Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Puasa 20 Jam..Tahun 2015 24 Jam..

Assalamualaikum u'olls..
Puasa 20 jam..erm..mampukah? Tp ada yang melalui tempoh puasa ini. Actually 2 malam lepas kalau tak silap, tgk satu rencana kat TV3 yang mana masyarakat Islam yang tinggal di Lingkaran Artik berpuasa selama 20 jam kerana matahari lambat terbenam..Dorang bersahur lebih kurang pukul 3.00 pagi dan berbuka lebih kurang pukul 11.30 mlm. Ok, sebelum tu..apa itu Lingkaran Artik? Mari belajar Geografi ;)
Ok..mengikut kefahaman, lingkaran ni antara 5 lingkaran bumi yang ada..Lingkaran ini mengenai Finland, Norway, Greenland, Rusia atau mana-mana negara yang terdekat.Tgk gambar dr Wikipedia ni ye..Negara-negara ini berdepan musim panas (tahun ini) yang menyebabkan matahari hanya tenggelam untuk tempoh 4 jam atau kurang.Mencabar betul puasa di sini..dalam tempoh lebih kurang 4 jam tu juga..perlu dilaksanakan solat maghrib, Isyak, terawih dan sebagainya yang mana kita mempunyai masa amat panjang utk melakukan semua..Dan dijangka pada tahun 2015 nanti, matahari tidak …

Ye..Sy Redha :)

Assalamualaikum u'olls..
Malam tadi semak keputusan peperiksaan yang ini, dan keputusannya :- Erm...masa tunggu dia loading, sy pejam mata..hehe..dan ini hasilnya..erm..kecewa sikit tp takpe..sy redha sbb mungkin ada hikmahnya..ye lah..klu lulus sy kene g assessment seminggu klu tak silap..tinggalkan Qoid..klu berjaya di assessment dan interview..sy kena berkampung di IPN untuk sebulan..tinggal lagi Qoid..owh..ada hikmah Allah uji emosi dan hati sy..Syukur tak lulus (ayat sedapkan hati sendiri)..xpe..ada 2 result lagi yang sy tunggu..xpe..rezeki ada di mana-mana..Tq to encik hubby yang melegakan hati sy sbb kami dua org terima berita tak gembira semalam..Encik hubby tak dpt tukar dan sy tak lulus exam..tp Allah ganti dengan yang ini :-
Ye..mlm tadi tidur sambil senyum sampai telinga..(ahaha...takkanlah kan)..Alhamdulillah..Allah sentiasa ada rancangan terbaik untuk kita..xoxo
NolynQoid

Wordless Wednesday #29

Assalamualaikum u'olls.. Suatu petang di Masjid Besi, Putrajaya ;)
NolynQoid xoxo

Sambut Ramadan a.k.a Belated Birthday a.k.a Family Gathering

Assalamualaikum u'olls..
Insya Allah, Sabtu ni kita akan bertemu semula dengan Ramadan Yang Penuh Barakah..Sgt seronok sbb tahun ni  sy dpt sambut puasa di awal dan tamatkan di akhir (Insya Allah)..sbb tahun-tahun sebelum selalu menghadapi masalah kewanitaan di awal dan akhir puasa..hehe..rezeki masing-masing..

Ok, nak share amalan biasa kami sekeluarga menjelang Ramadan..Sabtu lepas kami buat majlis sambut Ramadan a.k.a Birthday Celebration untuk sy dan adik a.k.a Family Gathering...Rasanya dah lama tak jumpa semua kaum keluarga..Last berkumpul masa birthday Hisham November lepas klu tak silap..










Sgt best berkumpul ramai-ramai..gambar byk upload kat FB..Dah lama sgt kami tak makan sama-sama..Ada plan nak ke Kelantan Delights pulak..haha..bilakah..tgk kelapangan semua org..Thanx pada yang menaja makanan, menyediakan, memasak, membasuh pinggan dan periuk bagai, mengemas dan semuanya..Insya Allah, lepas puasa buat gathering sambut raya pulak..

Semoga Ramadan kali ini membawa keberka…

Tak Puas di Avillion PD

Assalamualaikum u'olls..
Lepas pening kepala melayan kesibukan JB dan kenduri kendara di Kulai..kami bertolak ke Port Dickson pulak..tapi juga pening kepala melayan jem tak hengat..Kenapalah masa nak release tension macam ni..bertambah pulak tensionnya..Perjalanan lurus dr JB-PD memakan masa lebih kurang 4 jam..Kami tiba di Avillion PD jam 7 malam..
Masuk je Studio Suite ni mengadap Selat Melaka..masa tu juga matahari dah terbenam..cantik je ciptaan Allah..Amat puas hati dengan harga RM300 (thru Booking.com..sy pemuja Booking.com..ehehe) semalam..Lepas mandi, solat Maghrib dan Isyak..kami keluar makan kat bandar then jalan-jalan keliling resort..Sunyi je malam...
Banyak gambar blur..sume buat self timer..kene edit tp malas..ekeke..Avillion sgt best..akan repeat trip lepas try Thistle nti..erm..bilakah..

