31 May 2013

Hobi Baru Qoid..Sejak Dah Umur 3 Tahun Ni..

 
Qoid Rafif officially dah pandai bercakap..dan asyiklah bercakap..Sekarang panggil `IBU' dengan jelas instead of `Abu' sebelum ni..Then..kegemaran of coz Upin Ipin terutamanya Geng tu..Hari-hari lah dok melayan hantu doyan..mengikut kata dia..Jenuh jugalah Ibu mengulang sampai dah hafal pun..Tapi bagus Upin Ipin ni sebab ada nilai moral yang tinggi instead of Boboiboy tu..Dan Qoid juga suka tgk silent cartoon mcm Oggy dan Tom & Jerry..selain tu selalu berlawan mcm Ironman dengan Ayah..

Kegemaran lain selain tgk kartun ni..main bola..Tiap-tiap  petang mesti main bola dengan  Tok Ayah.kdg2 kalau Pakchik balik awal..Pakchik layan main bola kat padang belakang umah..dan yang rajin layan juga..Poksu..setakat gelecek Poksu..apadahal kan Qoid :p ..Encik hubby layan main bola kat rumah..Petang Sabtu Ahad bawa dia turun main bola..Ngan ibu sekali terjebak..

Aktiviti petang kalau cuti mesti nak naik moto ronda-ronda kampung..ehehe..So..hari tu decidelah belikan helmet sebab Qoid kalau naik motor mana boleh sekejap..klu boleh lagi jauh pegi lagi dia suka..Tp takdelah jauh mana setakat pegi umah Onny..umah MIL..makan-makan area Klang...
 
 
Helmet beli kat KL masa ikut ayah pegi kelas...harga RM49.90. Masa nak beli yang helmet yang ada gambar kartun harga lebih kurang RM35 xmau..mau helmet LTD mcm ayah punya juga..Ok..demand...janji selesa dan selamat..So..sekarang senang hati bawa Qoid naik motor..

Sekejap je kan masa berlalu kalau besarkan anak-anak ni..Tahun depan nak masuk taska dah..entah macam mana lah kan..Alhamdulillah..Qoid tak pakai pampers lagi sejak pertengahan Mei hari tu..Dia boleh cakap bila nak buang air kecil dan besar..Masih pakaikan pampers bila tidur malam..Insya Allah..masih dalam percubaan lanjut..Syukur..Mudah jaga kamoo wahai Anak..Dan semoga Allah juga mudahkan segalanya untuk kamoo..xoxo

NolynQoid

28 May 2013

Besday Ayah & Azwan @ Sahara Tent, Shah Alam

Assalamualaikum u'olls..

Event bertempat di Sahara Tent, Plaza Masalam Shah Alam malam Sabtu lepas..As usual samada advance celebration atau belated event..kebetulan besday ayah 26 Mei dan Azwan 27 Mei..so kami decide celebrate 25 Mei.. Kali ni mama yang arrange..Kami follow je..Nak tukar selera makan makanan Arab lah fulak...

Menu
Gadis gelek malam itu..haih..sibuk berbalet bagai kat depan org tgh makan
Beli slice je kat Secret Recipe...
Tok Ayah dan Onny with Cucu kesayangan
Pak Lang (besday boy) ngan anak-anak buah
Nak enterframe gak..
Standard makanan Arab..Kebab..Roti..nasi beriani..Lamb Grill..Satu bentuk makanan sihat...
 
Cost adalah murah dalam bajet RM20 sepinggan..Kenyang..sihat dan yang penting suasana adalah tenang...

Malam tu kami dapat duduk dalam tent ala-ala kabilah kat negeri Arab..Ramai orang malam tu..Makanan biasa je lah sbb sy pernah makan nasi arab yang lebih sedap kot..Boleh try lagi sbb Lamb Grill dia adalah amat sedap..Ni hidangan last yang smpi untuk ayah..sy cilok sepotong dan sgt2 sedap..patutlah lambat sampai..lain kali pergi boleh try Lamb Grill tu...

Utk Ayah..selamat ulangtahun kelahiran..semoga dipanjangkan usia..dikurniakan kesihatan yang marveles..dipermudahkan dlm semua keadaan..Untuk Azwan..u have a long way to go..Insya Allah..semoga segalanya dipermudahkan..dah entah tahun depan nak naik pelamin pula...study pun dah nak abis..dan semoga tercapai segala hasrat dan impian..xoxo

NolynQoid

27 May 2013

Sy sibuk..

 
Khas utk tatapan familia tercinta..harap maklum bahawa saya sedang sibuk..Blog akan diupdate dgn event terkini secepat mungkin..Terima kasih :p

23 May 2013

Dinner @ Rawang Burger Bakar Shah Alam

 
Actually dinner ni minggu lepas kot..semua gambar dok dlm BB encik Hubby..just now dia whatsApp lengkap ngan semua gambar ni..then I balas..`nak suh I hupdate blog ah ni'..encik hubby gelak je..sunyi kot blog bila dia terjah...takde masa..kebetulan malam tu kamera kong..hehe

Bertempat di Restoren Tat Nasi Ayam Sec. 23 (bersebelahan Aeon Big Shah Alam..dahulunya Carrefour Shah Alam).. Rawang Burger Bakar menawarkan burger bakar arang sesuai dengan tema dorang `Arang di Bara Enak Rasanya'..Selain burger bakar..kat restoren ni berkonsep stall..ada macam-macam..Tako..Western..Otak-Otak..Pancake..Wafer..Nan Cheese..semua ada..
Encik hubby tak sabar..ekekeke
Cukup suka kalau bawa keluar..sebelum tu dah puas main moto kat dlm Aeon Big..Bwk sendiri..Video sy post dlm Keek..Gelabah Encik hubby dok menjaga
Ye...kandid...
Serius kunun..
Ni Double Riang..RM14..encik Hubby punye..
Sy punye..Burgembira..RM9

Qoid punye..feveret dia..nasi ngan telur dadar..plus sup kosong..hari-hari makan ni pun boleh..
Servis pantas dan dorang selalu buat cabutan bertuah..thru FB dorang juga ada update klu dorang bercuti dan kedai tak beroperasi ke..Nice..sebab bakar pure pakai arang..Memang ada rasa smoke sikit dan kenyang sebab daging burger tu tebal..Lagi satu tak kedekut sos..So..orang Shah Alam tak payah pegi Rawang..Kat Shah Alam dah ada..xoxo

NolynQoid

20 May 2013

Jangan Merungut..Sigh..

 
Tahun 2013 rupanya tahun cabaran paling getir..dr segi kewangan..kesihatan..alam pekerjaan..alam sosial dan sebagainya..Ye..mmg berdoa yang terbaik utk hadapi tahun ni tapi Allah Maha Menduga..Dia duga kita sbb Kasih Sayang dan CintaNya kepada kita..supaya kita terus kembali dan dekat kepadaNya..Bertahan smpi saat ini pun sbb dengan izinNya jua..

Scroll fb pagi ni terjumpa gambar ni :
 Owh...kami masih tidur dalam bilik dengan aircond..masih berjalan pakai kasut yang selesa..masih makan di gerai makan yang ada puluhan lauk..masih travel dengan kereta dan motosikal...masih punya keluarga yang sentiasa menyokong..haish...terus-terusan menyedarkan..Sesungguhnya hidayah dan rezeki Allah dalam pelbagai bentuk dan cara..sedar atau tidak dan terus-terusan bersyukur..xoxo

NolynQoid :')

13 May 2013

Our 4th Anniversary @ Pullman Putrajaya Lakeside

 
Memandangkan kami kecewa kerana tidak dapat cuti dan sambut anniversary mcm tahun-tahun sebelum so kami decide ke Pullman Lakeside Putrajaya je.. Kami pergi 1 Mei tu dan esoknya pukul 7 pagi check out..bergegas ke ofis..huhu..sedih..Tahun depan tak kasi chance..boleh?
Antara shower yang best..tp nti sy story mory pasal shower ni :(
Iron tu wat gosok baju kerja nak g opis esoknya...Gigih mlm tu..
Nilah tempat Masterchef Celebrity berentap cabaran kumpulan hari tu..memang jenuh naik dan turun tangga tu..hehe
 
Macam biasa..aktiviti mandi manda...seronok sebab takde orang..so bajet pool mcm kat umah sendiri..berenang kuak lentang..kuak terbalik..terbenam semua boleh..Qoid of coz yang paling happy tiap kali anniversary kami..ni je lah antara masa lapang untuk dia..Ibu n Ayah bz hal duniawi..kesian dia..

