31 December 2014

Selamat Hari Lahir Hubby

Assalamualaikum..
Blog hibernate sempena menghormati mangsa banjir di pantai timur..semoga dilindungi Ilahi..dan hibernate sbb sibuk..tp hari ni cinta hati berusia 31 tahun..

Semoga panjang umur..dimurahkan rezeki mcm skrg.. sihat sejahtera hendaknya..jom kumpul duit sama2 buat LASIK :p
semoga segala impian jadi kenyataan..dan kami sayang awak..xoxo
Lynda Che Lah

24 December 2014

22 December 2014

Cuti-Cuti Penang 2014

Assalamualaikum..

Cuti-cuti Penang ni tak plan actually..Ma ngan Ayah yang pegi bercuti..So kami adik beradik cuti juga tapi dok rumah..kebetulan hari Ma pegi tu hari keputeraan Sultan Selangor..tp disebabkan Ma post gambar Penang yang menggamit hati..melambai-lambai suruh dtg..maka terjadi rancangan yang tidak dirancang..Sy wassap adik ajak pegi juga..Dalam kereta otw balik dr Aquaria..check hotel rates..dan terus booking. pakai je govt rate..setel..
 
 
Ni antara gambar yang Ma WhatsApp..Tp Ma tak bg dtg sbb Ayah suh simpan duit tp kami dah plan gila-gila gak..so terjah je buat suprise..Kitorg berkemas dlm masa yang singkat..Delivery Lasagna sat..Pastu g amik Adik kat Pdg Jawa..Sebelum  tu makan malam kat Awe depan rumah.. Pukul 7mlm gerak terus..Slow n steady je la..anak-anak tidur dlm kereta..senang! Ahaha..tapi time tu je senang sbb sampai Penang pukul 11.30 malam macam tu dorg bangun segar bugar..Ibu Ayah, Papa Mama pengsan sbb dorg tidur balik pukul 2.30 pagi T_T
Lalu jambatan kedua Pulau Pinang..Menginap kat Krystal Suite Bayan Lepas..Concept apartment 2 bilik. 2 malam tu Rm550..Oklah kan..Sampai terus tanya reception mana bilik Ma..tp reception bgtau sistem down so takleh check guests..nak suprise camne kan..last-last WhatsApp Ayeed dan paksa bgtau no bilik.rupanya bilik sebelah je..So..g dingdong ngan anak-anak..lama gak nak buka..sekali Tok Ayah muncul ngan kain pelikat..terkejut tak hengat..yang lebihnya seronok tengok cucu datang..ahaha..Ma dah tido bgn suprise tgk cucu-cucu ada..

Esoknya..kami bw Ma jalan round Penang..Nak pegi Street Art..Rumah P Ramlee..Pdg Kota..Nak beli Jeruk Pak Ali..Makan nasi kandar..tp 2nd day to Penang penuh sesak. nak naik Bukit Bendera tak dpt..Penuh sgt..so kami ke Street Art. Tp jenuh nak cr gambar tu semua..Last2 yang pegi Ma, Ayah, Ayeed je sbb kami ngan bebudak tak larat nak jalan..Sbb Penang kan sehala je semua..nak g sesuatu tempat tu kena park kereta dan jalan..Penang panas tak hujan..so pengsan..2nd day dpt ke Padang Kota, Street Art dan Ma merayau ngan Ayah n Ayeed makan nasi kandar..Kami chow g makan best kat Bayan Lepas..nanti share...Malam tu lepas lepak mandi kolam kat hotel..g Gurney Drive..Ni pun pengsan..sbb park kat Mall baru kat Gurney tu..Saja bawak Ma makan Rojak Goyang..
 
 
 
Pagi hari terakhir..barulah dpt ajak Ma bfast sama..sbb dlm Penang mmg kena pakai GPS. Sila jgn percaya Waze..ahaha..kami check out awal sbb nak bawa Ma beli Jeruk Pak Ali ngan g rumah P Ramle..Then terus shoot g Butterworth makan kari kepala ikan..Itu share post lain juga..Berakhirlah perjalanan cuti-cuti Penang yang mmg tak plan..yang seronok sbb semua anak seronok dan enjoy wlupun mcm nak patah tulang belakang melayan dorg.Gerak dr Butterworth lebih kurang pukul 3ptg smpi Shah Alam makan malam dalam pukul 8.30malam. Hantar Adik balik Pdg Jawa..then balik Desa Latania dlm pukul 11 mlm. Anak-anak dah pengsan..Ibu Ayah ikut pengsan..Next trip beku nak masuk rumah..ye ke beku? xoxo

Lynda Che Lah

18 December 2014

Aktiviti ~ Bawa Anak-Anak ke Aquaria KLCC

Assalamualaikum..

