Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Wordless Wednesday #71

Assalamualaikum.. PakLang & Qhalif Umar xoxo
Lynda Che Lah

BE April..Tq Nuff

Assalamualaikum.. Setelah lama BE tak menjenguk..TQ Nuffnang..xdelah byk tapi bolehlah buat menabung.. Mood holiday ON! mood Anniversary juga :p
xoxo
Lynda Che Lah

Percutian Pertama ~ Berempat @ Teluk Dalam Resort, Pangkor

Assalamualaikum.. Syok dah habis pantang..tapi cuti berbaki sebulan lebih so..jom manfaat..hehe..Encik hubby pun tension keje while tgk wifey dok umah..so..jom set short trip..Pangkor!
Actually plan nak g ngan SIL tapi last minute SIL tak jadi pegi..so..terus buka Booking.com search available hotel kat Pangkor..End up pilih nak stay kat Teluk Dalam Resort, Pangkor..Harga sebilik masa tu RM250 (includes tax+services)
Kami bertolak ke Lumut jam 9.30 mlm (18April) dan tiba di Lumut lebih kurang pukul 1.30 pagi (19April)..slow and steady..Anak-anak dah tidur..Ni first vacation kami ngan Qhalif Umar..Actually kesian ngan Qoid sbb sejak pantang Ibu dan Ayah stay kat rumah je..sampai Lumut stay kat bajet hotel..mahal..RM115 utk bilik ngan Queen size bed+single bed..Tapi keadaan hotel ok wlupun sempit..bilik air is tip top..Bangun pagi..siap-siap nak ke jeti..kejar feri pukul 11pagi..
Nak ke Teluk Dalam Resort kena ambil tiket kat jeti..dia mcm private island..so ada schedule ferry ke sana..…

Tentang Anak-Anak..

Assalamualaikum.. Ada lebih kurang sebulan sebelum masuk keje balik..huhu..tetiba rasa sekejap..next week Qhalif Umar dah 2 bulan..lagi 2 minggu juga nak cuti rehatkan minda :) Qhalif Umar dah pandai diagah..dah pandai masuk jari dalam mulut..minum susu 4 auns dah..bangun tgh malam pukul 2 pagi dan masa Subuh ajak main..Oklah malam bangun 2 kali je..Ragam x banyak..Kembung tu biasalah kalau tersilap percaturan kan..Tapi xleh lambat buat susu..menangis mcm kena pukul..perkembangan lain biasa je la..klu bwk dok luar rumah amatlah suka! Ini dua orang so far ok..balik sekolah..jaga adik..dan kacau adik tidur..perkembangan di sekolah..Alhamdulillah..Qoid dah boleh baca doa makan dgn betul siap terjemahan..baca Al-Fatihah dengan bantuan..berzikir Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..semua ok..rajinlah juga berzikir tu sbb umpama nyanyian kan..sukalah dia..azan pun ok cuma pelat tu ada lagi..menyanyi lagu yang teacher ajar toksah cakaplah..doklah ulang lapanratuskali sampai ibu ayah dah…

Wordless Wednesday #70

Assalamualaikum.. Abang & Adik Lynda Che Lah xoxo

Happy Birthday Blog!

Assalamualaikum..
3 tahun..sekejapan..macam-macam dikongsi..dari anak sorang ke anak dua org..Terima kasih yang sudi singgah dan baca..yang berkongsi ilmu dan pandangan..semoga blog ini memberi  manfaat kepada yang memerlukan..selain itu sebagai kenangan untuk anak-anak Ibu..Qoid Rafif dan Qhalif Umar..xoxo
Lynda Che Lah

Wordless Wednesday #69

Assalamualaikum.. Cinta Hati..Pengarang Jantung..Nyawa Ibu.. XOXO
Lynda Che Lah

Elakkan Anak Kena Kuning..Qhalif Tak Kena..Syukur..

