Tumpah Darah!

Assalamualaikum..

Ye..sy tumpah darah pada minggu ke 13++..Tiba-tiba sahaja Maghrib 1 September 2013. Perasaan masa tu berbelah bagi..Encik Hubby panik habis tapi sy dah set..apa yang jadi sy harus redha..Payah sebenarnya pujuk hati sendiri..sy kena bertenang di depan encik Hubby yang kalut dan risau sgt..

Siang 1 September sy ke kenduri kawin sepupu hubby di Jalan Ampang. Sy ni kalau tak mengandungpun doklah mengidam nasi orang kahwin..Memanglah suka sgt nasi orang kawin xtaulah nape..Kami ke KL hari tu lebih kurang jam 11 pagi...sesat barat bagai smpi kenduri lebih kurang 12 lebih. So..lepak-lepak dan selesai kami beransur dr majlis lebih kurang jam 3.00 petang..terus balik rumah tapi sebelum tu singgah KFC dan tapau ayam buat makan malam..Petang tu keadaan sy ok..Duduk-duduk tgk TV sambil lipat kain. Si Qoid n hubby dok layan Ironman 3 beli kat Astro Best..

Sambil melipat baju..sy rasa perut semacam..tak sedap..dan tiba-tiba rasa ada aliran air turun dr bawah.sgt pantas dan laju. Pegang dan tengok ada darah kat tangan sy..Terus bangun dan bagitau encik hubby..Aliran tu agak kuat dan deras..macam kencing yang tak boleh ditahan..Tapi sy terus amik pad dan pakai dan tunggu encik hubby solat Maghrib dulu..

Kami ke UMRA again wlupun br g check up pada 30 Ogos. Terus jumpa doctor for emergency case dan doctor scan..Doctor ckp baby still there dan ada heart beat. `Q' is looking good..Takde problem..Ada movement dan dengar denyutan jantung adalah bagus..Doctor scan lagi dan nmpk satu line mcm gumpalan darah di luar kantung. Look alive dan fresh..So doctor tanya..You ada pegi urut ke? ada kena heavy accident ke? Sy ckp takde..Takde buat apa-apa..Then dia diagnosed it as `hematoma'..pls google sbb mengikut pencarian sy..hematoma adalah sejenis gumpalan darah dalam tubuh yang boleh terjadi dan berada di mana-mana saja dalam tubuh. In my case, dalam rahim..So..doctor bagi sy ubat kuatkan rahim dan teruskan makan Obimin just in case.. Follow up check up should be in a week..plus 2 days MC..Bed rest..Biar bleeding tu jadi sbb mungkin kalau tak keluar gumpalan darah tu akan effect baby dari segi  jangkitan dan lain-lain.

Keluar je dari UMRA..sy `flood'..Banjir dengan darah..Habis basah seluar tracksuit yang sy pakai..sampai tak boleh berjalan..nak jalan balik masuk UMRA memang tak mungkin sbb xde apa boleh dibuat..So..minta encik hubby lapik suratkhabar kat seat dan berharap smpi rumah dengan cepat. Smpi rumah..masuk bilik air dan darah turun macam air sungai.. Allah..hebat sungguh dugaan ni..Dalam hati..sy redha kalau apa yang tak sepatutnya jadi terjadi..Sy tak menangis pun..sy tau saya kuat..begitu juga dengan `Q'..

Darah berhenti sepenuhnya keesokkan hari..clean n clear mcm tak jd apa-apa..So..Sy just rest kat rumah..dan bantuan encik hubby jaga Qoid..special thanx to u dear for the help..Wlupun sy tau..dia menahan diri dr pengsan sewaktu tengok darah yang banyak tu..hehe..thanx again sbb u lagi kuat dr I..hikhik..

After a week..8 September g check up dan gumpalan darah dah mengecil dan tak menganggu janin..so..doctor minta hati-hati dan kalau ada bleeding yang melibatkan ketulan darah pls see doctor ASAP. Smpi hari ni..syukur..Takde bleeding dan setakat hari ni berat dah naik 50.9 kg dan `Q' is ok..

But..g Klinik Kesihatan..dorang check mayb twin pregnancy yang tak berapa nak jadi..mungkinkah? sambung entry lain..xoxo

NolynQoid

Comments

  1. alhamdulillah..semoga Lynda kuat...harap2 xde apa2 lepas ni...jgn lasak sgt dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur..Terima kasih Kak...harap-harap semua ok :)

      Delete
  2. Alhamdulillah~ Ya Allah mst cuak kan.hope baby Q ok je.hehehe.jaga diri dear~

    ReplyDelete
  3. Fuhh eka baca lak berdebar2..

    Semoga akak dan Q sentiasa dilindungi olehNya sampailah masa melahirkan nanti. Amin.

    Take care akak.

    Abg Long kuat betul. Kalu fizi entah lah. dia tu penakut skit. hehehe

    ReplyDelete
  4. thanx Eka..Abg Long mmg kuat..klu dia tak kuat mana akak nak tgk dia..mana nak tgk Qoid lagi..kehkeh...

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts