30 August 2013

Syawal 2013

Assalamualaikum u'olls..

Hari ni 23 Syawal..Baru nak up cerita 1 Syawal..Telan je lah ye..Lgpun pembaca tegar (family) dah bising bila nak up citer raya..Al maklum..I je lah harapan dorg utk kenangan-kenangan pahit manis ini ;p

Syawal kali ni giliran sy di Kampung Kuantan, Klang..Tahun ni memecah tradisi dengan makan makanan raya di petang raya..sebab permintaan ramai nak makan nasi tomato lauk pauk bagai di pagi raya..So..Mama ikutkan kehendak kitorg anyam ketupat tgh hari tu and masak rendang ayam utk buka puasa last day..
Ni..petang raya..semua dah ada..
Lauk petang raya..mmg berbuka puasa paling sedap dan best! ahaha
Malam raya..aktiviti lepas ronda bazar raya kat Klang..beli mercun RM15..tahan memancar tak sampai 1 minit..bakar duit malam2 raya
Kami tahun ni warna oren..asal oren sudah..
Ye..pagi raya yang ha`ppening' dengan encik Qoid..jadilah.. dr xde gambar raya tahun ni..Kalau tgk mmg semua org sibuk suh dia posing dan pandang kamera..
Mama as usual..cerekarama di pagi raya..
Ngan Paklang dorang takyah minta maaf..PakLang sporting :P
  
Raya ke2 kami beraya di Kesang Jaya, Melaka..Menumpang kasih di rumah FIL adik..Seronoklah utk org takde kampung mcm sy dan hubby..Pagi raya lepas beraya rumah mama..nenek semua..terus shot g umah MIL beraya ngan MIL..then raya ke2 ni kami ke Melaka..Merasalah tempoh jammed bagai..hehe..
Baru teringat kami takde gambar raya bertiga..jadilah..bertiga gak tu..haish....
Yang paling seronok raya ni..Ini dua org budak..Memang raya utk anak-anak je sekarang..
Ok..selesai entry raya..tak byk cerita..ziarah menziarah tu biasalah kan..disebabkan semua free Sabtu dan Ahad saje memandangkan hari lain bekerja..Sepanjang Sabtu Ahad 2 minggu ni tak abis lagi beraya..Tiada lagi hutang entry raya ye..Hutang entry makan-makan banyak..tgk masa yang sesuai..mood kdg2 tak sampai..xoxo

NolynQoid

28 August 2013

Blog Suami Sy..

 
 Blog suami sy..ada nak follow ke? hehe..salah satu cabang belajar semester ini..

About the 2nd paragraph..erm..I don't have any comment! Kah..Kah...Kah...xoxo

NolynQoid

27 August 2013

Happy 30th Anniversary

 
 *latest pic*

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 30..Semoga bahagia sampai Jannah..Berteman-teman di alam syurga..Kami Sayang Ma dan Ayah..

Anak-anak..Menantu-menantu..cucu-cucu..

Bak kata Qoid..Haah..kan ada intenet..untungggg..so wish thru internet je lah..ahahaha...xoxo


20 August 2013

Jodoh Itu Milik Kita ~ Astro Mustika HD

 
 Drama baru kat Astro Mustika HD..Sanggup suh encik hubby hold dulu utk potong saluran Mustika tu untuk ini..I kan peminat tegar Tiz Zaqyah ngan Farid Kamil (eh...tetiba ;p ).....

Malam tadi dah start dan mungkin takkan miss tengok sbb start lewat pukul 10 mlm kecuali tertidur...drama TV sebelum ni ada skip sbb start pukul 8.30 mlm..memang nan ado lah klu nak tgk sbb time ni lah masak..Qoid nak tgk kartun..nak keluar makan ke..macam-macam hal..kebetulan encik hubby dah start kelas..so memang confirm weekdays lekat kat umah je..hehe..

NolynQoid belum ada mood nak update cerita raya..otw..

xoxo

13 August 2013

Hari Kidal Sedunia 2013

 
Ya..hari ni diiktiraf Hari Kidal Sedunia..ala..mcm Hari Wanita..Hari Pekerja tu..kenapa hari ni mcm special sikit? sbb Qoid Rafif kidal..Ya..dia seorang insan kidal..Perkara ni disedari sejak umur  setahun..actually kami train dia juga utk guna tangan kanan dan dia gunakan tangan kanan untuk makan dan bersalaman..selain itu..semua tangan kiri..Disebabkan dah biasa makan tangan kanan..bila pakai sudu dia masih pakai tangan kanan tp kekok dan abis tumpah nasi ke..mee ke..so..bila makan guna sudu kami benarkan dia pakai tangan kiri..

