27 September 2013

Yang Pertama

Assalamualaikum..

Share dari FB. Betul juga kata si empunya entry..Orang pertama cipta telefon kenal tp yang pertama tulis Bismillah tak tau..Buatnya si Qoid buat-buat soalan Pop Kuiz esok lusa dah sekolah..kan ke jenuh tu nak menjawab..Jom share :)

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

1. Orang yang pertama menulis Bismillah :  
Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam :  
Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan :  
Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :  
Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat :  
Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :  
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :  
Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :  
Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : 
Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam :  
Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW :  
Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :  
Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita :
 Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran :  
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :  
Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:  
Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :  
Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat mimbar masjid Nabi SAW :  
Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah :  
Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : 
Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :  
Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :  
Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:  
Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : 
Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :  
Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal :  
Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW :  
Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :  
Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry :  
Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga :  
Nabi Muhammad SAW.
 
Ada  juga yang sy tak tahu..xpe..berkongsi..xoxo

NolynQoid

24 September 2013

Kecoh Isteri MatYo Pagi Ni...

Assalamualaikum..

Alahai..kecoh pagi-pagi pasal isteri Matyo..Actually bagi bukanpeminatbola mcm sy..sy actually tak kenallah Matyo ni..Kecuali satu kontroversi masa  Ramadan kalau tak silap yang kes dia ngan KAFA..itu jelah..Sekarang kalau tak silap dia main ngan JDT..Kalau salah x kisahlah kan..sbb sy mmg tak ambil tau..Cuma pagi-pagi ni masuk opis dok dgr suara perempuan terpekik-pekik kat PC cik Shida kat sebelah.. Rupanya dorang dok tgk viral video kat FB skang..Pasal isteri Matyo..Erm..Sy tak tgk pun tapi kedengaran agak tegang dan tak manis pulak perempuan begitu..Pandangan peribadi..

Then nmpk pulak viral ni kat FB..
Ok..tak eloklah samakan org dengan anjing kan..babi ke..kan ke tak elok..manusia ni sebaik-baik kejadian Allah..Kalau menyamakan dengan binatang..kan ke tu menidakkan sebaik-baik kejadian Allah yang Maha Hebat tu..So..before you post somethings (especially kat FB and social update)..pls ensure the meaning and the purpose..Tak manis..But I don't actually know what had happens..Tunggu dan lihat je kan..hehe..personal opinion..xoxo

*~Wanita adalah mulia..Dikurniakan Allah dengan pelbagai keistimewaan..Jgn rosakkan keistimewaan itu dengan sikap acuh tak acuh kita dengan persekitaran..Jom pelihara diri..maruah suami dan maruah keluarga :) ~

NolynQoid

Tumpah Darah!

Assalamualaikum..

Ye..sy tumpah darah pada minggu ke 13++..Tiba-tiba sahaja Maghrib 1 September 2013. Perasaan masa tu berbelah bagi..Encik Hubby panik habis tapi sy dah set..apa yang jadi sy harus redha..Payah sebenarnya pujuk hati sendiri..sy kena bertenang di depan encik Hubby yang kalut dan risau sgt..

Siang 1 September sy ke kenduri kawin sepupu hubby di Jalan Ampang. Sy ni kalau tak mengandungpun doklah mengidam nasi orang kahwin..Memanglah suka sgt nasi orang kawin xtaulah nape..Kami ke KL hari tu lebih kurang jam 11 pagi...sesat barat bagai smpi kenduri lebih kurang 12 lebih. So..lepak-lepak dan selesai kami beransur dr majlis lebih kurang jam 3.00 petang..terus balik rumah tapi sebelum tu singgah KFC dan tapau ayam buat makan malam..Petang tu keadaan sy ok..Duduk-duduk tgk TV sambil lipat kain. Si Qoid n hubby dok layan Ironman 3 beli kat Astro Best..

Sambil melipat baju..sy rasa perut semacam..tak sedap..dan tiba-tiba rasa ada aliran air turun dr bawah.sgt pantas dan laju. Pegang dan tengok ada darah kat tangan sy..Terus bangun dan bagitau encik hubby..Aliran tu agak kuat dan deras..macam kencing yang tak boleh ditahan..Tapi sy terus amik pad dan pakai dan tunggu encik hubby solat Maghrib dulu..

Kami ke UMRA again wlupun br g check up pada 30 Ogos. Terus jumpa doctor for emergency case dan doctor scan..Doctor ckp baby still there dan ada heart beat. `Q' is looking good..Takde problem..Ada movement dan dengar denyutan jantung adalah bagus..Doctor scan lagi dan nmpk satu line mcm gumpalan darah di luar kantung. Look alive dan fresh..So doctor tanya..You ada pegi urut ke? ada kena heavy accident ke? Sy ckp takde..Takde buat apa-apa..Then dia diagnosed it as `hematoma'..pls google sbb mengikut pencarian sy..hematoma adalah sejenis gumpalan darah dalam tubuh yang boleh terjadi dan berada di mana-mana saja dalam tubuh. In my case, dalam rahim..So..doctor bagi sy ubat kuatkan rahim dan teruskan makan Obimin just in case.. Follow up check up should be in a week..plus 2 days MC..Bed rest..Biar bleeding tu jadi sbb mungkin kalau tak keluar gumpalan darah tu akan effect baby dari segi  jangkitan dan lain-lain.

Keluar je dari UMRA..sy `flood'..Banjir dengan darah..Habis basah seluar tracksuit yang sy pakai..sampai tak boleh berjalan..nak jalan balik masuk UMRA memang tak mungkin sbb xde apa boleh dibuat..So..minta encik hubby lapik suratkhabar kat seat dan berharap smpi rumah dengan cepat. Smpi rumah..masuk bilik air dan darah turun macam air sungai.. Allah..hebat sungguh dugaan ni..Dalam hati..sy redha kalau apa yang tak sepatutnya jadi terjadi..Sy tak menangis pun..sy tau saya kuat..begitu juga dengan `Q'..

Darah berhenti sepenuhnya keesokkan hari..clean n clear mcm tak jd apa-apa..So..Sy just rest kat rumah..dan bantuan encik hubby jaga Qoid..special thanx to u dear for the help..Wlupun sy tau..dia menahan diri dr pengsan sewaktu tengok darah yang banyak tu..hehe..thanx again sbb u lagi kuat dr I..hikhik..

After a week..8 September g check up dan gumpalan darah dah mengecil dan tak menganggu janin..so..doctor minta hati-hati dan kalau ada bleeding yang melibatkan ketulan darah pls see doctor ASAP. Smpi hari ni..syukur..Takde bleeding dan setakat hari ni berat dah naik 50.9 kg dan `Q' is ok..

But..g Klinik Kesihatan..dorang check mayb twin pregnancy yang tak berapa nak jadi..mungkinkah? sambung entry lain..xoxo

NolynQoid

23 September 2013

Perancangan Keluarga

Assalamulaikum...

Ada juga yang bertanya kenapa lama sgt br tambah seorang lagi..Sebab yang pertama sewaktu melahirkan Qoid dulu sy ceaser sbb Qoid hampir lemas..masa lahirkan dia dah lebih hari pun..so..tempoh `bertahan' ceaser lebih kurang 3 tahun..jadi..memandangkan encik hubby memahami..maka merancang lah kami..Sy merancang pakai pil..Mercilon..sewaktu menyusu makan Noriday..Semua urusan ni sy buat di Klinik LPPKN kat Jalan Nenas, Klang. Senang sbb set tarikh semua dorg yang buat.pakej juga dengan Pap Smear dan setakat tempoh 3 tahun ni sy buat 2 kali Pap Smear dan keputusan baik..
Google
Merancang pakai pil mmg kena disiplin..pernah terlupa beberapa hari tapi terus shot g klinik amik paket baru..Makan mercilon ni pusingan 21 hari dan lepas abis ubat akan period. Cycle ni tak pernah miss sepanjang tempoh 3 1/2 tahun ni. Sy adalah tidak berani nak suntik bagai..IUD ke..apa ke sbb kes biras pakai IUD pun sangkut juga..hehe..mmg disiplin abis makan pil ni.cara nak ingat pil ni senang..letak kat dapur tempat amik air.so..malam sebelum tidur..biasa minum air dulu..automatically akan nampak pil ni dan makan..Kalau travel..sy masuk dlm wallet. sbb setiap kali buka wallet nmpk dan akan makan bila tiba malam..

