Tabik Spring Utk Surirumah Semua!

Ok..sy bercuti sehingga hari ni sbb mama n ayah balik kampung tengok Toki yang tak berapa sihat..Cuti bukan saje-saje..Cuti jaga anak sendiri dan anak buah..Jaga adik-adik juga even dorg dah besar panjang.. Senang cakap jadi surirumah sepenuh masa..Bangkit tido subuh..keje non stop smpi tengah malam..

Ye..sy seorg wanita yang bekerja..kdg2 klu hari bekerja..bangun pagi semata-mata untuk solat Subuh..iron baju..then siap dan terus pegi keje..huhu..xde fikir nak breakfast sebab kejar masa..takut jalan jem..dan satu hari duduk kat ofis.. 

Berlainan bila duduk kat rumah ni..Rutin harian bukan 8 to 5 tapi 6 to 12 midnite..Dari bangun Subuh..masak air..mandi..buat breakfast..iron baju..kejutkan semua orang..buat air..basuh pinggan/periuk/botol susu..isi air dalam  bekas minum..serve org breakfast..tgk org pegi sekolah/keje..basuh baju guna washing machine..anak-anak nak susu..mandikan anak-anak..breakfast utk anak-anak.layan FB/blog kejap..sidai baju..defrost lauk nak masak..layan anak-anak bergaduh..anak-anak nak susu..masak makanan tengah hari..basuh pinggan/periuk yang bertimbun balik..mandikan anak-anak tengah hari..solat Zohor..tidurkan dorang..layan Korean drama jap then tertido sekejap..bangun Asar then buat minum petang..angkat baju kat ampaian..mandi petang anak-anak..Fikir nak masak apa untuk dinner..Layan drama kejap..solat Maghrib..masak makan malam..serve makan malam..basuh pinggan/periuk kalau rajin..dok depan TV sambil lipat kain/baju..masak air sbb stok air dah habis..refill termos..tidokan anak..check pintu rumah..Semua ni berlaku dari jam 6 pagi ke 12 tgh malam..Dan sy rasa kebanyakan surirumah melalui proses ini..Rutin..

So..mmg saya tabik spring pada surirumah sepenuh masa yang memang tabah dan sabar menjalankan rutin harian ni..Bila fikir balik mmg seronok duduk rumah macam ni..takde dateline nak kejar..takde jumpa orang yang menyakitkan hati..hehe..tenang je..tapi mungkin masanya belum tiba..Encik hubby pun kata mcm relax macam ni..Kalau tak pagi-pagi kelam kabut..Ok..boleh nak dok umah..tp elaun yang kita bincangkan tu jadi ye..kehkehkeh..

Lagi satu..bercuti tak semestinya rehat kan..so..x payahlah bos sibuk nak tanya sy cuti  buat apa..bukan sy terbaring dr pagi smpi malam..ada je benda nak buat..lagipun..bukan selalu dapat cuti dan enjoy kehidupan..yes..this is life..dari sudut dan pandangan yang berbeza..xoxo

NolynQoid...

Comments

  1. menjadi surirumah adalah impian setiap wanita dan ibu yg bekerja. termasuklah saya sendiri. i wish one day i will become a fulltime housewife, manage keluarga, anak-anak dan business sendiri. soon insyaAllah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah sue..semoga tercapai cita-cita :)

      Delete
  2. yesss.mmg tabik spring pon.kita ni sbb keje,so kurang lah sket stress.hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi rara keje ngan org pun stress..huhu

      Delete
  3. hai jom join contest saya.. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html

    ReplyDelete
  4. tabik.. :)

    Terus doakan untuk sahabat ejulz ni k.. terima kasih "Doakan untuk dia"

    ReplyDelete
  5. saya tak suker bila apply cuti banyak tyer nak buat ape. ape hal, orang nak cuti lantak orang la kan.... nyampah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...hehe..mestilah ada sebab untuk cuti kan :)
      Nyampah juga..hehe

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts