Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Yang Pertama

Assalamualaikum..
Share dari FB. Betul juga kata si empunya entry..Orang pertama cipta telefon kenal tp yang pertama tulis Bismillah tak tau..Buatnya si Qoid buat-buat soalan Pop Kuiz esok lusa dah sekolah..kan ke jenuh tu nak menjawab..Jom share :)
30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah :  Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Has…

Wordless Wednesday #59

Assalamualaikum..
On the list..Bilakah?  NolynQoid xoxo

Kecoh Isteri MatYo Pagi Ni...

Assalamualaikum..
Alahai..kecoh pagi-pagi pasal isteri Matyo..Actually bagi bukanpeminatbola mcm sy..sy actually tak kenallah Matyo ni..Kecuali satu kontroversi masa  Ramadan kalau tak silap yang kes dia ngan KAFA..itu jelah..Sekarang kalau tak silap dia main ngan JDT..Kalau salah x kisahlah kan..sbb sy mmg tak ambil tau..Cuma pagi-pagi ni masuk opis dok dgr suara perempuan terpekik-pekik kat PC cik Shida kat sebelah.. Rupanya dorang dok tgk viral video kat FB skang..Pasal isteri Matyo..Erm..Sy tak tgk pun tapi kedengaran agak tegang dan tak manis pulak perempuan begitu..Pandangan peribadi..

Then nmpk pulak viral ni kat FB.. Ok..tak eloklah samakan org dengan anjing kan..babi ke..kan ke tak elok..manusia ni sebaik-baik kejadian Allah..Kalau menyamakan dengan binatang..kan ke tu menidakkan sebaik-baik kejadian Allah yang Maha Hebat tu..So..before you post somethings (especially kat FB and social update)..pls ensure the meaning and the purpose..Tak manis..But I don't actually know …

Tumpah Darah!

Assalamualaikum..
Ye..sy tumpah darah pada minggu ke 13++..Tiba-tiba sahaja Maghrib 1 September 2013. Perasaan masa tu berbelah bagi..Encik Hubby panik habis tapi sy dah set..apa yang jadi sy harus redha..Payah sebenarnya pujuk hati sendiri..sy kena bertenang di depan encik Hubby yang kalut dan risau sgt..

Siang 1 September sy ke kenduri kawin sepupu hubby di Jalan Ampang. Sy ni kalau tak mengandungpun doklah mengidam nasi orang kahwin..Memanglah suka sgt nasi orang kawin xtaulah nape..Kami ke KL hari tu lebih kurang jam 11 pagi...sesat barat bagai smpi kenduri lebih kurang 12 lebih. So..lepak-lepak dan selesai kami beransur dr majlis lebih kurang jam 3.00 petang..terus balik rumah tapi sebelum tu singgah KFC dan tapau ayam buat makan malam..Petang tu keadaan sy ok..Duduk-duduk tgk TV sambil lipat kain. Si Qoid n hubby dok layan Ironman 3 beli kat Astro Best..

Sambil melipat baju..sy rasa perut semacam..tak sedap..dan tiba-tiba rasa ada aliran air turun dr bawah.sgt pantas dan laju. …

Perancangan Keluarga

Assalamulaikum...
Ada juga yang bertanya kenapa lama sgt br tambah seorang lagi..Sebab yang pertama sewaktu melahirkan Qoid dulu sy ceaser sbb Qoid hampir lemas..masa lahirkan dia dah lebih hari pun..so..tempoh `bertahan' ceaser lebih kurang 3 tahun..jadi..memandangkan encik hubby memahami..maka merancang lah kami..Sy merancang pakai pil..Mercilon..sewaktu menyusu makan Noriday..Semua urusan ni sy buat di Klinik LPPKN kat Jalan Nenas, Klang. Senang sbb set tarikh semua dorg yang buat.pakej juga dengan Pap Smear dan setakat tempoh 3 tahun ni sy buat 2 kali Pap Smear dan keputusan baik..
Merancang pakai pil mmg kena disiplin..pernah terlupa beberapa hari tapi terus shot g klinik amik paket baru..Makan mercilon ni pusingan 21 hari dan lepas abis ubat akan period. Cycle ni tak pernah miss sepanjang tempoh 3 1/2 tahun ni. Sy adalah tidak berani nak suntik bagai..IUD ke..apa ke sbb kes biras pakai IUD pun sangkut juga..hehe..mmg disiplin abis makan pil ni.cara nak ingat pil ni senang..…

Sibuk...Lagi..