Perancangan utk ada new baby mmg dibuat pada tahun ini..sebenarnya nak tunggu Qoid sekolah tp Alhamdulillah rezeki tu awal juga..sy berhenti makan ubat secara rasminya hujung April..Dan sy tunggu 2 kali kitaran haid secara normal dan selepas lewat 4 hari period yang sepatutnya sy buat UPT..So tarikh UPT yang sy buat 3 Julai..beberapa hari sebelum birthday sy..(ye..cerita birthday tak update lagi)..tp untuk pengesahan sy nak tunggu lagi 2 minggu. So..celebrate birthday dulu dan lepas balik tu pegi UMRA buat scan n ada kantung..Alhamdulillah..EDD dijangka 8 Mac 2014. Oklah..by da time Qoid dah masuk sekolah..hehe..

Lagi satu makan pil ni mengelak dari kanser rahim.Setakat makan pil kulit sy tidak ada masalah..berat maintain..tubuh sihat dan cycle period adalah teratur. Adik sy pun amik pil yang sama dan keadaan juga sama..Berat takdelah naik mendadak mcm belon kena pam..So..dptkan khidmat nasihat utk perancangan jenis ini.Peratus mengandung sewaktu ambil pil memang 0% rasanya..sbb sy pernah miss tapi still ok..

Byk lagi nak berkongsi..Masa mengandungkan Qoid dulu kurang terdedah dengan banyak info mcm sekarang..tapi Qoid berperangai baik..dia faham akan dpt adik wlupun kdg2 dia buat-buat tak dengar soalan ibu dan ayah..hehe..manja terlebih-lebih sgt dan kalau ibu ayah borak dia akan try to interrupt wlu apa cara sekalipun..ye! perlu lebih perhatianlah tu..Insya Allah..Takde bezanya layanan tu bila adik `Q' lahir nanti..xoxo

NolynQoid

20 September 2013

Sibuk...Lagi..

Assalamualaikum..

Ye..tetiba rasa nak muntah menghadap PC..dr pg..
Sebabnya ada ad-hoc yang nak petang ini juga..
Kalau tak siap..adoila...

Byk nak share..Nak update citer preggy sbb dah cecah 15weeks tp tak share cerita dr awal lagi..
Sekadar kenangan di sini sbb Qoid dulu takde tempat dicoret kenangan..
Cerita cuti..makan-makan..Qoid..
Hmm..sambung nanti..

NolynQoid xoxo

16 September 2013

Selamat Hari Malaysia

Assalamualaikum..
Selamat Hari Malaysia..kami sedang bercuti-cuti Malaysia :)
NolynQoid xoxo

13 September 2013

Bila Silap Pilih Pemimpin..

Assalamualaikum..

Bila silap pilih pemimpin..hai lah badan..hai lah nyawa...
Google
Senyum je lah..kang ckp bukan-bukan kata tak bersyukur pula..erk..bukan entry politik :p
xoxo

NolynQoid..

11 September 2013

Sy Tiada Daya Utk Menjaga Hati Semua Orang

Assalamualaikum..

Sebelum share berita ini..hati sy berbelah bagi..Terlalu berbelah bagi..Dan akhirnya terjadi juga sesuatu yang sy dah jangka akan jadi..

Malam selepas post itu, sy cakap ngan encik hubby..sy tak sedap hati dan tak rasa agak gembira utk share berita gembira tu di sini dan di FB..sbb pandangan orang adalah berbeza..Dan kdg2..kegembiraan sy mungkin bukan kegembiraan utk mereka-mereka yang lain..

Maafkan sy kerana kuasa Allah menandingi segala-galanya..Maafkan juga khilaf sy jika ada ayat-ayat penulisan sy yang menyentuh hati kecil wanita-wanita di luar sana..Siapalah sy dan ilmu sy yang cetek ini jika mahu dibandingkan dengan ilmu Allah yang Maha Hebat itu..Sekali lagi..personally..Sorry to my dear gf..Ayu..Penulisan sy menguris hatinya..maafkan sy..

Utk teman-teman TTC yang masih mencuba..jgn berhenti mencuba..Janji Allah itu pasti..Sy tidak hebat tapi ini janji Allah utk sy..Lain pula untuk anda..Payahnya sy nak menulis hal ni..amat payah tapi sy tiada daya utk menjaga hati semua orang..Mungkin perasaan orang yang membaca penulisan sy bercampur baur..sy tidak pasti...Payahnya utk mengetahui gelojak hati semua..

