Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Selamat Hari Lahir Hubby

Assalamualaikum.. Blog hibernate sempena menghormati mangsa banjir di pantai timur..semoga dilindungi Ilahi..dan hibernate sbb sibuk..tp hari ni cinta hati berusia 31 tahun..
Semoga panjang umur..dimurahkan rezeki mcm skrg.. sihat sejahtera hendaknya..jom kumpul duit sama2 buat LASIK :p semoga segala impian jadi kenyataan..dan kami sayang awak..xoxo Lynda Che Lah

Wordless Wednesday #79 ~ PrayForPantaiTimur

Assalamualaikum.. Doa kami dengan kamu semua..Semoga dilindungi dan dipelihara olehNya..xoxo
Lynda Che Lah

Cuti-Cuti Penang 2014

Assalamualaikum..
Cuti-cuti Penang ni tak plan actually..Ma ngan Ayah yang pegi bercuti..So kami adik beradik cuti juga tapi dok rumah..kebetulan hari Ma pegi tu hari keputeraan Sultan Selangor..tp disebabkan Ma post gambar Penang yang menggamit hati..melambai-lambai suruh dtg..maka terjadi rancangan yang tidak dirancang..Sy wassap adik ajak pegi juga..Dalam kereta otw balik dr Aquaria..check hotel rates..dan terus booking. pakai je govt rate..setel.. Ni antara gambar yang Ma WhatsApp..Tp Ma tak bg dtg sbb Ayah suh simpan duit tp kami dah plan gila-gila gak..so terjah je buat suprise..Kitorg berkemas dlm masa yang singkat..Delivery Lasagna sat..Pastu g amik Adik kat Pdg Jawa..Sebelum  tu makan malam kat Awe depan rumah.. Pukul 7mlm gerak terus..Slow n steady je la..anak-anak tidur dlm kereta..senang! Ahaha..tapi time tu je senang sbb sampai Penang pukul 11.30 malam macam tu dorg bangun segar bugar..Ibu Ayah, Papa Mama pengsan sbb dorg tidur balik pukul 2.30 pagi T_T Lalu jambatan ked…

Aktiviti ~ Bawa Anak-Anak ke Aquaria KLCC

Assalamualaikum..
Cuti hari Keputeraan Sultan Selangor (11 Disember) bawa anak ke KL. Hubby yang kerja kat Putrajaya amik cuti. Kebetulan kami ada urusan di pejabat lawyer di Plaza Permata..Alang-alang bawalah anak-anak jalan sempena cuti sekolah.. Kesian Qoid terperap kat rumah..So..pegilah kami ke Aquaria KLCC..
Sebenarnya..sambil menunggu kat pejabat lawyer (urusan jual rumah lama)..tgk Groupon ada tiket Aquaria murah..RM28 untuk dewasa..so terus grab.. Harga biasa bg dewasa RM38 kanak-kanak RM28. So, selesai urusan di Plaza Permata kami ke KLCC. Sampai KLCC, pegi makan dulu kat Signatures..then lepas tu terus g Aquaria..Jauh jalan T_T..Dah tu bwk Qhalif kan..nasib baik ada carrier..Sampai Aquaria, Q panjang..org Selangor pakat turun KL kot bawa anak jalan-jalan..Smpi turn tunjuk voucher tp dorg kata takleh pakai sbb cuti sekolah..Voucher Groupon boleh pakai weekdays selain cuti sekolah..hampeh..So bayarlah harga normal..total kami 3 org RM104 T_T Btw, voucher Groupon dah minta re…

Wordless Wednesday #78

Assalamualaikum..  Bertuah #Chipsmore..xoxo
Lynda Che Lah

Amboi Nuffnang..

Assalamualaikum..
Ni syg Nuffnang lebey ni..Alhamdulillah..adalah menabung sikit..Bagi lah lagi..  Lynda Che Lah

Qoid Rafif ~ 4 Tahun 10 Bulan

Assalamualaikum..
Qoid Rafif hari ni dah 4 tahun 10 bulan..Cakap dah lurus..semua dah ok..Alhamdulillah..Dan yang paling syukur..Qoid dah makan nasi! Makan dengan macam-macam lauk..(ayam, ikan, sayur, telur)..Oklah kan..Syukur sgt..kalau Onny masak nasi goreng pedas pun makan..Oklah kan..so..dptlah bina badan sikit..hehe.. Kalau bergambar over macam ni..ahaha..sayang adik..tp adik suka belasah dia..tp dia sabar je..hihi..boleh minta tolong dan cepat sgt copy paste apa kita buat dan cakap..kalau ngan dia memang kena hati-hatilah cakap..kang tersalah cakap perkataan tak elok..cepat je dia belajar dan ulang..tingkah laku pun Ibu Ayah jaga..hehe..Semoga membesar lebih sihat..lagi 3 minggu dah masuk sekolah balik..kali ni 5 years old pula..xoxo
Lynda Che Lah

Wordless Wednesday #77

Assalamualaikum..
Senyum..dalam paksa..  Lynda Che Lah

Dah Mula Berkemas..

Assalamualaikum..
Dah mula berkemas..Excited nak pindah rumah baru ni..tp pada masa yang sama..sedih nak tinggalkan rumah yang banyak sgt kenangan..terutama dalam membesarkan Qoid Rafif..mendidik anak kecil ni dr awal dia lahir sampai ni dah masuk tadika..Tp kesian juga kat Qoid sbb naik tangga tingkat 3 hari-hari..bila beritahu dia kita dah nak pindah dah..soalan dia>>> `Ibu..lepas ni dah tak naik tangga ye?' hehe..xde tangga dah..
Pagi td amik gambar barang yang sudah start masuk kotak dan kemas..sebak pula..harta bersama kami..yang dr mula kosong..di isi perlahan-lahan dengan barang yang kami 2 org suka..semua buat sama-sama..sedih..tp semoga tuan baru pun enjoy lah dok sini.. Hari ni nak pegi developer settle amount maintanance dan TNB, SYABAS dengan harapan dpt kunci hari Khamis ni..Sbb owner baru ni tak sabar dah nak pindah masuk..terpaksa kami yang keluar..selepas perbincangan pun mcm takde harapan nak stay lama..maka..bergegas lah semua wlupun bdn penat..xoxo
Lynd…

Serabut..

Assalamualaikum..
Hari Jumaat..mood laki bini serabut..Rumah skrg dah setel segala urusan dokumentasi jual beli..So..kena letgo dgn rasminya dlm masa 5 hari..short notice sgt! Lawyer ckp..we assumed u dah kosongkan rumahlah..ye lah assume bilamana u all sendiri tak bagi exact date bila blh setel..stress!!
Rumah baru dah siap..dah proceed utk balance 20% ngan BPP tp kunci akan dpt dlm ms 21 hari..paling lewat semasa hari Krismas..Tp ni nak keluar rumah ni nak dok mana dulu ngan barang yang wlupun byk dah jual still banyak T_T.. Dengan 2 Q's nak kemas rumah pindah barang..kami is pengsan! Semoga ada jalan..Inalillah..
Lynda Che Lah

Yuran Little Caliphs 2015

Assalamualaikum.. Hari tu janji nak share yuran Little Caliphs kan..Biasanya, dorang akan hantar surat untuk hari pendaftaran. Tapi ni tak dapat lagi..Tunggu je lah..Decide nak Qoid teruskan di Little Caliphs sbb  pencapaian dia bagus di sini.. Klik gambar ye kalau tak nmpk..Qoid & Yana tak amik extended program (DAY CARE) (8pagi-6 petang) so bulanan kami bayar RM250. Ni utk kelas dr pukul 8.30 pagi-12.30 tgh hari..Utk uniform dan baju sekolah..semua akan bagi 2 pasang..nak beli lebih pun boleh..harga sama.. Ni baju dorang..Yang pakai baju warna ungu dan merah ni baju utk hari sukan..dah lepas sukan bolehlah nak pakai setiap hari Rabu..Semua yang dibayar masa pendaftaran ni includes juga 2 kali trip, buku dan modules serta insurans Takaful..  Insya Allah..Siapa yang berminat nak hantar anak-anak..sy suggest juga Little Caliphs ni sbb pencapaian Qoid ngan Yana bagus..So..mmg berkaliber teacher-teacher dorg ni dalam mendidik anak-anak yang zero sampai boleh membaca dan menghafaz su…

Qhalif Umar ~ 9 Bulan

Assalamualaikum..
Hari ni Qhalif Umar 9 Bulan..Dah pandai apa?  Pandai makan.. Suka memanjat..meja..sofa.. Main cak-cak..Main balik langsir.. Kalau kena tinggal sekejap nak buat susu ke g toilet ke menangis macam kena pukul.. Ngan orang taknak senyum langsung..Orang keliling rumah Onny panggil dia Mat Serius.. Ngan Moyang pun takmo senyum.. Suka main bola..Suka masuk benda dlm mulut.. Dah boleh berdiri tegak dan tak dipegang tapi kaki takmo melangkah. Puaslah pujuk suruh bertatih tp sanggup duduk balik. Kalau terjaga tengah malam pukul 1 2 pagi..nak main dulu br tidur balik..Ni Ibu Ayah T__T Kalau bawa naik kereta..keluar dr rumah..nangis bagai nak rak pun boleh diam dan senyum.. Apa abang Qoid ngan Kak Yana buat nak join..x padan kecik..hehe.. Tapi doa Ibu..semoga membesar sihat dan sejahtera.. semuanya dipermudahkan utk anak-anak Ibu.. Jadi doktor ok..sebab abang Qoid Ibu dah suruh jadi Arkitek.. ahaha..boleh tak paksa gitu..xoxo
Lynda Che Lah

Disember..

Assalamualaikum..
Hai Disember..Takde apa yang special sebenarnya bulan ni kecuali birthday Hubby..tp hari ni istimewa..sebab > > > > >
 Tq Nuffy.. dan sebab..
>
>
>
>
> Hari ni keja ngan bos baru..of coz la happy kan..new environment (harap sgt)..new rules..Insya Allah harap berjalan lancar lah..Jom..kerja dengan ikhlas dan berhati mulia..Tinggal 30 hari sebelum 2015 menjengah..xoxo
Lynda Che Lah

Hukum Mencium Jenazah

Assalamualaikum..
Sedikit perkongsian Jumaat.. Dengar di Sinar.fm. oleh Imam Muda Asyraff.. Hukum mencium jenazah mengikut Mazhab Syafie..
Boleh mencium jenazah dengan yang Mahram sahaja. seperti saat hidupnya.. Utk suami..boleh mencium jenazah isterinya. Namun, batal wudhu bagi suami yang hidup itu manakala wudhu pada jenazah isteri tidak terbatal.. Hukum mahram masih terpakai untuk jenazah itu dan org yang hidup.. Sbb kadang-kadang saat akhir ni..kalau boleh semua tak mahu terlepas memberi kan penghormatan terakhir kan..tp kita masih perlu menjaga batas aurat dan mahram ini..
Wallahuaklam..
Lynda Che Lah

Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak..

Assalamualaikum..
Anak-anak cuti sekolah tak kemana..maklumlah semua tempat mahal..sesak..tp Insya Allah ada masa bawa dorang ke mana yang tak ramai org..Ni sementara dok rumah..Aktiviti dorg tgk kartun..tidur..main lah apa yang ada..Tablet ke..main masak-masak ke.. Buatlah apa je kat rumah tu janji bahagia..Onny lah mangsa buat khemah kotaklah.. itulah..inilah..minggu ni baru cuti kan..so kita bg dorg main dulu.. Masuk Disember..kena buat homeworks Ibu bagi..bagi polish apa dah belajar hari tu..1 hari 1 page.. Selain tu seronok sbb ikut Onny shopping..So..dptlah makan KFC ke..Donut lah..pegi Jusco la..macam-macam..tgklah tu seronoknya dorg..xoxo
Lynda Che Lah

Tak Sempat..

Assalamualaikum..
Sempena cuti sekolah..baru lah berkira-kira nak bawa Qoid pegi Aquaria KLCC.. So dari semalam tgk harga tiket then dapat deal best ngan Groupon..Tp semalam Maybank2U problem kan..so tak  membeli lah..Pagi ni gigih lah buka Groupon nak beli tiket Aquaria..sekalik.... Cepatnya lah sold out..hehe..xpela..takde rezeki..pegi je lah nanti..tp Qoid dah pernah pegi masa kecik dulu..Tp kalau pegi skrg mesti lagi excited..ngan Qhalif kan..tp Qoid ajak pegi Legoland..bila cakap ngan dia..duit belum byk lagi..
Qoid jawab.."Duit syiling Qoid dlm tabung tu kan dah banyak Ibu. Bolehlah pegi Legoland!"

Ahaha..kalau lah duit syiling byk gitu boleh pegi Legoland mcm tu je..Ibu pun nak..Budak-budak suci murni ni kan..Jujur je dorg..I ingat nak suruh Qoid ckp ngan pak menteri lah pasal jimat cermat berhemah..ahaha..tetiba sentap...(minyak turun 3sen u'ollz :p) xoxo
Lynda Che Lah

TQ Nuffy

Assalamualaikum..
Amboi..berderet..Alhamdulillah..kena rajin up entrylagi ke? erk.. Ada invitation utk Blogbuster entries..tgh dok mencari ilham..Kalau rajin..hehe..xoxo
Lynda Che Lah

Qoid & Arianna ~ Mini Concert Little Caliphs

Assalamualaikum..
Mini concert Little Caliphs Sec 7 diadakan di Dewan dalam Kumpulan Media Karangkraf hari Selasa 18 Nov. Memandangkan Ibu dah cuti lama sbb Qoid & Qhalif kena HFMD maka lepas balik keja terus merempit ngan Ayah yang cuti ke sana..Masa sampai nampak Qoid tgh beratur sbb dah sampai turn..Nasib baik sempat.. Tak sempat tgk 1st show Arianna je..Kenapa lah kan buat hr bekerja :(
Masuk dewan..penuh..Mama, Ayeed, Esyam n Qhalif dah ada..Terus pegi depan pentas..amik video Qoid nyanyi lagu Maher Zain-Number One for Me..Tak nyanyi sgtla..hehe..buat gaya ngan menari..Mata bergenang sbb lagu ni dan sebab macam tak percaya..itu anak yang kecil dulu dikendong..didodoi..dah dok menari atas pentas nyanyi untuk Ibu..dan depan org ramai..jauh berbeza dengan Qoid yang dulu..skrg ada self confidence dan berani! Amik video terus..xde gambar.. nak share tak dpt sbb long duration..
Hebatnya Anak Ibu! Lepas tu tgk Arianna jadi buah oren..nyanyi lagu ulat bulu..hehe..Maklong tak sempat …

Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..
Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp.. Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..
Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk …

Happy Birthday Pakchik Hisham

Assalamualaikum.. Selamat Ulangtahun Kelahiran.. Semoga terus sihat dan berjaya dunia akhirat.. dipermudahkan segala urusan..Dilimpahi rahmat dan rezekiNya.. Rajin-rajin bw Qhalif round kampung naik moto petang-petang :p
Lynda Che Lah

Qoid & Qhalif Positif HFMD

Assalamualaikum.. Qoid dan Qhalif positif HFMD (Sakit kuku kaki tangan dan mulut) minggu sudah..Ibu Ayah berkampung kat rumah dr hari Selasa (11 Nov) sampai Khamis (13 Nov)..Pastu sambung Sabtu-Ahad. Memula yang kena si Qoid..
Hari Isnin (10 Nov) petang Ibu balik keje peluk Qoid rasa badan panas sgt. Onny kata tadi elok je..then petang tu pegi klinik..suhu dalam 38.5 terus masuk ubat bontot..doctor bg 2 jenis ubat demam..1 buferon..1 pcm..bagi selang seli 4 jam..balik rumah Qoid tidur je tp badan panas berapi tak turun..so ni antara simptom HFMD. demam kuat suhu antara 38.5-37.9C.. Then nampak Qoid lemah..pastu bangun pagi esoknya demam kebah..turun..so..dia aktif balik..main..makan..tp malam tu panas balik badan macam tak pernah baik..bagi lagi ubat..
Bangun pagi 12 Nov..Qoid demam tapi tak kuat..then tgk kat kaki ada bintik merah mcm nak kena demam campak..atau chicken pox..tp yang pelik tanda ruam ngan melepuh ni hanya kat tangan..kaki dan ada ulser kat bibir..so..Google lah kami …