Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

Our Q is 26 Weeks Old

Assalamualaikum.. Baby Q dah tak breech lagi rasanya sbb kurang dah sakit. Ibu pun berdayalah terima tempahan lasagna dan macaroni. Target rehat masa nak due nanti..Then lepas pantang sambung..xoxo
NolynQoid

Tetiba Nak Makan Strawberi Celup Coklat

Assalamualaikum..
Tetiba rasa macam nak makan ni.. adoilah... Tapi nak makan kat Cameron je..ulp...boleh tak minta macam tu?  Encik Hubby..ni baby Q yang nak :p
NolynQoid

Qoid Rafif dan Adab

Assalamualaikum..
Actually nak share sikit pasal Qoid Rafif dan pelajaran adab sehari-hari..Ni just sharing cerita dan antara cara kami didik Qoid. Mungkin boleh dikongsi dengan bakal parents..Kongsi perkara baik kan.. Kami mula train Qoid lebih dalam keadaan santai..takde protokol. Kami train dalam bentuk percakapan dan perbuatan sejak usia setahun sbb dah pandai dan faham cakap.
Adab Makan :  Biasalah sebelum makan baca doa makan..kdg-kdg ibu ayah kelaparan just baca Bismillah..dia yang tolong ingatkan..`Eh..doalah..' hehe..stop makan dan baca doa..
Adab Minum : Qoid Rafif kalau minum anykind of liquid samada dalam cawan atau botol..mesti cari tempat untuk duduk..kdg-kdg cukup dengan bertenggek dekat sebelah meja..Kami amalkan ajar dia nak minum kena duduk..Sunnah kan..Tok Ayah pun perasan..Qoid kalau minum mesti duduk..
Adab Tidur : Sebelum tidur mesti pegi tandas utk buang air kecil dan basuh kaki..Basuh tangan dan kumur-kumur..Baca doa tidur dan cakap perkara baik sebelum tidur…

Shopping @ Lazada

Assalamualaikum..
Actually terpengaruh ngan shopping online ni dah lama dah..hari tu terjebak beli baju encik hubby kat Zalora..Oklah..takdelah bad comment utk Zalora tapi tak  berapa best ah kan sbb tengok gambar je..so..feeling kureng sikit..
Pastu sekarang ni Lazada..Groupun bagai tu bolehlah kalau ada barang murah..kat Lazada ni boleh tahan juga harga barang..dan yang bestnya..boleh Cash on Delivery..Duit tak cukup dlm online banking boleh bayar cash masa hantar..senang..takdelah main click je kan..penghantaran pun cepat. dalam tempoh 2 hari dr tarikh beli..terus ke pintu rumah anda :)
Hari tu ada tengok food processor..boleh tahan juga harga..murah sikit dr beli kat Courts atau Giant..next time boleh beli..nak beli stove elektrik gak..ahaha..macam-macam..masaknya idaklah berkobar gitu..hihi..xoxo
NolynQoid

Cuti Sambil Kerja @ Hatten Hotel, Melaka

Assalamualaikum..
Actually ni trip keje hubby dan beruntung sbb trip keje ni boleh bawa family. Dah lama tak bawa Qoid Rafif bercuti so..ikutlah sekali ber`babymoon' sambil hubby keje..Kami menginap di Hatten Hotel, Melaka (hotel baru yang bersebelahan dengan Mahkota Parade dan berhadapan dengan Dataran Pahlawan). Tp tujuan utama ke Melaka sbb baby Q minta Coconut Shake Klebang :P Selesai minum kat Klebang pukul 6.30 mcm tu, kami ke Hatten Hotel dan check in..Kami dpt bilik deluxe dan mmg best..Qoid Rafif lah paling seronok..sampai terus lompat atas katil dan minta susu sambil tarik selimut..Jangan ditanya berapa harga semalam sbb kami tak keluar duit pun..tp hotel baru serba serbi baru dan rasanya berbaloi dengan harga yang dibayar..Makan malam, makan pagi, makan tengah hari guna kopun makan..So..hubby g meeting..kami lepak dalam bilik dan bawak Qoid mandi pool.. Hari Sabtu malam ada dinner tapi kami tak pergi sbb ada VVIP..malas nak ikut protokol semua..so jalan kaki g Mahkota …

Happy Birthday Esyam!

