31 July 2013

Wordless Wednesday # 56

 
 Latest pic..petang semalam amik..thanx to Arianna sbb rajin bebeno amik gambar maklong ngan Qoid guna hp maklong..Dah tak wordless dah..hehe..

NolynQoid

30 July 2013

Puasa Tahun Ini..

 
Lama juga tak update sbb bulan puasa takde aktiviti sgt..lagipun tenet opis adalah hampeh..abis semua blog diblock termasuk blog Kak Ida..tp FB tak block pula..bosan dah FB tu..nak baca blog puas sikit..so  BW ada tapi thru handphone..

Bulan puasa kali  ni encik hubby exam so aktiviti kami byk dikurangkan untuk memberi ruang kepada encik hubby rehat dan study..paling-paling pun iftar kat umah MIL dan umah mama..next week paper dah habis baru boleh ikutiftar kat luar..Alhamdulillah ada 2 undangan menanti..

Nak share aktiviti kalau berbuka kat umah mama..dan bila semua orang ada..biasanya Pakngah rajin membeli bunga api sebab Ariana nak main..Si Qoid jadi tukang tengok sbb dia mcm takut ngan hamburan bunga api tu..sibuklah dia ckp..bahaya! hehe..xpe..Ariana main bunga api pun di bawah pengawasan PakLang, Pakchik, Paksu dan kami semua..saje duduk ramai-ramai kat luar lepas iftar..



Biasa Yana yang main sorang..Tahun ni syukur juga semua ada..Insya Allah Raya juga semua ada..tahun ni turn sy :)

NolynQoid

19 July 2013

Isu Ashraf Muslim Kahwin Lagi...

 
Ok..isu ni yang tgh hot skrg..BTW sorry lama tak update sbb sepanjang Ramadhan ni aktiviti agak berkurangan..pegi keje..balik umah Mama atau MIL berbuka..then malam rehat..rutin yang sama..Encik hubby nak exam so..takde kemana..Kalau iftar kat luar pun takde mood nak amik gambar bagai dan buat post..huhu..

Berbalik kepada isu Ashraf Muslim-Dayana-Sakinah..masing-masing ada pendapat peribadi..Sebagai wanita of coz sy rasa agak terkilan dengan apa yang dilakukan sang suami..tambahan pula sebab musabab berkahwin lain tu agak tidak munasabah dan sukar diterima..Ada juga orang yang dah kahwin 6 7 tahun masih tak dikurniakan cahayamata tapi syukur masih bersama setia..tp itu semua kan kehendak Ilahi..

Dan di laman FB dan blog berlegar puisi nukilan Dayana yang dikatakan ditulis oleh Dayana sendiri tp sy tidak pasti samada sumbernya benar atau tidak..terpulang untuk menerima dan mempercayai..tp siapalah kita untuk menjadi hakim dalam rumahtangga mereka..Komen-komen di FB dan blog mungkin boleh menambah luka di hati Dayana atau mungkin juga melukakan hati seorang lagi wanita iaitu Sakinah..Maaf..ini pandangan peribadi..Sy tidak minta anda setuju atau tidak..

Jika sy sendiri..berdepan dengan dugaan ini..tidak pasti bagaimana sy bertindak atau menerima..Allah Maha Hebat dalam setiap perancangan..Maha Tahu dalam setiap keadaan..Dia yang mengatur perjalanan hidup kita dan jangan sesekali lupa bahawa Jodoh, Ajal dan Maut sudah tertulis sejak di Loh Mahfuz lagi..Kita hanya merancang dan Allah yang Maha Menentukan..
Allah Saja Yang Tahu....
 Bersangka baik di Ramadhan Barakah..xoxo

NolynQoid
 

10 July 2013

Hadis Palsu Mengenai Kelebihan Terawih..

