Bila Qoid Tidur Sendiri..

 
Qoid dah lama tidur sendiri..Maksud sy tidur di bilik sendiri sejak usia 1 tahun setengah..baru ni nak share..Umur Qoid dah 3 tahun sekarang maknanya..dah 1 1/2 tahun dia tidur sendiri..Masa mula-mula ajar dia tidur sendiri, sy automatically akan bangun setiap 2 jam sebab hati Ibu kan..ahaha..tak biasa berasingan sejak dr dia lahir lagi..Even kalau ada kursus luar kawasan pun sy balik tidur dgn dia..(Sy pernah drive turun Genting dan pagi esok naik Genting balik..ahaha...)

Kebaikan tidur berasingan ni..of coz Ibu n Ayah selesa sbb Qoid tidur lasak...Klu share katil ngan dia sakit pinggang Ibu Ayah tidur senget benget..ahaha..Memang kami ada alat yang membolehkan sy monitor Qoid masa tu tapi naluri Ibu mmg rasa tak senang anak tidur sorang..Adalah dalam 2 3 minggu sy begitu..Dan alat yang kami guna tu pun amat sensitif pada bunyi..bunyi kapalterbang lalu pun dia detect..mana tak terjaga setiap kali dia bunyi..
Bagi memastikan Qoid selesa..kami beli katil ikut kehendak dia..Kereta Merah..Harga masa beli RM350++..letak byk bantal dan cadar yang ceria..Suhu bilik dikawal antara 24 darjah C ke 26 darjah C..
Two way walkie taklie for baby..Ni dalam bilik Sy..kami boleh pantau suhu dr sini dan ada button untuk ckp dgn baby..So..sebarang bunyi dr bilik kami takkan didengar oleh Qoid kecuali button tu ditekan..Ni jenama Little Bean kalau tak silap..last time tgk harga kat Jusco RM260 kalau tak silap..Kami beli second dr Chinese couple yang jual kat Mudah. Harga dia jual ms tu RM230..
Yang ni letak kat bilik Qoid..boleh adjust volume penerimaan isyarat bunyi dalam jarak 5 meter ke 10 meter..yang dapat bunyi kapal terbang tu sbb adjust volume 10 meter..ahaha..bila dah set 5 meter baru ok sikit..Qoid nangis atau mengigau mmg dengar.. 
As starting dulu..mmg payah..tambahan pula Mama ngan Nenek bising..ekeke..tp xpe..Didik Qoid berdikari at the same time jadikan Ibu dan Ayah lebih peka..Sape-sape nak try silakan..Kuatkan hati ahaha..xoxo

NolynQoid

Comments

  1. anak2 mmg elok tidur bilik sendirikan.. cantik katil dia... mmg anak2 suka...
    keselamatan mmg diutamakan...

    ReplyDelete
  2. elok bagi tido bersendirian kan..latih dari kecik..lama2 biasa la kan..

    ReplyDelete
  3. best pulak tgk katil bentuk kereta mcm tuuuu...heheeh..

    ReplyDelete
  4. kak Zila ~ tq..pilihan hati dia..hehe..yg penting kita peka keadaan dia :)

    Rania ~ Tulah..melatih dr kecik..Alhamdulillah ok :)

    Elya ~ hehe..pilihan si kecik

    ReplyDelete
  5. Salam.boleh sy tahu beli kat mana katil tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf.lmbt.
      sy beli di kedai peranot di puchong.mitali.
      di harvey norman pun ada

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts