Bukan Degil Atau Kurang Ajar..

Assalamualaikum u'olls..
Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:



1- pegang dia seperti dalam gambar ini.


2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.


3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.


4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang


5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.
*perkongsian drpd Prof. Dr. Rozieta Shaary
NolynQoid :) 

Comments

  1. ::Good info babe..alamdulillah blog the best place to sharing kan?hihih..::

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..bukan ape sya..sebagai sumber rujukan sendiri kemudian hari :)
      kdg2..sy juga terlebih garang :P

      Delete
  2. sy simpan utk rujukan nti..tq sharing

    ReplyDelete
  3. betoitu umur yang sebegini memang tahap untuk kita memberikan sepenuh perhatian... apa yang dia dapat masatu akan diaplikasikannyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak..semua dia tgk kita buat :) then ikut...

      Delete
  4. biasalah tu, nama pun budak2 kan. anak saya pun selalu camtu gak. nak nak bila nk dpt adik ni, makin manja, makin ngada2, makin lasak. mcm2 hal. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue..nak dpt adik mesti kena lebih manja kan..saje tarik perhatian ibu..hehe

      Delete
  5. WAHH...GUD INFO... :)
    AYU BARU FOLLOW BLOG KAK LYNDA, NICE 2 KNOW U...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye miaa..akak pun dah follow..salam kenal dear :)

      Delete
  6. selalunya ibu2 akan cepat naik hangen kalau keadaan anaknya macam ni.

    thanks Lynda, ilmu yang sangat berguna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes nisah..`when my blood go upstairs' dont play2..tp tu lah..beringat sbb apa yang kita buat pada anak akan membuatkan dia ingat selamanya

      Delete
  7. salam kenal dik ;)
    setuju dgn semua panduan diatas ..
    insyaallah semoga dpt diamalkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak ieda :)
      sebagai panduan bersama :)

      Delete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts