29 March 2013

Follow Me On Keek..

 
Ye..sila bajet retis bila ada accounts Keek ni..ahaha..sebenarnya buat sebab nak follow Kardashians..tetiba jumpa pulak DrHalina (wifey Dato SMS)..Then tgk Rara pun dah upload satu petang semalam..So..semalam dah upload satu keek..It's all about Qoid..xpe..nanti I keeking my Hubby pulak dan tetiba I dpt 3 followers..ahahaha..happylah kan...
 So..follow me @lyndachelah...xoxo

NolynQoid

28 March 2013

Birthday Mama @ Adam Lai Cina Muslim Seksyen 15, Shah Alam

 
Sambut birthday Mama hari tu kami pegi Adam Lai lagi :) Tempat makan baru lepas Serai...Semua ada..Kebetulan hari hujan..so..kelaparan lah kan..malam tu order Siakap dan Kerapu Masak Asam..Ketam Telur Masin..Brokoli dan Kangkung Belacan..Ayam Lemon..Order Tembikai dan Oren Jus 1 jag..Untuk Qoid dan Yana ada Omelette.. Gambar makanan kali ni gagal di ambil sbb kebetulan si Qoid jatuh dan sakit kaki..Ibu bz memicit kaki dia sambil suap dia makan dan Ibu makan..(ye..sy multitasking ;p )
 
 
Dalam sibuk-sibuk tu kami terlupa beli kek..ye..mmg lupa..naseb baik kat Adam Lai ni ada kek aiskrim..Amik sepotong kongsi semua org sbb masing-masing dah kenyang..Sorry ma..very simple celebration tahun ni
Ni 2 budak kene bagi Ipad baru dok diam..budak zaman sekarang..
Tahun ni hadiah mama berupa pemanggang ajaib..Mama suka sgt try mcm2 resepi..alat bantuan masakan utk mama :)
Selamat hari lahir sekali lagi ma..Semoga segala impian jadi kenyataan.. Next celebration kena tunggu Mei..Takkan Adam Lai lagi kot? ekeke..nanti I cari tempat baru :) xoxo

NolynQoid

26 March 2013

Lama Tak Cerita Pasal Qoid :)

 
Anak yang seorang ni dah berusia 3 tahun 1 bulan lebih..ada juga rajin ibu mengupdate pasal dia dulu-dulu..sekarang ni masa membatasi..Takpe..Akan diusahakan utk tatapan Qoid satu hari nanti..

Sekarang Qoid pandai cakap dah..wlupun tak berapa nak paham tapi xpe..Ibu n Ayah faham..Onny pun faham..ahaha..org lain mcm Tok Ayah dan Mak Ngah sedang cuba paham..Tambahan pula Qoid kidal..jd segala yang dia belajar agak lambat...based on pencarian hubby tentang orang kidal di internet..nanti ada masa sy share..Masih panggil sy `Abu' Instead of Ibu..Boleh dah panggil Ibu tapi kena tegur..Kena ejakan perkataan itu utk dia dan dia boleh sebut..tp dtg mood main-main..main-mainlah jwpnnya..Sekarang baru pandai sebut yang ada 2 suku kata...3 suku kata tak berapa mahir..nama Onny 3 suku kata..Rahimah jadi Ahma...ekeke..

Selain itu..minat yang mendalam pada kenderaan laju..contohnya keretapi dan speed boat..Lelaki pun kan..Lagi satu, sy noticed that anak lelaki ni malas sikit belajar banding dgn anak perempuan..Betul ke? Mungkin u'olls boleh share :)

Kalau cuti, Ibu n Ayah kena bawa naik komuter jalan-jalan..tak jauh mana pun..1 station je..janji naik :P dan syukur..rajin benar ajak kami ke masjid..semoga pintu hati Qoid sentiasa terbuka untuk ke masjid sampai bila-bila..Bukan buat apa pun..bila Ibu n Ayah berjemaah..dia bersilat kat belakang :)
 
 
Suka sgt naik komuter..suka main keretapi even game Ipad pun main Chuggington atau Thomas...Suka tgk Oggy pulak tu..klu pasang dok diam..tambah pulak kat Disney tu back-to-back..kdg2 smpi 2 jam..takde can Ibu n Ayah tgk TV...
Manja Ayah untuk aktiviti lasak dan mencabar..ahaha...Ayah tolong dukung..Ayah tempat nak bergumpal..Ngan Ibu untuk perkara mcm minta susu..nak tido etc..Insya Allah tahun depan masuk taska..biar bercampur gaul..Tanya Qoid..nanti Ibu ada baby..Qoid ada Adik..OK? Dia jawab..Taknak! nak Ibu je..Alahai anak..klu ada adik pun kasih Ibu dan Ayah masih sama :)

NolynQoid

25 March 2013

Cendol Durian Borhan ~ Kuala Selangor

 
Semalam ke Ijok hadiri kenduri kawen ofismate hubby..Alang-alang dah ke arah itu..ajak hubby singgah minum kat Cendol Durian Borhan..Satu produk asnaf yang berjaya di Kuala Selangor..Ni cawangan ke 3 agaknya..Ada banyak dah cawangan..Kat Sungai Buloh ada..kat Gombakpun ada agaknya..Kami pernah singgah sini dulu tapau cendol dan laksa yang best masa balik dr Pangkor hari tu..tu yang repeat lagi tu..

Bila dah ramai..menunggu lah kan..
Abaikan kesengalan anak beranak ni menunggu :P
Konsep..pelayan amik order..dan byr sendiri di kaunter
Pd sy Cendol ni biasa je..cuma dorg tambah durian..klu nak..ada juga tambah keladi..jagung..dan ada 2 3 jenis tambahan lain..harga RM1.50 untuk biasa..tambah durian RM2.50..
Tq syg bwk g makan laksa :)
Laksa ni yang buat dtg balik..pekat dan sedap..habis kuah dihirup..tp kecewa sikit semalam sbb takleh tapau padahal masa dtg first time dulu boleh je tapau..dgn sombongnya budak pelayan tu kata..makanan takleh tapau..takut tak cukup..adeh..sbb hari Ahad ke..kecewa...dpt makan semangkuk ni je lah..
Lokasi kedai tepi jalan Kuala Selangor-Klang..senang nak notice sbb dlm 1 kilometer sebelum sampai dah ada signboard..Tp kedai ni byk lalat pula..mungkin sbb dia ada durian kot..Harap boleh jaga kebersihan sikit terutama selesaikan isu lalat tu :)

Boleh dtg lagi..tp tengoklah sbb jauh kan..xoxo

NolynQoid

24 March 2013

Happy Birthday Dear Mama

Selamat Ulangtahun Kelahiran utk Mama..Semoga segalanya dipermudahkan..dimurahkan rezeki (nak bwk kitaorg g Korea tahun depan...lalalalla)..dikurniakan kesihatan yang baik dan dilimpahi rahmat Ilahi..Celebration should be tomorrow kan..almaklum..kebetulan gaji jatuh esok hari..Kami syg mama dengan sepenuh hati..Kau ratu hati kami..xoxo

Along..Angah..Azwan..Sham..Ayeed..Nol..Shah...Yana and Qoid..

23 March 2013

Sabtu ;)

Assalamualaikum u'olls..
Sabtu..esok Ahad..tp klu cuti tu mmg sekejap kan..encik hubby takde..g PD again kursus..so..kami anak beranak dok kat umah je hr ni..klu rajin blhlah keluar jalan2 :) ..simple update..xoxo

~ramai tanya psl phuket..should i make special post about it?wondering..erm~

NolynQoid

posted from Bloggeroid

21 March 2013

Cuti-Cuti Pangkor 2013

 
Memandangkan blog dah berwajah baru..should ade entry baru..(according to Rara)..tp tak sempat..rindu mengupdate..akan cuba dan terus cuba.. So..entry ni actually entry basi tp xpelah..boleh share juga kot..kenang-kenangan..

Ingat tak besday Qoid hr tu buat awal? sbb on Qoid's besday tu kitorg kene g travel..ahaha..mcm paksaan tp sebenarnya dgn penuh rela hati..sponsored trip to Pangkor..hehe..actually family day opis encik hubby..So..sempoi2 je kami ikut laluan Kuala Selangor-Lumut pegi Pangkor..Gerak hari Jumaat tu lepas solat..sampai jeti lebih kurg pukul 6.30 petang..Tiket feri free :)
Selepas 2 tahun..masih sama :)
Si budak macho...adoi...
pink Taxi Pangkor..dulu pegi harga RM12..sekarang RM15
Check In kat Pangkor Bayview..bilik OK dan FOC :)
Yang penting Meals Time tu :)

Trip kali ni kami naik bot g Coral Island..Si Qoid sibuk nak naik bot..dia peminat tegar kenderaan yang laju mcm bot laju..keretapi dan kapal terbang :)