Assalamualaikum.. Taip entry berjemaah sementara Qhalif tidur..so..set scheduled post dapatlah blog berupdate kan..BW masih sempat sbb guna phone je..
Entry nak share cara nak elak anak kena kuning..Alhamdulillah..dgn pengetahuan yang sedikit sewaktu mengandungkan Qhalif..dapatlah elakkan kuning dan bermalam di wad dengan limpahan lampu biru..Sepanjang mengandungkan Qhalif sy: Minum susu kambing (hi-goat) tapi on offTak makan obimin bagai tu..amik selang-selang hari..Obical..Obimin..dalam seminggu mungkin makan pil tu dlm 3-4 kali..makan madumakan bayam dalam kuantiti yang banyak..buat sup..goreng  biasaminum air zam zam setiap pagi (on off juga) Lepas Qhalif lahir..kat wad..sy bg dia menyusu je..sebab baby kalau kuning kita kena pastikan dia buang air..x kisah kencing ke..yak-yak ke..janji dia membuang..disebabkan susu badan masih belum produce..so sy tambah bagi FM..sambil tu bg susu badan..susu badan mmg tak produce masa first day baby lahir ye..yang ada kolostrum..so..pls support …

Birthday Celebration @ Serai Empire Gallery

Assalamualaikum.. Entry lama.almaklumlah..sejak ada si kecil x sempat update blog.nak buka laptop mmg tak sempat.update ni pun thru fone..
Actually nak share besday mama bulan Mac lepas.I is dlm pantang tp join juga..hihi..kitorg dinner kat Serai Empire Galery Subang.Tq yang amik gambar sbb I jaga Qhalif dan makan.to Makngah n Hubby..Malam tu order ala carte dan total semua lebih kurang rm650++ untuk 11org makan..
Lama tak berkumpul macam ni..best..wlupun skjp..insya allah Mei ada gathering..ahaha..gatheringla sgt tp mode suka is on..xoxo
Lynda Che Lah

Sebulan Dah..

Assalamualaikum..
Semalam Qhalif Umar dah sebulan..so g cucuk kt KK.hepatitis B yg x menyebabkn demam.sekejap je kan sebulan..jap lg dah kena masuk keje..hihi.. Berat Qhalif semalam 4.2kg.byk juga naik sbb dia mmg kuat menyusu.setiap 2 jam.yg penting..Ibu hilang 10kg sepanjang sebulan.ada lg 4kg nk buang utk kembali ke berat badan asal.. semalam juga buat pemeriksaan utk ay selepas sebulan bersalin..amik darah dan urine then bincang utk amik perancang..so masih akan merancang dengan pil.kena consume pil bila dah masuk hari ke 42-43..by next week la.. So far Qhalif Umar membesar dengan baik dan setiap perkembangan adalah normal.dan semoga semuanya ok dan membesar dengan sihat tanpa masalah yang serius..doa Ibu utk anak2 semoga dilindungi Allah sentiasa..xoxo
Lynda Che Lah

Wordless Wednesday #68

Assalamualaikum.. #pray4MH370
Lynda Che Lah xoxo

Lama Tak Update..

Assalamualaikum.. Lama tak update..kebetulan minggu lepas cuti sekolah..so bz dengan anak-anak kat rumah..Tempoh pantang tinggal lebih kurang 2 minggu lagi..Cuti bersalin tinggal 2 bulan..tetiba rasa macam cepat sgt kan..
Qhalif Umar dah officialy sebulan hari ni..kalau ikut perkiraan hari..ikut tarikh Khamis ni baru sebulan..so Khamis baru pegi cucuk..malam so far ok..bangun minum 2 kali..Dapatlah tidur..tp tak tahulah dah beralih bulan nanti..
Qoid Rafif..so far ok..cuma masa cuti sekolah mmg kadang2 buat my blood go upstairs la..mungkin sbb dia bosan kot dok umah kan..tapi sepanjang tempoh 3 bulan ke sekolah..byk peningkatan..dah pandai kira one-ten dengan lancar..menyanyi tak payah cakap..siap gaya hokey..zikir..selawat..syukur..anak bertuah...solat pun dah pandai..bacaan dalam solat masih praktis..at least..improvement yang amat hebat bagi 4 years old kid..nak amik report kad je tak sempat lagi sbb masih dlm pantangkan..insya Allah dah sihat esok boleh pegi..I'm proud of U, …