Galery Subang.Tq yang amik gambar sbb I jaga Qhalif dan makan.to Makngah n Hubby..Malam tu order ala carte dan total semua lebih kurang rm650++ untuk 11org makan..

Lama tak berkumpul macam ni..best..wlupun skjp..insya allah Mei ada gathering..ahaha..gatheringla sgt tp mode suka is on..xoxo

Lynda Che Lah

04 April 2014

Sebulan Dah..

Assalamualaikum..
Semalam Qhalif Umar dah sebulan..so g cucuk kt KK.hepatitis B yg x menyebabkn demam.sekejap je kan sebulan..jap lg dah kena masuk keje..hihi..
Berat Qhalif semalam 4.2kg.byk juga naik sbb dia mmg kuat menyusu.setiap 2 jam.yg penting..Ibu hilang 10kg sepanjang sebulan.ada lg 4kg nk buang utk kembali ke berat badan asal..
semalam juga buat pemeriksaan utk ay selepas sebulan bersalin..amik darah dan urine then bincang utk amik perancang..so masih akan merancang dengan pil.kena consume pil bila dah masuk hari ke 42-43..by next week la..
So far Qhalif Umar membesar dengan baik dan setiap perkembangan adalah normal.dan semoga semuanya ok dan membesar dengan sihat tanpa masalah yang serius..doa Ibu utk anak2 semoga dilindungi Allah sentiasa..xoxo

Lynda Che Lah

01 April 2014

Lama Tak Update..

Assalamualaikum..
Lama tak update..kebetulan minggu lepas cuti sekolah..so bz dengan anak-anak kat rumah..Tempoh pantang tinggal lebih kurang 2 minggu lagi..Cuti bersalin tinggal 2 bulan..tetiba rasa macam cepat sgt kan..

Qhalif Umar dah officialy sebulan hari ni..kalau ikut perkiraan hari..ikut tarikh Khamis ni baru sebulan..so Khamis baru pegi cucuk..malam so far ok..bangun minum 2 kali..Dapatlah tidur..tp tak tahulah dah beralih bulan nanti..

Qoid Rafif..so far ok..cuma masa cuti sekolah mmg kadang2 buat my blood go upstairs la..mungkin sbb dia bosan kot dok umah kan..tapi sepanjang tempoh 3 bulan ke sekolah..byk peningkatan..dah pandai kira one-ten dengan lancar..menyanyi tak payah cakap..siap gaya hokey..zikir..selawat..syukur..anak bertuah...solat pun dah pandai..bacaan dalam solat masih praktis..at least..improvement yang amat hebat bagi 4 years old kid..nak amik report kad je tak sempat lagi sbb masih dlm pantangkan..insya Allah dah sihat esok boleh pegi..I'm proud of U, Qoid Rafif!
So far..Qoid dan Arianna boleh di harap membantu jaga Qhalif..bolehlah minta tolong amik barang ke..tgk baby kejap ke..tapi time baby Qhalif tidur pun sibuk di agah-agah dan di cium-cium..tapi dorg mmg syg Qhalif..Tq kesayangan!

Nak berblogging tapi kesempatan xde..ada BW tapi tak tinggal jejak je..byk juga nak share..Insya Allah di kesempatan lain..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...