Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Sannah Helwa Mama

Assalamualaikum..
Allah panjangkan usia Mama. yang ke 50.semoga segalanya dipermudahkan..dikurniakan kesihatan yang terbaik..dipanjangkan usia..dilimpahi rahmat dan rezeki..Tq 4 all this while..jaga Along dlm pantang..suppose Along yg jaga Mama..insya Allah..semoga Along masih blh berbakti pada Ma dan Ayah..xoxo

Risiko Bersalin Ceaserean Kali Ke-2

Assalamualaikum..
Entry tanpa gambar..Berdasarkan pengalaman sendiri..
Semasa check up demi check up dgn PPUM..masuk minggu ke30, doctor dah mula tanya..so..based on record..u boleh pilih nak try for normal atau czer semula? Gulp..tetiba..stress memikirkan nak buat mcm mana..ngeri memikirkan nak try normal..dan ngeri juga nak czer lagi..blh tak keluar je..hihi..Doctor bg tempoh 2 minggu utk fikir..bincang dengan hubby..tapi at the same time doctor explain pros n cons..
Pros bersalin normal: Jumlah anak tak limit kepada 3 org.. lebih  mudah sbb luka cepat baik
Cons bersalin normal: luka dalam rahim ada potensi utk pecah semasa proses meneran atau induce rahim membengkak end up akan czer juga..so sakit 2 tempat..erk...
Pros bersalin czer: Rahim tak dipaksa bekerja sewaktu meneran.. Risiko rahim pecah kurang dari 1%
Cons bersalin czer: Pembedahan dilakukan di tempat luka lama pendarahan yang banyak pembedahan menganggu sistem badan (terpotong usus kecil/besar, buah pinggang dan organ la…

Review : Breastpump Snow Bear

Assalamualaikum..
Masa preggy..curious nak cr breastpump yang murah+electric dan not bad review..ramai suggest Medela Freestyle tp harga agak mahal..Mmg kalau boleh nak BF secara ekslusif tapi xdalah sampai nak beli breastpump semahal Medela..Breastpump Qoid dulu dah buang..pakai Avent manual je..Jenuhlah mengepam..Semangat pun kurang..
Dalam menunggu hari nak czer hari tu terbaca kat grup FB, SnowBear ada jual breastpump yang reliable utk dibeli..so..ajak Mama jalan-jalan kat Tesco Setia Alam dan singgah kat kedai Sayang Ibu (FB grup) dan sambar breastpump Snow Bear dengan harga RM159. 
Ada 3 mode..express, natural dan gentle..boleh pakai direct elektrik atau bateri AA.Suction ok..tak sakit..bunyi vibrate yang tak berapa kuat..buat masa sekarang mmg pakai hari-harilah..sekali pakai boleh dapat 120ml/4oz..ada prevent backflow..berbaloi dengan harga..dan mmg ok breastpump ni..so..memang puas hati dan sy syor utk pakai jika low budget tapi semangat nak BF secara ekslusif..Qhalif dah pa…

Pengalaman Bersalin di PPUM ~ Hospital Mesra Suami 2016

Assalamualaikum.. UPDATE DI <SINI>

Perkongsian terkini 2016
Kini PPUM Mesra Suami 
Suami boleh masuk wad bersalin dan menemani isteri.
Anonymous19 December 2016 at 11:53 assalamualaikum..
hai.. saja nak inform. Untuk tahun 2016, PPUm dah jd hospital mesra suami. suami boleh masuk n teman isteri masa bersalin..

Baru berkesempatan..untuk sharing hari ni..nak share pengalaman bersalin di PPUM..Actually Qoid Rafif pun dilahirkan di PPUM 4 tahun lalu..so kali ni decide utk bersalin di PPUM sebab semua pakar ada..dan rezeki..Bangunan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak dah siap..Semua serba baru.. 28 Februari 2014 Saya masuk wad jam 11 pagi untuk pemantauan BP, darah dan CTG..tujuan masuk wad awal adalah sebab untuk kelahiran kali ni sy memilih utk czer juga selepas kelahiran pertama. Sebabnya..antara risiko yang dibincangkan adalah rahim pecah sewaktu proses kelahiran (induce atau meneran)..tp bersalin czer pun ada risiko..itu sy cerita next post berdasar pengalaman..Tapi petang dah discaj..

Qhalif Umar Bin Zainol Ariffin

Assalamualaikum.. Akhirnya..dapat buka blog..Alhamdulillah..sy dah selamat bersalin pada 3 Mac 2014 di PPUM..Czer atas permintaan sendiri dan sekarang berpantang di Kampung Kuantan..Big Thanks to Mama yang jaga saya..apa-apa kita patah balik gak kat mak kan..Big Thanx also of coz untuk Encik Hubby yang bertungkus lumus..berpenat lelah..ulang alik PPUM since sy warded on 2 Mac..keluar masuk beli barang..dan hari ni dah start keje..erm..Tq All..Nanti kita citer lanjut k..
Introducing our new Q..Qhalif Umar Bin Zainol Ariffin..Khalifah Yang Memakmurkan..Yes indeed..Look exactly like Qoid Rafif..Sgt serupa..Ni gambar 2nd day..
Qoid Rafif memang abang yang baik..protective..xde sapa boleh ambil adik bawa balik..sgt sayangkan adik..Lega ibu ayah sbb kami risau penerimaan dia macam mana..tp lega..dia boleh diminta bantuan..boleh tolong tgk adik masa ibu mandi..takda jealous ke apa..syukur..
Qhalif Umar masih tidur sebab dia jenis berjaga malam..erm..redha lah kembali berjaga malam..hehe..
T…