24 March 2014

Sannah Helwa Mama

Assalamualaikum..
Allah panjangkan usia Mama. yang ke 50.semoga segalanya dipermudahkan..dikurniakan kesihatan yang terbaik..dipanjangkan usia..dilimpahi rahmat dan rezeki..Tq 4 all this while..jaga Along dlm pantang..suppose Along yg jaga Mama..insya Allah..semoga Along masih blh berbakti pada Ma dan Ayah..xoxo

20 March 2014

Risiko Bersalin Ceaserean Kali Ke-2

Assalamualaikum..

Entry tanpa gambar..Berdasarkan pengalaman sendiri..

Semasa check up demi check up dgn PPUM..masuk minggu ke30, doctor dah mula tanya..so..based on record..u boleh pilih nak try for normal atau czer semula? Gulp..tetiba..stress memikirkan nak buat mcm mana..ngeri memikirkan nak try normal..dan ngeri juga nak czer lagi..blh tak keluar je..hihi..Doctor bg tempoh 2 minggu utk fikir..bincang dengan hubby..tapi at the same time doctor explain pros n cons..

Pros bersalin normal:
Jumlah anak tak limit kepada 3 org..
lebih  mudah sbb luka cepat baik

Cons bersalin normal:
luka dalam rahim ada potensi utk pecah semasa proses meneran atau induce
rahim membengkak end up akan czer juga..so sakit 2 tempat..erk...

Pros bersalin czer:
Rahim tak dipaksa bekerja sewaktu meneran..
Risiko rahim pecah kurang dari 1%

Cons bersalin czer:
Pembedahan dilakukan di tempat luka lama
pendarahan yang banyak
pembedahan menganggu sistem badan (terpotong usus kecil/besar, buah pinggang dan organ lain)
rahim tidak berfungsi dengan sendirinya..

Ok..nampak banyak cons dr pro kan..tp bincang dengan hubby..end up selepas minggu ke minggu..akhirnya sy decide czer..Doctor mmg mcm tak suggest czer but up to patient akhirnya..hati kuat mengatakan sy mau czer..tp ni mmg keputusan paling besar sy buat dalam hidup..mempertaruhkan nyawa sendiri dan mungkin juga Qhalif Umar..So..last check up..sy pilih tarikh 3 Mac 2014 utk melahirkan Qhalif Umar secara pembedahan ceaserean kali ke-2..I have 1 last chance untuk ada baby..tp skrg tak pk lagi..hihi..

Sebelum pembedahan..hati berbelah bagi..sampai ke masa hari pembedahan..tiada contraction kuat..takde bukaan VE..so..tiada harapan nak try normal masa itu..sedih dan takut Allah je yang tahu..berdoa dan berselawat sewaktu disiapkan dalam dewan bedah..nak menangis takut tak bangun lepas tu..takut tak jumpa semua org lagi masa tu..Alhamdulillah..segalanya lancar sehingga saya di bawa ke bilik pemulihan..

Sewaktu di bilik pemulihan, sy dipantau Anest (Dr Ronny Ikmal) dan Dr Missdalia..selain dibantu staff dewan bedah..BP sy drop dan sy dizzy..badan menggeletar kesejukan..selepas lebih 1 jam BP still drop..Dr Ronny suntik hormon sbb katanya..rahim sy tidak berfungsi dengan sendirinya..rahim tidak mengecut secara semulajadi..perlu dibantu suntikan hormon..dan Dr Missdalia dtg bagitau dia terpaksa bantu rahim sy berfungsi dengan cara menekan perut dan vagina sy supaya lebihan darah keluar..(sy kena blood clot masa ni)..kebetulan bius masih ada..jadi takde rasa sakit sewaktu Dr Missdalia membantu proses itu..boleh bygkan kalau bius dah habis..mau meraung kesakitan sbb ditekan perut begitu..Mereka menyelamatkan nyawa sy waktu itu..Lama sy di dewan bedah..Hubby dengan pengalaman dulu kata..mmg risau sbb lama sgt sbb masa Qoid Rafif dulu tak smpi 1 jam dah keluar..ni dekat 4 jam..

