31 July 2012

Syukur..Sekurang-kurangnya masih ada sinar ;)

Assalamualaikum u'olls..

Baru kejap tadi terima call panggilan interview untuk post N27..Syukur..maknanya exam ni sy lulus cemerlanglah kan selepas kecewa dengan exam yang ini pulak..hehe..sekurang-kurangnya ada sinar dan rezeki Ramadhan..TQ Allah..xoxo

NolynQoid kena menelaah lagi

27 July 2012

Puasa 20 Jam..Tahun 2015 24 Jam..

Assalamualaikum u'olls..

Puasa 20 jam..erm..mampukah? Tp ada yang melalui tempoh puasa ini. Actually 2 malam lepas kalau tak silap, tgk satu rencana kat TV3 yang mana masyarakat Islam yang tinggal di Lingkaran Artik berpuasa selama 20 jam kerana matahari lambat terbenam..Dorang bersahur lebih kurang pukul 3.00 pagi dan berbuka lebih kurang pukul 11.30 mlm. Ok, sebelum tu..apa itu Lingkaran Artik? Mari belajar Geografi ;)
 
Ok..mengikut kefahaman, lingkaran ni antara 5 lingkaran bumi yang ada..Lingkaran ini mengenai Finland, Norway, Greenland, Rusia atau mana-mana negara yang terdekat.Tgk gambar dr Wikipedia ni ye..Negara-negara ini berdepan musim panas (tahun ini) yang menyebabkan matahari hanya tenggelam untuk tempoh 4 jam atau kurang.Mencabar betul puasa di sini..dalam tempoh lebih kurang 4 jam tu juga..perlu dilaksanakan solat maghrib, Isyak, terawih dan sebagainya yang mana kita mempunyai masa amat panjang utk melakukan semua..Dan dijangka pada tahun 2015 nanti, matahari tidak akan terbenam kerana Lingkaran Artik ini..Maknanya, masyarakat Islam ini akan menjalani ibadah puasa untuk tempoh 24 jam..Tetapi menurut pandangan kedua drpd Sheikh Yusuf Al-Qadrawi, umat Islam yang melalui tempoh ini boleh mengikuti waktu Makkah untuk soal berpuasa dan solat..Wallahuaklam..

So, takmo merungut..panaslah...penatlah..lapar lah..haus bagai sbb ada umat Islam yang perlu melalui tempoh sukar sepanjang Ramadhan..Kita kat sini patut bersyukur dgn segala kurnia yang ada..PARAM byk (mahal ok..band suda!), buffet Ramadhan (tahun ini tiada rancangan mau pergi dah..band juga!) dan cuaca yang tidak berapa panas jika dibanding dengan musim panas di Rusia..Lagipun, tujuan berpuasa adalah utk mengingati kesukaran umat Islam lain yang tidak ada makanan utk dimakan selain menahan lapar dan dahaga serta fadhilat lain..Insya Allah peringatan utk diri sendiri..xoxo


NolynQoid

26 July 2012

Ye..Sy Redha :)

Assalamualaikum u'olls..

Malam tadi semak keputusan peperiksaan yang ini, dan keputusannya :-
Erm...masa tunggu dia loading, sy pejam mata..hehe..dan ini hasilnya..erm..kecewa sikit tp takpe..sy redha sbb mungkin ada hikmahnya..ye lah..klu lulus sy kene g assessment seminggu klu tak silap..tinggalkan Qoid..klu berjaya di assessment dan interview..sy kena berkampung di IPN untuk sebulan..tinggal lagi Qoid..owh..ada hikmah Allah uji emosi dan hati sy..Syukur tak lulus (ayat sedapkan hati sendiri)..xpe..ada 2 result lagi yang sy tunggu..xpe..rezeki ada di mana-mana..Tq to encik hubby yang melegakan hati sy sbb kami dua org terima berita tak gembira semalam..Encik hubby tak dpt tukar dan sy tak lulus exam..tp Allah ganti dengan yang ini :-
Ye..mlm tadi tidur sambil senyum sampai telinga..(ahaha...takkanlah kan)..Alhamdulillah..Allah sentiasa ada rancangan terbaik untuk kita..xoxo

NolynQoid

25 July 2012

19 July 2012

Sambut Ramadan a.k.a Belated Birthday a.k.a Family Gathering

Assalamualaikum u'olls..

Insya Allah, Sabtu ni kita akan bertemu semula dengan Ramadan Yang Penuh Barakah..Sgt seronok sbb tahun ni  sy dpt sambut puasa di awal dan tamatkan di akhir (Insya Allah)..sbb tahun-tahun sebelum selalu menghadapi masalah kewanitaan di awal dan akhir puasa..hehe..rezeki masing-masing..

Ok, nak share amalan biasa kami sekeluarga menjelang Ramadan..Sabtu lepas kami buat majlis sambut Ramadan a.k.a Birthday Celebration untuk sy dan adik a.k.a Family Gathering...Rasanya dah lama tak jumpa semua kaum keluarga..Last berkumpul masa birthday Hisham November lepas klu tak silap..

