10 May 2012

Trip to Phuket ~ Flight Delay Yang Memadamkan Mood Kami ~~

Assalamualaikum u'olls..

Byk post lapuk..tapi nak start dulu ngan trip to Phuket sbb masih fresh dlm ingatan..wallah..

Semuanya gara-gara nak pegi Bandung tak jadi..so..kebetulan dok cr tempat nak hanimun dgn hubby dan Qoid sempena ulangtahun perkahwinan ke3..memang tradition (kunun) klu anniversary kami keluar cuti-cuti celebrate..takde hadiah bagai sbb laki bini kuar duit pegi travel..haha..adil dan saksama..

Tiket Air Asia dibooking pada bulan Oktober 2011..Taktaulah promo ke tak..sbb total 2 adult+1 child (Qoid is 2 years old) adalah RM1000++ termasuk luggage  15kg dan pilih seat..lantaklah asal Encik Hubby say yes suda..Then terus masuk Booking.com, booked Nai Yang Beach Resort on da same month..Takmo tunggu lagi..kang encik hubby ubah fikiran..kehkeh..

Flight dijadualkan pukul 8.40 mlm pd 30 April 2011..Hari tu sy n hubby masih keje..saje..rugi pulak nak amik cuti sbb flight malam kan..dah buat web check in sume..so..takda masalah..kami ke LCCT sendiri sbb taknak menyusahkan org pick up kami masa balik nanti..so...parking lah di LCCT dengan kadar lebih kurang RM140 untuk 4 hari..Oklah dr amik limo atau teksi kan..

Kelam kabut juga sbb kami sampai di LCCT jam 7 mlm..terus check in luggage..Alkisahnya..luggage ter`extra' 3 kg..haha..belum sampai Phuket lagi luggage dah jadi 18kg..Mana tak..pampers+susu+maggi cup+nescafe 3 in 1 semua dok pundak dlm tu..terpaksalah encik hubby dengan rela hati (paksa rela) membayar xtra sebanyak RM60 itu..Lepas selesai..kami g solat Maghrib dan beli Dunkin Donuts buat alas perut..

Sebelum kol 8 mlm, kami dah check in kat gate T5..ada lebih kurang 1/2 jam nak boarding..Tetiba dgr announcement..flight delay 2 jam! Hampeh! Argh!!! Rasa nak marah..nak tumbuk orang..Then..sabar..takpe..Terus encik hubby memulakan hasrat mencari dinner utk kami..Sengal tu 2 jam..
Aktiviti sempena flight delay...
Tepat jam 10.20 malam (lebih kurang)..kitorang boleh aboard plane dah..Qoid sgt excited..bila cakap kapal terbang besar..dia kata `kan..cik' (bukan..kecik)..beratur dengan penuh sabar..sbb dah booking seat..
Bila tgk kapal terbang depan mata..hah! amik ko! nape? tak percaya ke? nak amik gambar pun takmo...

Dengan rasa berbesar hati..wlupun mood excited telah padam..kami boarding dan dgr kapten bagi alasan..Technical problem..kena tukar plane sbb plane sepatutnya bermasalah..Takpe..ade hikmahnya kan sume tu..
Sebelum boarding..bergambar sakan..haha..Qoid yang over excited
Dalam flight..kami diedarkan leaflet ni..kena isi sebelum arrival..tapi tak bawak pen..so..encik hubby pinjam kat minah salleh sebelah..haha..lain kali naik flight oversea kena bwk pen..in case macam ni lah..
Jam disetkan sejam lewat utk waktu Phuket..Pening bila kami 2 orang tgk jam..haha..
Setibanya di Phuket International Airport..Amik luggage dan q untuk Imigresen Thailand yang serba lembab..Bukan apa..dorang adalah amat teliti..even ada satu family ni anak dia dok meraung menangis..dia buat dek je..Saya respek Imigresen Thailand..Tugas adalah tugas..Keselamatan negara adalah penting..Ko nak hangin 1 badan ke..ada dia kesah..
Lepas je Imigresen..kena serbu dengan pelbagai ejen nak offer trip bagai..kami cr Phuket City Tour dan terkena lah ngan sorang ejen yang hampeh..2500 baht (RM250) dengan janji tour 4 tempat..nti story pasal ejen yang hampeh ini..Then amik taxi ke hotel dengan bayaran 200 baht (RM20)..Murah sbb hotel cuma 5 minit je dr airport..Next post boleh share pasal hotel k..xoxo

NolynQoid

4 comments:

  1. seronok tgk reaksi Qoid... huhuhu

    ReplyDelete
  2. :: ok mood jeles..tp ko bg idea lah..so nak ajak en suami gakg bercuti sempena aniversarry..:)..::

    ReplyDelete
  3. ~Kak Sya~

    Dia saje yang enjoy..apapun tak kisah..janji dia happy

    ~NaSya Naim~
    Kena g somewhere yang relaxing sbb Mia kecil lagi..takleh buat yang banyak touring activities..for start..cr hotel yang best @ PD macam legend water homes..pool dlm bilik..nak relax n celebrate..ada baby doesn't mean takleh pegi..or try Impiana Cherating..lepas anniversary boleh balik Ganu ;)

    ReplyDelete
  4. ::good idea..thankz for sharing..:)..::

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Jom Bercuti di Ipoh ~ Heritage Hotel

Assalamualaikum.. Mood cuti-cuti kadang datang bila kita banyak kerja kat ofis, serabut dengan masa yang macam tak cukup. Kan? Tapi na...