Assalamualaikum..
Happy birthday dear Hisham Che Lah..May Allah bless u..Cepat-cepat kawin..and jom start bisnes cafe..I is stress keje ni...wakaka  Semoga dipanjangkan usia..dipermudahkan segalanya..dimurahkan rezeki..xoxo
NolynQoid

Mission Accomplished :)

Assalamualaikum..
Cuti-cuti Malaysia tak ke mana..ke Melaka je..dan sebabnya cuma satu..utk ini..  Haruslah senyum smpi telinga kan..baby Q menari-nari kegembiraan dalam tummy..TQ hubby..Nanti sambung citer cuti-cuti di Hatten Melaka..hotel baru kat Melaka yang ohsem!xoxo
NolynQoid

Saya pada Minggu ke-24

Assalamualaikum..  Me at 24 weeks..Baby Q is breech by foot..Tiap-tiap pagi bangun sakit kat ari-ari..malam nak tidur pun tak berapa lena sbb baby dok bawah sgt. Atas kosong..Doklah pujuk hari-hari suh naik sikit sbb nak solat pun payah..harap-harap xdelah breech smpi masa nak bersalin..Baju semua dah tak muat..so solution pakai jubah..tak minat nak beli maternity dress..Next check up lama lagi..Hari ni encik hubby balik..esok nak g cuti-cuti Malaysia..xoxo
NolynQoid

Detailed Scan @ UMRA, Shah Alam (3D Scan)

Assalamualaikum..
Hari ni nak share pasal Detailed Scan kat UMRA Shah Alam..Sy buat follow up check up kat 2 tempat..satu kat KK dan satu lagi kat UMRA. kat UMRA setiap kali check up mesti scan so encik hubby dan Qoid Rafif dapat tengok baby..
Masa buat check up untuk 18 minggu kalau tak silap, dorang dah setkan appointment untuk buat detailed scan (3D scan) pada minggu ke 22. lebih kurang usia kandungan 5 bulan. Masa ni dah nampak jelas tumbesaran baby terutamanya part muka, kaki dan tangan serta blood circulation dalam jantung, keadaan buah pinggang dan keadaan otak. Tapi semuanya tertakluk juga dengan ketentuan Ilahi kan..Kita cuma merancang dan sesungguhnya Allah Yang Maha Kuasa..
So, harga detailed scan di UMRA adalah RM180. Dapat satu CD yang ada gambar baby dan video pergerakan baby. Kalau nak dorang print gambar tambah RM5 sekeping. Masa pergi scan encik hubby tak ikut sbb sangkut kat JPJ Padang Jawa so dapatlah dia tengok baby bergerak kat rumah je..Itupun tak tengok lagi sb…

Qoid Rafif dan Bola....

Assalamualaikum...
Minggu yang sibuk..mmg takde update minggu lepas..Minggu ni pun sibuk juga..Jumaat nak cuti..So semua keje kena selesai minggu ni..tak abis keje kalau ikutkan..
Minggu lepas g buat detailed scan kat Umra Medical Centre. Mmg dah ada appointment. so pegi je lah.Kos dlm RM160. nti up citer pasal detailed scan kat UMRA. dah nampak jelas si Q dan betapa lasaknya dia dlm perut Ibu..
Nak share pasal kegemaran dan kesukaan Qoid Rafif..Suka main bola..Tgk jelah gambar ni menunjukkan betapa sukanya dengan bola.. Semua gambar lepas penat main bola ngan Ayah..Sukalah anak nak baring ke nak guling ke..janji happy..balik rumah mandi sental apa yang patut..Qoid Rafif kalau main bola mmg minat sgt..Dan yang menariknya dia tendang bola kuat pakai kaki kiri..sbb dia kidal kan..Kat rumah Onny pun gitulah lagaknya..kalau ajak naik pukul 6.30 tu siaplah berhentak kaki bagai sbb konon tak puas main..hehe..
Jumaat cuti nak bawa Qoid Rafif jalan-jalan..Nak tido hotel katanya..Budak zaman …

Our Q Is 22 Weeks Old..

Assalamualaikum..
 Hari ni dah 22 minggu..Memang tengah bz workouts and somersaults dalam perut Ibu..Tak diam.Diam time tengah malam sebab tidur..nasib baik..xoxo
NolynQoid

Qoid Rafif Nak Masuk Sekolah Dah..

Assalamualaikum..
Dah masuk November.. Sekejapan je rasa..dan Qoid Rafif ada tempoh lebih kurang 2 bulan untuk berpoya-poya di rumah Onny sbb tahun depan nak masuk sekolah dah.. Sekolah main-main a.k.a makan-makan..So kami decide hantar dia dan Arianna sekali ke Little Chalips Seksyen 7. So lepas ni urusan menghantar dan mengambil 2 orang anak bertuah ni diserahkan seratus-peratus kepada Ayah dan Papa..Ibu n Mama siapkan pagi je..Hihi.. Masa isi borang rasa tak percaya..kejap je Qoid Rafif dah besar. Rancangan nak hantar Qoid Rafif ni dibuat sbb dia byk main..Biar g sekolah belajar sikit..At least dia tau sbb kat rumah memang kalau ajar..main-main..sbb Ibu ngan Ayah kot..so..mengada lebih..Yuran pendaftaran dalam RM1060. Termasuk bayaran bulan Januari 2014. Hari tu ms amik borang bayar deposit RM50 je..so..balance akan diselesaikan menjelang hujung tahun 2013.. Syukur juga sbb encik hubby dapat bonus sebulan gaji (ye..kakitangan Selangor yang beruntung)..So yuran ayah belanja :)
Bula…