Menurut kajian..hanya 15 % penduduk dunia dilahirkan kidal..Akan ada kesukaran untuk Qoid terutama dalam penggunaan barang-barang sbb barang yang ada direka utk individu bertangan kanan..contoh..gunting..pisau..pengasah pensel (sharpener)..pembaris etc..Mungkin juga kepayahan ini akan dihadapi di sekolah bilamana cikgu yang mengajar tidak memahami cara mengajar anak kidal..Yes..satu kesulitan tapi Insya Allah..semuanya boleh dilakukan..

Mungkin kebaikannya Qoid akan pandai baca Quran sbb Quran ditulis dari kanan ke kiri..dia seorang yang kreatif..minat seni (boleh jadi arkitek..angan-angan Ibu :P ) dan ni yang obvious nampak..amat handal dalam permainan video..ye..amat handal..doklah mengadap Ipad tak henti..

Kebetulan nama Qoid Rafif bermaksud Pemimpin Yang Tinggi dan Mulia..orang kidal dikatakan hebat dalam kepimpinan..contoh pemimpin kidal adalah Presiden US si Obama tu..dan Bill Clinton..Kajian menunjukkan juga insan kidal cenderung mendesak (ada)..mampu menguasai orang (ada)..bijak memanipulasi keadaan (ada) dan lebih besar egonya..

Setiap anak ada kelebihan dan kekurangannya sendiri..Pemerhatian kami..Qoid minat pembinaan..contoh mainan Lego..Uno dan building item..sgt suka..Dia kuat memori dari segi mengingat jalan (route)..tempat dan suasana dan especially peristiwa..Mcm hari tu pegi tgk rumah baru..ayah terpijak lecak..pun dia boleh ingat..It is actually visual memory..Maknanya kami perlu melatih dan mengajar dia mengunakan Q card..flashing card..colouring item..Dan sejak umur 2 tahun Qoid dah kenal warna..ABC belum lagi..but what do you expect from 3 years old son kan? Go slow and steady je lah..
Anak bertuah..buat-buat tido amik gambar malam td..Khamis ni genap 3 tahun setengah..Semoga jadi anak soleh..dipermudahkan segalanya..Selamat Hari Kidal..Pagi tadi bangun awal..so dapat Ibu Ayah wish..hehe..

Entry raya belum ada..Insya Allah menyusul..xoxo

NolynQoid

07 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

 
 Selamat Hari Raya Dari Kami..
Maaf Zahir Batin..
Hati-hati balik Kampung..
Hati-hati beraya..
Jom Azam..tahun ni beraya takmo tambah dosa kering di Hari Raya..
Bukan mahram jgn salam bersalaman ok!
Jgn notty!

NolynQoid..xoxo

05 August 2013

Adik Aisyah Dijumpai..

 
 Viral di FB..Twitter..IG..Beliau telah selamat dijumpai di Penang..Cerita sebenar di link bawah..





Hentikan spekulasi..Bersyukur dia selamat..xoxo

NolynQoid

Buffet Ramadhan...

 
Memandangkan puasa tahun ni encik hubby exam final..so kami byk makan iftar kat umah mama dan MIL..klu ada masak pun hari cuti tp kekerapan memang ke umah mama atau MIL..Cuma sejak minggu lepas..encik hubby dah free so kami dpt join iftar buffet Ramadhan kat luar..

Last week kami terima undangan berbuka di Puteri Garden Klang..dekat dengan rumah dan mudah..Lgpun semua ada dengan harga serendah RM39 pax. ni memang tempat feveret..semua ada dan kapasiti yang hadir tak ramai mcm kat Concorde and Bluewave..

Sabtu lepas ke Kelab Shah Alam..ni ofis hubby yang organise..klu tak silap RM49++. Makanan byk cuma tak larat nak jalan sebab lepas iftar kesuntukan masa untuk solat Maghrib lagi kan..so..tak byk amik tp overall puas hati.. 

Cuma yang paling tak puas hati iftar `bidan terjun' semalam kat Austin Chase Plaza Shah Alam..itupun sebab semua restoren fully booked dan semua buffet is full..so..nak try lah makan western kat situ sbb ada buffet western..Sygnya..x berbaloi untuk RM55 pax sbb yang dpt makan semalam..Daging chicken chop..coleslaw sikit..nasi goreng tak sedap..dan tunggu smpi ke sudah makanan tak topup..actually..nak buat buffet kena ada ilmu..itu yg penting..bukan apa..kesian tgk 1 couple ni reserved tp bila dorang sampai..makanan takde utk diambil..ambil je lah apa yang ada dengan harapan lepas ni boleh tambah selepas topup..tp smpi ke sudah tunggu takde top up..

Orang kata tak baik merungut kalau pasal makan tapi mmg kami tak puas hati untuk byr RM110 2 orang..itu pun berulang kali tanya umur Qoid sbb nak cas even Qoid ni bukan makan pun..klu makanpun byk mana lah kan..but mmg kesian ngan org yang dtg kemudian..sbb mmg takde makanan tambahan yang diberi..Adakah hanya untung semata atau..entahlah..bulan Ramadhan bulan bersedekah..xde concept itu mungkin bg sesetengah restorenn atau hotel..