Assalamualaikum..
Ye..tetiba rasa nak muntah menghadap PC..dr pg.. Sebabnya ada ad-hoc yang nak petang ini juga.. Kalau tak siap..adoila...
Byk nak share..Nak update citer preggy sbb dah cecah 15weeks tp tak share cerita dr awal lagi.. Sekadar kenangan di sini sbb Qoid dulu takde tempat dicoret kenangan.. Cerita cuti..makan-makan..Qoid.. Hmm..sambung nanti..
NolynQoid xoxo

Selamat Hari Malaysia

Assalamualaikum.. Selamat Hari Malaysia..kami sedang bercuti-cuti Malaysia :) NolynQoid xoxo

Bila Silap Pilih Pemimpin..

Assalamualaikum..
Bila silap pilih pemimpin..hai lah badan..hai lah nyawa... Senyum je lah..kang ckp bukan-bukan kata tak bersyukur pula..erk..bukan entry politik :p xoxo
NolynQoid..

Sy Tiada Daya Utk Menjaga Hati Semua Orang

Assalamualaikum..
Sebelum share berita ini..hati sy berbelah bagi..Terlalu berbelah bagi..Dan akhirnya terjadi juga sesuatu yang sy dah jangka akan jadi..
Malam selepas post itu, sy cakap ngan encik hubby..sy tak sedap hati dan tak rasa agak gembira utk share berita gembira tu di sini dan di FB..sbb pandangan orang adalah berbeza..Dan kdg2..kegembiraan sy mungkin bukan kegembiraan utk mereka-mereka yang lain..
Maafkan sy kerana kuasa Allah menandingi segala-galanya..Maafkan juga khilaf sy jika ada ayat-ayat penulisan sy yang menyentuh hati kecil wanita-wanita di luar sana..Siapalah sy dan ilmu sy yang cetek ini jika mahu dibandingkan dengan ilmu Allah yang Maha Hebat itu..Sekali lagi..personally..Sorry to my dear gf..Ayu..Penulisan sy menguris hatinya..maafkan sy..
Utk teman-teman TTC yang masih mencuba..jgn berhenti mencuba..Janji Allah itu pasti..Sy tidak hebat tapi ini janji Allah utk sy..Lain pula untuk anda..Payahnya sy nak menulis hal ni..amat payah tapi sy tiada daya utk menja…

Randomly...

Assalamualaikum..
Sejak preggy..should or should not sy ckp..sy adalah sensitif kerana :
a) Bila semua keje kat ofis ni mcm sy yang buat...kejap kang telefon bunyi sy jwb..sbb org yang patut angkat takde..
b) kejap kang, semua surat berkaitan sy kena fotostat..masuk sampul..pos?
c) bila bos meeting atau keluar..org berkaitan pun ikut hilang..apa ikut bos ke? 
d) bila sy hilang kejap g tandas..g beli bfast dok lah org mencari sedangkan org yang mmg selalu hilang tak kira waktu tak dicari..klu dicaripun.x kena bambu..
e) bila sy MC, AL, EL jadi hal walhal org lain semalam elok tak sakit tetiba hari ni MC smpi 2 3 hari xpe..
f) bila time tu sy sibuk ngan tugas hakiki sy..time tu juga org bagi ad hoc..apa org lain tak boleh buat ke?
g) Time tu lah nak kemas ofis..time tu juga org tu sibuk buat tugas hakiki dia yang selama ni dia tak sibuk pun..
h) Sy pun layan blog..layan FB tapi keje boleh je update siap filing..siap buat ad hoc..siap tugas hakiki..takyah OT tapi yang siap OT keje masih…

Welcoming Our New Q :)

Asssalamualaikum..

Alhamdulillah..selepas 3 tahun setengah..our new Q is here..it has been 14 weeks and 3 days old..Hard for me to share it here..but..it is our new bundle of joy..Pray the best for us..xoxo
NolynQoid

Dinner @ Mr. Steakhouse Shah Alam

Assalamualaikum..
Actually dah lama tak ber`entry' about food kan..ada..tp kesempatan takde..so ni nak share..Anniversary dinner kat Mr. Steakhouse Seksyen 13 (Laman Seri Business Park) Shah Alam. Senang nak noticed sb dia terletak lot tepi di row paling depan..Buka dr tengah hari sampai malam..  Review dr semua : Makanan biasa je..standard western food biasa..harga ok..total utk 10 orang malam tu termasuk beverages RM120++..servis..bolehlah sbb mmg dah ramai sgt customer..tersalah hantar makanan adalah biasa..tak hantar makanan adalah tak berapa biasa..erm..try sendiri dan judge sendiri..xoxo
NolynQoid

Wordless Wednesday #58

Assalamualaikum u'olls..
Perkongsian dr FB pagi ni NolynQoid