 
Selepas sy post tentang Kelebihan Terawih Malam #1 yang kini sy dah update kepada Terawih Malam #1.. terbaca satu post mengatakan hadis-hadis yang sering kita baca setiap kali bulan Ramadhan adalah PALSU..Untuk lebih penerangan sila rujuk Islam2u.net dan abuanasmadani.com dan sumber google lain.

Maafkan khilaf sy..

NolynQoid

Terawih Malam #1

 
Alhamdulillah malam tadi dpt ke terawih selepas bertahun tak pegi..Qoid sgt behave cuma awal-awal tu mungkin shock sbb ramai sgt orang kan..menangis dia cari Ibu di tengah2 himpunan muslimah berpakaian serupa..tp dia senyap smpi Ibu abis solat Isyak..Dah setel..sy ajak dia ke saf paling belakang..pujuk dia elok2..then sy tunggu saf penuh baru masuk..mmg lewat sikit tapi dalam masa yang sama sy inform Qoid sy di mana..di bahagian paling tepi..senang dia nak cr kalau perlu..selebihnya..dia dok diam tengok Upin Ipin dengan the very lower volume..Pastu hubby ajak minum kat mamak dan Qoid makan roti canai..Balik umah dah pukul 12 malam..pastu sekarang is pening sbb bangun sahur tadi pukul 5..

Nak share sedikit tazkirah malam tadi..Sy solat 8 rakaat dengan tazkirah..

Mendengar tazkirah umpama menghadiri majlis ilmu dan ganjaran pahala umpama menunaikan 1000 rakaat solat..Ramadhan juga adalah tetamu paling mulia yang singgah datang ke rumah kita..Bagaimana kita menyambutnya..dengan keadaan yang baik atau kurang baik..adakah dengan rasa gembira..teruja atau menyampah..atau rasa membosankan..segalanya terpulang kepada kita..Semoga Ramadhan kali ini penuh makna..xoxo

Nolynqoid

09 July 2013

Selamat Datang Ramadhan :)

 
Thanx to WardinaSafiyyah..sy share..
 Datang sudah Ramadhan..Semoga segalanya dipermudahkan..dilimpahi rahmat dan semoga segalanya berjalan lancar..Malam ni terawih..Insya Allah..Alhamdulillah Allah untuk setiap rezeki yang diberi samada dalam sedar atau tidak..Selamat Datang Ramadhan :)

~Ramadhan yang lain sedikit tahun ini :) ~
Nolynqoid

06 July 2013

My 29th Birthday


Assalamualaikum u'olls...Alhamdulillah..genap usia sy 29 thn hari ni..di PD dengan familia celebrate sebelum Ramadan..Doa sy semoga semua dipermudahkn dan terus2 dilimpahi rahmat dan rezeki dariNya..TQ all yg mendoakan..xoxo

NolynQoid

05 July 2013

Semakin Hampir..Ramadan Yang Dirindui..

 
Berkongsi sedikit bacaan pagi Jumaat ini..Semoga Ramadan yang dirindui membawa pelbagai rahmat ke seluruh alam..Doa khas untuk Presiden Muhammad Morsi..rakyat Mesir..Syria, Turki, Palestin yang dalam kepayahan dan dugaan..Semoga Ramadan membawa keberkatan..

Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.sToq95Uq.dpuf
Kata orang Yahudi: 'Wahai Muhammad, memang benarlah apa yang kamu katakan itu. Kini terangkan kepada kami ganjaran pahala yang diperolehi dari puasa itu '.

Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).

2. Rahmat Allah senantiasa dekat dengannya.

3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.

4. Dijauhkan dari merasa lapar dan haus.

5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang sangat mengerikan).

