07 January 2014

Pengalaman Hari Pertama Sekolah - Qoid Rafif dan Arianna Hani

Assalamualaikum..

Semalam cuti sbb hantar Qoid Rafif ke sekolah..Pengalaman pertama Qoid ngan Ibu..Arianna Hani sekali..So..bangun pagi cergas..gumbira..hati berbunga-bunga..pakai baju sekolah dan puji-pujian sikit..semangat tu ada..huhu..

Masuk kereta masih ok..tp smpi separuh jalan tanya nak pegi mana ni..hihi..nak pegi sekolahlah..Qoid penatlah ibu..Qoid nak pegi umah Onny..main ngan kakak..pujuk dan pujuk..hehe
Beg Ben10 RM60..bekas makanan dan minuman RM22..Haruslah beli semua baru sebagai semangat utk hari pertama dan seterusnya..kalau ok boleh pakai 3 tahun..ahaha..jimat..
Jumpa kakak kat parking..so..muka ada happy..dalam hati taktau lah..hihi..

Kami berempat hantar..hati  Ibu Ayah lega..sbb nampak elok je..taktau akan ada drama yang berlaku..
Sampai tadika..kakak berpisah ngan dia..masa ni dah nmpk lain macam..terus hantar dia ke kelas 4 tahun..cikgu bg salam dan panggil masuk..elok buka selipar..nak melangkah masuk tak jadi..Cikgu pula tarik tangan suruh masuk..apalagi..keraslah kat depan pintu..pujuklah elok-elok suruh masuk..tp kuat pula tangan pegang pintu takmo masuk kelas..dtg cikgu..tarik dan dukung..unsur paksaan di situ..apalagi..meraung lah..sbb Qoid ni keras hati..dtg sorang lagi cikgu cakap..`Puan balik dulu ye..tinggalkan kat sini'..

Hati sy sebak berbelah bagi tp sy dah set..apa jadi..kena juga tinggalkan dia kat situ..Then encik hubby pegi tgk..dgr dah meraung-raung..menjerit-jerit..sy tak mampu nak tgk lagi..Encik hubby ckp..biarlah..anggap macam tinggalkan dia kat hospital..ahaha..Sambil tu datang cikgu sorang ni..`Ibu Ayah selawat banyak-banyak..minta Allah bantu..hati Ibu Ayah pun kena kental dan keras..supaya anak-anak akan jd kental dan keras juga..dtg utk cr ilmu..' Air mata nak menitis tak jadi..tp tahan je la..
Gambar Arianna Hani dalam kelas..Angah dpt masuk kelas..Sy tak dapat
Dalam kereta tak payah ckp..berderai juga airmata..Ye lah..anak yang dikandung dan ditatang meraung-raung panggil Ibu Ayah..Kalau tak cekal..tak kuat dah ambil bawa balik..tp harap-harap..eloklah lepas 2 3 hari..Lepas hantar Encik Hubby pegi opis..rayau-rayau kat Tesco ngan Giant..ubat hati..padahal dlm kereta tak berhenti selawat dan doa utk anak-anak..Tgh hari pukul 12 ambil Encik Hubby then terus ke tadika..Dah tak nangis tapi muka monyok..merajuk ngan Ibu Ayah sbb tinggalkan dia..hehe..tp ada juga dia bercerita..main masak-masak..basuh tangan..at least ada aktiviti..

Tanya Qoid nak pegi sekolah tak esok..dia kata nak..cuma dia ckp tangan dia sakit sbb cikgu tarik..tu antara sebab dia takut agaknya..cikgu kasar sgt mungkin..takpe..hal boleh setel..

Pagi ni bangun..tanya nak sekolah tak..dia kata nak..tp macam longlai..Dia kata dia penat..hehe..tp mandi dan siap juga..cuma kurang semangat..naik motor ngan ayah..seronoklah sbb lama tak naik motor..tp pukul 8 Encik Hubby dah SMS..
 
Doa byk2..semoga hari ni lebih baik..tp sedih mendengar..apatah lagi melihat kan..jap lagi dah balik..Ibu balik lah kejap tgk dan tanya khabar..pengalaman pertama mmg macam-macam tp nak buat macam mana kan..xoxo

Lynda Che Lah

8 comments:

  1. Hehehehehe sian Qoid, cikgu tarik tgn dia kuat sangat.

    Eka ingat lagi masa first masuk skolah, mmg tak menanges langsung. Kekentalan masuk tadika, lagi plak suma kawan2 tu dikenali.
    Masa masuk darjah 1, mak ayah dtg lambat, eka dah pegi dulu ke sekolah. Masa tu mak ayah letak kat kampung. Mmg semangat la darjah 1 dah pegi jalan kaki ngan kawan2 dlu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak skrg mmg lain kot Eka..akak dulu g sekolah tak nangis..hihi..naik bas lagi..mmg berdikari sendiri..Qoid skrg ayah Ibu hantar tapi nangis juga..mcm mana tu..tp kena train juga supaya dia dpt juga berdikari

      Delete
    2. tu pun sbb sume geng sekampong. klu tak knl. mau nanges gak hihihi

      Delete
  2. lahaiiiii.sedihnya.sama mcm hantar anak g taska kan.heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Rara..2 3 minggu lepas bc pasal Princess ngan Rara..
      kali ni rasa sendiri..tp harap oklah..
      dah besar pun..nak dia bercampur sikit..hehe

      Delete
  3. Alahaii sedihnya pulak aida baca..semoga hati dia akan lebih strong lepas ni..tapi memang standard 4 years kid nangis..InsyaALLAh akan ok nanti..take time!ibu pun tabah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Aida..
      kali pertama utk Ibu dan untuk Qoid..
      Allah mudahkan semuanya..harap2 lah kan :)

      Delete
  4. sabar byk2..mula je kot mcm tue...xberani nak komen byk sbb anak kecik lg..
    tp masa hari pertama hantar qisya ke pengasuh...memg berjurai air mata masuk ofis padahal anak relex ja

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...