Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Trip Perak - Road to Tambun Yang `Adventerous' :P

Assalamualaikum u'olls..
Lepas bermalam semalam di Trolak, ma decide ke Ipoh..Saje nak tgk Ipoh..tp takde apa kat Ipoh..Kami brunch di satu kedai biasa je makan nasi ayam tapi tak best..Ipoh bz mcm Klang..mcm KL..tp mungkin ada tempat menarik yang boleh diterokai..hasil Google byk gak tempat makan kat Ipoh tapi taktau jalan..
Tgh hari tu, ma, ayah dan adik decide terus balik Klang..While encik hubby decide ke Lost World of Tambun..Alang2 datang Perak kan..Tp ada cerita di sebalik perjalanan ke Lost World of Tambun tu.. Actually Paksu Ayeed ikut sekali..
Dari Ipoh ke Tambun sepatutnya amik masa 15 minit..tp sebab salah baca signboard dan salah amik lane jadi berjam..dah jumpa..Encik hubby decide g solat Jumaat dulu..lagipun panas terik kat Ipoh ni..terjumpalah pakcik sorang ni bawa kami pegi Masjid kat Batu 4, Tambun. Sy dan Qoid tidur kejap dlm kereta..While tunggu solat Jumaat selesai..godek2 Booking.com tgk harga Lost World Hotel..RM198 semalam..Ok..taknak booking sebab mungkin…

Trip Perak - Felda Hotsprings Sungkai

Assalamualaikum u'olls..
Post tertunggak sempena cuti-cuti Malaysia Awal Muharram yang lalu..kami pakat2 amik cuti g jalan2..Encik Ayah yang cadangkan kami bercuti sama-sama bulan November..Mcm tradisi..hihi..kebetulan encik hubby cuti semester..Tapi kali ni Paklang Azwan n Pakchik Esyam tak ikut kerana kekangan tugas..
Kami bertolak dari Klang lebih kurang jam 9 pagi..Perjalanan ke Sungkai mengambil masa lebih kurang 2 jam..Ma dan adik amik exit Sungkai while sy amik exit Slim River sebab nak usha homestay di Trolak..Sampai kat Hotspring..Of coz activiti first adalah makan..Mama buat Nasi Lemak..Sy buat Spageti dan adik buat Sandwich..
 Tiket masuk untuk dewasa RM12 while kanak-kanak RM10. Qoid pun kena bayar..tp selagi tag ni ada kat tangan..ikut sukalah nak keluar masuk berapa kalipun hari tu.. Kolam air sejuk..penuh orang..tapi memang sejuk sebab mungkin air sungai yang dialirkan masuk situ kot.. Celup2 kaki dalam air dengan kepanasan 40 darjah Celcius..Arianna gigih juga dan…

Birthday Esham @ Adam Lai Chinese Muslim Cuisine Shah Alam

Assalamualaikum u'olls..
21 November lepas birthday Encik Esham..Tapi kami sambut belated due to semua orang ada..dan kali ni pilihan majoriti was Adam Lai Cina Muslim kat Shah Alam..

Ok..sila booking kalau nak makan kat sini sebab memang full house hari2..Booking boleh dibuat di nombor telefon 03-55242378. Kami booking dan dapat VIP Room..ekeke..Servis adalah tiptop..Amat tip top..Memang ni restoren pilihan akan datang utk ocassion n celebration.
Besday last untuk tahun ni was encik  hubby punye..Pastu start balik tahun baru ngan BIL..Sekejap je kan dah nak abis tahun kan..erm..Byk post tertunggak..Baru hari ni ada peluang..Seminggu lepas memang bz..ada buat marathon kang..ehehe..Untuk Esham..Happy Birthday again..xoxo
NolynQoid

Wordless Wednesday #40

Assalamualaikum u'olls.. Dah sampai! Tq kak Yatie!
NolynQoid

Tentang Gaza..

Assalamualaikum u'olls.. Sy terpanggil utk tulis post ini tanpa gambar kesengsaraan saudara kita di Gaza..sejauh mana kita prihatin..atau sejauh mana kita sedar dan beringat.. Alhamdulillah..ramai yang prihatin susulan pelbagai post dan share di FB..byk..sejak hari pertama serangan..byk juga doa dititip..Syukur..semoga doa yang sedikit dan jauh ini membantu saudara kita di sana.. Isu boikot sebenarnya isu lama..isu yang pernah bangkit satu masa dulu..bkn soal isu boikot bermusim atau kerana prihatinnya kita dengan kedaan semasa..byk pros n cons..tepuk dada tanya iman..yang mahu boikot produk Israel..silakan..semoga anda mendapat rahmat dr jihad kecil ini..jika anda bukan golongan yang mahu boikot..silakan juga..tp mcm yg sy mentioned..tepuk dada tanya iman..anda pasti bersedia menjawab apa bantuan yang anda salurkan untuk membantu saudara kita..mungkin doa anda ada utk mereka..Allah sahaja yang tahu isi hati anda.. Cuma..perang kecil sdg berlaku sesama kita saudara ini tanpa kita…

Wordless Wednesday #39

Assalamualaikum u'olls.. Selamat datang 1434Hijrah..xoxo
NolynQoid

GA Sawanila.com

Assalamualaikum u'olls..
Hari tu saje lah suka-suka join GA by Kak Yatie at Sawanila.com..  Dan hari ni buka emel baru tau sy yang menang GA..ahaha..sgt suka sebab dah 2 3 kali ikut GA ni 1st time menang..Tq Kak Yatie! Tunggu novel Adam Hawa tu sebab penat dah tgk drama dia..meleret-leret sgt..hehe..xoxo
NolynQoid

Serangan Awal Pagi

Assalamualaikum u'olls.. Rasulullah SAW bersabda mafhumnya: Ketika seseorang sedang tidur, syaitan membuat 3 simpulan di kepalanya. Untuk setiap simpulan, ia mengatakan,  "Tidurlah engkau sepanjang malam" Ketika dia terbangun lalu menyebut nama Allah, maka lepaslah 1 simpulan. Jika dia berwuduk, lepas lagi 1 simpulan. Dan jika dia solat, terbukalah semua simpulan. Ketika bangun pada waktu pagi, dia berasa penuh semangat dengan badan yang segar bugar. Jika tidak, dia akan bangun waktu pagi dengan perasaan serba tidak selesa dan malas. ~Hadis riwayat Al-Bukhari~
Semoga kita terlepas dalam serangan syaitan..Insya Allah..Jom sama2 cuba bangun malam untuk solat tahajud 2 rakaat. Sedang perbaiki diri..tambah pengetahuan dan ilmu serta berkongsi apa yang mampu..xoxo

NolynQoid

Wordless Wednesday #38

Assalamualaikum u'olls.. Anak Bapak.xoxo
NolynQoid

Bila Hari Hujan..

Assalamualaikum u'olls..
Sekarang ni musim hujan..jadi kereta pun macam2 warna..main redah je lopak bagai..Kalau basuh pun sat lagi kotor balik..Cuma hari tu g hantar ke Tesco basuh dan kilatkan dashboard plus vacum..Tapi baru-baru ni tgk lain macam pulak kete ni..so decide g basuh luar je..
Ok..5 minit siap..Puas hati? erm..express pun kan..janji kereta tak rupa masuk Rally bak kata encik hubby..Sbb orang lelaki ni kata orang pompuan taktau jaga kereta...Pls ye..kami care cuma banyak lagi benda kami kena take care ;p
NolynQoid xoxo

Dah Dapat!

Assalamualaikum u'olls.. Masih ingat kisah kemalangan kereta sy tempoh hari..Kalau ada yang kurang ingat..boleh refer post ini dan ini.
Berikutan itu, urusan claim insurans dah encik hubby uruskan..Kami claim towing, claim loss of use dan claim report polis juga..Alhamdulillah..dah terima pun duit claim tu..Adalah lebih kurang 3 4 bulan proses..Tapi berbaloi sebab kami tak keluar duit even 1 cent pun..So..moral of today's story..Claim je insurans walaupun kita langgar orang atau dilanggar orang..xoxo

#Duit abis dah pun g jalan KLCC semalam..ahaha..
NolynQoid

Cinta Hati

Assalamualaikum u'olls..  AMALAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR

Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....

♥►Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,
♥►Membaca surah al fatihah 1 kali,alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.
♥►Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.
♥►Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.
Ikhtiar yang terbaik..Insya Allah..xoxo
Nolynqoid

Di Sebalik Semangkuk Pengat Durian..

Assalamualaikum u'olls..
2 3 minggu ni lalu lalang kat Klang ni..nampaklah gerai2 tepi jalan dah mula jual durian balik..Kat Berkeley pun dah jual..kat depan Amana pun ada juga..Kg Jawa apatah lagi..Nyum2 sedapnya tapi nak berenti beli tu malas..bukan apa..dok aparment kan..Satu umah bau durian sampai 2 minggu dan sampai kami semua pening..ehehe..ada cakap ngan encik hubby..sedapnya lah kan kalau dapat buat pengat durian..

Rezeki agaknya, 2 hari lepas, FIL adik bagi durian..Sy mintalah 3 4 ulas ngan Puan Mama untuk buat pengat..bersemangat beli santan dan amik daun pandan..Gula melaka Mama bagi. Balik rumah ngan happy sebab dapat masak pengat durian.
Balik keje tu siap mandi..letaklah periuk berisi santan atas dapur..tapi sayangnya..gas abis pulak..aduhai..menguji kesabaran..Encik hubby pulak pegi kelas..sapa nak tolong belikan gas ni..tetiba teringat nak call Penghantaran Gas Petronas..Ala..yang ada iklan dalam TV tu..
Call lah no ni nak minta hantarkan gas..Cakap ngan operator.…