6. Diberikan cahaya oleh Allah S.W.T. pada hari Kiamat untuk menyeberang titian sirath.

7. Allah S.W.T. akan memberinya kemudian di syurga.
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.6zA2vrTh.dpuf
 Sabda Rasulullah SAW bahawasanya : Seorang hamba yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan ikhlas kerana Allah SWT, akan diberikan Allah SWT 7 perkara iaitu:
  1. Akan dicairkan daging haram yang tumbuh di tubuhnya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram)
  2. Rahmat Allah SWT akan sentiasa dekat dengannya
  3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal
  4. Dijauhkan daripada merasa lapar dan haus
  5. Diringankan baginya seksa kubur (seksa yang mengerikan)
  6. Diberikan nur pada hari Kiamat oleh Allah untuk menyeberang titian Siratul Mustaqim
  7. Allah akan mengurniakan ia Syurga
Wallahuaklam.. Ramadan insya Allah dalam 4-5 hari lagi..semoga kita semua berpeluang betemu Ramadan Barakah ini dan diberi kelapangan dan kemudahan menjalankan ibadah..xoxo

NolynQoid
"Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara: - See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.sToq95Uq.dpuf
"Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara: - See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.sToq95Uq.dpuf
Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.sToq95Uq.dpuf
Kata orang Yahudi: 'Wahai Muhammad, memang benarlah apa yang kamu katakan itu. Kini terangkan kepada kami ganjaran pahala yang diperolehi dari puasa itu '.

Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).

2. Rahmat Allah senantiasa dekat dengannya.

3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.

4. Dijauhkan dari merasa lapar dan haus.

5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang sangat mengerikan).

6. Diberikan cahaya oleh Allah S.W.T. pada hari Kiamat untuk menyeberang titian sirath.

7. Allah S.W.T. akan memberinya kemudian di syurga.
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.6zA2vrTh.dpuf
Kata orang Yahudi: 'Wahai Muhammad, memang benarlah apa yang kamu katakan itu. Kini terangkan kepada kami ganjaran pahala yang diperolehi dari puasa itu '.

Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).

2. Rahmat Allah senantiasa dekat dengannya.

3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.

4. Dijauhkan dari merasa lapar dan haus.

5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang sangat mengerikan).

6. Diberikan cahaya oleh Allah S.W.T. pada hari Kiamat untuk menyeberang titian sirath.

7. Allah S.W.T. akan memberinya kemudian di syurga.
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.6zA2vrTh.dpuf
Kata orang Yahudi: 'Wahai Muhammad, memang benarlah apa yang kamu katakan itu. Kini terangkan kepada kami ganjaran pahala yang diperolehi dari puasa itu '.

Sabda Rasullullah S.A.W. : "Seorang hamba yang berpuasa dalam bulan Ramadhan dengan ikhlas kepada Allah SWT dia akan diberi oleh Allah S.W.T. tujuh perkara:

1. Akan dicairkan daging haram yg tumbuh dari badannya (daging yang tumbuh dengan makanan yang haram).

2. Rahmat Allah senantiasa dekat dengannya.

3. Diberi oleh Allah sebaik-baik amal.

4. Dijauhkan dari merasa lapar dan haus.

5. Diringankan baginya siksa kubur (siksa yang sangat mengerikan).

6. Diberikan cahaya oleh Allah S.W.T. pada hari Kiamat untuk menyeberang titian sirath.

7. Allah S.W.T. akan memberinya kemudian di syurga.
- See more at: http://rahmanhatim93.blogspot.com/2013/04/gambar-sebenar-batu-terapung-al-aqsa.html#sthash.6zA2vrTh.dpuf

01 July 2013

Happy 11th Friendship Anniversary...

 
 Hai...lah..no wonder date hari ni macam familiar..rupanya sy n hubby dah ngam 11 tahun berkawan..ekeke..almaklum..nak masuk 3 series ni deria ingatan agak slow..

Alhamdulillah for the long journey n may last till Jannah..

~Di ingatkan tadi oleh encik hubby..alolololo sweet because x semua lelaki boleh ingat date with event! ke..u terkenang ni..ahahaha~..xoxo

NolynQoid

Hai Julai!

 
 I know u will be very nice n awesome to me :)
Didoakan untuk semua juga!

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...