Ok..lepas mandi pool lebih kurang pukul 6.30 petang naik ke bilik..mandikan Qoid tapi tiba-tiba air shower tak keluar..tutup dan buka balik tapi yang keluar air panas mendidih..air sejuk langsung tak keluar..nasib baik Qoid dah abis mandi...sementara siapkan Qoid..encik hubby check shower tu..mmg air tak keluar..So kami call room service dan dia akan hantar maintenance person..Adalah lebih kurang 10 minit tunggu maintenance..

Bila maintenance sampai..dia bagitau air kat tangki tak cukup..Ok..5 star hotel kena isi air kat tangki dulu..fine..dorang bgtau just 15minit lebih kurang tu air ada balik..kami tunggu...lepas 15 minit memang air tak keluar..so..kami minta tukar bilik..maintenance yang sorang ni very nice..ckp lembut dengan kami sambil minta maaf dengan kesulitan yang dialami..tetapi seorang lagi staff yang mungkin dok kat tangki sibuk suh  tunggu sbb dalam 10minit lagi ada air..bad attitude sbb dia dok terjerit-jerit kat walkie talkie..`suhlah guest tunggu..10minit adalah air..tak payah tukar bilik'..ye..kami dengar dengan jelas conversation itu dan buat staff yang bersama kami tersipu-sipu..Dia tegaskan juga guest nak tukar bilik dan reception staff pun dah tunggu kat bilik baru...

Staff yang sorang nilah tolong angkat beg ke bilik baru..sampai kat bilik baru..reception staff bgtau..kami tukarkan bilik menghadap tasik..Ok..ni nice..mmg layanan 5 bintang..Thank u so much to Pullman's staff yang membantu kami malam tu..Kami berpuas hati..Byrn bilik cuma RM300 tapi kami dapat layanan 5 bintang..Nice...
View from our balcony
Then..lepas mandi dengan shower yang best..solat Maghrib kami keluar pegi dinner kat The Souq Dataran Putrajaya..Tp sebab hari tu cuti umum..kebanyakan kedai kat Souq tu dah tutup..So..last2 ke Alamanda je..Itu je yang ada..So..anniversary Dinner kali ni cuma dekat Rasa Alamanda..
Qoid dengan French Fries
Coconut Shake and Chicken Chop
Little Wok Ayam Masak Halia..
Lepas makan balik hotel dan tidur dengan tak berapa aman sebb jiran sebelah dok bertekak laki bini..Adoi..Pagi tu bangun dengan berat hati sbb kene pegi keje..Orang masuk Putrajaya..kami keluar Putrajaya pagi-pagi utk pegi keje..Check out pukul 7 pagi..Encik hubby kate akan ada repeat trip kat Pullman..Kene tunggu bilalah boleh cuti ni..xoxo

NolynQoid


09 May 2013

Tgk Ironman 3

 
Cerita basi actually..Ironman 3 keluar pawagam kalau tak silap 26 April hari tu..mlm Sabtu 27 April kitorg dah sibuk pegi tgk..Booking tiket online je..senang..boleh pilih seat dengan tenang dan click and pay..datang pick up pun tak payah beratur..setel..Kitorang tgk malam Sabtu pukul 9.30 mlm..Siangnya sempatlah ke umah MIL kejap then Maghrib dan Isyak kat umah mama..Bawa si Qoid yang beria nak tgk..Siap buat mcm dia yang Ironman...
Anak Bapak excited
 
Qoid behave lah dlm panggung dan enjoying Ironman dia tu..tp last-last dia lemau mayb sebab sejuk dan mengantuk..Kami duduk couple seat..so dia dok tengah..bila part boring (no action) dia mula lah panjat dan buat bising..naseb baik dpt seat belakang sekali so dia bolehlah nak panjat dan buat suka hati dia..
 Disebabkan bersikap baik..so lain kali boleh bawa lagi..Dia nak tgk Johnny Deep jadi Red Indian tu sbb preview malam tu tunjuk ada keretapi..Qoid kan peminat keretapi tegar..Untuk Ironman 3 sy bagi 4.5 bintang..Hebat! Heh..lambat!xoxo

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...