BP dah stabil..br transfer ke wad..nasib baik semuanya ok..tp paras hemoglobin dalam darah drop..so..sy diberi ubat tambah darah..worst case scenario..hemoglobin drop lagi kena masuk darah..nasib baik ok..Allah je yang tahu..keputusan yang sy buat mmg merisikokan nyawa saya..tapi itulah pilihan yang telah dibuat..just nak share..buat pilihan terbaik..mungkin ini yang terbaik utk sy tp Allah duga sedikit..

Berdasarkan pengalaman sendiri..kalau ada peluang tambah anak lagi..mmg kena czer..itu kena pk semula..hehe..insya Allah..semua ketentuan Allah..xoxo

Lynda Che Lah

17 March 2014

Review : Breastpump Snow Bear

Assalamualaikum..

Masa preggy..curious nak cr breastpump yang murah+electric dan not bad review..ramai suggest Medela Freestyle tp harga agak mahal..Mmg kalau boleh nak BF secara ekslusif tapi xdalah sampai nak beli breastpump semahal Medela..Breastpump Qoid dulu dah buang..pakai Avent manual je..Jenuhlah mengepam..Semangat pun kurang..

Dalam menunggu hari nak czer hari tu terbaca kat grup FB, SnowBear ada jual breastpump yang reliable utk dibeli..so..ajak Mama jalan-jalan kat Tesco Setia Alam dan singgah kat kedai Sayang Ibu (FB grup) dan sambar breastpump Snow Bear dengan harga RM159. 

Ada 3 mode..express, natural dan gentle..boleh pakai direct elektrik atau bateri AA.Suction ok..tak sakit..bunyi vibrate yang tak berapa kuat..buat masa sekarang mmg pakai hari-harilah..sekali pakai boleh dapat 120ml/4oz..ada prevent backflow..berbaloi dengan harga..dan mmg ok breastpump ni..so..memang puas hati dan sy syor utk pakai jika low budget tapi semangat nak BF secara ekslusif..Qhalif dah pandai hisap botol sejak day 1..senang Mama kalau sy start keje nanti..
Masih study lanjut pasal penyimpanan susu ibu..kalau boleh mmg nak buat stok bebanyak..nak at least smpi 6 bulanlah BF..sebab masa Qoid dulu dapat sampai 4 bulan je..setakat  ni susu meriah..makan kurma dan minum Horlicks je..no other supplement..Lauk pantang byk sayur sawi dan lobak putih..minum air byk dan tak stress..mayb boleh lama kali ni..doa-doakan..xoxo

Lynda Che Lah

14 March 2014

Pengalaman Bersalin di PPUM ~ Hospital Mesra Suami 2016

Assalamualaikum..
UPDATE DI <SINI>

Perkongsian terkini 2016
Kini PPUM Mesra Suami 
Suami boleh masuk wad bersalin dan menemani isteri.
assalamualaikum..
hai.. saja nak inform. Untuk tahun 2016, PPUm dah jd hospital mesra suami. suami boleh masuk n teman isteri masa bersalin..


Baru berkesempatan..untuk sharing hari ni..nak share pengalaman bersalin di PPUM..Actually Qoid Rafif pun dilahirkan di PPUM 4 tahun lalu..so kali ni decide utk bersalin di PPUM sebab semua pakar ada..dan rezeki..Bangunan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak dah siap..Semua serba baru..
Picture taken by Hubby while tunggu sy masuk dewan bedah..Thanx syg!
28 Februari 2014
Saya masuk wad jam 11 pagi untuk pemantauan BP, darah dan CTG..tujuan masuk wad awal adalah sebab untuk kelahiran kali ni sy memilih utk czer juga selepas kelahiran pertama. Sebabnya..antara risiko yang dibincangkan adalah rahim pecah sewaktu proses kelahiran (induce atau meneran)..tp bersalin czer pun ada risiko..itu sy cerita next post berdasar pengalaman..Tapi petang dah discaj..