Cuti hari Keputeraan Sultan Selangor (11 Disember) bawa anak ke KL. Hubby yang kerja kat Putrajaya amik cuti. Kebetulan kami ada urusan di pejabat lawyer di Plaza Permata..Alang-alang bawalah anak-anak jalan sempena cuti sekolah.. Kesian Qoid terperap kat rumah..So..pegilah kami ke Aquaria KLCC..

Sebenarnya..sambil menunggu kat pejabat lawyer (urusan jual rumah lama)..tgk Groupon ada tiket Aquaria murah..RM28 untuk dewasa..so terus grab.. Harga biasa bg dewasa RM38 kanak-kanak RM28. So, selesai urusan di Plaza Permata kami ke KLCC.
Sampai KLCC, pegi makan dulu kat Signatures..then lepas tu terus g Aquaria..Jauh jalan T_T..Dah tu bwk Qhalif kan..nasib baik ada carrier..Sampai Aquaria, Q panjang..org Selangor pakat turun KL kot bawa anak jalan-jalan..Smpi turn tunjuk voucher tp dorg kata takleh pakai sbb cuti sekolah..Voucher Groupon boleh pakai weekdays selain cuti sekolah..hampeh..So bayarlah harga normal..total kami 3 org RM104 T_T
Btw, voucher Groupon dah minta refund balik. Dorg akan jwb thru emel dalam masa 3 hari bekerja..kalau dapat untunglah..tak dpt burn je sbb non-transferable..so..sblm beli voucher mmg kena baca T&C.
Masuk Aquaria..Allah! Ramainya umat..mmg tak selesa langsung..Aircond pun tak rasa..jalan sangkut-sangkut..Sepatut kena limit kan sekali masuk tu berapa org..ni tgk ikan sipi-sipi..kebetulan semua ikan tidur..ahaha..ramai sgt kot dtg..
Masa naik walkway ni..ramai sgt org..smpi takleh gerak dah walkway tu..kami pun stay jalan slow2 kat laluan kecemasan tu..amik gambar la sambil tgk org berdiri bergerak slow gila sebelah kitorg..kelakar pun ada..hikhik
Sekejap je dalam tu..tak larat nak tunggu..sbb tempat duduk takde..penuh sesak..nak menyusukan Qhalif pun tak boleh..so redho je lah RM104 tu utk trip singkat ni..Jadi rakyat Malaysia pun kena tiaw duit kaw2 juga..huhu..masih aman..terus keluar..gambar yang amik kat pintu masuk td pun tak amik..2 keping RM80..sekeping RM60..dah! tak payah macam-macam..Balik dan plan next trip dlm kereta ngan hubby...ahaha..gila kitorg ni..xoxo

Lynda Che Lah

16 December 2014

Amboi Nuffnang..

Assalamualaikum..

Ni syg Nuffnang lebey ni..Alhamdulillah..adalah menabung sikit..Bagi lah lagi..
 Lynda Che Lah

15 December 2014

Qoid Rafif ~ 4 Tahun 10 Bulan

Assalamualaikum..

Qoid Rafif hari ni dah 4 tahun 10 bulan..Cakap dah lurus..semua dah ok..Alhamdulillah..Dan yang paling syukur..Qoid dah makan nasi! Makan dengan macam-macam lauk..(ayam, ikan, sayur, telur)..Oklah kan..Syukur sgt..kalau Onny masak nasi goreng pedas pun makan..Oklah kan..so..dptlah bina badan sikit..hehe..
 
Kalau bergambar over macam ni..ahaha..sayang adik..tp adik suka belasah dia..tp dia sabar je..hihi..boleh minta tolong dan cepat sgt copy paste apa kita buat dan cakap..kalau ngan dia memang kena hati-hatilah cakap..kang tersalah cakap perkataan tak elok..cepat je dia belajar dan ulang..tingkah laku pun Ibu Ayah jaga..hehe..Semoga membesar lebih sihat..lagi 3 minggu dah masuk sekolah balik..kali ni 5 years old pula..xoxo

Lynda Che Lah

09 December 2014

Dah Mula Berkemas..

Assalamualaikum..

Dah mula berkemas..Excited nak pindah rumah baru ni..tp pada masa yang sama..sedih nak tinggalkan rumah yang banyak sgt kenangan..terutama dalam membesarkan Qoid Rafif..mendidik anak kecil ni dr awal dia lahir sampai ni dah masuk tadika..Tp kesian juga kat Qoid sbb naik tangga tingkat 3 hari-hari..bila beritahu dia kita dah nak pindah dah..soalan dia>>>
`Ibu..lepas ni dah tak naik tangga ye?' hehe..xde tangga dah..

Pagi td amik gambar barang yang sudah start masuk kotak dan kemas..sebak pula..harta bersama kami..yang dr mula kosong..di isi perlahan-lahan dengan barang yang kami 2 org suka..semua buat sama-sama..sedih..tp semoga tuan baru pun enjoy lah dok sini..
Mainan Qoid je dah 2 kotak..Itu pun belum setel lagi..
Ni ada lagi mainan Qoid..Mau 2 kotak lagi..ni dah kemas keluar balik.
Dapur dah kosong..Tinggal nak angkat peti ais..Lain kabinet dah jual..
Antara yang dah kemas..
Hari ni nak pegi developer settle amount maintanance dan TNB, SYABAS dengan harapan dpt kunci hari Khamis ni..Sbb owner baru ni tak sabar dah nak pindah masuk..terpaksa kami yang keluar..selepas perbincangan pun mcm takde harapan nak stay lama..maka..bergegas lah semua wlupun bdn penat..xoxo

Lynda Che Lah

05 December 2014

Serabut..

Assalamualaikum..

Hari Jumaat..mood laki bini serabut..Rumah skrg dah setel segala urusan dokumentasi jual beli..So..kena letgo dgn rasminya dlm masa 5 hari..short notice sgt! Lawyer ckp..we assumed u dah kosongkan rumahlah..ye lah assume bilamana u all sendiri tak bagi exact date bila blh setel..stress!!

Rumah baru dah siap..dah proceed utk balance 20% ngan BPP tp kunci akan dpt dlm ms 21 hari..paling lewat semasa hari Krismas..Tp ni nak keluar rumah ni nak dok mana dulu ngan barang yang wlupun byk dah jual still banyak T_T.. Dengan 2 Q's nak kemas rumah pindah barang..kami is pengsan! Semoga ada jalan..Inalillah..

Lynda Che Lah

04 December 2014

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum..
Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini..
Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama..
Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful.. 
Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz surah..Kat sini pun develop sikap dan adab..Alhamdulillah...xoxo

UPDATE 2016

Alhamdulillah... Baru je tadi booking tempat utk anak saya di LC Sek 27 Shah Alam. Booking kena bayar RM200.

Full day bayarannya RM420/month.
Half day bayarannya RM270/month

Alhamdulillah... sy pun dah booking utk anak sy di LC Mahkota Residence BMC. Anak umur 5 thn. Booking RM1000. Sy ambil yg half day.

Full day monthly RM513
Half day monthly RM328
Lynda Che Lah

03 December 2014

Qhalif Umar ~ 9 Bulan

Assalamualaikum..

Hari ni Qhalif Umar 9 Bulan..Dah pandai apa? 
Pandai makan..
Suka memanjat..meja..sofa..
Main cak-cak..Main balik langsir..
Kalau kena tinggal sekejap nak buat susu ke g toilet ke menangis macam kena pukul..
Ngan orang taknak senyum langsung..Orang keliling rumah Onny panggil dia Mat Serius..
Ngan Moyang pun takmo senyum..
Suka main bola..Suka masuk benda dlm mulut..
Dah boleh berdiri tegak dan tak dipegang tapi kaki takmo melangkah.
Puaslah pujuk suruh bertatih tp sanggup duduk balik.
Kalau terjaga tengah malam pukul 1 2 pagi..nak main dulu br tidur balik..Ni Ibu Ayah T__T
Kalau bawa naik kereta..keluar dr rumah..nangis bagai nak rak pun boleh diam dan senyum..
Apa abang Qoid ngan Kak Yana buat nak join..x padan kecik..hehe..
 
Tapi doa Ibu..semoga membesar sihat dan sejahtera..
semuanya dipermudahkan utk anak-anak Ibu..
Jadi doktor ok..sebab abang Qoid Ibu dah suruh jadi Arkitek..
ahaha..boleh tak paksa gitu..xoxo

Lynda Che Lah

01 December 2014

Disember..

Assalamualaikum..

Hai Disember..Takde apa yang special sebenarnya bulan ni kecuali birthday Hubby..tp hari ni istimewa..sebab
>
>
>
>
>
 Tq Nuffy.. dan sebab..
>
>
>
>
>
Hari ni keja ngan bos baru..of coz la happy kan..new environment (harap sgt)..new rules..Insya Allah harap berjalan lancar lah..Jom..kerja dengan ikhlas dan berhati mulia..Tinggal 30 hari sebelum 2015 menjengah..xoxo

Lynda Che Lah

28 November 2014

Hukum Mencium Jenazah

Assalamualaikum..

Sedikit perkongsian Jumaat.. Dengar di Sinar.fm. oleh Imam Muda Asyraff..
Hukum mencium jenazah mengikut Mazhab Syafie..

Boleh mencium jenazah dengan yang Mahram sahaja. seperti saat hidupnya..
Utk suami..boleh mencium jenazah isterinya. Namun, batal wudhu bagi suami yang hidup itu manakala wudhu pada jenazah isteri tidak terbatal..
Hukum mahram masih terpakai untuk jenazah itu dan org yang hidup..
Sbb kadang-kadang saat akhir ni..kalau boleh semua tak mahu terlepas memberi kan penghormatan terakhir kan..tp kita masih perlu menjaga batas aurat dan mahram ini..

Wallahuaklam..

Lynda Che Lah
 

27 November 2014

Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak..

Assalamualaikum..

Anak-anak cuti sekolah tak kemana..maklumlah semua tempat mahal..sesak..tp Insya Allah ada masa bawa dorang ke mana yang tak ramai org..Ni sementara dok rumah..Aktiviti dorg tgk kartun..tidur..main lah apa yang ada..Tablet ke..main masak-masak ke..
Buatlah apa je kat rumah tu janji bahagia..Onny lah mangsa buat khemah kotaklah..
itulah..inilah..minggu ni baru cuti kan..so kita bg dorg main dulu..
Masuk Disember..kena buat homeworks Ibu bagi..bagi polish apa dah belajar hari tu..1 hari 1 page..
Selain tu seronok sbb ikut Onny shopping..So..dptlah makan KFC ke..Donut lah..pegi Jusco la..macam-macam..tgklah tu seronoknya dorg..xoxo

Lynda Che Lah

26 November 2014

Tak Sempat..

Assalamualaikum..

Sempena cuti sekolah..baru lah berkira-kira nak bawa Qoid pegi Aquaria KLCC.. So dari semalam tgk harga tiket then dapat deal best ngan Groupon..Tp semalam Maybank2U problem kan..so tak  membeli lah..Pagi ni gigih lah buka Groupon nak beli tiket Aquaria..sekalik....
Cepatnya lah sold out..hehe..xpela..takde rezeki..pegi je lah nanti..tp Qoid dah pernah pegi masa kecik dulu..Tp kalau pegi skrg mesti lagi excited..ngan Qhalif kan..tp Qoid ajak pegi Legoland..bila cakap ngan dia..duit belum byk lagi..

Qoid jawab.."Duit syiling Qoid dlm tabung tu kan dah banyak Ibu. Bolehlah pegi Legoland!"

Ahaha..kalau lah duit syiling byk gitu boleh pegi Legoland mcm tu je..Ibu pun nak..Budak-budak suci murni ni kan..Jujur je dorg..I ingat nak suruh Qoid ckp ngan pak menteri lah pasal jimat cermat berhemah..ahaha..tetiba sentap...(minyak turun 3sen u'ollz :p)
xoxo

Lynda Che Lah

25 November 2014

TQ Nuffy

Assalamualaikum..

