20 March 2014

Risiko Bersalin Ceaserean Kali Ke-2

Assalamualaikum..

Entry tanpa gambar..Berdasarkan pengalaman sendiri..

Semasa check up demi check up dgn PPUM..masuk minggu ke30, doctor dah mula tanya..so..based on record..u boleh pilih nak try for normal atau czer semula? Gulp..tetiba..stress memikirkan nak buat mcm mana..ngeri memikirkan nak try normal..dan ngeri juga nak czer lagi..blh tak keluar je..hihi..Doctor bg tempoh 2 minggu utk fikir..bincang dengan hubby..tapi at the same time doctor explain pros n cons..

Pros bersalin normal:
Jumlah anak tak limit kepada 3 org..
lebih  mudah sbb luka cepat baik

Cons bersalin normal:
luka dalam rahim ada potensi utk pecah semasa proses meneran atau induce
rahim membengkak end up akan czer juga..so sakit 2 tempat..erk...

Pros bersalin czer:
Rahim tak dipaksa bekerja sewaktu meneran..
Risiko rahim pecah kurang dari 1%

Cons bersalin czer:
Pembedahan dilakukan di tempat luka lama
pendarahan yang banyak
pembedahan menganggu sistem badan (terpotong usus kecil/besar, buah pinggang dan organ lain)
rahim tidak berfungsi dengan sendirinya..

Ok..nampak banyak cons dr pro kan..tp bincang dengan hubby..end up selepas minggu ke minggu..akhirnya sy decide czer..Doctor mmg mcm tak suggest czer but up to patient akhirnya..hati kuat mengatakan sy mau czer..tp ni mmg keputusan paling besar sy buat dalam hidup..mempertaruhkan nyawa sendiri dan mungkin juga Qhalif Umar..So..last check up..sy pilih tarikh 3 Mac 2014 utk melahirkan Qhalif Umar secara pembedahan ceaserean kali ke-2..I have 1 last chance untuk ada baby..tp skrg tak pk lagi..hihi..

Sebelum pembedahan..hati berbelah bagi..sampai ke masa hari pembedahan..tiada contraction kuat..takde bukaan VE..so..tiada harapan nak try normal masa itu..sedih dan takut Allah je yang tahu..berdoa dan berselawat sewaktu disiapkan dalam dewan bedah..nak menangis takut tak bangun lepas tu..takut tak jumpa semua org lagi masa tu..Alhamdulillah..segalanya lancar sehingga saya di bawa ke bilik pemulihan..

Sewaktu di bilik pemulihan, sy dipantau Anest (Dr Ronny Ikmal) dan Dr Missdalia..selain dibantu staff dewan bedah..BP sy drop dan sy dizzy..badan menggeletar kesejukan..selepas lebih 1 jam BP still drop..Dr Ronny suntik hormon sbb katanya..rahim sy tidak berfungsi dengan sendirinya..rahim tidak mengecut secara semulajadi..perlu dibantu suntikan hormon..dan Dr Missdalia dtg bagitau dia terpaksa bantu rahim sy berfungsi dengan cara menekan perut dan vagina sy supaya lebihan darah keluar..(sy kena blood clot masa ni)..kebetulan bius masih ada..jadi takde rasa sakit sewaktu Dr Missdalia membantu proses itu..boleh bygkan kalau bius dah habis..mau meraung kesakitan sbb ditekan perut begitu..Mereka menyelamatkan nyawa sy waktu itu..Lama sy di dewan bedah..Hubby dengan pengalaman dulu kata..mmg risau sbb lama sgt sbb masa Qoid Rafif dulu tak smpi 1 jam dah keluar..ni dekat 4 jam..

BP dah stabil..br transfer ke wad..nasib baik semuanya ok..tp paras hemoglobin dalam darah drop..so..sy diberi ubat tambah darah..worst case scenario..hemoglobin drop lagi kena masuk darah..nasib baik ok..Allah je yang tahu..keputusan yang sy buat mmg merisikokan nyawa saya..tapi itulah pilihan yang telah dibuat..just nak share..buat pilihan terbaik..mungkin ini yang terbaik utk sy tp Allah duga sedikit..

Berdasarkan pengalaman sendiri..kalau ada peluang tambah anak lagi..mmg kena czer..itu kena pk semula..hehe..insya Allah..semua ketentuan Allah..xoxo

Lynda Che Lah

4 comments:

  1. xpelah kan..dah tertulis mcmtu utk lynda..nak tak nak kena terima seadanya..alhamdulillah..semuanya dah pun selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rancangan Allah hebat Sue..syukur semua selamat

      Delete
  2. insya Allah...saya 3 kali c-zer dah...tapi skrg nak rehat je walaupun doktor bagi lagi peluang...cukup dgn ape yg ade..besar kan yg ade dgn kualiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak izwa..sblm buat keputusan try add kak izwa nak tanya pendapat tp x approve lagi..tau akak 3 kali czer..tgklah last ada ke tidak..hehe..seriau lagi.betul tu.. besarkan anak dgn quality..skrg pun x berapa nak berkualiti..amik masa

      Delete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...