2 Mac 2014
Masuk semula wad untuk persediaan pembedahan esok (3 Mac 2014). Untuk pembedahan, PPUM ada 2 hari je iaitu Isnin dan Rabu..Sy masuk wad jam 4 petang macam tu utk masuk line kat tangan dan CTG..Pemantauan suhu badan dan BP..Encik hubby je teman masa ni..debaran xyah cakap..Almaklum..macam-macam baca tentang 2nd czer..hati berdebar takut tak jumpa encik hubby , Qoid dan Qhalif esoknya..Kepala menerawang bukan-bukan..
Wad ada 4 katil dengan 2 bilik air yang besar..Memang selesa..tapi mana ada orang suka dok hospital kan..Malam sunyi..yang dengar suara nurse ngan baby kalau ada yang menangis..
Santapan terakhir sebelum puasa tengah malam 2 Mac..encik hubby belikan carrot cake..Masa ni makan sambil layan Tonton kat handfon tapi hati tak tenang..Yelah..sorang-sorang memikirkan hari esok..Malam tu tidur tak tenang sbb kebetulan jiran sebelah sakit nak bersalin..Bayangkan..hihi..

3 Mac 2014
Seawal jam 4.30 pagi dah bangun..tak senang hati..pukul 5 lebih dah mandi..dok tunggu solat Subuh..solat terakhir sebelum berpantang..hati lagi tak senang..wassap encik hubby tanya kat mana..otw dr Klang..Subuh kat surau PPUM katanya..lepas solat Subuh nurse datang masuk ubat b*rak..bagi clear perut..then encik hubby datang..dapatlah jumpa sekejap sebab pembedahan dijadual jam 9..

Lebih kurang jam 9, panggil encik hubby masuk wad semula untuk bertemu sebelum ke dewan bedah..Masa ni..hati berdebar..bercampur baur..sedih..takut tapi tenangkan diri..tengok encik hubby pun tenang so pujuk hati supaya jangan panik nanti BP naik..ditolak masuk dewan bedah..disiapkan untuk pembedahan..dikelilingi Anest dan staf dewan bedah yang memang successful dan helpful..Salute untuk dorang sebab sentiasa di sisi saya memberi semangat..Special thanx untuk Dr Ronny Ikmal (my Anest) dan Dr Ang..dan seorg doctor anest Africa (muslim)..Tempoh di dewan bedah lama..Qhalif dilahirkan tepat jam 10.19 pagi tapi sy dalam pemulihan sehingga lebih kurang jam 1 tengah hari..Next post kita cerita kenapa..

Masuk wad postnatal..memang takleh gerak sbb bius separuh badan..Masa ni Ma, Ayah, Qoid, Hubby n MIL ada..pastu dorg balik sbb waktu melawat dah habis (waktu melawat 12tgh hr-2 petang & 5 petang-8 mlm)..PPUM terkenal dengan hospital susu ibu..so..mmg kena BF baby seawal beberapa jam selepas bersalin..Dorg letakkan baby kat tangan kita sambil berbaring dan minta baby BF ngan kita..Even masa permulaan ni hanya ada kolostrum (susu awal ibu) tapi kena kerap bagi utk stimulate breast..Malam pertama sebab takleh bangun..so baby dorang hantar nurseri..baby nangis dorg bagi FM.. 

4 Mac 2014
Disebabkan sy czer jam 10 pagi..maka tiub kencing sy dah dicabut seawal jam 5 pagi..kebetulan masa ni sakit perut nak buang air besar..dengan susah payah..dengan luka pembedahan kat perut..turun katil dan masuk toilet dengan jayanya..masa ni semangat tunggu doctor rounding ward nak pujuk minta balik..Dr sy yang best..Dr Lim, Dr Shadidi, Dr Missdalia dan Dr Doris..dorg awesome..tp Dr Doris pujuk sy balik..stay 1 nite kat hospital utk observation luka pembedahan dan sy boleh balik esoknya..