Malam ni ada lagi satu buffet Ramadhan..kali ni kat tempat feveret..Puteri Garden Klang..one whole family..xoxo

NolynQoid

02 August 2013

Disapa Orang Tidak Dikenali

 
Serious cakap..sejak akhir-akhir ni rasa takut pula duduk kat Malaysia ni..yes masih aman takde perang bagai tp kes jenayah hari-hari berlaku..terbaru isu tembak..senang je..tak puas hati tembak..kena hati-hati je sekarang..nak kemana-mana pun takleh sorang-sorang..tp bila nak keluar bekerja tu takde pilihan..kena g asing-asing ngan hubby sbb arah berlainan..Semalam je terserempak dengan orang tak dikenali di bank..Ceritanya begini :

Belah petang lepas balik keje,singgah Ambank Klang utk bayar kereta..selesai bayar kereta..masuk kereta..lock dan on enjin..pastu pandang kiri nampak seorang lelaki Melayu rambut blonde melambai-lambai panggil sy..then dia dtg ketuk tingkap kereta..dlm hati risau tp tetap juga buka tingkap dlm 2 inci je..untuk dgr suara dia..

Lelaki itu : Kak, akak tinggal mana?
Sy : Kampung Kuantan..
Lelaki itu : Kat mana ye tu?
Sy : Eh, awak nak apa ni..(nada sy dah keras sikit)
Lelaki itu : Mcm ni kak..kereta sy sebenarnya habis minyak....
Sy : Tu kan stesen minyak..(BHP sebelah kanan sy dalam 10 langkah)
Lelaki itu : Ye..tapi sy tak bwk kad ATM..Sy nak balik Shah Alam..xde duit langsung..nak isi minyak kete..
Sy : Abis tu nak berapa? (dlm wallet tinggal RM90) sambil tgn sy menghulur RM20 sekeping..
Lelaki itu : nak isi minyak balik Shah Alam..akak bagilah RM50..

Dengan rela hati sy bagi RM50..manalah tau masuk duit tol semua..cukuplah untuk dia beli apa-apa on da way dr Klang ke Shah Alam sebab biasanya jammed..Pastu sy bersedialah nak tutup tingkap..tapi :

Lelaki itu : akak bagi no fone akak dan no akaun..nti sy ganti balik duit..ataupun kita jumpa kat sini esok..
Sy : erm..awak bagi no fone awak..(kat tangan dia ada handfone)

Lepas dia bg no..sy terus call dan dapat..mmg no dia..tp dok terfikir-fikir nak bagi no akaun ke tak..

Lelaki itu : Kak..sy ingat..klu sy isi minyak ni pastu patah balik Shah Alam amik ATM kad..x cukup..sbb sy nak pegi bazar Ramadhan kat Klang ni..Boleh tak akak bagi RM100..
Sy : (start pelik..apa kejadahnya ko ni dah balik Shah Alam nak patah balik Klang semata-mata nak pegi bazar Ramadhan..Apa kat Shah Alam tu takde bazar ke?) 
Sorilah..itu je yang sy ada..sy baru je bayar kereta..xde duit dah..
Lelaki itu : (muka kelat)..xpelah kak..nti bagi no akaun sy ganti..

Terus sy tutup tingkap dan beredar..dlm hati fikir macam-macam tapi hari baik bulan baik..bersangka baiklah sy..end up sy decide xnak bg no akaun sy kat dia..anggaplah itu bantuan sy untuk dia..entah esok lusa sy pula yang habis minyak dan takde duit langsung..manalah tahu kan..ataupun ntah adik-adik sy ditimpa masalah mcm tu..

Nak bersangka tak baik pun boleh juga untuk jadi orang yang lebih berhati-hati..yang penting sy selamat..

Tp mama pula ada cerita berlainan..sbb dr pagi semalam ada budak yang dtg ke rumah dan minta jelaskan pembayaran sistem alarm yang kami pakai..padahal baru je buat payment kelmarin...Mama musykil tp tak buka pintu pun..semua thru window..pagar mmg berkunci..Mama bagitau dia..klu nak payment tunggu hujung bulan sbb baru je buat payment..Lepas call Abg Lang..abg Lang forward no fone company tu..Mama call dan dimaklumkan..mereka tak pernah hantar orang untuk collect duit kat rumah..semua thru system..So..dorang nasihatkan..jgn bagi apa-apa dan jangan bagi dorang masuk..suruh report polis tp report polis pun xde makna kot..hihi..polis kata takde kes..so..kami kena beware sendiri..

Untuk readers especially ladies..hati-hati..kita dilihat mangsa mudah tp sy tau kita mampu mengatasi masalah ni kalau tidak panik dan bersedia..safe and beware..xoxo

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...