BBQ..Tepung Bungkus..Popia..Donut

Besday kek courtesy Azwan..Kek Coklat Sy dan Kek Ubi Mama

Sy dan Adik

Our family members


Man of da day

Dua budak senang hati sepanjang malam
Special of da nite was Daun Kaduk..Penangan Moksu Suzi lunch kat Kelantan Delights dan buat kami semua kecur liur tgk gambar upload kat FB..so..ni mmg Queen of da Nite..sbb sy je ulang berapa kali makan ni..
Ok..cara buat daun kaduk ni..sbb ada yang request :) :-
sosnya- bawang merah+lengkuas+halia diblend.pastu cair kat gula melaka dgn air..kemudian, satukan 2 bahan di atas api dan masak sehingga likat..lain-lain bahan..udang kering disangai..kacang tanah digoreng tanpa minyak..kulit limau, cili padi, bawang merah dan putih didadu.isi kelapa dipotong dadu dan goreng tanpa minyak..

Letak semua dlm daun..lipat dan nyummy

Aktiviti membungkus daun kaduk dan pengemar utama di sebelah kanan..Tak tahu dah berapa kali Encik Ayah dok berulang ke situ..

Orang last makan lepas penat jaga BBQ..dan yang penting paling byk makan..
Sgt best berkumpul ramai-ramai..gambar byk upload kat FB..Dah lama sgt kami tak makan sama-sama..Ada plan nak ke Kelantan Delights pulak..haha..bilakah..tgk kelapangan semua org..Thanx pada yang menaja makanan, menyediakan, memasak, membasuh pinggan dan periuk bagai, mengemas dan semuanya..Insya Allah, lepas puasa buat gathering sambut raya pulak..

Semoga Ramadan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua..diberi kemudahan menambah amalan dan semoga terus-terusan menerima hidayahNya..Semoga kita juga mampu meneruskan ibadah puasa dengan sabar dan tawaduk..xoxo

P/s : Exam lagi di Bandar Tun Razak untuk 3 hari akan datang..Tahun exam..penat tapi ini rezeki..Klu sempat boleh update..Salam Ramadhan!

NolynQoid

16 July 2012

Tak Puas di Avillion PD

Assalamualaikum u'olls..

Lepas pening kepala melayan kesibukan JB dan kenduri kendara di Kulai..kami bertolak ke Port Dickson pulak..tapi juga pening kepala melayan jem tak hengat..Kenapalah masa nak release tension macam ni..bertambah pulak tensionnya..Perjalanan lurus dr JB-PD memakan masa lebih kurang 4 jam..Kami tiba di Avillion PD jam 7 malam..
Day Bed..Hubby sgt suka baring kat sini layan Farm Frenzy..
Kitchenette..sgt best buat susu Qoid di sini..hehe
Bathroom..shower dia sgt best..Puas mandi
Ok..King size bed yang buat kami rasa tak puas tido kat sini..trip PD ni 1 malam je..Tidur kat sini adalah sgt layan..sampaikan Qoid yang tidur dr JB-PD tu boleh tidur awal kat sini dan hanya bangun pukul 9.00 pagi esoknya..Sy n hubby lepas Subuh sambung tidur balik sbb sgt syiok..Kata rehat kan..al maklum penat melayan jammed 4 jam..
Room 1702 (Level 7)
Masuk je Studio Suite ni mengadap Selat Melaka..masa tu juga matahari dah terbenam..cantik je ciptaan Allah..Amat puas hati dengan harga RM300 (thru Booking.com..sy pemuja Booking.com..ehehe) semalam..Lepas mandi, solat Maghrib dan Isyak..kami keluar makan kat bandar then jalan-jalan keliling resort..Sunyi je malam...
Lobi
Antara nice spot
Banyak gambar blur..sume buat self timer..kene edit tp malas..ekeke..Avillion sgt best..akan repeat trip lepas try Thistle nti..erm..bilakah..

Tidur malam itu paling lena..(ahaha..sbb badan penat) dan turun bfast kat Trader's Shop..Tapi breakfast di sini adalah hampeh..mmg tak sedap..no choice..kecewa sikit..
Ni antara yang best kat Avillion..Kapal mewah..Oh..kami tertanya-tanya..siapalah yang punye..Siap ada banglo parking kapal depan umah ok..kalaulah...
Lobi yang sgt best untuk tido siang..ekekeke
Lepas bfast, ingat nak bwk Qoid swimming..tetiba pool tgh proses pembersihan..yang adoo je lah..sian dia (ngan ibu ayah sekali)..berkemas..ingat nak pegi Muzium Tentera Darat yang cantik tu tapi yang hadoooo juga..boleh pula tutup hari Isnin..ingat takde org jalan-jalan ke hari Isnin..so..balik Klang dengan rasa tidak puas dok kat Avillion..Avillion! Tunggu! Kami datang lagi..xoxo

NolynQoid

13 July 2012

First Time ke JB

Assalamualaikum u'olls..

Minggu suda hari Sabtu, sy, hubby n MIL's family g JB..sbb ada kenduri kawen kazen kat Kulai..So..kami menginap di M Suites Hotel, JB. Apartment 3 bilik..JB is look likes KL..Pening..hehe..sy ada pengalaman ke Melaka dan KK, JB tak jauh berbeza dengan 2 tempat ini..Sibuk, one way dan pusat bandar..
Lobby M Suites Hotel
Ayah n Qoid layan pool..Ibu tertinggal baju..Tak dapat join
Malam lepas makan malam, bosan pulak dok dalam apartment..So, kami decide jalan-jalan kat Teluk Danga (Danga Bay)..Antara tempat happening kat JB.Biasa je..byk tempat makan tepi laut..Katanya boleh nampak Singapura dr sini..Tp kami pegi malam, tak nampaklah..
 
Kami order Kerang Bakar, Tauhu Bakar dan Air Buah-Buahan..Semuanya RM26..Mahal kan
Sambil2 makan tu, nampaklah orang naik basikal banyak roda..naik keretapi pusing Danga Bay tu..So..encik Qoid kan peminat keretapi..Dia suh kami bawa naik keretapi..lepas makan kami pun naiklah keretapi kecik pusing funfair..Seorang RM4..Jadilah kan..
Qoid yang teruja
Malam, kami tidur dalam keadaan menyakitkan hati..memandangkan M Suites ni terletak betul2 tepi jalan utama, tidur malam kami diganggu dgn lumba haram dari pukul 12 tgh malam smpi lebih kurang pukul 4 pagi..Esoknya, dengan keadaan tak cukup tidur, kami bertolak ke Kulai..Kenduri kawen kazen hubby pastu kami ada plan lain..next post.xoxo

NolynQoid

12 July 2012

Hadiah Anniversary Of Friendship aka My New Toy's :)

Assalamualaikum u'olls..

Minggu bz semula..dan akan ada lagi 1 exam..hehe..teruskan tersenyum dlm sesak nafas..Byk post tertunggak..erm..kene again cr masa buat scheduled post..

Ok..susulan post ni..sebenarnya mmg ada plan nak beli Oven n Mixer sbb tetiba dtg mood nak membaking.. Mayb 2 3 org kawan FB pernah terbaca status tu kan..So..dengan jayanya..sy dapat 2 item tu dan ni merangkap hadiah aniberseri tu dan sambil tu boleh buat makan-makan khas celebrate 10 tahun itu..
 
So..lepas beli..maka dengan baiknya hati Encik Hubby sound..jgn simpan sampai berabok suda..terus semangat nak buat makan-makan pakai 2 benda ni..dan terus mood nak buat kueh raya datang..pesan kat Encik Hubby, tahun ni jgn order kueh raya bagai sbb sy nak buat sendiri..haha..mampukah?

Roasted Chicken
Chocolate Moist
As dessert..beli ni je sbb mcm nak pengsan bila tgk harga Baskin Robbins punye eskrem yang jual kat Giant tu..
Ok..for the first time kami celebrate hari kami berkenalan dan berkawan..ehehe...kenyang malam tu dan sy suka ngan toys baru ni..like banyak-banyak..Insya Allah, byk lagi akan menyusul utk dikongsi..bila? entahlah...xoxo

p/s : Pagi tadi encik hubby tanya - bila nak buat kek lagi? erk~

NolynQoid

07 July 2012

Selamat Hari Lahir ~Adik~

Assalamualaikum u'olls..
Selamat Ulangtahun Kelahiran Adik..Semoga dilimpahi rahmat, rezeki dan kebahagiaan dunia akhirat..Wlupun Along ada adik-adik yang lain tapi kamoo tetap `Adik' buat selamanya..Semoga menjalani kehidupan yang indah..bahagia di samping suami dan Arianna tercinta..Dipermudahkan segala urusan..dan tabah menjalani ranjau duri kehidupan..xoxo

NolynQoid wish u Happy Birthday

06 July 2012

Birthday Celebration @ Secret Recipe

Assalamualaikum u'olls..

Ni betul punya celebration with hubby n Qoid je..memandangkan Qoid suka makan kek..so..decide g Secret Recipe je..Senang..lunch terus and celebrate..
as usual..tukang pilih kek

Pecan butterscotch

Chocolate Indulgence

Watermelon & Ice Lemon Tea

Mee Kari

Tak ingat..tp ikan dory disaduri mozarella dan tomato ceri..sedap..

Encik hubby yang amat suka mee kari SR

Me @ 28 Years Old :)

Permata Hati..


Thanx to Encik Hubby yang sudi amik cuti walaupun tugasan di opis byk..We need vacation lagi selepas sebulan lebih ni berdepan exam..kursus dan yang menyedihkan..Viva kena langgar belakang..Ni tak cerita lagi..Insya Allah..Byk post lagi yang tak sempat nak siapkan..xoxo

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...