Pengalaman kat wad postnatal mencabar..anda tidak akan dibantu utk uruskan baby..uruskan diri dan sebagainya sbb anda perlu byk berjalan bagi mengelakkan darah beku yang mungkin berlaku disebabkan pembedahan..Pengalaman melahirkan Qoid di sini byk mengajar..sy dah standby botol susu dan FM utk Qhalif sbb susu badan tak berapa nak keluar masa ni..awal sgt..klu ada kuantiti amat sedikit..Lagipun untuk elak baby kuning..baby kena minum sekerap mungkin..tp sorok botol susu tu..nurse nampak dia rampas dan buang..hehe..tp mmg dorg tak tolong langsung malam tu..dibiarkan ibu ni terkapai-kapai tak tidur semalaman melayan anak bertuah dok menangis asyik lapar..sabar sy tahap paling atas..berserah..

5 Mac 2014
Pagi-pagi dah siap mandi..kemas beg sbb Dr Lim janji..sy org 1st akan discaj hari ni disebabkan perkembangan sy amat baik..sementara tunggu bil..encik hubby pun dah standby awal..tapi end up sy discaj pukul 3 petang instead of 11 pagi kerana sikap tak ambil peduli dan tak profesional nurse PPUM..Nurse kata doctor tak buat summary..padahal doctor dah setel awal summary sy siap sign..ini lah akibat keje sambil lewa dan tak proper..Sedih..sebb habis setengah hr sia-sia mcm tu dan balik kaki bengkak kaw2...

Special thanx untuk Team D wad Antenatal yang diketuai Prof Valli..Dr Missdalia..Dr Shadidi..Dr Doris..Especially Dr Lim..Staff dewan bedah yang bertugas pagi 3 Mac 2014..Anest yang bertugas..Dr Ronny Ikmal..Dr Ang..Staff Wad Prenatal Tingkat 5 dan Postnatal Tingkat 6..Anda semua melakukan tugas dengan baik..xoxo

**Iklan**
Bengkung Khas Untuk Czer

Lynda Che Lah

10 March 2014

Qhalif Umar Bin Zainol Ariffin

Assalamualaikum..
Akhirnya..dapat buka blog..Alhamdulillah..sy dah selamat bersalin pada 3 Mac 2014 di PPUM..Czer atas permintaan sendiri dan sekarang berpantang di Kampung Kuantan..Big Thanks to Mama yang jaga saya..apa-apa kita patah balik gak kat mak kan..Big Thanx also of coz untuk Encik Hubby yang bertungkus lumus..berpenat lelah..ulang alik PPUM since sy warded on 2 Mac..keluar masuk beli barang..dan hari ni dah start keje..erm..Tq All..Nanti kita citer lanjut k..

Introducing our new Q..Qhalif Umar Bin Zainol Ariffin..Khalifah Yang Memakmurkan..Yes indeed..Look exactly like Qoid Rafif..Sgt serupa..Ni gambar 2nd day..

Qoid Rafif memang abang yang baik..protective..xde sapa boleh ambil adik bawa balik..sgt sayangkan adik..Lega ibu ayah sbb kami risau penerimaan dia macam mana..tp lega..dia boleh diminta bantuan..boleh tolong tgk adik masa ibu mandi..takda jealous ke apa..syukur..

Qhalif Umar masih tidur sebab dia jenis berjaga malam..erm..redha lah kembali berjaga malam..hehe..

Terima kasih kepada yang mendoakan..Banyak  nak cerita..Komplikasi ketika 2nd czer..review breastpump Snow Bear yang best..Pengalaman bersalin di PPUM..dan semua yang boleh dikongsi..

Lynda Che Lah #pray4MH370

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...