Amboi..berderet..Alhamdulillah..kena rajin up entrylagi ke? erk..
Ada invitation utk Blogbuster entries..tgh dok mencari ilham..Kalau rajin..hehe..xoxo

Lynda Che Lah

24 November 2014

Qoid & Arianna ~ Mini Concert Little Caliphs

Assalamualaikum..

Mini concert Little Caliphs Sec 7 diadakan di Dewan dalam Kumpulan Media Karangkraf hari Selasa 18 Nov. Memandangkan Ibu dah cuti lama sbb Qoid & Qhalif kena HFMD maka lepas balik keja terus merempit ngan Ayah yang cuti ke sana..Masa sampai nampak Qoid tgh beratur sbb dah sampai turn..Nasib baik sempat.. Tak sempat tgk 1st show Arianna je..Kenapa lah kan buat hr bekerja :(

Masuk dewan..penuh..Mama, Ayeed, Esyam n Qhalif dah ada..Terus pegi depan pentas..amik video Qoid nyanyi lagu Maher Zain-Number One for Me..Tak nyanyi sgtla..hehe..buat gaya ngan menari..Mata bergenang sbb lagu ni dan sebab macam tak percaya..itu anak yang kecil dulu dikendong..didodoi..dah dok menari atas pentas nyanyi untuk Ibu..dan depan org ramai..jauh berbeza dengan Qoid yang dulu..skrg ada self confidence dan berani! Amik video terus..xde gambar.. nak share tak dpt sbb long duration..

Hebatnya Anak Ibu! Lepas tu tgk Arianna jadi buah oren..nyanyi lagu ulat bulu..hehe..Maklong tak sempat amik gambar sbb tgh tidokan Qhalif..Then last sekali..semua nyanyi lagu Goodbye..Sedih..ahaha..sebab dah habis dah penggal ni..sekejap je rasanya..
Dah setel dalam pukul 6.30 macam tu..keluarlah kami bergambar kenangan..beria semua bergambar..ahaha..al maklum ada artis 2 org ni..
 
Gambar terbaru kami sekeluarga..Alhamdulillah utk semua ini..So..Qoid & Arianna dah cuti sekolah..dok bergumpal tunggang terbalik kat rumah Onny..hihi..tapi sekejap je kot kan cuti ni..Tau dah naik sekolah semula tahun depan..sesi tahun depan start 8.30 pg-12.30 tgh..Nanti sy share yuran Little Caliphs 2015 k..xoxo

Lynda Che Lah

21 November 2014

Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..

Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe
Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp..
Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..

Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk toilet..jenuhlah juga beli pampers..nak brand Drypers je kot.lain takmo..

Pastu latih tidur malam tak pakai pampers..Ni ibu nangis tiap malam..Basah je lah tilam tu..Bebel tgh malam adalah perkara biasa..dlm seminggu ada 2 kali tak kencing malam kira bertuah lah..pastu pakai kan pampers balik sbb tilam dah lunyai..hehe..
Tapi pastu Qoid sendiri yang cakap taknak pakai pampers tidur malam.so..sebelum tidur wajib masuk bilik air kencing dulu..ni pun kdg2 basah juga tilam..tp lama-lama ok.Qoid pandai kejut Ibu bangun malam bgtau nak kencing..Ni dah berjaya sejak 4 bulan lepas..

Yang paling akhir adalah tunggu dia berlatih yak-yak dalam toilet..Dan yang berjaya latih dia..Onny! Ntah apa Onny psiko hari tu..dia yak-yak dlm toilet..tp lama lah pula dok bertinggung dlm toilet tu..sambil tu main air..takpe..janji nak kat toilet..

Second time ngan Ibu masa Aidiladha kat rumah nenek..ngan Ibu yang bershawl, baju kurung bagai Qoid bgtau nak yak-yak..bw masuk toilet..pastu dah setel hajat dia kata ok..siap mandi pakai baju..tetiba Hubby ckp..Qoid yak-yak dlm seluar..habis cicir-cicir..hahaha..mau tak macam halilintar guruh berdentum membebel petang raya tu..Tp mungkin itu antara pengajaran utk Qoid dan untuk Ibu..Kena pastikan hajat betul-betul dah selesai..br blh keluar bilik air..

Alhamdulillah...free diapers secara total! Takde kencing atas tilam lagi..yak-yak cicir..masuk toilet ok..siap ckp..~"Ibu, may I go to toilet please?"Congrats Qoid..Proud of u! (Ye bangga wlupun hanya sbb free diapers) Next week lah update pasal konsert Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

Happy Birthday Pakchik Hisham

Assalamualaikum..
Selamat Ulangtahun Kelahiran..
Semoga terus sihat dan berjaya dunia akhirat..
dipermudahkan segala urusan..Dilimpahi rahmat dan rezekiNya..
Rajin-rajin bw Qhalif round kampung naik moto petang-petang :p

Lynda Che Lah

20 November 2014

Qoid & Qhalif Positif HFMD

Assalamualaikum..
Qoid dan Qhalif positif HFMD (Sakit kuku kaki tangan dan mulut) minggu sudah..Ibu Ayah berkampung kat rumah dr hari Selasa (11 Nov) sampai Khamis (13 Nov)..Pastu sambung Sabtu-Ahad. Memula yang kena si Qoid..

Hari Isnin (10 Nov) petang Ibu balik keje peluk Qoid rasa badan panas sgt. Onny kata tadi elok je..then petang tu pegi klinik..suhu dalam 38.5 terus masuk ubat bontot..doctor bg 2 jenis ubat demam..1 buferon..1 pcm..bagi selang seli 4 jam..balik rumah Qoid tidur je tp badan panas berapi tak turun..so ni antara simptom HFMD. demam kuat suhu antara 38.5-37.9C.. Then nampak Qoid lemah..pastu bangun pagi esoknya demam kebah..turun..so..dia aktif balik..main..makan..tp malam tu panas balik badan macam tak pernah baik..bagi lagi ubat..

Bangun pagi 12 Nov..Qoid demam tapi tak kuat..then tgk kat kaki ada bintik merah mcm nak kena demam campak..atau chicken pox..tp yang pelik tanda ruam ngan melepuh ni hanya kat tangan..kaki dan ada ulser kat bibir..so..Google lah kami laki bini..ni rupanya tanda HFMD.
 
 
Ibu Ayah amik cuti kecemasan 12 Nov bawa Qoid pegi DEMC. Kat sana..doctor check simptom semua dan sahkan mmg HFMD. tp Qoid menunjukkan tanda dehydrated..So doctor nak warded suh masuk air..tp kami ckp xpe..kita monitor kat rumah..then terus tanya adakah Qhalif yang berumur 8 bulan akan kena juga..Doctor senyum..
Doctor cakap..actually kuman tu dah tersebar pun dlm rumah sbb penyakit ni paling senang berjangkit..so..kuman ni akan berumah dlm badan Qhalif dalam tempoh 3-5 hari then Qhalif akan demam panas dan seterusnya keluar ruam ni. cara terbaik nak elak..kuarantin kan 2 org ni..tp bayangkan mcm mana payahnya nak separate dorg berdua..sbb dah biasa main sama..lastly Ibu redho je lah..bersedia utk Qhalif pula..

Tp Qoid cepat juga recover..doctor bg ubat spray dlm mulut utk kurangkan sakit ulser yang banyak dlm mulut..then ubat tahan sakit..dan monitor pengambilan air..sbb mmg takde ubat HFMD..akan amik masa 5-7 hari utk sembuh..cuma perlu pemantauan.utk ruam dan kesan melepuh tu sy sapukan Calamine lotion..mmg takde merebak pula..cepat kering juga..

Jumaat (14 Nov) sy dan hubby dah keje tp Qhalif start demam tengah hari tu..petang bawa Qhalif pula ke DEMC dan doctor kata dia ada tonsil. masih terlalu awal nak suspect HFMD. tp Qhalif demam kuat mcm Qoid malam tu membawa ke pagi..Tidur tak berbaju malam tu..Bangun pagi pun masih demam on off. petang tu tumbuhlah ruam bagai tu..so treatment sama macam Qoid..
So..crancky toksah ckp..lagi satu Qhalif suka main air liur kan..so..kat sekeliling mulut ada rashes..tp dia pun cepat recover..Alhamdulillah..dorg dah sihat..hati Ibu Ayah ngan semua dah lega..boleh jalan tgk konsert abg Qoid..nti update..hehe..xoxo

Lynda Che Lah

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...