Terima kasih pada doa-doa kalian di FB dan di sini..Sy juga doakan yang terbaik utk kalian..Maafkan sy sekali lagi..Maafkan khilaf sy..Sesungguhnya..mungkin ini petunjuk..petunjuk utk apa..sy sendiri tak pasti..xoxo

NolynQoid :(

10 September 2013

Randomly...

Assalamualaikum..

Sejak preggy..should or should not sy ckp..sy adalah sensitif kerana :

a) Bila semua keje kat ofis ni mcm sy yang buat...kejap kang telefon bunyi sy jwb..sbb org yang patut angkat takde..

b) kejap kang, semua surat berkaitan sy kena fotostat..masuk sampul..pos?

c) bila bos meeting atau keluar..org berkaitan pun ikut hilang..apa ikut bos ke? 

d) bila sy hilang kejap g tandas..g beli bfast dok lah org mencari sedangkan org yang mmg selalu hilang tak kira waktu tak dicari..klu dicaripun.x kena bambu..

e) bila sy MC, AL, EL jadi hal walhal org lain semalam elok tak sakit tetiba hari ni MC smpi 2 3 hari xpe..

f) bila time tu sy sibuk ngan tugas hakiki sy..time tu juga org bagi ad hoc..apa org lain tak boleh buat ke?

g) Time tu lah nak kemas ofis..time tu juga org tu sibuk buat tugas hakiki dia yang selama ni dia tak sibuk pun..

h) Sy pun layan blog..layan FB tapi keje boleh je update siap filing..siap buat ad hoc..siap tugas hakiki..takyah OT tapi yang siap OT keje masih macam tu gak..erm...

Hai..ke sy terlalu sensitif terhadap perkara ni sbb sy pregnant..Ke sy fikir sy ni bagus sgt? Melalut di hari Selasa..Sy dah penat menanggung masalah dan keje org tapi org tak pernah fikir pasal sy..Tapi buat ape dorg fikir pasal sy kan..bukan boleh share gaji sy pun kan..Erm..berbalik kepada moral sendiri..Ikhlaslah dalam bekerja..Kita bagi anak isteri (lelaki) makan ngan sumber rezeki itu..Kita (wanita) makan hasil itu..Kalau anak tak dgr ckp..jgn salahkan anak..Tengok diri anda dulu!

NolynQoid is feeling sensitive :`(

09 September 2013

Welcoming Our New Q :)

Asssalamualaikum..


Alhamdulillah..selepas 3 tahun setengah..our new Q is here..it has been 14 weeks and 3 days old..Hard for me to share it here..but..it is our new bundle of joy..Pray the best for us..xoxo

NolynQoid

05 September 2013

Dinner @ Mr. Steakhouse Shah Alam

Assalamualaikum..

Actually dah lama tak ber`entry' about food kan..ada..tp kesempatan takde..so ni nak share..Anniversary dinner kat Mr. Steakhouse Seksyen 13 (Laman Seri Business Park) Shah Alam. Senang nak noticed sb dia terletak lot tepi di row paling depan..Buka dr tengah hari sampai malam..
Antara menu
Chicken Chop
Salmon
Sizzling..sila maklum kalau order sizzling mmg lama..I yang order sizzling..I dapat paling last..satu lagi order sizzling Lamb kalau tak silap..sampai ke sudah tak muncul..end up..kami balik ngan hati yang sebal..sbb service lain mmg cepat tapi sampai tang order tak sampai mmg buat sakit hati kan..bila tanya..kak..Kalau akak order sizzling mmg lambat..sbb kami nak panaskan pan bagai semua..ye...jawapan yang bernas..
Kalau nak pergi..ok..cuba sendiri..contact number utk booking 012-395 5048/013-340 1628
Ni gambar sebelum dapat makanan..happy lah kan..nak makan sedap..
Orang yang sabar hingga akhir waktu..orang lain abis makan..Sizzling Lamb dia tak sampai..sudahnya..bayar dan blah...
 Review dr semua : Makanan biasa je..standard western food biasa..harga ok..total utk 10 orang malam tu termasuk beverages RM120++..servis..bolehlah sbb mmg dah ramai sgt customer..tersalah hantar makanan adalah biasa..tak hantar makanan adalah tak berapa biasa..erm..try sendiri dan judge sendiri..xoxo

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...