Ni aktiviti family day tp si Qoid kan takut pasir..takdelah join aktiviti untuk kanak-kanak..
Wlupun tak ikut game..Qoid tetap dpt hadiah..tak malu...hehehe
Lamalah ngidam makan kerang bakar..last2 jumpa nun jauh kat Pangkor..Malam tu..ada BBQ Dinner dan byk acara lain..Sy tak stay sbb Qoid dah mengantuk..Hubby stay sbb dia kena sampaikan hadiahlah..buat cabutan bertuahlah..
Yang seronoknya trip Pangkor ni dibandingkan dgn trip 2 tahun lepas..trip kali ni percuma dan balik bwk RM200 sebagai hadiah cabutan bertuah..Tiket free percuma..Bilik percuma..makan percuma..ahaha..Pangkor pun dah byk kemudahan contohnya..kedai-kedai makan sekitar pantai tersusun rapi..dan aktiviti air pun murah je sebenarnya..Untuk Island Hopping mcm kami buat tu kos RM10 seorang..Snorkeling dalam RM15 seorang dan lain2 aktiviti harga lebih kurang begitu juga..

Tahun ni slow sikit aktiviti cuti-cuti ni sbb hubby br tukar tempat bertugas..plus dia sambung study..dan kene bersedia utk PRU 13 pula..ada satu tiket oversea mayb terpaksa di`burn' kan aje..sedey...xoxo

NolynQoid


18 March 2013

Header Baru Lagi...TQ Kay :)


 Header baru lagi..tq to Kay..dpt customer cerewet mcm sy..hehe..nice..(puji blog sendiri..aik..klu I tak puji sape lagi kan)..xoxo.

NolynQoid

14 March 2013

Drama Korea - That Winter, The Wind Blows

Selepas terperangkap ngan drama korea ~ Bride of The Sun ~..kengkonon dah tobat takmau tgk lagi drama korea..tp kat umah ada channel One HD..sejak 2 minggu lepas..keluarlah promo cerita ini..malam tadi start dah pukul 9..cakap ngan encik hubby..pls..I have to watch this series :p

So..tayangan siri ni 2 hari je seminggu (Rabu dan Khamis, 9 malam)..kena tukar schedule ke rumah MIL..kami ke rumah MIL hari Selasa dan segala aktiviti malam Rabu dan Khamis dibekukan :p

Pelakon.. Zo In-sung, Song Hye-kyo..Song ni berlakon Autumn in My Heart tahun 2000 klu tak silap..memang suka tgk dia (tetiba).. Kisah mengenai gadis buta yang dah putus asa dan si jejaka samseng yang mengambil kesempatan..malas nak bc sinopsis..just want to sit back, relax and watch the series.xoxo

NolynQoid

BERSALIN MELALUI PEMBEDAHAN (CAESAREAN SECTION, LSCS)

Assalamualaikum u'olls..

Perkongsian mengenai czer..pernah alami dan mungkin anda terpaksa alaminya...
gambar dr Google

Caesarean Section ialah sejenis kaedah bersalin yang melibatkan pembedahan. Insisi dibuat pada abdomen ibu dan uterus untuk mengeluarkan bayi. Kaedah ini biasanya diaplikasikan apabila bersalin melalui faraj boleh membahayakan dan mengancam ibu atau pun bayi.

MENGAPA ANDA MEMERLUKAN CAESAREAN SECTION ?
Laporan mengenai bersalin secara pembedahan (caesarean deliveries) menyatakan, 50% adalah dirangcang iaitu dinamakan ‘elective caesarean’; manakala 50% selebihnya adalah emergency caesarean (pembedahan kecemasan).

‘Elective Caesarean’ adalah diperlukan untuk:
1. Kandungan kembar
2. Bayi dalam kedudukan sonsang (punggung/kaki di bahagian bawah) atau bayi dalam kedudukan melintang.
3. Plasenta Praevia (plasenta menghalang salur kelahiran) ~ sy alaminya sepanjang kehamilan tahap 4 tetapi sewaktu proses bersalin..salur kelahiran dah clear~
4. Ibu mengalami darah tinggi yang serius.
5. Mempunyai sejarah kompilkasi pada kelahiran sebelumnya

Emergency Caesarean’ diperlukan apabila :
1. Untuk mengelak komplikasi ketika bersalin contohnya bayi terjerut oleh tali pusat.
2. Bukaan serviks tidak memadai.
3. Kedudukan bayi tidak sesuai untuk kelahiran melalui faraj.

PROSEDUR
1. Berpuasa 6 jam sebelum menjalani pembedahan caesarean section. (sy hanya diberi minum air suam)
2. Menjelang prosedur, jururawat akan membantu anda memakai baju khas dan mencukur bulu pubis.


3. Kateter getah akan dimasukkan untuk mengosongkan pundi kencing. (tak rasa sakit sbb dah ambil epidural..nnti sy share tentang epidural)

 
4. Saluran intravena juga akan dimasukkan.


5. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen selepas anda dibius.


6. Bahagian bawah uterus juga akan dipotong. Oleh itu , prosedur ini dinamakan sebagai lscs (lower segment caesarean section), yang mana bahagian bawah dibedah.


7. Air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan.


8. Seterusnya bayi akan dikeluarkan dari uterus.


9. Tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya.


10. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik


11. Pakar perbidanan akan mengasingkan plasenta (uri) dan mengeluarkannya.


12. Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan.Jahitan pada kulit dikeluarkan selepas satu minggu atau sekarang akan hilang sendiri.


13. Selepas prosedur selesai, anda akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan.

Secara umunya masa diambil dari masa kulit di insisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk lain-lain pembedahan selama 30minit.


APAKAH YANG AKAN TERJADI KEPADA SAYA SELEPAS BERSALIN MELAUI PEMBEDAHAN (CAESAREAN SECTION)?

1. Anda perlu tinggal di hospital untuk 3 hari.


2. Selepas pembedahan, anda pasti akan berasa mengantuk.


3. Anda akan diberikan ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan apabila anda bangun.


4. Anda akan mendapati bahagian otot badan anda berasa lemah dan kendur. Jangan bimbang selepas 6 minggu, anda boleh melakukan regangan badan untuk mendapatkan bentuk badan anda semula.


5. Cuba untuk bergerak seawal yang boleh untuk meningkatkan peredaran darah dan mengelakkan darah membeku dibahagian bawah badan anda.


6. Cuba untuk bangun dari katil selepas sehari melakukan pembedahan. Anda boleh meminta tolong jururawat jika memerlukan sokongan fizikal.


7. Anda perlu mengambil setiap perkara dengan mudah dan berehat sebanyak yang mungkin. Anda seharusnya tidak mengangkat barang-barang yang berat dari berat bayi anda.


8. Anda mungkin akan membongkokkan badan anda sedikit apabila ingin berdiri tetapi ingat anda harus berdiri dengan lurus.


9. Pakai seluar dalam yang mempunyai pinggang yang tinggi dan lembut supaya dapat mengelakkan dari terkena tempat yang luka.


10. Untuk minggu pertama , anda perlu melembapkan sahaja diri anda dengan span untuk mengelakkan air yang banyak dari terkena luka anda.


11. Selepas 7 hari bersalin, anda perlu kembali ke hospital untuk mengeluarkan jahitan. Jika jahitan hilang sendiri..tidak perlu.


12. Anda boleh mandi seperti biasa selepas jahitan dikeluarkan.


13. Parut akan kelihatan seperti garisan halus dibawah pinggang.


14. Kadangkala parut menjadi lebih sensitif, gatal dan tidak selesa untuk beberapa minggu sebelum ia pulih. Luka anda mungkin pulih sepenuhnya dalam masa 6 minggu selepas bersalin.


15. Kadangkala, parut akan membengkak. anda boleh mendapatkan krim dari farmasi untuk mengurangkan ketebalan luka .


16. Gunakan bantuan pemakanan yang memudahkan luka pembedahan pulih seperti ikan haruan atau sebarang  bentuk pemakanan yang membantu.
sumber : FB

Sy mengalami Czer kerana waktu itu, denyutan jantung bayi mulai lemah kerana air ketuban telah pecah. Bukaan pula kekal 3cm dan satu-satunya cara menyelamatkan bayi ketika itu adalah Czer. Tiada masalah yang dialami setakat ini..cuma kdg2 rasa gatal di tempat pembedahan..Aktiviti berurut boleh dibuat tapi tukang urut pun cuma pegang-pegang je..Peranakan boleh diangkat selepas usia 3 tahun. Qoid dah 3 tahun dan proses itu akan dibuat dalam masa terdekat..hehe..Kalau terpaksa hadapi pembedahan ni..redhalah sbb untuk keselamatan ibu dan anak..Insya Allah xkan ada masalah kecuali masalah keradangan atau kurang rehat..xoxo

***Dapatkan Bengkung Khas Utk Bersalin Czer <DI SINI>
NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...