Tidur malam itu paling lena..(ahaha..sbb badan penat) dan turun bfast kat Trader's Shop..Tapi breakfast di sini adalah hampeh..mmg tak sedap..no choice..kecewa sikit..
Lepas b…

First Time ke JB

Assalamualaikum u'olls..
Minggu suda hari Sabtu, sy, hubby n MIL's family g JB..sbb ada kenduri kawen kazen kat Kulai..So..kami menginap di M Suites Hotel, JB. Apartment 3 bilik..JB is look likes KL..Pening..hehe..sy ada pengalaman ke Melaka dan KK, JB tak jauh berbeza dengan 2 tempat ini..Sibuk, one way dan pusat bandar..
Malam lepas makan malam, bosan pulak dok dalam apartment..So, kami decide jalan-jalan kat Teluk Danga (Danga Bay)..Antara tempat happening kat JB.Biasa je..byk tempat makan tepi laut..Katanya boleh nampak Singapura dr sini..Tp kami pegi malam, tak nampaklah..
Sambil2 makan tu, nampaklah orang naik basikal banyak roda..naik keretapi pusing Danga Bay tu..So..encik Qoid kan peminat keretapi..Dia suh kami bawa naik keretapi..lepas makan kami pun naiklah keretapi kecik pusing funfair..Seorang RM4..Jadilah kan..
Malam, kami tidur dalam keadaan menyakitkan hati..memandangkan M Suites ni terletak betul2 tepi jalan utama, tidur malam kami diganggu dgn lumba haram da…

Hadiah Anniversary Of Friendship aka My New Toy's :)

Assalamualaikum u'olls..
Minggu bz semula..dan akan ada lagi 1 exam..hehe..teruskan tersenyum dlm sesak nafas..Byk post tertunggak..erm..kene again cr masa buat scheduled post..

Ok..susulan post ni..sebenarnya mmg ada plan nak beli Oven n Mixer sbb tetiba dtg mood nak membaking.. Mayb 2 3 org kawan FB pernah terbaca status tu kan..So..dengan jayanya..sy dapat 2 item tu dan ni merangkap hadiah aniberseri tu dan sambil tu boleh buat makan-makan khas celebrate 10 tahun itu..
So..lepas beli..maka dengan baiknya hati Encik Hubby sound..jgn simpan sampai berabok suda..terus semangat nak buat makan-makan pakai 2 benda ni..dan terus mood nak buat kueh raya datang..pesan kat Encik Hubby, tahun ni jgn order kueh raya bagai sbb sy nak buat sendiri..haha..mampukah?

Ok..for the first time kami celebrate hari kami berkenalan dan berkawan..ehehe...kenyang malam tu dan sy suka ngan toys baru ni..like banyak-banyak..Insya Allah, byk lagi akan menyusul utk dikongsi..bila? entahlah...xoxo
p/s : Pag…

Wordless Wednesday #28

Assalamualaikum u'olls.. Love is in the air..xoxo
NolynQoid

Selamat Hari Lahir ~Adik~

Assalamualaikum u'olls.. Selamat Ulangtahun Kelahiran Adik..Semoga dilimpahi rahmat, rezeki dan kebahagiaan dunia akhirat..Wlupun Along ada adik-adik yang lain tapi kamoo tetap `Adik' buat selamanya..Semoga menjalani kehidupan yang indah..bahagia di samping suami dan Arianna tercinta..Dipermudahkan segala urusan..dan tabah menjalani ranjau duri kehidupan..xoxo

NolynQoid wish u Happy Birthday

Birthday Celebration @ Secret Recipe

Assalamualaikum u'olls..
Ni betul punya celebration with hubby n Qoid je..memandangkan Qoid suka makan kek..so..decide g Secret Recipe je..Senang..lunch terus and celebrate..








Thanx to Encik Hubby yang sudi amik cuti walaupun tugasan di opis byk..We need vacation lagi selepas sebulan lebih ni berdepan exam..kursus dan yang menyedihkan..Viva kena langgar belakang..Ni tak cerita lagi..Insya Allah..Byk post lagi yang tak sempat nak siapkan..xoxo

NolynQoid